Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:13, 24 wrz 2017

Do góry
Mam na myśli bródkowe oczywiście.Ja wywalam w każdym razie.
Rosa ma rację co do eksperymentowania, mam je w różnych konfiguracjach i towarzystwie, ale są najgorsze, więc po co je trzymać, skoro mogą w tym miejscu rosnąć inne, ładniejsze byliny, atrakcyjne cały sezon?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:08, 24 wrz 2017

Do góry
PiotrekD napisał(a)
Witam
Mam pytanko co do wertykulacji jesiennej.
Nadmiar opadów nie daje szans na zrobienie jej wcześniej niż 29.09.
Mam jednak obawy bo ostatnio słyszałem o przymrozkach już w październiku.
Czy uważacie że można zaryzykować czy lepiej już poczekać do wiosny.
Trawę mam ładną ale filcu też nie brakuje.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich

Wszystko robimy z pewną dozą rozsądku i mój mi mówi, żeby w tym roku nie robić. Po prostu się nie da. leje.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:06, 24 wrz 2017

Do góry
Nawozić teraz.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:06, 24 wrz 2017

Do góry
Poczytaj parę postow wstecz, ktoś właśnie narzekał na tę firmę
Ogrodowe począti 12:03, 24 wrz 2017

Do góry
Jest błąd w tytule wątku, ale gdy chciałam poprawić, okazuje się że wątek Ogrodowe poczatki już istnienie. Wymyśl proszę inny tytuł.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:54, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy kosić zalezy od tego czy urośnie do wysokości koszenia. Bo pogoda straszna. Oczywiście, że kosić. Ale przecież nie teraz, bo nie ma co.

Jak przygotować? Zbierać liście i śmieci, żeby trawnik czysty na zimę został. A o podlewanie to nie ma się co martwić, pada wszak. I tyle roboty.

Danusiu dziękuję za porady.
No to czekam na cieplejsze dni aż urośnie skosze raz i na wiosne nawóz tylko jaki saletre na start czy od razu z dużą dawką azotu?
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:32, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Żadnego, daj jej wzejść, a potem to już będzie zima. Zajmiesz się nim na wiosnę.

Dziękuję za odpowiedź,no to czekam do wiosny
Trudna rabata gabionowa 15:08, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale kto to słyszał, aby na Ogrodowisku poprawiać projekty profesjonalistów Nie taka nasza rola Skoro masz projekt, to się słuchaj projektanta

Oj tam, oj tam, Danusiu Projektant zaprojektował według wskazówek właściciela ogrodu, i przy jego akceptacji. Czyli wykonał swoją pracę jak najlepiej mógł. A że wyobrażenie właściciela nie były do końca sprecyzowane, albo się zmieniły, to cóż z tym zrobić? Zmienić, jeśli się da. Tu dołożyć, tam ująć.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:53, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wyszło pstrokato, powiedziałbym że monotematycznie. Czyli wprost przeciwnie do "pstrokato".

No to i tak nieźle

Rabaty na froncie domu bardzo lubię. Lawenda, turzyce, cisy - moi ulubieńcy.

W tej rabacie pod oknem brakuje mi jakiegoś drzewka wysokiego, coś szczepionego na pniu może? Hortki są dość niskie bo to BOBO. Może coś Pani przychodzi na myśl?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 22 wrz 2017

Do góry
Witam,
Dziękuję za odp. Już trochę żałuję, ża ją kupiłam. Zamawiałam przez internet. Dostałam egzemplarz widoczny na zdjęciach.

Gardenarium napisał(a)
Wszystko zależy od tego jaki pokrój będzie miała brzoza i na jakiej wysokości koronę.

Może mieć jeden pień i koronę na 2,5 metra, ale może to być brzoza wielopniowa. Jak wybierzesz jakiś egz. to pokaż jego zdjęcie.

Normalnie to bym napisała - 4 metry od tui a może nawet jeszcze więcej. Bo tuje się ogołocą w cieniu.

Zależy też jak będzie rzucała cień. Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, ani nie jest jedna. To zalezy od wielu uwarunkowań.

Tu masz przykład jednego i drugiego pokroju. Rozumiesz, co mam na myśli?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:41, 22 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja się rozczarowałam co do irysów, co prawda jeden z nich ma teraz ogromny pąk, chyba mu się pory roku pomyliły Ale generalnie po kwitnieniu wyglądają okropnie. To jedna z najgorszych bylin na rabaty bylinowe, dałabym jej nr 1 ale oczywiście w tym złym znaczeniu.

ale masz na mysli bródkowe ?

bo syberyjscie sa ladne i jak kwitna i potem

brodkowe faktycznie maja brzydkie liscie, ale kwiaty owszem , najlepiej wcisnac gdzies zeby lisci nie bylo widac
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:19, 22 wrz 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Chyba nie wyszło zbyt pstrokato jednak - sporo jest traw. Oczywiście agrowłóknina jest usuwana przed wysypaniem kory.

Nie wyszło pstrokato, powiedziałbym że monotematycznie. Czyli wprost przeciwnie do "pstrokato".
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:17, 22 wrz 2017

Do góry
b_tkacz napisał(a)
Witam Danusiu powiedz mi proszą jak gęsto sadziłaś tuje przy tarasie w ogrodzie z lustrem, chcę wsadzic co 60 czy 70 cm będzie dobrze??? aby szybko zakryły taras od ulicy ale tez żeby im nie zaszkodzić.

Beata

Aby szybko i szczelnie zasłonić - sadź co 60 cm.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:15, 22 wrz 2017

Do góry
Wszystko zależy od tego jaki pokrój będzie miała brzoza i na jakiej wysokości koronę.

Może mieć jeden pień i koronę na 2,5 metra, ale może to być brzoza wielopniowa. Jak wybierzesz jakiś egz. to pokaż jego zdjęcie.

Normalnie to bym napisała - 4 metry od tui a może nawet jeszcze więcej. Bo tuje się ogołocą w cieniu.

Zależy też jak będzie rzucała cień. Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, ani nie jest jedna. To zalezy od wielu uwarunkowań.

Tu masz przykład jednego i drugiego pokroju. Rozumiesz, co mam na myśli?

Link
Trudna rabata gabionowa 08:08, 22 wrz 2017

Do góry
Hortensje zarosną z czasem choiny i je zacienią, co spowoduje ich zamieranie.
Bardzo monotonnie, ale chyba tak miała być. Posadzenie różaneczników nic tu nie zmieni.
Szmata tu już powinna zniknąć.
Jak dla mnie zbyt nudno, gabiony górują nad wszystkim, nic z nich nie zwisa, choć mogłoby. To takie gadanie moje.

Ale kto to słyszał, aby na Ogrodowisku poprawiać projekty profesjonalistów Nie taka nasza rola Skoro masz projekt, to się słuchaj projektanta

Klony zbyt krzywe, słabo wyglądają
Koszenie trawnika 07:58, 22 wrz 2017

Do góry
Wszystkich sezonów dotyczy.

Czym odżywia się trawnik? Korzeniami i liśćmi. Skoro ich pozbawiasz masz to co masz

Pytasz dlaczego taki byle jaki trawnik?, właśnie dlatego, ale skoro upierasz się, że niskie koszenie jest dla ludzi,no to rób tak dalej. Nie chcesz słuchać dobrych rad, to nie słuchaj. Wymyślasz powody - to wymyślaj, przecież nie dla mnie, dla siebie to robisz. Ja radzę, bo zajmuję się ogrodami 45 lat, ale skoro na nic moje rady no to co mam powiedzieć?

Funkcja niskiego koszenia przydaje się do koszenia przed wertykulacją, aeracją, piaskowaniem, albo gdy chcesz robić jakieś inne zabiegi na trawniku, dosiewanie, posypywanie kompostem, ziemią. Oczywiście, że niskie koszenie jest dla trawnika
(nie dla ludzi) ale w konkretnym przypadku.

Normalnie takie koszenie nie jest dla żadnego trawnika, chyba że dla gatunków na pola golfowe, Kosi się je jeszcze niżej.

Drugie pytanie: Po jakim czasie od założenia trawnika można ciachać nisko?

Trawnika nie kosi się zbyt nisko. Tylko w powyżej podanych przypadkach.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:53, 22 wrz 2017

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
Witam,moje pytanie dotyczy nawożenia,tzn.
Trawe posiałem dziesięć dni temu,już ją widać ma około 1,5 do 2 cm i nie wiem jaki dać nawóz. Na start? bo dopiero kiełkuje,czy jakiś inny jesienny? W tym roku wrzesień jest zimny i trawka rośnie wolno,sypać jakiś nawóz czy dać se spokój nie wiem co robić? Proszę o podpowiedź

Żadnego, daj jej wzejść, a potem to już będzie zima. Zajmiesz się nim na wiosnę.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:52, 22 wrz 2017

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
A po około dziesięciu dniach wygląda tak

Zastanawiam się jak taką młodą trawke przygotować do zimy jest zimno jak na wrzesień i wolno rośnie czy kosić ją w tym sezonie ?, czy dać jakiś nawóz ? Na dzień dzisiejszy ma około 2 cm ale widać dużo innych nasion które nie wykiełkowały jeszcze.
Doradźcie coś

Czy kosić zalezy od tego czy urośnie do wysokości koszenia. Bo pogoda straszna. Oczywiście, że kosić. Ale przecież nie teraz, bo nie ma co.

Jak przygotować? Zbierać liście i śmieci, żeby trawnik czysty na zimę został. A o podlewanie to nie ma się co martwić, pada wszak. I tyle roboty.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:50, 22 wrz 2017

Do góry
Lukaszkuba napisał(a)
Mam pytanie. Do kiedy moge siac trawe. Musiałem dosypac ziemi koło obrzezy i nie wiem czy moge jeszcze posiac tam trawe czy zostaic to na wiosne.

Do kiedy zależy od pogody, muszą być prognozy że będzie co najmniej dwa tygodnie powyżej 12 stopni, bo w wyższych temp. trawa kiełkuje. Mnie wzeszła nawet w listopadzie, ale to były inne czasy
Nasiona nie są drogie, najwyżej nie wzejdzie, ale bym siała nawet w listopadzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:48, 22 wrz 2017

Do góry
A ja się rozczarowałam co do irysów, co prawda jeden z nich ma teraz ogromny pąk, chyba mu się pory roku pomyliły Ale generalnie po kwitnieniu wyglądają okropnie. To jedna z najgorszych bylin na rabaty bylinowe, dałabym jej nr 1 ale oczywiście w tym złym znaczeniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies