Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:19, 23 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Poczytałam o dylematach mozaikowych.
Pierwszą rurę jak oklejałam nie używałam żadnych innych narzędzi jak tylko młotek do tłuczenia płytek i wąską szpachelkę do nakładania kleju. Na początku klej nakładałam na każdy kawałek płytki, ale to baaaardzo długo schodziło. Później nakładałam na małą powierzchnię rury klej do płytek i dociskałam kawałki. Przy drugiej rurze miałam już urządzenie do cięcia płytek, (wcale nie było ciężko tym ciąć) pocięłam je w 1,5 cm paski, a później tłukłam młotkiem. Okazało się też, że mamy w domu takie coś jak obcęgi (nie znam fachowej nazwy) do cięcia i rozłupywania pasków pod kątem.
Najpierw odpad rury kanalizacyjnej porysowałam szczotką drucianą, później pomalowana była gruntem. Na jednej rurze mam zatopioną siatkę w kleju. Druga rura była pociągnięta gruntem i jak on dobrze wysechł nałożony został klej. To znów musiało wyschnąć. Jak było suche ołówkiem narysowałam wzór jaki chcę wykleić. Znacznie trudniej wykleja się zamierzony wzór niż przypadkowe kawałki. Praca przy mozaice jest bardzo czasochłonna.

Dorota prostymi sposobami mozna cos ladnego zrobic. Jak juz sie zacznie to intuicja sama podpowiada jak sobie prace ulepszyc aby wyszlo dobrze.
Trzeba zawsze zaczynac od prostych rzeczy.
Dzieki, ze wylozylas to wszystko po swojemu.
Anulajda w raju 09:58, 23 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie też dużo róż kwitnie, ale nie wszystkie dobrze się trzymają, jednak deszcz im w tym nie pomaga. Pąki nasiąknięte i gniją.
Jutro u nas ma nie padać będę musiała je troche otrzepać aby nie gniły.
Jesieni nie widać u ciebie.

Deszcz nie pomaga ale dobrze że są takie róże którym on nie jest straszny.
Jak masz pogodę to działaj Elu i korzystaj z niej bo u mnie od rana padami i nici z planów ogródkowych.
W moim małym ogródeczku - Dorota 01:36, 23 wrz 2017

Do góry
Dorota wlasnie chodzi mi o te obrzynki z krokwi.
Normalne donice plastikowe w ktorych byly przywozone np. Tuje i tsugi to sa duze solidne donice tylko czarne. EM chcial to wywalic a ja trzymam bo zawsze sie przydadz nzwet do okrywania przed wiosennym mrozem. W tym roku sie zgapilam.

Co do twojego wpisu na moim watku - ja taka artystka nie jestem. Wiec u mnie bedzie prostota.

Kiedys bardzo chcialam robic witraze nawet sobie narzedzia kupilam. Cos tam podlubalam i na tym sie skonczylo.
Szkoda,że zaniechałaś robienie witraży, widziałam kilka inspiracji z witrażami wiszącymi i umocowanymi na drucie w ogrodach. Nadawały fajnego smaczku.
Kiedyś będzie tu ogród 23:38, 22 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Ostatnio grzybobrania modne... mam grzybki i ja

Mądziak malinowy

Jak szminka. Jak żyję czegoś takiego nie widziałam. A może to coś sztucznego. Musze sprawdzić.

Są takie grzyby - rosną w Kampinosie.
Ogród z łezką II 23:33, 22 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Te są dopiero dobre! Aksamitny smak...na masełku podsmażyć i do zupki

Kasiu dobrze jak tylko będę miała smardze to pokażę i powiesz czy mam jesć. Ale to dopiero w przyszłym roku.
Jak przyjeżdża do mnie stały dostawca z korą to mówi 5 zl za worek a 1 zł za smardze czyli 6 zł. I rzeczywiście rozsypię a za miesiąc pokazują się na tej świeżej korze.
Anulajda w raju 23:28, 22 wrz 2017

Do góry
U mnie też dużo róż kwitnie, ale nie wszystkie dobrze się trzymają, jednak deszcz im w tym nie pomaga. Pąki nasiąknięte i gniją.
Jutro u nas ma nie padać będę musiała je troche otrzepać aby nie gniły.
Jesieni nie widać u ciebie.
Ogród bacowej 22:50, 22 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Elka, moja działka to góry i doliny. Jak spadnie śnieg to jeżdzimy z tej górki na sankach i na nartach .

Perowskia zostaje na tej rabacie. Duże trawy tak dosadze żeby ją dobrze było widać .

Te nowo posadzone trawy to moje, dokupiłam tylko seslerie i molinie Morhexe.

Limka jak już pisałam ma 7-8 lat.

Dzięki za odpowiedź. Chroń perowską bo bardzo piękna szkoda ją zasłonic.
Górka bardzo ładna.
Ja to się skupiam przeważnie na fotach a później na wpisach pod fotami mogłam lata przeoczyć. Ale bardzo ładna limka.
Ogród za grosze 22:11, 22 wrz 2017

Do góry
Ewo jeszcze odnośnie tych mozaik - jak przyjdzie czas to się zajmę doniczkami które chciałabym wyłożyć mozaiką.
Ten ostatni link najbardziej mi się podoba. Nie chcę się robić dużo, jak wiesz roboty mam i tak dużo z tym co mam a jak bym się jeszcze zaczęła bawić w te mozaiki to doba musiałaby mieć 38 godz.

Muszę jeszcze sprawdzić jak tą nalewkę robisz nie doszłam do opisu. U nas na osiedlu krzaków od groma a pod nimi pełno pigwy. więc może zrobię też taką nalewkę.
Ogród za grosze 22:07, 22 wrz 2017

Do góry
Też mam trzcinnika który jest u ciebie jeszcze nie posadzony na miejscu docelowym. Bardzo mi się podobał na fotach sklepu internetowego i zakup zrobiłam miałam obawy czy będzie ładny, ale nie zawiódł piękny nawet w czasie deszczu.

Świecznica piękna roślina szczególnie na ciemna. Zajrzałam w necie i rzeczywiście piękne krzaczki. Czy ona dopiero teraz teraz zakwita?

Przestało padać. Jutro jadę zobaczyć stan jaki jest.
Ptasi gaj 21:58, 22 wrz 2017

Do góry
Ewo ten ostatni link chyba najbardziej mi odpowiada może nie doczytałaś w moim wątku interesują mnie donice.
Te cztery pierwsze to wyższa szkoła jazdy.

Byłam na spacerze i zahaczyłam o "L" kupiłam znowu tulipany czerwone - 2 kg. ładne cebule za 30 zł bez jednego grosza. i czosnki wys. na 1,20 cm. - za 15 zł paczka 5 szt. "Gladiator" - 3 zł sztuka - w sklepach internetowych po 0k. 8 zl.

Ogród z uśmiechem 20:43, 22 wrz 2017

Do góry
Jola nie doceniasz babskich rąk.

Elu, baaardzo doceniam bo w większości sama z nich korzystam, ze swoich
Czasami się udaje namówić męską połówkę do pomocy ale jakoś niechętnie ....acz z pożytkiem
W zielonej aptece 20:03, 22 wrz 2017

Do góry
Jak pięknie wyglądaja byliny latem. Zacierają się granice między nimi taki misz masz. Chwastów nie widać nie trzeba pielić.

Filomeno pięknie. Często zaglądam.
Pozdrawiam

Dążę właśnie do niepielenia
Pozdrawiam Elu

eee_taam napisał(a)
Filemono mało cie na forum ...ale czytam że czasu na ogród brak ...wazne zeby na zycie czasu starczyło tego trzeba pilnować ...ogród nietuzinkowy i samowystarczalny ...ale to przecież wiesz

nasiona dzikiej marchwi warto zbierać parzyć i pic

Właśnie Justyno
staram się układać moje życie jak tylko mogę - harmonijnie!

katel napisał(a)
Jak miło pospacerować u Ciebie , Anabelki są cudowne.

pozdrawiam Kasiu

Czuje się już jesienną nostalgię.... wciąż pada , kolejny już dzień

Ptasi gaj 17:36, 22 wrz 2017

Do góry
Sluchajcie moj zamiar sie zaczal od Doroty, pieknie obkleila rury. Dobry pomysl. Chcialaby tez cos takiego zrobic i robie przymiarki jak mi czas pozwoli. W zasadzie mam wszystko pod reka oprocz narzedzi.
Mniej wiecej sie orientuje jakie narzedzia trzeba kupic.

Ewo kiedys byla moda na robienie mozaiki z kamienia na domach sama cos takiego przezylam w moim rodzinnym domu lustereczka i kamienie
Ale to bylo takie czasy. Wiem, ze z kamieni mozna tez cuda zrobic.

Ewo przy okazji podsunelas mi dobry pomysl odnosnie murku bloczki juz mam tylko klej i kamiorki wybrac.
Trzeba miec duzo czasu, a wiecie dobrze jak to u mnie jest.

Na szczescie nie pada ide na spacer moze zachacze o jakis sklep ogrodniczy bo mnie tam ciagnie.

nie to miałam na myśli. Dlatego pytałam CO chcesz okleić? Tłuczone butelki i fajansowe talerze, że nie wspomnę o lusterkach doprowadzały mnie do szału! Totalne bezguście. Mam na myśli ładne mozaiki wykonane z naturalnych materiałów a to już sztuka i w doborze materiałów i całej kompozycji. Niewyszukane naturalne barwy, prosta i elegancka forma i łatwiejsze do wykonania:
zobacz
https://www.pinterest.jp/pin/321725967103042917/
https://www.pinterest.jp/pin/625578204460424416/
https://www.pinterest.jp/pin/285908276315245587/
https://www.pinterest.jp/pin/AbPjACODfCJ2E3zVlAHmPkuqIarWBrlbXHynb1uXu1U1mWG0GrJr46g/
https://www.pinterest.jp/pin/279152876873483126/
Natomiast mozaika z gresu czy terakoty jest trudna do wykonania, a jak wzór i kolory źle się dopasuje to wyjdzie kicz. Terakotę nie zawsze można pozostawić na zimę na zewnątrz. Pójdzie woda, złapie mróz i rozsadzi i całą pracę diabli wezmą.
Moja działka na Dębowym Lesie 16:53, 22 wrz 2017

Do góry
Jak tylko będziesz miała jakieś problemy czy wątpliwości napisz. Nie ma sprawy pomogę lub naprowadzę.
Też durnotą byłam i dzieki poradnikom jakoś do przodu idę z tym moim ogrodem.

Elu, już mi pomogłaś.
Ale jak coś jeszcze będzie to chętnie skorzystam z twojej pomocy.Dzięki za otwartość
Ptasi gaj 14:00, 22 wrz 2017

Do góry
Sluchajcie moj zamiar sie zaczal od Doroty, pieknie obkleila rury. Dobry pomysl. Chcialaby tez cos takiego zrobic i robie przymiarki jak mi czas pozwoli. W zasadzie mam wszystko pod reka oprocz narzedzi.
Mniej wiecej sie orientuje jakie narzedzia trzeba kupic.

Ewo kiedys byla moda na robienie mozaiki z kamienia na domach sama cos takiego przezylam w moim rodzinnym domu lustereczka i kamienie
Ale to bylo takie czasy. Wiem, ze z kamieni mozna tez cuda zrobic.

Ewo przy okazji podsunelas mi dobry pomysl odnosnie murku bloczki juz mam tylko klej i kamiorki wybrac.
Trzeba miec duzo czasu, a wiecie dobrze jak to u mnie jest.

Na szczescie nie pada ide na spacer moze zahacze o jakis sklep ogrodniczy bo mnie tam ciagnie.

Słoneczny Ogród 12:33, 22 wrz 2017

Do góry
patrycja
Aurellia
Magleska
ElzbietaFranka
Monia81

Dziewczynki dziękuję

Ukojenie 12:22, 22 wrz 2017

Do góry
Patrze na rabate przy tujach - to brabanty, przydaloby sie je podstrzyc zageszcza sie.

Miedzy brabantami a irysami odstep conajmniej 60 cm. I taki sam miedzy zurawkami. Irysy sie rozrastaja i pieknie wygladaja jak sa geste.

Syberyjski kwitnie prawie o tej samej porze co tulipany przynajmniej u mnie tak jest.

tak Elu, brabanty będą cięte - w tym roku już za późno
syberyjskie tej wiosny nie będą imponujące to wsadzę tulipany, które później stamtąd wykopię żurawki też później przesadzę - tymczasem chcę uniknąć pustki i zająć miejsce bo eM chce trawę pod same tuje

dziękuję za podpowiedzi
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:17, 22 wrz 2017

Do góry
Wiele takich pieknych chwil zycze. Wspolnego zdrowia i dalszej wytrwalosci.
Pozdrawiam.
Ukojenie 12:12, 22 wrz 2017

Do góry
Patrze na rabate przy tujach - to brabanty, przydaloby sie je podstrzyc zageszcza sie.

Miedzy brabantami a irysami odstep conajmniej 60 cm. I taki sam miedzy zurawkami. Irysy sie rozrastaja i pieknie wygladaja jak sa geste.

Syberyjski kwitnie prawie o tej samej porze co tulipany przynajmniej u mnie tak jest.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:12, 22 wrz 2017

Do góry
Kasiu ja juz swoje irysy przycielam 10 cm od ziemi. Na wiosne wyskubie tylko te pozostalosci cm.

Elu, ale jakie irysy ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies