Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Lubię go :) 21:59, 07 wrz 2017

Do góry
Krzewuszki to jest ich druga pora kwitnienia własnie ten rodzaj. Widzę, że te krzewuszki są na pniu. Prawdę mówiąc nie widziałam jeszcze takich. A jak u ciebie zimę znoszą pytam bo u mnie krzewuszki nie za bardzo właśnie te czerwone i z białą obwódką muszę je przykrywać.
Krzewuszki nie znosza mroźnego wiatru i marnieją.

Wisteria piękna, ale jak żywotna jak się pnie ładnie. Piękny projekt w przyszłym roku skopiuję bo zawsze tak chciałam zrobić.
U kogoś dawno widziałam mostek z takimi linami. Liny były opuszczone z poręczy po nich pięły się bluszcze z suchego potoku mostek dosyć wysoki.
Ogród z łezką II 21:46, 07 wrz 2017

Do góry
Kasiu jeszcze chciałam odnośnie wrzosów jakby ci wypadły. Możesz przesunąć o kilka krzaczków (przed tym wlej jakiś odgrzybiacz) lub na wiosnę przygnij kilka bocznych gałązek do ziemi na pewno wypuszczą korzonki potem odetnij i wsadź w to miejsce.
Albo takich samych poszukać w sklepach ogrodniczych.

Wrzosy lubią pojedynczo wypadać.
Mirkowy ogród (początki) 21:38, 07 wrz 2017

Do góry
U mnie też pełno samosiejek berberysów w tym roku się pokazały. Wyrosły ładnie mają ok. 30 cm.
Kwiaty we włosach 21:29, 07 wrz 2017

Do góry
U mnie też duzo roslin przekwita, deszcz dał im się we znaki. Oklapnięte, mokre, leżące na ziemi. Jedynie horty sterczą i miskanty.
U ciebie widać, że tak nie padało.
Na Śląsku drugi dzień świeci słońce i ładna pogoda. W W-wie chmura za chmurą po niebie płynie albo leje albo mży.
Mirkowy ogród (początki) 20:04, 07 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przeczytałam o tej surmii. Nie lubi wiatru, przesadzania, lubi wilgotna ziemie. A u mnie została przesadzona, rośnie na przeciągu i latem ma nie za bardzo wilgotną ziemie, więc ma wszystko to czego nie lubi. Więc muszę się dostosować do niej podlewać często, nie przesadzać i czymś osłonić.
Mnie się wydaje ze rośliny na kazdej glebie inaczej rosną.Ja myślałam że na moim ugorze to nic nie urośnie .A jednak mam mnóstwo roslin które na niej chcą rosnąć.Mam piaszczystą ziemię.Ja tylko w upały podlewałam a tak musi sobie radzić.
Liliowo i kolorowo:) 19:18, 07 wrz 2017

Do góry
U was juz swieci slonce drugi dzien tutaj niestety nie siapi i wiatr wieje.

Moja chrzestna ma 89 lat i na rowerze jezdzi. Zabieraja jej rower bo potrafi jezdzic po calym Slasku. Mowie im zainstalujcie jej dzipiesa. Jak rower zamkniety to idzie do sasiada pozyczyc i dalej jezdzi.
Mam jej geny podobno
Ptasi gaj 19:14, 07 wrz 2017

Do góry
Jezeli chodzi o B to wygrzebalam prawie ostatnie jeszcze 2 cebule czosnkow zostalo tulipy i hiacenty, krokusy jeszcze byly. Tam wszystko wymieszane bo to male skrzynki i dostac sie do cebul potrzebnych to trzeba niestety pogrzebac.
Tak samo w L. W L spotkalam tez nawiedzona tak samo jak ja. Kupowala sporo na balkon hiacynty granatowe i biale, mowila, ze ma dzialke za PIasecznem i tam ma ponad 1000 szt tulipanow. Pytalam ja 2 razy ile odpowiedziala mi, ze dobrze uslyszalam.
Wszystkie wykopuje kazdego roku juz ma obrobione teraz bedzie po niedzieli sadzila jak tylko pogoda ładna sie zrobi.

Rozmawialysmy dosyc dlugo bo tez tak moglo byc, ze to ogrodniczka z forum
Ale wyczulam ze nie. Bo czlowiek chodzi kolo sie i nie wie kto jest kto, a takich nawiedzonych ogrodowo jest bardzo duzo.

