Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:44, 06 gru 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
mój M. Cię polubił- 10 minut temu miała wykład, że mówi się 'dmie', że 'duje' to nikt nie mówi.
No i mam swoją polszczyznę, a on chyba urósł jeszcze z 5 cm.

Jak to nikt, my mówimy duje.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:34, 06 gru 2013

Do góry
mój M. Cię polubił- 10 minut temu miała wykład, że mówi się 'dmie', że 'duje' to nikt nie mówi.
No i mam swoją polszczyznę, a on chyba urósł jeszcze z 5 cm.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:33, 06 gru 2013

Do góry
wiem gdzie róże, wiem!
Przed cisami -parawanem maskującym tunel. Potem już co Ci w duszy gra, ale to będzie motywem wspólnym z rabatami- wyspami.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 20:37, 05 gru 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Renatko, ale świątecznie i klimatycznie się u Ciebie zrobiło, leśne widoczki jak zwykle mnie zachwycają

ja też nie mogę się doczekać na kwiaty magnoli

koszyczek gabinetowy, wymiata

takie miłe zakupy, jeszcze przede mną

ale masz fajowską ławeczkę

przypomniałaś mi, żeby marcinki posprzątać, dzięki

pozdrawiam

Agatko,las też kofam .Moja magnolia ,młodziutka ,widzę kilka pączków ,twoją będę się zachwycać .Ja miałam nic świątecznego nie kupować ,bo mam ,ale jak zobaczyłam taką okazję musiałam kupić ,Jeszcze
jemiołę trzeba kupić .Ławeczka z allegro ,kilka osób ją ma .pozdawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:11, 05 gru 2013

Do góry
śliczny. Szary, a tyle w nim kolorów...
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:44, 05 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Pokazuję eMusiowi co powstaje w naszych głowach... a on zadał podstawowe pytanie... a gdzie dam te moje kamienie???? Wozić ich po raz kolejny nie będzie.. tzn wynajmować auta z takim podnośnikiem.. co szarpnie 2 tony na raz... no i gdzie je dać.. szkoda mi oddać.. u nas takie kamienie to majątek.. u nas kamieni nie ma.. i ja kocham kamienie, kocham granit, wapień.... całe życie dotykałam kamieni... najchętniej bym zamieszkała w górach nad jakimś urwiskiem... dlatego mam skalniak, bo nie wyobrażam sobie płaskiego ogrodu... a i tak płaski, dobrze że jest trochę widoku na okoliczne pagórki..

Ale się rozpisałam... monolog .... a kamyki czekają..

tu gdzie sa to miejsce parkingowe? Żwirowe, tak jak lubię

No to za nim dalej można zrobić rabatę kamienną.Akurat pasuje- kamulce i żwir Tam rozłożyć kamulce, np 3 bliżej siebie, czwarty trochę dalej. Ja bym je zagłębiłą trochę w ziemi, tak ze 20-25 %. Wokół nich coś płaskiego, np macierzanka, dębik itp i niskie łany- stipy, albo kostrzewy owczej, niedźwiedzie futro czy jakieś zwiewne carexy. Dobrze by tez wyglądały puste miejsca, np wysypane żwirem, ale nie ma przymusu. Potem rabata niech przechodzi w swój charakter. Pierwszą oznaką tego może być ten szary świerk, jeszcze w niskim ( albo 3 takie świerki).

Aniu- chyba nikt nie ma wątpliwości że nie pisałam o pani gotującej , tylko tej od chwastów. i wiadomo kto to- filigranowa osoba o radosnej buzi.

Ogród w skali mikro :) 06:47, 05 gru 2013

Do góry
dominika_rew napisał(a)

Ja też dziś rano zasuwałam w mrozie po Magnolię pozdrowienia, dzięki, że do mnie zajrzałaś

Już widzę minę kolejnej właścicielki sklepiku z prasą ... Wpada z rana takie " Cuś " z rozwianym włosem i obłędem w oczach , czasem w pidżamie i ryczy : jesssst " Magnolia "???....

Buziam Domi

A te pierniki .. Mniam
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:42, 04 gru 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Twój ogród musi przede wszystkim 'grać' Tobie i pokazywać Ciebie.
To zróbmy tak:- Ty się nie dawaj całkiem przerobić, broń się!
A my może troszkę Cie skorygujemy, na cos namówimy i wyjdzie tak że ogród nie zgubi charakteru a może bedzie jeszcze ładniejszy.
Ja do Ciebie lubię zaglądać bo:
- Dziewczyna od wyrywania chwastów ma super figurę, a ja jestem wzrokowiec
- Właścicielka to bomba energetyczna, ogrzać się można
- Ogród ma wielki walor- tryska zdrowiem, energią i życiem. Masz zdrwowe rosliny, często pięknie zestawione ( np Twoje rożane wyspy w porcelanowym kolorze z ciemniejszymi liliami)

Noo i co tu wiecej dodawać ??....
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:59, 04 gru 2013

Do góry
By posty nie były długaśne... podzieliłam wypowiedź.

Teraz rodzi się pytanie, po jaka cholerę w takim razie wrzucam foto z pytaniem co zrobić???

Z prostej przyczyny, że jak mi pomysłów brak.. to co 100 głów to nie jedna... szukam podpowiedzi i inspiracji... dlatego do każdego Waszego pomysłu dorzucam co mi w duszy nie nie gra..bo tylko takim sposobem mogę przekazać o co mi chodzi.. i nakierować na trop czegoś czego szukam, a nie wiem ani co to, ani gdzie to jest.. to takie błądzenie we mgle..

I z każdej propozycji coś sie wyłania..

Danusia - by trochę przysłonić szklarnię - bingo...chociaż nie myślałam o tym
Danusia - przysłona musi grać z czymś w okolicy... święta racja...

i tak małymi kroczkami coś sie krystalizuje.. bo najważniejszy szkielet.. bylinki mogę co roku albo 2 razy do roku sobie mieszać i przesadzać... ale szkielet się zostanie.... I szukamy chyba tego szkieletu...

Magnolia - kształt rabat... trafione w gust... kupuje... podoba mi się

Irenka - no właśnie .. u mnie musi być zainteresowanie tematem.... też bingo
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:51, 04 gru 2013

Do góry
Magnolia.. dałaś po garach, aż nawet mi języka w gębie zabrakło..
aaaaaaaa ta dziewczyna od chwastów to moja synowa. tak, tak figurkę ma niezłą, tylko chwastów nie wyrywa.. ale dobrze gotuje Bo to chyba do mnie nie było.. kurdupel z krótkimi nóżkami... i te parę kilo zapasów na zły czas..... zmarszczki większe niż u mojej mamy... ale to od śmiania się.. i mimiki jak u komika.. itd itp......

Mi doradzać to lepiej worek soli zjeść.... bo zamiast napisać ślicznie dziekuję za pomoc i jest zajefajnie, to ja szukam wad... no ale taka moja natura. I ogród musi być z moja naturą, bo jak piszesz "coś sie zgubi".
Zachwycałam sie ogrodami formalnymi ( i dalej sie zachwycam) ale jak przyszło co do czego.. to "czegoś mi było brak"...
Mój ogród ma być: bardzo różnorodny, zmienny, prosty w obsłudze, w miarę estetyczny i ma mi dawać też dużo pracy, ale jak nie mam czasu to ma sobie radzić sam.
Moja natura nie dąży do ogrodu idealnego, by wszystkim szczęki opadły, a ja bym siadła i podziwiała.
Ja do ogrodu idę sie przejść i coś pooglądać.. sprawdzić co pojawiło się nowego, inaczej mi się po prostu znudzi...
W ogrodzie nigdy nie siądę by poodpoczywać, bo nie lubię siedzenia i odpoczywania... bardo przy tym sie męczę.. ja muszę coś robić.. wtedy odpoczywam. Równowaga dla głownie pracy biurowej...do której się nie nadaję z powodu tzw ADHD
Mam w nosie co pomyślą inni o moim ogrodzie... i nie chcę go na pokaz.
Nie denerwuję sie jak coś głupio posadzę, bo zawsze mogę przesadzić, denerwuję się, jak już nie mam gdzie posadzić a żal oddać czy wyrzucić.. .. bo ładne, ciekawe, długo kwitnie, itp itd Jak nie spełnia tych kryteriów to bez żalu idzie out.
Lubię też jak coś jest estetyczne... przynajmniej tyle o ile..
Lubię robić sama... lubię eksperymentować.. i jak coś mi nie pasuje, to nawet dla wszystkich ochów i achów całego świata nie zrobię tego co mi nie gra w środku.. robię po prostu dla siebie.
Nigdy nie byłam znawcą mody, samochodów i obowiązujących trendów.. nie oglądam nawet żadnych tego typu programów, bo ubieram sie tak by mi było wygodnie... i dam za porządną kurtkę ciężkie pieniądze, ale nigdy nie dam ciężkich pieniędzy za markową metkę.. Ta sama filozofia życiowa odnosi się i do ogrodu.. jak mi pasuje coś z czymś, to choćby wszyscy mówili, że to niemodne.. to mam to w nosie, albo i jeszcze gdzieś

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:46, 04 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Na chwilę obecną klaruje mi sie tak..
Zielone linie to niska obwódka bukszpanowa (dwie rabaty rózane są za wąskie, robione na szybko i są do przeróbki, bo bukszpany/szałwia siedzą pod różami)
Niebieskie linie to ekrany z??? cis może być z bukszpanem??
Czerwona linia z numerem 1 - to moje przesadzone róże z przedogródka
Drapak zielono-żółty z nr 2 to przesadzony świerk srebrny, będzie niski bo to taka forma..

