Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:55, 25 wrz 2017

Do góry
Dziś pogoda trochę lepsza była, w każdym razie mam dużo więcej do wywalenia z ogrodu. I będę wywalać, na ognisko. Bo chore. Poczekam tylko aż wyschnie.
I nie mam na myśli irysów.

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 20:41, 25 wrz 2017

Do góry
To bez sensu porada, bo trzeba wywalić drewutnię stąd i koniec

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 20:40, 25 wrz 2017

Do góry
Kasę którą chcesz wydać na pergole i inne rajtarady kolejne - raczej wydaj na większe rośliny, które od razu zasłonią to, co chcesz zasłonić.

Wykrój rabatę, wywal te włosy z trawy niestetyczne, wywal rachityczne malutkie 2 krzaczki, bo one nic tam dobrego nie robią, a raczej szpecą to miejsce i po prostu kup 3 rośliny duże takie same i zrób ekran. A na rabacie zrób ładną kompozycję z drzewkiem w kształcie parasola, plus pod nim niższe.

Ale ta sobie myślę, po co ładować pod same okna taką budowlę? Przecież iść po drewno prawie taka sama droga gdzieś z boku.

Zamiast to maskować - przenieś gdzie indziej, gdzie nie będzie widać tej przybudówki.

Jak posadzisz clematis to będzie tylko kołtun nie maskowanie

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:29, 25 wrz 2017

Do góry
Jeju ale tragizujesz. Weź człowieku posyp równo i będzie dobrze. Na wieki zostaniesz z tym tematem. Posyp jeszcze raz te jasne placki i polej wodą.

Nierówno posypałeś, albo nierówno się rozpuścił. Ale raczej to pierwsze.
Wcale nie podlewam teraz, bo leje cały czas. aż za mokro jest.

Nic juz nie masz robić tylko usuwać liście jeśli spadną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:15, 25 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja wywalam w każdym razie.
.... są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?

Irysy, kwiaty ukochane i uwiecznione przez impresjonistów i Wyspiańskiego. Kwiaty przecudnej i niespotykanej urody, uwodzące subtelnym zapachem.
Każdy kwiat, bylina ma swoje lepsze i gorsze momenty w życiu czyli w sezonie. Peonie od czerwca straszą i zajmują miejsce na rabacie a liści obciąć nie można, jeżówki - żelazne rośliny piękne są, ale krótko, bo we wrześniu wyglądają paskudnie a zaczynają dopiero w lipcu, cudne i wdzięczne orliki mają swoje 5 minut a potem te liście...., dziewanna, ostróżka, wiosenne przylaszczki, że nie wspomnę o tulipanach i pozostałych cebulowych i czekaniu aż zaschną liście by je usunąć. Wyliczać można do jutra. Jeśli nie kwitną, to nie są atrakcyjne, jeśli przekwitną też nie są. A jeśli liście drażnią to do czego przeznaczony jest sekator???
Nie ma bylin idealnych i atrakcyjnych przez cały sezon. Chociaż ja znam taką jedną, co od maja aż do przymrozków kwitnie na niebiesko i na zimę nie traci liści. Wczoraj ją pikowałam, bo mi się wysiała, bo podczas mojej nieobecność nikt nie obciął przekwitniętych kwiatów.
Dla tych co wywalają irysy dedykuję te zdjęcia.

P.S. przykro i smutno czytać takie wpisy Danusiu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:05, 25 wrz 2017

Do góry
Nie dodałam, że przed posypaniem nasion leciutko zruszyć ziemię, posypać nasionami, posypać ziemią.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:51, 24 wrz 2017

Do góry
ło matko Ale roboty.

Mam dwa żurawie, ale inne niż Twoje
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:47, 24 wrz 2017

Do góry
adkawi napisał(a)
Danusiu trawa na dzień dzisiejszy wygląda tak jak na obrazku,narazie nie ma co kosić, strasznie mokro u nas ,co drugi dzień pada,chyba dosiewy będę musiała zostawić do wiosny ;-/.Dzięki za odpowiedzi

Skosić, posypać ziemią ogrodową z worków (lekka), przegrabić, posiać nasiona w wolne miejsca, przegrabić odwrotną stroną grabi. To dopiero precyzja - odwrotna strona grabi, mało kto o tym wie

albo:

posiać nasiona, posypać ziemią. Nie grabić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:28, 24 wrz 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam na myśli bródkowe oczywiście.Ja wywalam w każdym razie.
Rosa ma rację co do eksperymentowania, mam je w różnych konfiguracjach i towarzystwie, ale są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?

moje irysy tez paskudne ...myslałam ze tylko mnie deneruja bo tyle penów na ich temat juz sie nasłuchałam ...mam je na końcu rabaty ...potem mam plan posadzcic rzad miskantow ML zebym paskudnych lisciorow nie widziała ( były tam mislanty zebrinusy ale poszly w dobre rece bo ich nie polubilam) .... blizej mam zawilce japońskie wkoło buka Purple fontain ...i w takiej konfiguracji irysy u mnie moga zostac

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:13, 24 wrz 2017

Do góry
Mam na myśli bródkowe oczywiście.Ja wywalam w każdym razie.
Rosa ma rację co do eksperymentowania, mam je w różnych konfiguracjach i towarzystwie, ale są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:08, 24 wrz 2017

Do góry
PiotrekD napisał(a)
Witam
Mam pytanko co do wertykulacji jesiennej.
Nadmiar opadów nie daje szans na zrobienie jej wcześniej niż 29.09.
Mam jednak obawy bo ostatnio słyszałem o przymrozkach już w październiku.
Czy uważacie że można zaryzykować czy lepiej już poczekać do wiosny.
Trawę mam ładną ale filcu też nie brakuje.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich

Wszystko robimy z pewną dozą rozsądku i mój mi mówi, żeby w tym roku nie robić. Po prostu się nie da. leje.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:06, 24 wrz 2017

Do góry
Nawozić teraz.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:06, 24 wrz 2017

Do góry
Poczytaj parę postow wstecz, ktoś właśnie narzekał na tę firmę
Ogrodowe począti 12:03, 24 wrz 2017

Do góry
Jest błąd w tytule wątku, ale gdy chciałam poprawić, okazuje się że wątek Ogrodowe poczatki już istnienie. Wymyśl proszę inny tytuł.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:54, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy kosić zalezy od tego czy urośnie do wysokości koszenia. Bo pogoda straszna. Oczywiście, że kosić. Ale przecież nie teraz, bo nie ma co.

Jak przygotować? Zbierać liście i śmieci, żeby trawnik czysty na zimę został. A o podlewanie to nie ma się co martwić, pada wszak. I tyle roboty.

Danusiu dziękuję za porady.
No to czekam na cieplejsze dni aż urośnie skosze raz i na wiosne nawóz tylko jaki saletre na start czy od razu z dużą dawką azotu?
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:32, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Żadnego, daj jej wzejść, a potem to już będzie zima. Zajmiesz się nim na wiosnę.

Dziękuję za odpowiedź,no to czekam do wiosny
Trudna rabata gabionowa 15:08, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale kto to słyszał, aby na Ogrodowisku poprawiać projekty profesjonalistów Nie taka nasza rola Skoro masz projekt, to się słuchaj projektanta

Oj tam, oj tam, Danusiu Projektant zaprojektował według wskazówek właściciela ogrodu, i przy jego akceptacji. Czyli wykonał swoją pracę jak najlepiej mógł. A że wyobrażenie właściciela nie były do końca sprecyzowane, albo się zmieniły, to cóż z tym zrobić? Zmienić, jeśli się da. Tu dołożyć, tam ująć.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:53, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wyszło pstrokato, powiedziałbym że monotematycznie. Czyli wprost przeciwnie do "pstrokato".

No to i tak nieźle

Rabaty na froncie domu bardzo lubię. Lawenda, turzyce, cisy - moi ulubieńcy.

W tej rabacie pod oknem brakuje mi jakiegoś drzewka wysokiego, coś szczepionego na pniu może? Hortki są dość niskie bo to BOBO. Może coś Pani przychodzi na myśl?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 22 wrz 2017

Do góry
Witam,
Dziękuję za odp. Już trochę żałuję, ża ją kupiłam. Zamawiałam przez internet. Dostałam egzemplarz widoczny na zdjęciach.

Gardenarium napisał(a)
Wszystko zależy od tego jaki pokrój będzie miała brzoza i na jakiej wysokości koronę.

Może mieć jeden pień i koronę na 2,5 metra, ale może to być brzoza wielopniowa. Jak wybierzesz jakiś egz. to pokaż jego zdjęcie.

Normalnie to bym napisała - 4 metry od tui a może nawet jeszcze więcej. Bo tuje się ogołocą w cieniu.

Zależy też jak będzie rzucała cień. Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, ani nie jest jedna. To zalezy od wielu uwarunkowań.

Tu masz przykład jednego i drugiego pokroju. Rozumiesz, co mam na myśli?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:41, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja się rozczarowałam co do irysów, co prawda jeden z nich ma teraz ogromny pąk, chyba mu się pory roku pomyliły Ale generalnie po kwitnieniu wyglądają okropnie. To jedna z najgorszych bylin na rabaty bylinowe, dałabym jej nr 1 ale oczywiście w tym złym znaczeniu.

ale masz na mysli bródkowe ?

bo syberyjscie sa ladne i jak kwitna i potem

brodkowe faktycznie maja brzydkie liscie, ale kwiaty owszem , najlepiej wcisnac gdzies zeby lisci nie bylo widac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies