Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wilcza Góra 23:03, 22 lis 2013

Do góry
już Ty mnie nie prowokuj...w zeszłym roku zimą tak tęskniłam za wiosną, że magnolia Yellow River 2 grudnia zaczęła kwitnąć

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:11, 22 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Hamuj swoje zapędy wielkoobszarowe, bo inaczej będziesz musiała służbę zatrudniać.

I wtedy będzie tak: "wziąć dziewek ogrodowych sześć a nakazać im...." i już. Robota zrobiona
Dwa ogrody 23:15, 21 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

jaka piękna duża magnolia
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:16, 21 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Czyli miejsca masz mało?
Hamuj swoje zapędy wielkoobszarowe, bo inaczej będziesz musiała służbę zatrudniać.

No o brak miejsca to mnie chyba nikt nie posądza, he he.
Wnioski są takie, że muszę sobie odpuścić sadzenie drobinek, a budować ogród z krzaczków i drzew. U mnie się sprawdzą hortensje, rh, tawuły, piwonie, berberysy i inne krzaczorki, które nie odchorują jak ich na czas nie wyplewię. Bylinki to sobie muszę odpuścić. Oczywiście w kilku miejscach dam radę, ale ogólne trzeba oprzeć resztę nasadzeń na mniej obsługowych roślinach.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:49, 21 lis 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Nie, że nudy na zdjęciu, tylko, że ciągle te same ujęcia i dlatego nudy.

Za dobre słowa oczywiście wszystkim dziękuję

Czyli miejsca masz mało?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:33, 21 lis 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Agnieszka albo Twój aparat przekłamuje rzeczywistość (w co nie wierzę) albo rzeczywistość jest, jaka jest i jest z rozmachem! Pięknie widać linie drzew, nasadzeń.

zdecydowanie nie nudno. Bardzo ładnie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:31, 21 lis 2013

Do góry
zesztywniała bielizna- fajnie to brzmi.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:30, 21 lis 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolio a twoje plany na wystrój bożonarodzeniowy juz istnieją?

ja jeszcze w jesieni jestem. nie nadążam. Przede mną szarpanina z resztka źywopłotu grabowego, więe ewidentnie jeszcze jest jesień. No i w soboty M w terenie- budowa budki gosp, cięcie drewna. gdyby była zima, brudziłby w domu jakimiś działaniami złotej rączki
Jesień jeszcze...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:09, 21 lis 2013

Do góry
malkul napisał(a)
A to moja inspiracja na tegoroczny wianek na drzwi:

http://www.pakamera.pl/wnetrze-rozne-platek-sniegu-nr727197.htm

tylko u mnie inne kolory bombek

PS. Kto ma ochotę to prosze się "inspirować"

pomlaskać tylko można na takie cudo. I jak tu się nie inspirować?
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:48, 19 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

właśnie , są śliczne nawet później. Nie ma rady, bronię sie jak mogę , ale nie da rady, muszę je mieć

Nooo jak nawet Magnolia się ledwo broni przed urokiem sasanek, to cóż ja mam powiedzieć bidula...

....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:58, 19 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
popatrzcie dziewczyny na nie podejrzliwie czy listki mają jednorodne. czasem się zdarza że siewka trawy- chwastu zdominuje sadzonkę i wtedy rośnie dziwacznie. A jak się dobrze przyjrzeć, to okazuje się że jest tam np 25 % źdźbeł takich jak być powinny. Wtedy trzeba za łeb wyrwać i oddzielić chwast od sadzonki.
Ładnie, tak mglisto.

Przyglądałam się temu już wcześniej i takie właśnie odniosłam wrażenie jak piszesz...
Najgorsze jest to, że ten chwast wygląda teraz najładniej.. reszta zrudziała...
Pszczelarnia 10:02, 19 lis 2013

Do góry
tak, bardzo dobre
chociaż nie wiem czy to dobre dla warzyw, ale niech się wypowiedzą fachowcy warzywnikowi
Pszczelarnia 09:53, 19 lis 2013

Do góry
ja jestem złodzijem kompostowym. Swój 'żżeram za szybko' więc szabruje u sąsiadów. Zgadzają się. Maja cięższą ziemię i trawa u nich rosnie jak szalona. pan kosiarz dorzuca koszona darń co 2 tygodnie, a raz w sezonie oni dowalają gałązki cięte z żywopłotu grabowego i jabłka co 2 lata w wielkiej ilosci ( stara papierówka). Jak tu nie kraść takiej tłustej, pełnej dżdżownic ziemi, skoro leży i się marnuje?
Sąsiedzi są miejscy, nie rozumieją dlaczego tak się cieszę że mogę dłubać od nich z kompostu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:13, 19 lis 2013

Do góry
popatrzcie dziewczyny na nie podejrzliwie czy listki mają jednorodne. czasem się zdarza że siewka trawy- chwastu zdominuje sadzonkę i wtedy rośnie dziwacznie. A jak się dobrze przyjrzeć, to okazuje się że jest tam np 25 % źdźbeł takich jak być powinny. Wtedy trzeba za łeb wyrwać i oddzielić chwast od sadzonki.
Ładnie, tak mglisto.
Pszczelarnia 02:42, 19 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
czytałam że zamieniasz tawuły z pod brzóz na Anabelki. to bardzo łądne połaczenie. Same Anabelle, w większej ilości?

Magnolio,
Ty jak Anioł Stróż naszych ogrodowych problemów. Otóż doszłam do wniosku (o czym wspomniałam na wątku u Ani ASC), że jednak nie tak bardzo lubię te złote tawuły kwitnące na różowo umiejscowione pod brzozami. Może jak je znowu zobaczę w pełnej krasie, to mi serce zmięknie. Nie wiem, jak masywne 'Anabelle' pod brzozami będą się miały do nieodległej rabaty bylinowej. Chodzi mi o osiągnięcie wrażenia spójności w przestrzeni. I różnorodności. Będę wracać do tej rabaty, bo to tzw. front robót w przygotowaniu, po prawej stronie widać 2 brzozy w jednej linii.

A tutaj zaczyna się hortensjowy kawałek od byliowej w stronę brzóz:

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:30, 18 lis 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mirko, pięknie utuliłaś ogród do snu zimowego. Bardzo lubię Twój ogród. A co na bylinowej na rogu? Tam nie ma dużo miejsca? Nie umiem doradzić. Zaraz blisko jest kompozycja z pompą, może zdecydujesz się na ramę z bukszpanu? Do bylin pasuje. Drugim pomysłem była budleja ale ona duża rośnie, startuje w maju, więc może za późno? Może jakieś delikatne drzewko o pokroju płaczącym - ale to jest b. blisko domu? Generalnie trzeba poszukać, co się daje na róg domu do rabaty bylinowej, chcąc róg lekko zamazać i zasłonić widzenie od razu wszystkiego? Może Danusia poradzi albo Magnolia? Ja bym zapytała.

Kanciki bezbłędne.

Ewa dzięki bardzo za pochylenie się nad moimi dylematem - tam wiele miejsca nie jest ale nie aż tak mało jak na zdjęciu, ja tam mam piwonie więc ją wykopię - budleja na przeciągu nie może być - mam ją na tej rabacie dalej dumałam już o hortensji - potrzebuję coś szczupłego, miękkiego i na 2 metry - i bez kolców

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:20, 18 lis 2013

Do góry
Mirko, pięknie utuliłaś ogród do snu zimowego. Bardzo lubię Twój ogród. A co na bylinowej na rogu? Tam nie ma dużo miejsca? Nie umiem doradzić. Zaraz blisko jest kompozycja z pompą, może zdecydujesz się na ramę z bukszpanu? Do bylin pasuje. Drugim pomysłem była budleja ale ona duża rośnie, startuje w maju, więc może za późno? Może jakieś delikatne drzewko o pokroju płaczącym - ale to jest b. blisko domu? Generalnie trzeba poszukać, co się daje na róg domu do rabaty bylinowej, chcąc róg lekko zamazać i zasłonić widzenie od razu wszystkiego? Może Danusia poradzi albo Magnolia? Ja bym zapytała.

Kanciki bezbłędne.
A miało być tak pięknie.... 16:30, 18 lis 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Reniu, zaglądam więc
serby po prostu świetne, rozplenice urosną jak je trochę ponawozisz,
a przed rozplenicami mogłyby być jeszcze niższe trawki brązowe- u mnie one świetnie rosną nawet na beznadziejnej ziemi i nie są zbyt wysokie- rozplenice by nad nimi się przewieszały

podoba mi się rabata, a hortensje pod szmaragdami będą??

i ciekawią mnie Twoje róże. Ja w tym roku kupowałam Eden Rose- na prezent- więc sadziłam nie u siebie, a też jestem ciekawa jej efektu

Uleczko,to pierwszy sezon rozplenicy i tak wydaje mi się,że urosła wielka.
Wśród rozplenic posadziłam czosnki,przed nimi piwonie,niżej żurawki i liriope.Tak Magnolia kazala,ma być pięknie Ja od siebie tylko dodałam żółte tulipany
Hortensje mam w innej cześci działki.
W tym ostatnim rzucie róż postawiłam na mocno pachnące, nad edenką też się zastanawiałam,przyznam. Nie kupiłam teraz,ale i nie powiedziałam że już więcej nic nie kupię

Zobaczę jak po zimie będzie wyglądało moje wrzosowisko,jak znowu bęzie porażka,to zrobie kolejną różankę

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:19, 18 lis 2013

Do góry
Magnolia, Gierczuś - ja sie bronię cały czas......... a i tak czego to ja nie mam... a z drugiej strony... ile jeszcze nie mam, a nie ma gdzie, i już nie chce pstrokacić.. ale pocieszę.. sasanki mogą rosnąć nawet pod drzewami... jak kwitną to mają dość słoneczka, a potem dają radę i w cieniu/półcieniu .. bo i tak zamierają.. pisze, że zasadowa, u mnie na wrzosowisku rosną ,w totalnej glinie i na skalniaku, pod iglakami, które je zarosły... Acha.. chyba lubią zmieniać kolor... wiec blisko siebie raczej nie mieszać kolorów.. mam jedną, co rośnie już 4 lata.. i jedna sadzonka ma 3 kolory kwiatów..to ta na foto co ma różne kolory..a to młoda... foto z przed 3 lat.

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:55, 18 lis 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Aniu ... Na bank się nie obrazi ... Wstyd mi za mój brak wiedzy ... Tak sasanki wyglądają po przekwitnięciu ???... Precieź one równie śliczne jak przed przekwitnięciem ... Takie włochacze ... Czemu ja jeszcze ich nie mam ??

właśnie , są śliczne nawet później. Nie ma rady, bronię sie jak mogę , ale nie da rady, muszę je mieć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies