Tulipanowiec wiosną stracił liście dwa razy. Odrosly jak widzisz bardzo dobrze. Grujecznik tez mocno przemarzł. Cieszę sie, że nic im się nie stalo.
Poszlak wczesniej, ze jesień to nie jest moja ukochana pora roku ale kolory ma piękne.
Na liście to ja nie patrzę bo las daje mi ich niesamowite ilości Jak będą takie mokre jak do tej pory to nie mam pojęcia jak jej sprzątać.
Czy grujecznik szybko rośnie? Nawet szybko. Muszę poszukać Ci zdjecia z UB roku. Dam wtedy znać to sobie zobaczysz.
Witam w ciagu 2 lat piekny ogrod zrobiony.jezeli chodzi o bukszpany jak bylas na watku o bukszpanach i diagnozę wydal Mazan to powinnas go posluchac.
Moim zdaniem powinnas opryskac od grzyba i robactwa. Jeszcze zobacz w necie choroby i szkodniki bukszpanow tam tez sie duzo dowiesz, ty widzisz te bukszpany wiec musisz porownac z fotami w necie.
Odnosnie oczka wpisalam sie na watku gdzie postawilas pytania.
Elu na SGGW najpierw inżynier po 3,5 roku a po 5 magister Czasu mało, codziennie powroty 17-18 .... Dzisiaj skończyłam o 19.... Jedyny luźny dzień to piątek Pogoda marna się zrobiła to nawet tak bardzo szkoda nie jest, że już w ogrodzie za długo się nie porobi Z pracami jesiennymi prawie jestem ogarnięta - zostaje tylko sukcesywne grabienie liści
Nie moge zrozumiec dlaczego murujesz te rusztowania betonowe z bloczkow pod folie epdm ma gwarancje na 50 lat.
Mam oczko i tez folie epdm ale bez zadnej podmurowki. Oczko zostalo tak wykopane ma 3 poziomy w gliniastym podlozu obsypane piaskiem pozniej wylozone agrowloknina a nastepnie folia dookola kamienie w srodku tez drobniejsze otoczaki.
Nie utrzymasz oczka w idealnej kondycji bez roslin lub innych srodkow juz w tej chwili naturalnych poczytaj troche na stronach roznych producentow tych preparatow.
Zamysl fajny, ale trzeba to wszystko dobrze przemyslec. Ja tez inaczej bym zrobila teraz oczko. Przede wszystkim zrobilabym wiecej miejsca tzw plytkiej wody. Chcialam juz cos przerobic ale zrezygnowalam bo przemyslalam ze tak jest dobrze jak jest.
Sylwia te pytania ktore postawilas to kazde z nich mozesz wykonac. Moi zdaniem nie zniszczy strefy brzegowej zalezy co tam posadzisz.
Mozna rowniez zrobic nasyp i bardzo ladnie go urzadzic. Nasyp w ksztalcie podkowy.
Tradycyjnie Haniu wpadam i zagladam wszedzie tak samo tylko biadolenie na pogode slychac. Co zrobic taki rok beznadziejny.
U mnie tez wiciokrzew kwitnie wlasnie ten źółty. Mam go zamiar na wiosne obciac aby sie zregenerowal w nowe mlode pedy. Ten ciemny widiokrzew jest ladniejszy mialam go kiedys, ale mi wymarzl ten zolty sie dobrze trzyma.
Mirka kupilam stipe po 8,50 u Zamojskich, jeszcze kupie kilka szt molinii bo byla, ale nie mogłam kupic bylam z eM i znowu by gadal. Maja wiele roslin tuje, cisy sprzedaja bardzo ladne i nie drogie.
Przezimuje ja w domu garazu tam chlodno, wiosna posadze na stale mkejsce.
Moniu czekam jeszcze na przebarwienia bluszczy ktore oplataja drzewa sosnowe, te jeszcze zielone.
Lubie jak bluszcze pna sie po drzewach w przyszlym roku posadze zimozielone bluszcze pod sekwojami. Opadaja im igly jesienia i nieciekawie w zimie wygladaja trzeba konary bluszczem zamaskowac. Chociaz przy slonecznej pogodzie sekwoje sie ładnie przebarwiają.
Jeszcze odnosnie ptactwa. Na dzialce mam takie koncerty, ze az uszy zatyka. Jak przyjezdzam na dzialke to dla ptakow jestem intruzem, fruwaja nad glowa i przepedzaja. W tujach mnostwo ptakow ma gniazda. W pobliskim lasku siedlisko bazantow. Wieczorem siedza na drzewach.
Masz zajace na dzialce bo ja mam kazdego roku.
Kasiu kupilam stipe u Zamojskich ale posadze wiosna. Jest bardzo mokro a stipa nie znosi zalewania wiec bedzie zimowac w domu w chlodnym miejscu.
U mnie tez pojedyncze roze kwitna w zeszlym roku kwitly bujnie o tej pprze.
Co za cholerna pogoda w tym roku.
Co bedzie w Rogowie. Jedziecie ogladac klony?
Jolu bardzo ladne fotki grujecznika i tulipanowca jak ja lubie jesien ale nie w tym wydaniu deszczowym.
Tulipanowca mam tez sie przebarwia nie specjalnie w tym roku urosl bo wiosna zmarzl.
Musze kupic tego grujecznika, ale czy brdzie u mnie rosl.
U mnie brzozy juz polowe lisci zgubily mam duzo sprzatania skalnisk zwiry wszystko zasypane, ale jak tu sprzatac jak wszystko mokre. Sprzatsm odkurzaczem wiec czekam na slonce.
Monia bylam w Tychach rok temu w pazdzierniku, ale juz nie bylo roslin bardziej wiankowo i zniczowo.
Trzy lata temu bylam wiosna bylo w czym wybierac siostra nakupila roslin z moja pomoca.
Oj tak wszystko sie przebarwia jedynie irgi zielone stoja w miejscu z kolorem.
Pogoda brzydka raz slonce raz chmury jak duza nadejdzie to pada. Wody od groma pozalewane.
Monia zapisuje sie na te cebulki lilii w przyszlym roku bardzo mi sie podobaja bo w tym roku to juz pewnie nie da rady.
Taki rok Elu. Stracony dla wielu roślin zwłaszcza dla róż. Iwonka przywiozła mi róże Montana. U nas nie można ich dostać. Posadziłam je wczoraj pomimo tego, że wiało ale dzisiaj jest jeszcze gorzej. Mam do posadzenia jeszcze czosnki główkowate.
Twój ogród jest duży i dojrzalszy, masz o wiele węcej pracy. Trawiasta cudna jest z czego czerpać inspiracje.