Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 18:52, 18 mar 2014

Anabell napisał(a)

Czytam na podglądzie:- dziewczynki siarczan potasu wystarczy sypnąć do ziemi jeśli gleba wymaga, zagrabić lekko i podlać wodą.
Dolistnie lepiej florowitem, ma on w składzie żelazo, magnez i inne skł. pomogą w szybkim przemieszczeniu się Ostrożnie z nawożeniem bukszpanów one wcale nie są żarłoczne, wręcz przeciwnie można zasolić podłoże i zaczną podsychać.
Brązowienie listków może być spowodowane dużą wilgocią w ciężkiej ziemi, jeszcze jest zimno i korzenie nie pobierają tak składników.

ale ja wcześniej nie przeglądałam wątku i mogę nie wiedzieć o co biega. Pozdrawiam Hania.

Z kilkoma stwierdzeniami się zgodzę z innymi nie.
Potwierdzam, ze bukszpany brązowieją gdy mają nadmiar wody i rosna w cięzkiej glebie. Tak jest corocznie z moimi bukszpanami w tym ogrodzie, w poprzednim gdzie mialam lekką glebę nigdy się tak nie działo.
Jesli nie pobierają składników z gleby a tak jest równiez w moim przypadku bo mimo nawożenia rośliny wykazywaly np niedobór magnezu i żelaza nawozenie dogelebowe jest pozbawione sensu. W tym przypadku nawozenie dolistne jest zdecydowanie bardziej efektywne. Jesienia nawozenie florovitem byłoby szkodliwe, dlatego dostały dolistnie siarczan potasu. Wiosna nie stsowalam jeszcze potas, wole zastosować florovit dolistnie i doglebowo.
Przestrzegam przed jednym, bezreflesyjne nasladowanie. Nagdorliwość może być bardziej szkodliwa niż lenistwo... W młodosci ogrodniczej wypaliłam sporo roślin z powodu przenawożenia. Jednakze uważam, ze nawozenie wiosenne jest najważniejsze dla roslin. Potem mogę sobie powozlić na selektywne nawożenie np kwitnacych bylin ale wiosną wszystkie moje rosliny dostają nawóz.
Dzisiaj przed zapowiadanym deszczem sypnełam nawóz magnoliom (agrecol do magnoli) i częsci róż (osmocote długodzialajace dla róż).
Bukszpany dostana w weekend po lisciach florovitem a niektore roslinki, ktore rosna na wyjatkowej glinie dostaną biohumus, kwaśnolube dostana po lisciach pinovitem.
Madzenka 18:53, 18 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Ratunku, ja nic z tego nie rozumiem . Czytam, że w kompoście to mogą być opuchlaki i przetrwalniki grzybów, rośliny mogą być przenawożone, gleba może być zasolona a dokoła mnie latają azofoski i polifoski, florowity i siarczany.
Jak sobie radzić z tym wszystkim, jak?

Nie stresować się, cieszyć sie ogrodem
Juzia 18:55, 18 mar 2014

Ja Cię...kręcę!!! To już taka zaawansowana ta wiosna!!
Madzenka 18:58, 18 mar 2014

Kindzia napisał(a)
Powiedz mi jeszcze czym i kiedy nawoziłaś magnolkę, że Ci ją tak ładnie obsypało...moja ma mniej zawiązków kwiatów niż w zeszłym roku

Kindzia zawsze nawoże wiosna w marcu a potem po przekwitnieciu w maju lub gdy mi sie zapomni to póżniej. W sierpniu już mają pąki następny rok.
Od kilku lat kupuje agrecol do magnoli, jest niezawodny. Magnolia , ktora ma rózowe pąki, była kupiona duża i rosła w donicy i nie miała ani jednego paka jesienią 2010. Po dwukrotnym nawożeniem w 2011 już kwitła. Mimo że rosnie na strasznym wygwizdowie to corocznie ma dużo pąkow.
Anita1978 19:07, 18 mar 2014

Ja jeszce nie nawoziłam,,ale sie przymierzam....bukszpany traktuje florovitem , tak jak ty. Iglaki pinvit+florovit, hortensje- magiczna siła do hortensji, róże tez magiczna siła tyle że do róż, kwasolubne- magiczną siła do kwasolubnych, wszystko inne florovitem.
Na razie tylko promanal był w użyciu, i miedzian do róż.
Kindzia 19:10, 18 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Kindzia zawsze nawoże wiosna w marcu a potem po przekwitnieciu w maju lub gdy mi sie zapomni to póżniej. W sierpniu już mają pąki następny rok.
Od kilku lat kupuje agrecol do magnoli, jest niezawodny. Magnolia , ktora ma rózowe pąki, była kupiona duża i rosła w donicy i nie miała ani jednego paka jesienią 2010. Po dwukrotnym nawożeniem w 2011 już kwitła. Mimo że rosnie na strasznym wygwizdowie to corocznie ma dużo pąkow.

Agrecol...dobra, zapisałam, dzięki
AgnieszkaW 19:13, 18 mar 2014

Magnolia już w pąkach??? Śliczna
Pszczelarnia 19:17, 18 mar 2014

Anita1978 napisał(a)
Ja jeszce nie nawoziłam,,ale sie przymierzam....bukszpany traktuje florovitem , tak jak ty. Iglaki pinvit+florovit, hortensje- magiczna siła do hortensji, róże tez magiczna siła tyle że do róż, kwasolubne- magiczną siła do kwasolubnych, wszystko inne florovitem.
Na razie tylko promanal był w użyciu, i miedzian do róż.

- tak jakbym zrozumiała.
Anita1978 19:30, 18 mar 2014

Mala_Mi 19:33, 18 mar 2014

A ja nie nawoziłam.. jak zwykle...... ale szafka z nawozami wypasiona jest
Rodkom jutro sypnę....
A Kindzi magnolia mogła nie zawiązać pąków kwiatowych z powodu suszy jak była latem.. ... moja magnolia dostawała podlewania z nawadniania trawnika.. jedyna zaleta tak głupiego posadzenia drzewka

Średnia z dwóch zim.. jest całkiem normalna.. rok temu odśnieżałam ..... a teraz patrze na pękające pąki magnolii...