Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:03, 30 maj 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, przeglądałam po raz kolejny Twoją wizytówkę. Zauważyłam, że masz zawilce japońskie. Ja w tym roku je posadziłam. Czy jakieś specjalne zalecenia byś mi podsunęła?
Basiu w mojej piaszczystej ziemi ja muszę je regularnie podlewać, poza tym one są zdrowe i nie przyciągają żadnych żarłoków na siebie. Ja obcinam im część dolnych liści, bo zabierają za dużo miejsca i zacieniają rośliny obok. Zawilce bardzo lubię, ślicznie i długo kwitną.

Wzgórze chaosu 16:00, 30 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Rozjaśniasz - ale super - pokazuj kochana jak wychodzi! Glicynia oszałamiający - cudownie ja uformowałaś!

Domek już prawie pomalowany, będzie relacja Na razie namiastka

Glicynia powoli przekwita, mimo mocnego cięcia, miała bardzo dużo kwiatów.
Wzgórze chaosu 15:52, 30 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Twoja kalina to bardzo ładny krzew, ale i złotokap masz bardzo okazały. Kupiłam w ubiegłym roku dwie sadzonki, mają kiedyś stworzyć takie kwitnące przejście. Poskracałam im boczne przyrosty do 10 cm, żeby stworzyły taki zwarty słup. Nie wiem kiedy się doczekam, bo one mają około 1m.
Bardzo fajny filmik mi poleciłaś, a kameliowa aleja przepiękna.

Ten rok jest wyjątkowy, kalina wciąż zachwyca kwiatami.

Złotokap ugiął się pod ciężarem kwiecia Przejście tylko na zgiętych nogach
Wzgórze chaosu 15:45, 30 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka
pięknie masz i już
widzę ,że malujesz domek skończony ? ….foteczki by się jakieś przydały

Madzia dziś deszczowa pogoda, odrabiam tyły Za chwile urodziny chrześnicy, jutro skończę forumowe zaległości.
Tak się cieszę, że pada. Ogród wreszcie odżył!
Maj pędzi jak szalony, tak jak ty nie nadążam, no nie nadążam
Domek już prawie pomalowany, dużo szlifowania było. Deski tak wysuszone, że trzy warstwy trzeba było położyć. Ostatnia puszka czeka na słońce.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:40, 30 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Basiu witaj
O parociach możemy sobie pisać i pisać, pochwal się zdjęciami Twojej ślicznoty i pokaż jak piękny jest Twój Adiantum venustum

Hehehe, to prawda. Zdziwiłaś mnie faktem, że u Ciebie jest problem z adiantum Ja póki co nie mam z nimi problemu, rosną u mnie już kilka lat. A. venustum jest u mnie zimozielona, natomias A. pedatum zanika/usycha i odbija pod koniec kwietnia. Nie mam jeszcze swojego wątku, więc wrzucę tu na chwilę, potem zamieszczę w "paprociowym" wątku.

Adiantum venustum (Niekropień wdzięczny/powabny) oraz Adiantum pedatum (stopowate):

Wzgórze chaosu 15:36, 30 maj 2020

Do góry
abiko napisał(a)
Super brunery kwitną. Ja muszę dokupić sobie, bo mam tylko jedną. Ale uwielbiam je za kolor kwiatów.
A wiesz, że mi azalia z Wojsł. nie zakwitła jednak.. no coż, może za rok. Twoje nawet jak nie takie jak rok temu są śliczne.

Ja swoje brunnery mam od z targu krakowskiego i ze szkółki Gargasa. Rozrosły się obłędnie od zeszłego roku, chyba służy im nasza glina
Wojsławickie zakupy też u mnie kuleją. Z trzech rodków tylko jeden pełen kwiecia, nazywa się Brigitte. Królewskie zaś bardzo marne. Warunków godnych króla chyba u mnie nie dostały
Za to róże oszalały, mają setki pączków. Nie zdążyłam ich przyciąć po zimie, jeszcze do teraz odpadają im zeszłoroczne kuleczki.
Wzgórze chaosu 15:26, 30 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pani Przyroda też pisała, że obcinanie kwiatów nie powiększa liści. Ale potem obcina kwiaty, bo są czarne i szpecą.Ja nie obcinałam i mam już samosiewy, a te "zapchajdziury" się przydają u mnie pod krzewami.

