Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:44, 27 wrz 2017

Do góry
Piękna pogoda trzeba wykorzystać słoneczko. Przez te deszcze na zbierało się dużo różnych prac. Zaczyna się grabiemie liści.
W zeszłym roku o tej porze były upały które zakończyły się ostatniego września potem lało i było zimno. Liście wygrabiałam w połowie listopada.

Może październik będzie cieplutko.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 11:35, 27 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka

Powiedziałaś wszystko. Ze swojej strony dodam, że jesienne ochłodzenie wiąże się nierozerwalnie ze wzrostem wilgotności, a to ze skracającym się dniem (grzyby to uwielbiają) daje idealne warunki do rozwoju grzybom. Dlatego mamy wysyp grzybów nie tylko w lesie, ale przede wszystkim w ogrodach.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:10, 27 wrz 2017

Do góry
Witam. Przynajmniej na tym drugim to grzyb. Ale moze Mazan sie wypowie.
Pewnie tez Topsin i previcur doradzi bo to najlepsze środki.

Czasem chodzac po supermarketach widze jak ludzie sie rzucaja na iglaki. A tam sprzedawcy malo zorientowani jak trzeba sie z nimi obchodzic, albo rosliny sa przelane albo zasuszone. Na paletach roslina na roslinie wystarczy ze jedna zagrzybiona potem przechodzi na reszte.

U mnie tez tuje traca igly opryskalam w niedziele i czekam. U moich to wyglada na oczyszczanie sie.
Ogród z łezką II 09:25, 27 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu - Kindziu proszę zobacz u mnie na wątku czy to smardz.

Już za późno chyba...nie miałam czasu zupełnie na forum.
Ogród z łezką II 09:22, 27 wrz 2017

Do góry

Kasiu dobrze jak tylko będę miała smardze to pokażę i powiesz czy mam jesć. Ale to dopiero w przyszłym roku.
Jak przyjeżdża do mnie stały dostawca z korą to mówi 5 zl za worek a 1 zł za smardze czyli 6 zł. I rzeczywiście rozsypię a za miesiąc pokazują się na tej świeżej korze.

Ja też mam nadzieję, że w przyszłym roku znowu się doczekam swoich smardzy. Mam rozsypaną świeżą korę na tym zaczątku cycka2
Mój ogród pod lasem 08:05, 27 wrz 2017

Do góry

Witam. Nie wiem czy temat choiny aktualny. Mam 15 choin i mialam z nimi rozne problemy obecnie juz duze i maja sie bardzo dobrze.
Choina przede wszystkim musi miec mokro jest to drzewo bagniste. Moim zdanie jest przesuszona i opadly jej igly. Zobacz czy ten suchy odrost jest zywy czy suchy, jezeli zywy to wypusci jeszcze na koncach igly jezeli suchy to trzeba go wyciac i opryskac przeciwgrzybowym dobrze by bylo opryskac go polysectem od robactwa.

Choina lubi cien. Podsyp go jesiennym nawozem.

Wielkie dzięki za radyPrzydadzą się na póżniej bo z ta choina się pożegnałam. Jakoś zabrakło mi cierpliwości a wyglądała na zupełnie suchą.Straszyła. Rosnie już na jej miejscu nowa i ma się dobrze
Nawiasem mówiąc miała u stóp linie kroplująca i cień więc nie wiem co jej zaszkodziło.
Ogród bacowej 06:32, 27 wrz 2017

Do góry
Ewo ale to inny trzcinnik ladniejszy albo tam mu jest dobrze. Ten co usunelas to jakis połamany misz masz.

Ela to ten sam trzcinnik, ale za hortkam widać tylko same kłosy. Dołem też jest taki nieporządny.
Liliowo i kolorowo:) 00:07, 27 wrz 2017

Do góry
Odnosnie wiewior w Lazirnkach tez ich od groma. Lataja wszedzie nikogo sie nie boja. Siadasz na lawce to do torby zagladaja czy sa orzech. Takie cwane.

Bedac kilka lat temu w Zakopcu przed moim balkonem rosly duze swierki. Co one na tych swierkach wyprawialy, pierwszy raz widzialsm jak wiewiora lata. Odleglosci 4 m pokonywaly skaczac rozpostarly lapki i lataly.
Kazdego ranka siedzialy na balkonie i czekaly na orzechy.

Nie mam blisko lasu wiec i wiewior nie bedzie.
Kiedyś będzie tu ogród 00:00, 27 wrz 2017

Do góry

Jak szminka. Jak żyję czegoś takiego nie widziałam. A może to coś sztucznego. Musze sprawdzić.

Są takie grzyby - rosną w Kampinosie.
Elu piękny z wygladu. Z Kampinosu to może z łosiami przywędrował...

katel napisał(a)
Mądziaka i ja kiedyś miałam chyba z rok szukałam informacji co to jest - tylko ja swoje znalazłam połamane i myślałam początkowo że to jakieś pozostałości po jajach czy coś w tym stylu
Kasiu ja też mam go pierwszy raz. Ładny jest, ale mam nadzieję że się za bardzo nie zadomowi.

AniMa napisał(a)
Ja mam skojarzenia z kosmicznym pasożytem. Bleee
No muszę przyznać Aniu, że wygląd ma specyficzny.

Mój ogród pod lasem 23:48, 26 wrz 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Wygląda tak. W tle widać ciemna zieleń I przyrosty blizniaczki

Witam. Nie wiem czy temat choiny aktualny. Mam 15 choin i mialam z nimi rozne problemy obecnie juz duze i maja sie bardzo dobrze.
Choina przede wszystkim musi miec mokro jest to drzewo bagniste. Moim zdanie jest przesuszona i opadly jej igly. Zobacz czy ten suchy odrost jest zywy czy suchy, jezeli zywy to wypusci jeszcze na koncach igly jezeli suchy to trzeba go wyciac i opryskac przeciwgrzybowym dobrze by bylo opryskac go polysectem od robactwa.

Choina lubi cien. Podsyp go jesiennym nawozem.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:17, 26 wrz 2017

Do góry
Po jakiego grzyba ci ta wertykulacja teraz jak bedziesz ja robil wiosna - Piotrek. Najwyzej wiosna bedziesz mial wiecej siana.
Taką wertykulacje przeprowadza sie w sierpnie pod koniec a w polowie wrzesnia nawozisz nawozem jesiennym.
Tez mam filc, trawe piekna jutro bedziemy nawozic jesiennym.

A jak ktoś nie przeprowadził w sierpniu to ma czekać do wiosny ?
Ja jutro wertykuluje bo nie chce aby siano gniło sałą zime
Ogród Małej Mi 2017 17:20, 26 wrz 2017

Do góry
Co ty Ania? Nie poddawaj sie jakims nastrojom. Jak jest zdrowie to nie mozna sie zalamywac. Popatrz co stworzylas kolo siebie takie piekne cacko ogrodowe.
Tutaj na tym forum ludzie maja rozne rozterki i ze wszystkiego wychodza.

Trzymaj sie kobieto.

Czasami nogami do przodu.. ze wszytkiego jest wyjście..
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:16, 26 wrz 2017

Do góry
Po jakiego grzyba ci ta wertykulacja teraz jak bedziesz ja robil wiosna - Piotrek. Najwyzej wiosna bedziesz mial wiecej siana.
Taką wertykulacje przeprowadza sie w sierpnie pod koniec a w polowie wrzesnia nawozisz nawozem jesiennym.
Tez mam filc, trawe piekna jutro bedziemy nawozic jesiennym.
Z ogródka na wsi 17:05, 26 wrz 2017

Do góry
Odnosnie macierzanki tak jak sie nazywa rosnie na piasku.

Teraz proso zbyszek odpisal na swoim watku odnosnie prosa jak chcesz to zerknij.
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:02, 26 wrz 2017

Do góry
Dzieki Zbyszek, trzeba bedzie posadzic prosa w pelnym sloncu nie ma wyjscia.
Ogród Małej Mi 2017 14:05, 26 wrz 2017

Do góry
Co ty Ania? Nie poddawaj sie jakims nastrojom. Jak jest zdrowie to nie mozna sie zalamywac. Popatrz co stworzylas kolo siebie takie piekne cacko ogrodowe.
Tutaj na tym forum ludzie maja rozne rozterki i ze wszystkiego wychodza.

Trzymaj sie kobieto.
Daleka droga do ogrodu....... 13:50, 26 wrz 2017

Do góry
Witam bardzo ladnie. Zetnij trawe bo za wysoka. Przy takim podlewaniu z nieba trzeba kosic conajmniej co tydzien jak chcesz miec ladny trawnik teraz i w przyszlosci.
Nie zostawiaj na zime wysokiej trawy bo wylezy.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:47, 26 wrz 2017

Do góry
Grzybow od groma a obrobki jeszcze wiecej. Powojnik nie zniszczalny.
W kamiennym kręgu od początku 10:43, 26 wrz 2017

Do góry
Witam bylam. Piekny ogrod. Ta obwodka srebrna bylicy z rozchodnikami na str 1150 piekna. Ogrod 15 arow daje wrazenie bardzo duzego.
Ogród bacowej 10:25, 26 wrz 2017

Do góry
Ewo ale to inny trzcinnik ladniejszy albo tam mu jest dobrze. Ten co usunelas to jakis połamany misz masz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies