Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 05:18, 17 sie 2020

Też się cieszę że popadało

Muszę zamówić kolejne 15 worków zaprawy hehe
Masakra

Dobrego dnia!!!
KasiaBawaria 08:07, 17 sie 2020

Jak ta szklarenka bedzie wygladac?Strasznie ciekawa jestem. I w szoku w sprawie poziomek.Sialas w tym roku i juz ci obrodzily?
Makao_J 08:46, 17 sie 2020

Duża ta szklarenka. Tak przynajmniej na zdjęciu widać.

Szacun że sama to murujesz.
BKosimkArt 08:47, 17 sie 2020

popcorn napisał(a)
Mam sporo, siałam poziomki sama, w marcu, teraz mamy ze 200 krzaczków haha młoda zbiera

Zaprawy zabrakło, ciąg dalszy w przyszły weekend

Ja w międzyczasie posadziłam wszystkie wolne doniczki, jakieś zakupy jeszcze nie posadzone i to co rosło w doniczkach przed domem. Magnolię, dwie kaliny eskimo, ostatnio kupione budleje, i takie tam

Ale fajnie będzie...
sylwia_slomc... 10:47, 17 sie 2020

U nas wczoraj dosłownie pare kropli
mikdan_2608 10:56, 17 sie 2020

popcorn napisał(a)
To trzeba się tylko przyzwyczaić, innego rozwiązania nie ma...

Bog:

Składniki
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu

Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Z całym szacunkiem, upuszczamy foremkę z ciastem? Tak sobie pierdut o blat? ups… radykalne. A owoce jak na zdjęciu? Wykładamy na surową masę?
mikdan_2608 11:11, 17 sie 2020

popcorn napisał(a)
Dziś dostawa z casto, wreszcie drzwi do zamontowania w bunkrze/piwniczce, czas się za to zabrać. I zaprawa betonowa na fundament szklarni. 20 worków. A potem paleta cegieł. Będzie podniesiona, mam nadzieję wyjdzie to ładnie

kurde zapomniałam ziemi sobie u nich zamówić, buuuuu

Mogłoby popadać, hortki w żywopłocie mi padają, podlewanie z konewki jest bez sensu a nie chcę żeby sąsiadka przyszła i się wywnętrzała...

miłego dnia!

Wywieś baner przed domem, że jesteś myśląca i na etapie budowy domu zamontowałaś zbiorniki wody opadowej (z dachu). A Pani Sąsiadce w ujmujący sposób (serio) powiedz, że może Cię zgłosić gdzie trzeba, a najlepiej się zdziw, że jeszcze nie zadzwoniła. Jak się kryjesz i cichcem podlewasz to tylko potwierdzasz jej racje i babiszon się wywnętrznia na całą wieś. Przypomnij, że ona i jej podobni też taką wodę mogą mieć jeżeli skorzystają z programu im miłościwie panującego PADa. Jeszcze doradź gdzie może się zgłosić i jakie papiery złożyć. A co tam, może poskutkuje. Bądź dobra sąsiadką i pomóż biduli.
beta 14:03, 17 sie 2020

hej
super postępy prac
Twoja szklarnia będzie mega inspirująca coś czuję...z klimatem na pewno
zbiorów tradycyjnie zazdro
buziaki
popcorn 18:42, 17 sie 2020

popcorn 19:11, 17 sie 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Jak ta szklarenka bedzie wygladac?Strasznie ciekawa jestem. I w szoku w sprawie poziomek.Sialas w tym roku i juz ci obrodzily?

Foliaka jak ten tylko na ceglanej podstawie

Poziomki są szybkie, rosną jak na drożdżach i są wieloletnie. Opakowanie nasion 1.8 zł. Warto siać!!!