Iwono, masz nawodnienie pod brzozami?

Brunnery nadal kwitną, jestem nimi zachwycona. Zdjęcie wczorajsze
Nawadniania nie mam nigdzie. Byłam załamana suszą, na szczęście pada od wielu dni. Wreszcie widać, że ogród odżył.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:25, 30 maj 2020

Do góry
polinka napisał(a)

Myślałam...tylko czy ten mech nadaje się na zewnątrz?

Chyba powinien. Może wystarczy je tylko pryskać.

A może sztuczny mech?

Tylko że taki dobrej jakości to ponoć drogi jest.

Ja mam sztuczne kamienie z mchu w białych ramach w domu. Ideał to to nie jest ale mi wystarczy

Ogród pod Górą 14:59, 30 maj 2020

Do góry
Moja pampasowa trawa z ubiegłego sezonu
Ogród zacząć czas. 14:57, 30 maj 2020

Do góry
Działam ciągle po troszkę tu i tam. Głównie z chwastami nierówną walkę toczę
Ziemia na rabacie grabowej już się miesiąc uleżała i przegryzła razem z dobrociami, więc planuję już dalsze nasadzenia.

Niestety graby na 100 sztuk, może 7 wykazuje ślady życia

Byliśmy wczoraj na zakupach ogrodowych. Mieliśmy wreszcie, w końcu i ostatecznie wybrać drzewa na frontową. eM wolałby tam coś bardziej rozkloszowanego, więc postanowiłam się ugiąć wreszcie, bo nie ruszymy z miejsca, jak tak dalej będzie. Spodobały nam się Ambrowce na zdjęciu poniżej. To odmiana Worplesdon. Bardzo ładne. Zamówiliśmy, do odbioru dopiero za dwa tygodnie. I może to i dobrze, bo ja już dzisiaj myślę, że to jednak zły wybór, bo one duże bardzo urosną i nie pasują na frontową. Tam jest 13m do dyspozycji.

Pozostałe zakupy bardzo udane Tylko co zacznę grzebać w ziemi, żeby posadzić, to deszcz mnie przegania
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:56, 30 maj 2020

Do góry
A w bajorku zamieszkała żabka. Zrobiłam jej tymczasowy pomost z patyka żeby czasami na spacer wyszła. Troszkę jeszcze płochliwa i schowała się w głębinach
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:53, 30 maj 2020

Do góry

??? wczorajsza zdobycz

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:45, 30 maj 2020

Do góry
Specjalnie dla Gosiek33 mój dereń. Dopiero widać małe przylistki. Tak jak rozmawiałyśmy on u mnie kwitnie w czerwcu.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale dysponuję tylko komórką. Muszę w końcu coś z tym aparatem zrobić.
Kosaćce, irysy (Iris) 14:38, 30 maj 2020

Do góry
Pojawiły się u mnie pierwsze irysy

Iris sibirica "Shaker's Prayer" - piękne użyłkowanie, głęboki kolor. Czekam na kolejne kwiatki, aby zrobić lepsze zdjęcie.

Iris sibirica "Alba" - młodziutka sadzonka z wiosny, zaskoczyła pierwszym kwiatkiem, malutki.

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:36, 30 maj 2020

Do góry
Tutaj też zaczęły cisy jeszcze niedoskonałe,ale już uwielbiam tę rabatę

Memory Potffory

Tutaj czochy kończą a zaczyna szałwia

Pierwszy kwiatuch

Miłej soboty !
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:26, 30 maj 2020

Do góry
Obchodzimy drugą rocznicę posadowienia wieży oblężniczej. Co to będzie za święto, kiedy przestanie być widoczna(tuje ją zasłonią)

I takie tamy pośród wijących się ścieżek.

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:25, 30 maj 2020

Do góry
Jedne czochy przekwitają drugie zaczynają

Białe giganty

Ten też śliczny

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:17, 30 maj 2020

Do góry
Amsonia nie miała w tym roku idealnych warunków. Za zimno, za wilgotno i niewiele słonka, ale i tak dobrze się spisała.

Spod płotu

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:08, 30 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Co to jest ?

trytoma groniasta
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:07, 30 maj 2020

Do góry
Co to jest ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies