Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:13, 29 gru 2017

Do góry
Pokaż zdjęcie, to powiem co z nią
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:19, 29 gru 2017

Do góry
Nic się nie stało, tylko pytania trzeba precyzyjnie dodawać Bo nie wiadomo tak dokładnie, o co ktoś pyta

Wszystko zależy czy faktycznie daglezja miała korzenie, czy tylko udawała, że ma korzenie.
I ile czasu była w domu. I czy puszcza nowe przyrosty, czy nie.
Trzmielina - Euonymus 16:17, 29 gru 2017

Do góry
Dobre i jedno i drugie, zależy w jakim stylu ma być ogród. Jeśli spokojny, elegancki, to białe, a jeśli z "pazurem" to ciemnoróżowe.
Daglezja - Pseudotsuga 16:15, 29 gru 2017

Do góry
Tak, normalnie gdy nie jest cięta, rośnie jak choinka.
De Tuin van Joke Kuiperij - Holandia 15:36, 29 gru 2017

Do góry
Ta na zdjęciu na stole to może być Salvia 'Wendy's Wish' albo Salvia 'Love and Wishes'

Ja mam taką szałwię o nazwie Amistad, zostawiłam w gruncie. Na próbę.

oraz taką

Daglezja - Pseudotsuga 15:33, 29 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może wytworzyć kilka wierzchołków, z których jeden może przejąć rolę przewodnika, ale nie musi. Co zrobi daglezja po cięciu, to tylko ona wie, albo opatrzność.

Danusiu! u Ciebie były daglezje ładnie cięte.
Ja miałam duże przesadzane to na razie stoi w miejscu, korzeni się.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:31, 29 gru 2017

Do góry
Nie opisałeś sprawy jasno Na tę okazję jest specjalny wątek.

Zakopać z donicą w gruncie teraz, bo nie ma mrozu i wytrzyma. Nie trzymać w domu bo zacznie rosnąć.

Dla rozwinięcia tematu proszę o przeczytanie tego wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2665-choinka-zywa-po-swietach-postepowanie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:19, 29 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Daglezja jako drzewko świąteczne (do ubierania w lampki przypuszczam??) nie nadaje się, bo to ogromne drzewo w przyszłości i jego strojenie stanie się niemożliwe, albo możliwe z podnośnika koszowego.

Akurat chodziło o to, że to jest drzewko świąteczne w donicy i mam je teraz w mieszkaniu. Żeby go nie wyrzucać chcę zasadzić w ogrodzie na stałe. I tak rozmyślam nad terminem sadzenia.

Sprzedawca twierdzi, że iglak ma korzenie. Przekonam się dopiero przy wysadzaniu. Ale chcę chociaż spróbować.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:05, 29 gru 2017

Do góry
Daglezja jako drzewko świąteczne (do ubierania w lampki przypuszczam??) nie nadaje się, bo to ogromne drzewo w przyszłości i jego strojenie stanie się niemożliwe, albo możliwe z podnośnika koszowego.
Daglezja - Pseudotsuga 15:03, 29 gru 2017

Do góry
Może wytworzyć kilka wierzchołków, z których jeden może przejąć rolę przewodnika, ale nie musi. Co zrobi daglezja po cięciu, to tylko ona wie, albo opatrzność.
Moja bajka 08:17, 29 gru 2017

Do góry
Taka zima mnie zaskoczyła, a najbardziej ta róża Niesamowita jest.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:39, 29 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zeby coś zasugerować to jednak trzeba narysować rzut z góry tego miejsca bo na zdjęciu to nic niestety nie wyjdzie, bo nie wiem .