Jeszcze zajrze do obi. Zeby nie ten deszcz wszystkie ogrodnicze by juz zwiedzila, ale trudno co sie odwlecze to nie uciecze.
Ptasi gaj 19:02, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

ale nam pokaz

Kasiu pokaze jutro, zrobie fote w ciagu dnia mam siatke na balkonie a nie chce teraz sie z tym pakowac do domu bo eM przyjdzie i bedzie problem.
Ptasi gaj 18:59, 07 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
No to musze tez pojechac do B, dzis kupiłam tylko dwie paczki tulipanow,u mnie nornice to i koszyczki przegryza echhh. Przestało chodz padac u Was? Pozdrawiam

Danusiu siapi co chwile, chmury tarzaja sie prawie po ziemi okropienstwo, wiatr wieje. Caly dzien 15 stopni. W zeszlym roku byl upal.

Ja tez przez kilka lat nie kupowalam zadnych cebul bo albo bazanty gorke zdziubaly albo nornice cebule wygryzly a raz mialam taki numer kret poryl pod samymi tulipanami i wszystko zwiedlo. Lubie tulipanymod wczesnej wiosny kupuje bukiety w L ktore tygodniami kwitna u mnie.

A na dzialce mam takie problemy. Posadze w koszyczkach niech sie dzieje co chce.
Ptasi gaj 18:15, 07 wrz 2017

Do góry
Bylam dzisiaj w B i L. W B kupilam 10 czosnkow po nie cale 4 zl za cebule i tulipany. W L kupilam tez czosnki ale mniejsze po 8 zl paczka w srodku 6 cebul. Tulipany rozne kolory takie typowe nie lubie wynalazkow np papuzich czy mieszanych kolorow w kwiatku.
Pelna siatka zakupow musze schowac aby eM nie zobaczyl źe znowu szaleje.

ale nam pokaz
Ptasi gaj 17:42, 07 wrz 2017

Do góry
Bylam dzisiaj w B i L. W B kupilam 10 czosnkow po nie cale 4 zl za cebule i tulipany. W L kupilam tez czosnki ale mniejsze po 8 zl paczka w srodku 6 cebul. Tulipany rozne kolory takie typowe nie lubie wynalazkow np papuzich czy mieszanych kolorow w kwiatku.
Pelna siatka zakupow musze schowac aby eM nie zobaczyl źe znowu szaleje.
Ogród w Cichym Dworku 15:13, 07 wrz 2017

Do góry
Odnosnie przysypania sprawdz wszystkie rosliny, bo niby pomiedzy tymi kamiorkami powietrze krazy, ale ziemia musi wiecej oddychac. Lepiej wypielic chwasty niz zniszczyc rosline.

To tyle u was tez pada?

Elu kamienia jest ogólnie dużo ale wkoło roślinek widać środek to są małe sadzonki... to i małe otworki a jak rosną to rozgarniam na boczki nadmiar kamienia a już dużo wcześniej mam kamień pod domem więc widzę jak jest ale pod trawkami na pewno więcej zrobię miejsca
Słoneczny Ogród 14:06, 07 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka
Łoza to zdrewniały pęd, powstały późną jesienią z latorośli. Posiada pąki, inaczej oczka, z których wyrastają latorośle.
Latorośl to zielony, ulistniony pęd. Jeśli wyrasta z łozy (jest owoconośna), jeśli z pędu wieloletniego (jest wegetatywna, nie daje owoców).

To co w tym roku jest młodym przyrostem jak zdrewnieje stanie sie łozą

Przycinany winogron daje obfite plony.

Winogron mozna przykopać wzdłuż gałęzi przez tzw. odkłady poziome, tak się rozmnaża najróżniejsze rośliny. Winogron wyrośnie taki sam.

Ja nawet różę pnącą i wiciokrzew tak ostatnio rozmnożyłam. Zrobiłam tak z hortensją, która miała cienki pęd kładący się na ziemi i tak by był do wycięcia taki leżący i juz jakiś czas temu widziałam tam korzenie ( a maj-czerwiec wsadzałam hortki).

Moje kamienie zbierane, zbierane głównie z toru motokrosowego i z ruin chałupy
Ogród w Cichym Dworku 12:58, 07 wrz 2017

Do góry
Odnosnie przysypania sprawdz wszystkie rosliny, bo niby pomiedzy tymi kamiorkami powietrze krazy, ale ziemia musi wiecej oddychac. Lepiej wypielic chwasty niz zniszczyc rosline.

To tyle u was tez pada?
Ptasi gaj 12:53, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

do L warto dzisiaj zajrzec

Sprawdze dzisiaj mam blisko. Zreszta po drodze zwiedzam B i L. nie chodzilam wczoraj nigdzie bo bylam na dzialce zmarzlam i tyle.
Ptasi gaj 12:39, 07 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ogród wysrebrzony to pięknie wygląda, ale już za długo tego deszczu. Na dodatek dziś wieje. Zrobiło się bardzo nieprzyjemnie zimno.
Moje trawy, poza miskantem giganteusem leżą i wcale mi się to nie podoba.

Maślaki też mam własne. Z jednego zbioru zamarynowałam 4 słoiczki. A wczoraj był na obiad sos maślaczkowy.
Są miejsca w ogrodzie, gdzie muszę uważać, gdzie staję. Wczoraj nawet mój J, który grzybów nie zbiera, bo ich nie widzi, przytargał kilka do kuchni.
Kani w okolicy, na łąkach masa.
W lesie nie byłam bo non stop pada.

U mojego sasiada na lace pelno kani, ale boje sie ich zbierac a noz znajdzie si jakis psior. Podobno bardzo dobre kotlety robia z tego grzyba.

Kasiu ja maslaki susze w piekarniku na 35 stop. Rano wlaczylam piekarnik i zapomnialam ustawic na 35 stop i automat byl na 180 stopni. Zaczely plywac na tacy. Dobrze, ze w pore spojrzalsm. Wode wylalam brzyby na sitko aby ociekly troche odsaczlam w papiery. Z powrotem polozylam na papier i tacki teraz sie susza.
Narobilam sobie roboty na godzine. Ja w zeszlym roku dawalam do sloikow.

Grzyby w tym roku maja duzo wody w sobie.
Ptasi gaj 12:33, 07 wrz 2017

Do góry

Kasiu myslałam, ze dzisiaj jakies sklepy zwiedze, ale ciagle pada. Nawet nie wiem co jest na rynku. Na pewno musze posadzic kilka czosnkow, krokusy mam. Jeszcze tulipanow posadze w koszyczki aby nornice nie zzarly.
Tylko kwiaty wiosenne, niczego wiecej nie sadzę w tym roku. Na wiosne uporzadkuje trawy. Jeszcze roze poprzesadzam bo nie kazda odpowiednio pasuje w danym miejscu.

do L warto dzisiaj zajrzec
Ptasi gaj 12:30, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
no wlasnie...a jakie cebule sadzisz w tym roku ?

Kasiu myslałam, ze dzisiaj jakies sklepy zwiedze, ale ciagle pada. Nawet nie wiem co jest na rynku. Na pewno musze posadzic kilka czosnkow, krokusy mam. Jeszcze tulipanow posadze w koszyczki aby nornice nie zzarly.
Tylko kwiaty wiosenne, niczego wiecej nie sadzę w tym roku. Na wiosne uporzadkuje trawy. Jeszcze roze poprzesadzam bo nie kazda odpowiednio pasuje w danym miejscu.
Ogród z łezką II 12:19, 07 wrz 2017

Do góry
Kasiu wszystkie 3 sztuki ktore pokazalam bardzo zdrowe. Ta co cie zauroczyla ma bardzo ladny zapach intensywny. Moge pisac o samych superlatywach kupuj w ciemno.
Kupowalam ja w Rosacwik. Mam roze ktore chetnie kupilabym powtornie, ale jeszcze zaczekam jak sie rozrosna te ktore kupowalam wiosna tego roku. Jak wiesz z doswiadczenia roza dopiero w trzecim roku pokazuje swaja pieknosc. Korzen rozbudowany to swoja gorke uruchamia.

Czekam w przyszlym roku na roze "oliwia" kwitla w tym roku kwiat bardzo ladny tez rozowy, ale jeszcze lodygi mizerne wiotkie.
Ptasi gaj 10:18, 07 wrz 2017

Do góry

Aniu ale juz troche za duzo tego deszczu. Ciepla brak siapi a do niczego taka pogoda. To mrzawka daje takie uroki.

Też mam tej pogody dość zle już się robi błocisko nie da się nic kopać w ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies