Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Blaski i cienie nowego życia 10:17, 04 cze 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ula czekam na efekt rozmyślań. Wybór drzew, to poważna sprawa. Niestety nie umiem pomóc w wyborze.
Za mną chodzi żywopłot grabowy dla osłonięcia jagodnika przed mroźnymi wiatrami. Sadzonki już rosną sobie tu i tam.

Myślę i myślę.

W międzyczasie wczoraj fotki jakieś zrobiłam

Róże przez zimno i deszcz ciężko się rozwijają. Comtessa- pachnie

Tajemniczy Ogród 10:17, 04 cze 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Agatko przepięknie!!!!
naprawdę cudny ogród stworzyłaś !

Wiklasiu jak dobrze że tu przyszłam, od razu mi lepiej

Dzięki Kamila!!

Nawożenie, zasilanie trawnika 10:15, 04 cze 2020

Do góry
Jak sądzicie, jak dalej zadbać o trawnik żeby wyglądał lepiej? Trawa zasiana na początku kwietnia. Jakiś tydzień temu potraktowana nawozem biopon przeciw żółknięciu trawy. Użyłem połowy zalecanej dawki ponieważ to młody trawnik. Co jeszcze mógłbym zrobić bo zalezy mi na pięknym trawniku.
Tajemniczy Ogród 10:15, 04 cze 2020

Do góry
wiklasia napisał(a)
Taki klimacik to ja lubię

To dla Ciebie z nowej części Widzisz te wypielone rabatki? - to robota chłopaków, chcieli sobie zebrać kasę na nową planszówę - ochoczo przystałam na tą usługę:

Tajemniczy Ogród 10:08, 04 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A mówią wszem i wobec, ze pod brzozami nic nie urośnie Twój ogród jest zaprzeczeniem tej tezy nawet trawnik ładnie rośnie

Wszystko jest kwestią wymiany ziemi Tam pod brzozy dosłownie waliłam dwuletnie worki z przekompostowanymi liśćmi pod paprocie i inne, a na wierzch kupa kompostu. Łatwo nie jest. Ale na tych dobrociach musi rosnąć

Ogród pod lasem 10:06, 04 cze 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Hahahaha już wrzucam

piekny, moj ten mniejszy ma podobny pokroj a ten wiekszy ma jeszcze doły w galazkach. bardziej rozwichrzony. jak on ci przyrasta?
Zieleń, drewno i antracyt 10:02, 04 cze 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Anda, specjalnie dla Ciebie

O łał ale super teraz tylko posadzić tam jakiegoś owada
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:47, 04 cze 2020

Do góry
Milka napisał(a)
deszcze sprzyjają roślinom
ale nie wiem, jak po gradzie wyglądają
net nawalił, w końcu po burzy jest

Ale fajne połączenia roślin.
Nie wpadlabym na to.
Rodki ,clematis pięknie już ci kwitną.
I piwonie ..no przeslicze.
Sporo ich masz. Żółta mnie zachwycila.Może dlatego ,że jest rzadko spotykana.
Dobrego dnia Irenko
Ogród pod lasem 09:46, 04 cze 2020

Do góry
Magara napisał(a)
Iza, no nijak tricolora na patelni u Ciebie znaleźć nie mogę albo ja gapa albo te meszki mi zaszkodziły
EDIT: a grujecznika szczęśliwie nie mam, więc mogę spokojnie spać, bez lęków, że mój grujecznik nie jest taki jak Twój

Hahahaha już wrzucam

Mój ogrodowy pamiętnik 09:20, 04 cze 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Liczyłam na taką odpowiedź

Mój wygląda aktualnie tak. Wypuścił takie dłuższe pędy.

Choroby klonów, klon - Acer 09:16, 04 cze 2020

Do góry
Dzień dobry,

przeczytałam wszystkie posty z tego wątku i jestem wręcz zszokowana  ilością chorób(Antraknoza, werticilioza, fytoftoroza, inne grzyby i szkodniki!) które mogą atakować klony.

Znalazłam post, w którym użytkownik "wolnyrafael"
(post Dodany 16:08, 03 cze 2018 , edytowany o 16:12, 03 cze 2018) opisał dokładnie mój problem. Odpowiedź Mazana była następująca:

"Tak wyglądają zaburzenia w pracy systemu korzeniowego. Dlatego sprawdź co jest tego przyczyną: choroba grzybowa czy fizjologiczna /np zbyt suche powietrze, brak przyrostów korzeni itd/"

Mimo, że przeczytałam cały wątek od deski do deski, nie potrafię jednoznacznie zdiagnozować mojego przypadku, więc proszę o pomoc. To już drugi klon w tym samym miejscu (wcześniejsze 3 sztuki klonów (acer rubrum red sunset) zostały posadzone w 2012 roku, dwa się jeszcze zupełnie dobrze trzymają, ale 3-ci usechł w 2018 roku, i niestety bez odkażania ziemi, posadziliśmy nowe drzewko  
Teraz historia się powtarza. Drzewo(widoczne na zdjęciach po prawej stronie) w porównaniu do innych klonów ma dużo mniej i tak jakby zwiędnięte liście:

Naokoło niego rosną tawułki i trawy i mają się świetnie

Liście klony na moje oko nie noszą śladów szkodników, ale podejrzewam, że lada dzień zaczną opadać.

Przekrój gałazki:

I jeszcze widok na pień drzewa:

Pani w pobliskiej szkółce po tym jak opisałam problem rok temu, poleciła mi podlanie klonu  preparatem substral na fytoftorozę, co zrobiłam raz w zeszłym i raz w tym roku. Ale boję się, że to wcale nie pomaga.

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Pozdrawiam,
Agnieszka
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:15, 04 cze 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Moje przezimowały w doniczkach... zero problemów...
kupiłam 60 szt multiplacie już sa 3x większe po roku trochę zasuszyłam ale i tak mam dobre 45 sztuk na pewno
może kwestia szczęścia? Odpowiedniej odmiany?

pozdrawiam

A które masz .jaki kolor Wiem .....ze białe długo kwitną .Białe mam 2 jedna pojedyńcz ta po L str a druga pełna jest jeszcze nie duża kupiona zimą i wsadzona do ziemi .
Migawki z ogródka 08:50, 04 cze 2020

Do góry
tulucy napisał(a)

Lucy, ależ cudowny busz
A toto to Princess Red? na jakim masz stanowisku? Bo muszę wsadzić moją, a nie wiem gdzie...
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 08:36, 04 cze 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)
Dziękuję Asiu

Pinie bez zarzutu, ale może dlatego, że tu całe stare osiedle jest w iglakach, nie wiem? Nie mam z nimi żadnego problemu. Młode pędy wszystkich sosen skracam co roku o 2/3 z ich długości, aby je zagęszczać, do tego regulanie odżywki dla iglaków, no i u mnie mają wystawę południową więc fajnie się grzeją w słonku, w zasadzie w ogóle ich nie podlewam.

Kilka zdjęć na dzisiaj. Wejście do domu mam od północy i udało się tam zmieścić taki mały cienisty przedogródek Nie mam pomysłu co tam jeszcze posadzić, aby coś teraz kwitnęło (po azaliach, są tam 3 szt.).
Załączam zdjęcia z serii "Metamorfozy - przed i po" Starałam się zachować jak najwięcej starych drzew i krzewów, które były na działce. Duży bez-lilak widoczny na zdjęciu, nie dotrwał do dziś w całości, stary pień nie wytrzymał próby czasu i się wykręcił, ale zdążył wypuścić ładny nowy odrost, który próbuję prowadzić na drzewko. Podchodzę z sentymentem do wszystkich drzew i krzewów, które rosły i zastaliśmy w ogrodzie.

PS. Wprawne oko wypatrzy poupychany wszędzie bodziszek Rozanne Jeszcze chwila i będą kwiatki.

Wow Niby tak mało miejsca i ciasno, a jednak świetnie się wszystko zgrało
Migawki z ogródka 08:36, 04 cze 2020

Do góry
Mój nowy ogród na wsi 08:23, 04 cze 2020

Do góry
Mój nowy ogród na wsi 08:21, 04 cze 2020

Do góry
Migawki z ogródka 08:20, 04 cze 2020

Do góry
Poranny przelot przez ogród
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:11, 04 cze 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies