Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 23:54, 05 paź 2017

Gosialuk napisał(a)
Stipa pięknie się komponuje z różnymi roślinami i to jej największa zaleta.
No tak tylko jak zechce rosnąć a u mnie ostatnio coś jej nie pasi☺
Anabell 00:02, 06 paź 2017

Mirka napisał(a)
I Ty Brutusie przeciw mnie☺Dziś policzylam ( sobie spis traw robiłam) i mam 15 odmiam traw i 16 czeka na wysłanie.

a ha ha ja nie przeciw Tobie, tylko mnie tak pasuje.
Myślę nad Hameln czy Moudry ale one na wypełniacze nie nadają się bo karpy zrobiły się ogromne, nadają sie na wystawne miejsce.
a jakie są inne na wypełniacze by były delikatne?
pestka56 00:09, 06 paź 2017

Stipy zwiewne i delikatne pasują wszędzie. Też mam, ale póki co siedzą w przechowalniku od zeszłej jesieni. Czekają na wiosnę.
Trawy, te średniej wysokości, są bardzo wdzięczne wszystkie. Uwielbiam śmiałki darniowe – niska mocna i do tego zimozielona kępa przy ziemi, a wyżej mgła z kwiatostanów. Tak samo miłki, szczególnie posadzone w masie znakomicie kolorem kwiatostanów konkurują z muhlenbergiami i przeciwieństwie do nich na pewno przetrwają zimę bez dopieszczania.
Margerytka40 07:54, 06 paź 2017

Mirko całkiem niezłe te sadzonki. Szybko urosną,zobaczysz. Pamiętam mojego pierwszego miskanta kupionego na przecenie w O.nie dość mikrus to jeszcze wysuszony na wiór prawie. Teraz po kilku latach pół ogrodu mogłabym nim obsadzić.
popcorn 08:47, 06 paź 2017

Dawno mnie nie było
ale cudnie u Ciebie!
Hameln wysiewasz i w rok taka? wow
Szkoda że nie mam z czego zebrać nasion, ale pomysł rewelacja
przynajmniej nie przemarznie jak stipa... choć tę kocham
mikina34 10:54, 06 paź 2017

Mirka napisał(a)
Ok.Czytałam że maliny wczesne chcesz?Jak moje się rozrosną to ci ukopie w przyszłym roku

Oj, oj wielbię Cię
Urszulla 20:40, 06 paź 2017

Czytam o trawkach. Na pewno się rozrosną już w jeden sezon. Miskanty uwielbiam, czym te Twoje się będą różniły? Ja kupowałam ze srebrnymi i brązowymi kwiatostanami i tylko tyle wiem.
Gardener27 21:00, 06 paź 2017

Mireczko za nasiona jednak podziękuję, pomimo wielkiej sympatii do irysów bardzo słabo u mnie rosną. Mam parę sztuk i chyba na tym poprzestanę.

Szkoda że rezygnujesz ze stipy ale wiem że jest z nią dużo zachodu. U mnie w tym roku prawie większość przeżyła, gruba warstwa śniegu ochroniła je przed siarczystymi mrozami. Wydaje mi się że najlepiej byłoby je albo wiązać albo przykrywać.

Miskant ładne, niewysokie ale ładnie rozkrzewione, będzie co dzielić
JoannA 21:09, 06 paź 2017

Mirka napisał(a)
Wiem że można u L....gutko kupić nasiona Miskantów ale jakoś nigdy nie mogłam trafić aby były.Rozplenice wysiewam ze swoich nasionek.Joasiu na tym miskancie wydaje mi się (nawet przez kupkę patrzyłam)że mogą być nasionka .Jak myślisz?

Pociągnij za kłosy i sprawdź czy wychodzą nasionka i czy nie są puste. Skoro można kupić nasionka miskantów to powinny wytwarzać nasiona, a na pewno te wcześnie kwitnące.
ElzbietaFranka 00:36, 07 paź 2017

Mirka napisał(a)
Dojechały Miskanty szału nie ma

Ferner Osten
Graziella
Flamingo
Nippon
Kleine Silberepinne

Mirka popatrz u mnie na str 207 i nastepne za 3 lata bedziesz miala busz i dzielic bedziesz.
Bardzo ladne trawy kupilas nie narzekaj.
Jutro jeszcze jade do Melona zobaczyc jakie trawy jeszcze maja. Tyle mowicie o tej stipie moze bym tez kupila.