Dobrze,to postaram się coś przygotować
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:09, 28 gru 2017

Do góry
Zapraszam do podzielenia się w komentarzach, co jecie z kwiatów? Ja na razie rukolę, rzodkiewkę, ale to się zmieni

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/522-jadalne-kwiaty-w-naszych-ogrodach
Dwa ogrody 16:54, 28 gru 2017

Do góry
Ozdoby śliczne, bombki postarzane super
Bylinowa łąka 16:40, 28 gru 2017

Do góry
Gosia, fajny tytuł. Czekam na fotki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:33, 28 gru 2017

Do góry
Ewaa_91 napisał(a)

Wiem wiem. Dlatego chciałam to jakoś uporządkować tylko nie mam pomysłu w jaki sposób byłoby najlepiej. Chciałabym mieć rabate wzdłuż kostki po obu stronach i wzdłuż ogrodzenia.
Czy mogłaby mi Pani coś zasugerować?

Zeby coś zasugerować to jednak trzeba narysować rzut z góry tego miejsca bo na zdjęciu to nic niestety nie wyjdzie, bo nie wiem .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:24, 28 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi, ale w pobliżu świerka to nie można żadnego drzewa sadzić, bo świerk będzie mega ekspansywny. Skąd ten mój projekt wyciągnęłaś??

Proszę przymknąć oko na bajzel. Po rozebraniu szop okazało się że w ziemi były zakopane śmieci stąd dziura w ziemi. Póki co traktuje ją jako kompostownik w celu jej zapełnienia.

Tak jak wspominałam po lewej od wschodu są świerki serbskie co 120-130 cm. Na przeciwko tuje aureospicata. Na zdjęciu nie widać grujecznikiem bo wypił się w prawą sosnę rosnąca w oddali. Chciałabym zagospodarować ten róg z uwzględnieniem miejsca dla Buka Aurea pendula który już mam zadokowany gdzie indziej.
Pani Danusiu tylko w Pani ratunek jakby to tu rozplanować. Chwilowo wsadziłam tam rododendrony 1 cunningham white, 3 rozwiń elegans i derenie 1 flaviramea, 2 variegata(w przechowalni).

Reszta wygląda tak: grujecznik podsadzony wrzosami, choina Jeddeloch, dalej w bukszpanowej obwódce: 3 kule pod Śliwa wiśniowa Nigra i hortensjami Wims z turzyca bialozielona. Dalej brzozy doorenbos z jezowkami, werbenami, stipami i wrzosami. Na rogu hortensja grandiflora i 3 Pinky winky z rozplenicami. Na końcu po prawej stronie rabata różana z 2x Leonardo da Vinci i 3 x The Fairy pink.Na samym końcu klon palmowy atropurpureum. Za plecionym płotem jest warzywnik. Na belkach wisiał żagiel przeciwsłoneczny.

Nabazgrałam takie cos

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:41, 28 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak jak jest nie może zostać, są rośliny porozrzucane chaotycznie po całym trawniku na froncie. Nie ma trawy ani rabaty, jest trawa pomiędzy krzakami, a tak nie powinno być.

Wiem wiem. Dlatego chciałam to jakoś uporządkować tylko nie mam pomysłu w jaki sposób byłoby najlepiej. Chciałabym mieć rabate wzdłuż kostki po obu stronach i wzdłuż ogrodzenia.
Czy mogłaby mi Pani coś zasugerować?
Ogród u Mayi 22:19, 27 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy tu w lewym rogu to świerki serbskie? Jakie drzewo liściaste tam rośnie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:43, 27 gru 2017

Do góry
mira napisał(a)
Właśnie też pomyślałam o spójności koloru na zewnątrz i w domu. To się konsekwencja nazywa . U mnie odwrotność

Danusiu co byś powiedziała o cięciu bukszpanów teraz, jutro ciepło i nadal ma być ciepło. Mam raptem dwa ale w tym roku odpuściłam cięcie to może teraz.

Dziękuję za konsekwencję, tak jest, wszystko w tej samej tonacji. Powiem Ci, że sama myślałam żeby to zrobić, bo w tym roku cięte były tylko cisy. Bukszpany cały czas mokre.

Bo ja wiem, zawsze powtarzam, trzeba iść do przodu i próbować. ja bym cięła jakby mi się chciało i sucho było. W mokre dni nie tnij, poczekaj do marca-kwietnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies