Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:35, 18 wrz 2017

Do góry
Jest slonce, wietrznie i 17 stopni. Czas spaceru.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:31, 18 wrz 2017

Do góry
Jestem na str 544, oj widzisz juz mi sie chrzani, bylica miala byc a nie lebiodka.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:28, 18 wrz 2017

Do góry
Basiu widze, ze tez przetwarzasz.
Na jednej focie widze choine kanadyjska ale zdominowana przez wierzbe hakuro. Cos zrob aby wierzba sie nie opierala na tej choinie. Choina nie bedzie rosla z szkoda bo jest piekna na wiosne przytnij ja to sie zagesci.
Ptasi gaj 12:20, 18 wrz 2017

Do góry
Wszystkie rady wyprobuje. Najpierw kwasek aby nie prac. Jezeli nie da rady to mielone na samym koncu pranie bo musze nazbierac ciuchow.
Hortensjada 11:01, 18 wrz 2017

Do góry
Ja nie moge ile tu kwiecia przepieknie. Bede ogladac wieczorem.
Ptasi gaj 10:52, 18 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Posyp wilgotne dłonie kwaskiem cytrynowym, może się domyją.

Musze wyprobowac robilam cytryna i zmywaczem i nie pomoglo.
Ptasi gaj 10:50, 18 wrz 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Oby Elu październik był pogodowo bardziej przychylny, bo wrzesień do bani, ja przez weekend byłam też na wyjeździe, u cioci eMa, chodziliśmy po lesie i nawieźliśmy grzybów, jeszcze mi zostało na dzisiaj do przerobienia

Monia pamietam te lesne wypady na Ślasku teraz to juz nie to. Maliny ostreźyce dobre. Pachnacy las skapany w sloncu. Na jagody jezdzilo sie do Kuzni Raciborskiej. Lata 70-te zdewastowaly Ślask poprzez fedrowanie i eksport na sile, tapniecia daly sie we znaki lasom.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:37, 18 wrz 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Basia jeżeli pytałaś o nią to jest poczciwa Limelight

ma już z 10 lat ale te 3m możesz osiągnąć szybciej bo przez pierwsze lata trzymałem ja na krótko , wybierz dwa najmocniejsze pędy którym będziesz zostawiała co roku max jedno odgałęzienie - te pędy maja robić wysokość
pozostałe przycinaj piętrowo, oczywiście wycinając nadmiar gałązek

Dzieki za odpowiedz ja nie Basia ale Ela. Mnie sie tez myla imiona nawet z eMem.
Madry pomysl z tym przycinaniem kaskadowym. Mam kilka hortensji juz ok 5 lat wyprobuje w przyszlym roku. A Limelingi mam dwie w donicy dosyc ladne i chce je wysadzic jako solitery.
Jeszcze jedno a ta twoja horta co na focie to w ten sposob przycinana?

Jeszcze raz dziekuje.
Ptasi gaj 10:27, 18 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja grzyby obieram w takich cieniutkich, lateksowych rękawiczkach. Praktycznie ich nie czuję na rękach.
Ale zbiór!!!

Mialam lateksy na rekach ale maslaki sie slizgaja i wypadaly z rak kozaki nie. Najwiecej mam maslakow a one po deszczu namokniete i maja duzo tego barwnika. Skora i paznokcie nie do wymycia.

Za dwa tygodnie bedzie juz spokoj z grzybami. Chyba, ze zawita w pazdzierniku zlota jesien. Wg amerykanskich prognoz temperatura we wrzesniu ma byc ponizej normy i to sie sprawdza.

Kto pamieta zeszloroczny wrzesien jaki byl piekny letnie temperatury. Moze pazdziernik nam wynagrodzi piekna pogoda.
Ogród z łezką II 08:56, 18 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu u nas natomiast jest znosna pogoda. Wrocilam ze spaceru obowiazkowego. Zaczelo troche mrzyc. Jade na dzialke przy okazji zerwe kanie. Jutro je skonsumujemy jak takie dobre.

Jednak u mnie te same cisy lepiej rosna w cieniu. Rano maja troche sloneczka do godz. 10 a pozniej cien.

U nas lało intensywnie pełne dwie doby. Dopiero dzisiaj rano w Zabrzu bez deszczu i słoneczko.

Kanie jak najbardziej polecam, mniamucha

Zobaczymy jak sobie u mnie będą radzić, w pełnym słońcu będą rosły.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:58, 17 wrz 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
inne grzyby nieszczególnie zwłaszcza w ostatnich dniach ale te to i owszem
wiaderko kani z czubkiem 10min (200m od domu)

takiego olbrzyma jeszcze nie widziałem

Moja najwieksza kania ktora dzisiaj zerwalam miala 25 cm srednicy. Ja mam kanie na sasiedniej lace.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:50, 17 wrz 2017

Do góry
Witam jeszcze u ciebie nie bylam juz troche pozno jutro sie zaglebie w twoj watek. Przyszlam z watku o hortensjach i chcialam sie zapytac ta hortensja NN ma ok 3 m wysokosci dlugo ja masz czy wiekowa.
Bo szukam horty jako solitera i to duzej i nie wiem jaka kupic aby dobrze i wysoko rosla.

Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:30, 17 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
musisz mieć piękny jesienny zapach w kuchni .
Smacznego.

Ewo jak ciagle z grzybami cos robie to nawet zapachu nie czuje. Ale suszone nie powiem zapach bardzo przyjemny.
Rece brazowe w rekawicach robic nie potrafie. Teraz bede chodzila z brudnymi do nastepnego zbioru.

Leje nie samowicie, dzwoni o szyby.
Choroby trawnika 23:24, 17 wrz 2017

Do góry
michalS napisał(a)
Witam,
Na swiezo zakładanym trawniku pojawiły się na ziemi białe ślady grzybów, trochę przypominające strzępki pleśni. Występują w wielu miejscach i to raczej w miejsach bardziej wystawionych na słońce. Działka jest częściowo zadrzewiona w okolicy lasu. Dodaje poglądowo zdjęcia. Czy ma ktoś pojęcie co to może być, jak z tym walczyć, bo nie wygląda to estatycznie, a mam wrażenie, że za każdym razem się rozrasta i rozprzestrzenia. z góry dziękuje za pomoc.

Przede wszystki pokazales tylko dwie foty swojego trawnik na ktorych widac ze marny ten twoj nowo zakladany trawnik.

Ta plesn to moze byc z opadajacych lisci brzozy. Pokaz wiecej jak on w calosci wyglada bo plamy to male piwo mozesz podlac woda utleniona i powinny zniknac. Widac, ze nie nie koszony bardzo rzadki.
Choroby trawnika 22:51, 17 wrz 2017

Do góry
Gener przede wszystkim jak przestanie lac i bedzie w miare sucho skos ten trawnik. Nie przejmuj sie zolknieciem skosisz i nie bedzie zolty.
Nie stosuj zadnych preparatow bo Topsin jest to srodek grzybobojczy a nikt nie stwierdzkl, ze ta trawa ma grzyba.
Po skoszeniu mozesz go jeszcze podsiac nawozem jesiennym powtarzam jesiennym ktory nie ma w skladzie zelaza nawoz jesienny wzmacnia korzen trawy. Kos trawnik nawet co tydzien to go tylko wzmacnia.

I nic wiecej nie rob z tym trawnikiem pozwol mu sie dobrze ukorzenic. Wczesna wiosna mozesz rozsiac wapno granulowane po ktorym trawa nie zolknie daje soczysty kolor. W kwietniu nawoz wiosenny nastepna dawka pod koniec czerwca i pozniej jesienny i ciecie przynajmniej raz w tygodniu kosiarka 5-6 cm.

Nie panikuj wszystko bedzie wiadomo co jest z trawnikiem w przyszlym roku jak zastosujesz sie do tego co napisalam. Mam praktyke 4 letnia i wiem co pisze. Jest zieloniutki tutaj zolty odbicie w sloncu.

Ile masz tego trawnika tylko to co na focie czy wiecej.

Ptasi gaj 22:21, 17 wrz 2017

Do góry
To dzisiejsze grzybobranie lało jak chcesz. ... ale zbieralismy

Kanie zatrzesienie jutro będą kotleciki i sporo uśusze i zamroze.

Jeszcze prawdziwki masła ki i kozaki do przeróbki.

Kwiecień miednicy kani jak talerze.
Z ogródka na wsi 22:13, 17 wrz 2017

Do góry
Tak Radziu to papirus kilkuletni. Krwawnica podobno się rozsiewa.

Ok DZięki za info
Z ogródka na wsi 22:07, 17 wrz 2017

Do góry
Tak Radziu to papirus kilkuletni. Krwawnica podobno się rozsiewa.
Ptasi gaj 22:05, 17 wrz 2017

Do góry
Tak Radziu to papirus. Prawie wszystkie rośliny kolo oczka ścięte. Miałam rozłożyć siatkę ale zapomniałam z domu wziąć dzisiaj chciałam rozciągnąć ale lało bardzo i nadal leje bardzo mocno.
Mówią ze krwawnica ekspansywna ale u mnie nie za bardzo
Pewnie ma nasiona zawsze owinięte badyle przełamuje ale nie widzę nowych siewek.
Ptasi gaj 19:07, 17 wrz 2017

Do góry
Opadaja liscie z brzozy jutro siatka nakryjemy.

Musialam dzisiaj oszyscic oczko z wysokich roslin oststnia fota tak bylo juz irysy syberyjskie, krwawnice, sit, palka sciete.

Ale masz piękne oczko Elu A ta roślina w oczku w doniczce to co to? Papirus czy jak to tam się zwie?

Jedną krwawnicę też dzisiaj obciąłem bo zasłaniała mi rozchodnika, ale na dwóch zostawiłem te baty...powiedz, czy ona zawiązuje nasiona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies