Wyszło świetnie, u mnie na razie kałuża zostaje. Po tak mocnym proteście wnuka nie mogę zlikwidoawć, przecież to wodopój dla jego dinozaurów.
Joanna z naszego forum poleciła mi kwaśny torf do kałuży. Zagłębiłam się w temat i spróbuję może będzie mniej glonów, ale woda zmieni kolor na lekko brązowy.
Następny punkt programu -plaża. Pusta jak wszędzie. Fala dośc szumiąca. Morsy do kąpieli, a ja na jodoterapię.
Nie, nie, zaliczyłam moczenie stóp, jakby mogło byc inaczej.
Okolica latarni w temacie morskim, kotwica, i Rybak na postumencie. Musiałam mu pomóc wyciągnąć tego dorsza. No i obowiązkowa fotka Hanusi z latarną w tle.
Ta tawuła ma ponad połową zielonego.
Hmmm. Zamiast wycinać zielone, proponuję teraz odciąć z boku mały kawałek samego żółtego z korzeniami. Tak mały, żeby się zielone nie załapało. I to sobie gdzieś z boku posadzić. Jak będzie ładnie rosło na żółto to jesienią albo wiosną podmienisz.
Proponuję zrobić to teraz, bo wiosną czy późną jesienią nie będzie widać co jest co. No i szybko to zrobić zanim przyjdą upały.
Mam w kolekcji nielubianą przez Danusię wierzbę i tak jak kiedyś pisała posadziłam jako niedoświadczony ogrodnik , ale ją lubię, tnę kilka razy w sezonie i ładnie rośnie. Chciałam wyciąć część trawnika w większy kwadrat i czymś podsadzić. Dużo słońca jest do południa a później przez większość dnia tylko w połowie tak jak na zdjęciu. Taki cień jest od 13.00 Podoba mi się zestawienie z szałwią, ale czy ona da radę jak taka słońcolubna? Potrzebuję coś dla złamania jednolitej zieleni, posadzone dużo blisko siebie.
Łatwiej powiedzieć z czym nie zestawiać, bo lista krótsza
Novej Zembli nie zestawiałbym z innymi o podobnych czerwono - malinowych kwiatach (Van Weerden Poelman, Old Port, America) ani tym bardziej z ciepłymi (Abendsonne, żółte, morelowe jak Flautando czy Virginia Richards). Cała reszta, od bieli przez róże i fiolety pasuje, najlepiej w kontraście: Eskimo, Humboldt, Pfauenauge, Metallica, Blue Peter etc), bo Nova Zembla tworzy jednorodne i dość ciemne plamy koloru.
Tu dwie czerwone plamki N. Zembla, pomiędzy nimi jest ciemny Marcel Menard, po prawej z przodu Humboldt, biały to Eskimo, dalej biało-różowe Belami i parę innych.