Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:42, 12 cze 2020

Do góry
oliwka napisał(a)
Dorotko mnie nieustannie zachwyca twoja altana i jej otoczenie. Spokój bije z tego miejsca Luis Oddier- to roza o której dużo ostatnio słyszę. Kolor jest niesamowity, kwiat bardzo zgrabny pięknie wyglądają u ciebie kompozycje z naparstnicami i innymi swiecowymi roślinami. Podczytuje w różnych miejscach, że one mogą byc jednoroczne? Czy to prawda?

Dużo zdrowia i sił życzę w najbliższym czasie...
Nie spotkałam się z informacją o jednorocznych naparstnicach. Te naparstnice same mi się wysiały i przetrwały w tym gąszczu. Luis Odier kwitnie u mnie jako pierwsza, nio i ma bardzo mocny zapach. W lipcu spróbuję zaszczepić ją przy altanie na new dawn. Miło mi, że Ci się u mnie podoba

Dwa ogrody 22:41, 12 cze 2020

Do góry
Gosiu, jarmuż nakrywam przed bielinkiem, chociaż już mi tej siatki brakuje, bo jarmuż jakiś wyjątkowo duży jest o tej porze.
Ścieżki pielę. Ktoś potrzebuje skrzypu? Mam go na tony, brr.
Haniu, wzeszło mi 14 sztuk ogórków z pierwszego rzutu, to za mało na przetwory. Podkiełkowałam następne stosunkowo późno, wrzuciłam po trzech dniach w redlinki i są już na wierzchu, tym razem za gęsto, będę przerywać. Ale też nasion do kiełkowania nie żałowałam, nasiona z własnych upraw.
Przy okazji, pamiętasz, kiełkowałam wcześnie dynie, porażka, za wcześnie, za długo było zimno. Trochę mi żal, nie będzie żadnej wyfikanej dyńki.
Posiane do gruntu wyszły kabaczki, cukinie, patisony i dynia olbrzymia.
Urszula, buki posadzone mniej więcej co 70 cm, ale wiesz, że je tnę mocno.
Iza, większej wagi nie przykładałam do ziemi, na pewno dawałam kompostową, zwykłą i żwir/piasek. Drenaż na dno, to na pewno, może być z grubszego żwiru lub keramzyt. Dziury konieczne, bo inaczej przy stagnującej wodzie będą gnić. Nie zrobiłam dziur w malutkich konewkach i teraz wylewam wodę po każdych większych opadach. Na szczęście do połowy są wypełnione kamykami, a to znów aby były stabilne.

Trochę mnie tu nie było, wybaczcie spóźnione odpowiedzi.

Sezon 2017 u Hanusi 22:41, 12 cze 2020

Do góry
Zebrałam dziś pierwsze truskawki, no i na okrągło jemy sałatę i szczypior, o koperku to i wspominać nie trzeba, jest.

POdlewać nie trzeba było, z gory dolało, a w szklarni mokro od ostatniego podlewania, bo nie było słońca. Wszystko buja, jakby chciało nadrobić spóźnienia.

Ścigałam się dziś ze ślimakiem, pomrowem, niestety poległ w przedbiegach. Ale już był spasiony.

Czas obrywać rodki z kwiatów, ale kiedy? Jak dotąd kilka kwiatostanów tylko w przejściu udało mi się usunąć.

POtrzebuję być w ogrodzie cały dzień, wtedy będzie widać robotę.
Miłego wieczoru

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:39, 12 cze 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasia na dokładkę

i jeszcze księżniczka po paprotkowej inspekcji

No ślicznoś i masz. Sporo mam i ja, ale nie tak dużo jak Ty. Księżniczka cudowna. Moje dziecię o takim kiciu marzy. Mój entuzjazm nieco słabnie, gdy pomyślę i ostrzeniu pazurków na meblach lub łapaniu ptAków. Mam za to schroniskową psicę, która już 13 lat jest z nami'
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:39, 12 cze 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Drugi mój ulubieniec też historyczny " Jurasic Park" po latach na tym samym miejscu

Zjawiskowy, zapisuję odmianę, bo kolorystycznie bardzo by mi odpowiadał.
Widziałam ostatnio w TV jakiś program ogrodniczy, i było właśnie o irysach bródkowych, były omawiane takie, które są bardzo sztywne, twarde, wytrzymałe m.in. na deszcze. Czy ten należy do takiej grupy?
Mój ogrodowy pamiętnik 22:37, 12 cze 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Piękności widoki

Basiu zwłaszcza te dziury na rabacie, które czekają na obsadzenie . Moja cierpliwość jest mocno wystawiona na próbę bo ja nie lubię takich rozgrzebanych miejsc. Napisałam już 2 maile do szkółki ale chyba mają mnie w nosie . Jeżeli ktoś widział gdzieś hakone zwykłą macrę to proszę o namiary .
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:32, 12 cze 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)
U mnie już zaczęły kwitnienie róże, dobrze że deszcz padał to może nie upiecze ich tak szybko słoneczko.

Sezon 2017 u Hanusi 22:31, 12 cze 2020

Do góry
Dziś ogrod tylko na inspekcję, ale i tak zdążyłam podwiązać pomidory, po raz drugi już. Kwitną. Niestety moja rzadka bytność w ogrodzie skutkuje wyrastaniem drugiego pędu w pomidorach, A tego nie chciałam. Ale już są kwiaty na obydwóch, niech zostaje, nie będę wycinać. Gnojówka skrzypowa już daje popis/aromat/, ale jeszcze nie podlewam, za tydzień. Ogórki w szklarni szt 3 nabierają mocy. Muszą porządnie się ukorzenić, wtedy ruszą, też za tydzień, Papryka jalapeno kwitnie i ma się wyśmienicie, a dziś posadziłam jeszcze 2 szt super ostrej, ta będzie późniejsza.

Piwonie drzewiaste skończyły swoje czarowanie. Właśnie utrwaliłam ostatnie chwile.

Liliowiec po deszczu osłabł i wsparł się o koleżankę.
A szałwia różowa od Joli znad jeziora ma się świetnie.

Powojnik dostaje dużo wody i ma ciepło. Jest zadowolony.

Wśród brzóz i dębów 22:29, 12 cze 2020

Do góry

Księżycowy... 22:28, 12 cze 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Królują fiolety

Kapitalne zestawienie! Jaki to bodziszek na zdjęciu? ŚLICZNY!
Wśród brzóz i dębów 22:27, 12 cze 2020

Do góry
Obu Danusiom i Wojtkowi dziękuję za pochwały.
Jeszcze parę widoczków:

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:26, 12 cze 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Dorciu co róża to ładniejsza. Moje jeszcze nie kwitną, może poza dwiema. Ogród zachwyca. Nie może być inaczej
Z większości róż jestem zadowolona, w lipcu chcę spróbować przeszczepić niektóre. Zobaczymy co z tego wyniknie. U mnie tylko kilka kwitnie, ale jeszcze parę dni i wszystkie zakwitną. Dziękuję za miłe słowa.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:21, 12 cze 2020

Do góry

Piękności widoki
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:20, 12 cze 2020

Do góry

Eden

ale że co, że tak po babsku (przepraszam szanowne Panie ) w stresie pandemicznym różne rzeczy się robi i mówi
Ogród w remoncie 22:20, 12 cze 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A teraz pokażę iryski, które miały być reticulata. Posadziłam je pomiędzy śmiałkami by wczesną wiosną cieszyły oczy a tu zonk. Nie kwitły. Nabrałam wtedy przekonania, że mogą to być irysy holenderskie. I som, bo teraz mam tak

Asia no co chcesz pięknie to wygląda.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:19, 12 cze 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Iga ze mną ogląda i prosi żeby napisać: Pani Dorotko, bsrdzo podobają mi się Pani róże. Jak się skończy koronawirus to wtedy do nas przyjedź. Nasz dom ma kolor żółty.

No to załatwione
Bardzo dziękuję za tak miłe zaproszenie Igusiu. Na pewno znalazłabym Twój domek, mój też prawie żółty i ja Ciebie i Twoich rodziców zapraszam, tylko niech minie zagrożenie korona wirusem. W przyszłym tygodniu zrobię zdjęcia specjalnie dla Ciebie z taką bajkową scenerią, bo Ty jesteś takim małym słoneczkiem tu na forum ogrodowym i wiem że lubisz bajkowy świat. Będą Elfy i róże.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:05, 12 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Szpaczy nalot. Od razu wiadomo u kogo w okolicy jest najwięcej pędraków .

Agata ,
A co do szpaków ,
zapraszam do mnie ,
mam pyszne , tuściutkie pędraczki ,
chętnie się podzielę hihihi
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:04, 12 cze 2020

Do góry
Grzesiek- on jest niski prawda?

Lubie czosnki bardzo
Mszyca jak zwykle masowo

Zieleń, drewno i antracyt 22:03, 12 cze 2020

Do góry
W ramach odpoczynku od ogrodu odwiedziliśmy dzisiaj ogród zoologiczny w Opolu. Muszę przyznać, że bardzo w nim zielono Kilka zdjęć zostawiam.

I żeby nie było, że zwierząt nie widziałam
Mój ogrodowy pamiętnik 22:01, 12 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Przed deszczem.

Agatka ,
ale pięknie kwitnące hortensje ,
u mnie wszystkie zmarzły ,
Jak udało Ci się uratować ?

Klonik też cudny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies