Było mi strasznie miło cię gościć i mam nadzieję że tych spotkań będzie wiele No i tym oto sposobem dowiedziałam się że mam miejsce na dwie magnolie albo jeszcze inne drzewo Jaki wielki ten mój ogród
Gosiu - wielkie dzięki. Było po prostu cudownie Wróciłam tak odprężona i pozytywnie naładowana jak dawno nie była. Naprawdę u Was spędziłam fantastyczne chwile Jesteście świetni, i macie śliczne gniazdko rodzinne. I nawet cel został osiągnięty czyli magnolia "przesadzona" chociaż.... jak o tym tak pomyślę to miejsce wybrane przez Krzysia też jest niczego sobie
Dziękuję Wam obojgu gorąco i mam nadzieję na jeszcze niejedno takie spotkanko Buziaki gorące
Ja wreszcie dotarłam do mojego archiwum sprzed kilku lat.
Tak wyglądał Hermannshof na początku kwietnia ( chociaż kwiecień kwietniowi nierówny niestety) bo w tamtym roku w Berlinie leżał jeszcze w kwietniu śnieg i było 4 stopnie
Wrażenie robiła ta przeogromna magnolia. Chyba podobnie ogromne widziałam tylko w Kornwalii
Ufff to raczej na bukszpanach i magnolii ich nie mam. Chociaż magnolia ma listki tak jakby przypalone, brązowiejące...
No i wrzosy prysnę, Alinko dzięki bo nie wiedziałam że tak wcześnie trzeba.
Aga, machnij to 'na płasko'- na papierze, co? Zarys rabaty, na oko i punkty stałe- brzozy, planowana wiśnia, Coniki, Sumak- tak uda się lepiej to ogarnąć.
Ty sobie radzisz z takimi wyzwaniami.
nie wiem gdzie te jeżówki miały być.
za rózami coś, a gdzie stipa brachytricha? Za tym czymś, obok?
To może z boku tez ta stipa brach- wysokość większa, ale ona jest lekka w pokroju, a będzie zespalać
Jesienna nie pasuje, to nie ta zieleń. A heuflera to ta, którą mam od Ciebie, tak? Ona jest dla mnie niebiesko zielona, o te zdjęcia najbardziej oddają jej wygląd http://www.bluestem.ca/sesleria-heufleriana.htm.
Tak, róża jest wysoka w porównaniu z Nozomi, 50 cm, to do kolan wyjdzie. Masz jeszcze jakąś wizję trawkową? Co by pasowało?
Podpowiedzcie jeszcze jakie rośliny z tą różą by pasowały? Może mi się coś poukłąda w głowie. Miałam tam wsadzić w dalsze partie białe jeżówki jak planowałam Nozomi, ale teraz nie wiem sama. Nozomi miała krócej kwitnąć, więc jeżówki miały przejąć władzę po róży, a teraz już trzeba będzie ostrożniej, bo ta kwitnie cały sezon. Czekam na natchnienie.
też mi się wydaje że Beatlesy trzeba na coś wyższego zamienić.
Sesleria- może może być. Wg mnie Heuflera, jesienna za jasna, lepsza będzie zielona zieloność Heuflery.
Tylko tak myślę czy nie powinna być jeszcze ciut wyższa. Bo róża będzie miała ze 40- 50 cm?
Agatko a możesz jakoś zlokalizować to miejsce na piwonie? Na planie, czy jakoś? Nie moge sie zorientować gdzie to jest.
Wtedy łatwiej będzie zdecydowac czy to dobre miejsce.
Wiem że nudna jestem, wiecznie o to samo pytam.
rozumiem Twoje rozterki, jak kupować, to przemyślane
zobacz jak na rysunku jest- te róże będą widoczne najbardziej od strony trawnika. Od wjazdu sa przesłonięte bzami ( chyba to bzy?), a od strony podjazu zaplanowałas Beatlesy- w razie gdyby Cie wnerwiał tamten widok od podjazdu posadzisz coś ciut wyższego na miejscu Beatlesów- np.jakieś trawy średnie