Jak nie robić całej szerokiej, to mozna zrobić rabate jak narysowałaś tak szeroką przy ekranie z cisa, na długości takiej samej jak wymiar krótszy rabaty- wyspy rożanej, potem zwęzić ja do poprzedniego wymiaru, a potem znów poszerzyć, juz tu w okolicach przesadzonego świerka

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:37, 04 gru 2013

Do góry
poszerzenie rabat wyspowych wyjdzie fajnie moim zdaniem.
I cisowe ekrany jak zaznaczyłaś moga wyglądać ciekawie.
Twój ogród musi przede wszystkim 'grać' Tobie i pokazywać Ciebie. To jak z moim dzieckiem- ćwiczy rysunek na Akademię, ale zamiast machnąć szkice szybko, 1 kreską,robi wszystko cieniem, dłubie. Słuchałam wczoraj jej prowadzącej i ona mówiła że moja O. taka jest po prostu i będzie to widac w jej pracach. I tak ma być.
Inaczej cos by się zgubiło.
To zróbmy tak:- Ty się nie dawaj całkiem przerobić, broń się!
A my może troszkę Cie skorygujemy, na cos namówimy i wyjdzie tak że ogród nie zgubi charakteru a może bedzie jeszcze ładniejszy.
Ja do Ciebie lubię zaglądać bo:
- Dziewczyna od wyrywania chwastów ma super figurę, a ja jestem wzrokowiec
- Właścicielka to bomba energetyczna, ogrzać się można
- Ogród ma wielki walor- tryska zdrowiem, energią i życiem. Masz zdrwowe rosliny, często pięknie zestawione ( np Twoje rożane wyspy w porcelanowym kolorze z ciemniejszymi liliami)

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:09, 04 gru 2013

Do góry
jesteś konsekwentna. I pojętna. Uparta?- tego nie wiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:40, 04 gru 2013

Do góry
Nie widziałam Twojego wpisu Danusiu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:38, 04 gru 2013

Do góry
a jaka będzie docelowa szerokość tej rabaty?
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:36, 04 gru 2013

Do góry
no tak, to zostaje mocne cięcie koronki karaganom
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:25, 04 gru 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wszystkie się liczą!
Ładny masz widok przez okno. I tylko jeden kopiec kreta?

Kopce kretów przeniesione na róże. Ten na zdjęciu jest nowy, tzn. odnowiony. A ten widok to Twoja zasługa. Do niedawna miałam tu półkole z lilaków (na zdjęciu w awatarku widać) i cyprysików w tle. Teraz mam otwarty widok na 3 strefy ogrodu - półkole z różami, półkole z bukszpanami i grabami i w tle jako trzecia "warstwa" wrzosowisko. Bardzo mi się te widoki teraz podobają.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:10, 04 gru 2013

Do góry
wszystkie się liczą!
Ładny masz widok przez okno. I tylko jeden kopiec kreta?
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:08, 04 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)

Magnolia, tam rosną dwie karagany na pniu skręconym w spiralkę.... przycinam wiosną, ale gałązki rosną w takiego rozczochranego jeża.. dalej jest migdałek na pniu.. może znajdę jaką inną fotę.. Rabata leży zaniedbana od 2 lat, bo mam ją uporządkować i ciągle robię coś innego i czekam na wenę twórczą... A rabata na której nie robiłam nic przez 2 lata jest zaniedbana, a to oznacza, że nie fotografowana Tylko pojedyncze kwiatki.. czy grupki..

a zależy Ci na nich? Jeśli robią bałagan to może warto pomyśleć że warto się z nimi rozstać- w końcu ogród dla nas spełnia rolę głównie estetyczną. Migdałek jest krótkowieczny i w większości ogrodów zdobi do końca kwitnienia, potem zaczyna się u niego pasmo chorób. Karagany na skręconym pniu?- kurczaki, nie wiem jakie to są- takie szczepione, płaczące, niewielkie? Takie małe to się zmieszczą gdzieś.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:58, 04 gru 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ja powiem tylko tyle , będzie BOSKO. Każda rabata naturalna wzboga w buskzpany powala mnie na kolana. ogród VIVY też ma taki piekny płotek bukszpanaowi a w głebi angielko i jest cudnie. Obserwuję plany, widzę że najlepsi doradzają. Skoro Danusia i magnolia rządzą u Ciebie to będę podpatrywać z zapartym tchem

ja tylko wcisnełam swoje 'trzy grosze'. Ekrany, czyli generalny zamysł to robota Danusi, kształty Ani, więc niewiele tu jest roboty dla mnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies