Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

A miało być tak pięknie.... 17:58, 12 lis 2013

Do góry
Ale przewałka. Odpuściłaś lustro i kantówki z różami?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:18, 10 lis 2013

Do góry
cieszę się że zaprzyjaźniłaś się z paczkomatem. mnie tez się baardzo spodobał się.
I choć obiecałam sobie że koniec z kupowaniem cebul , bo to dekoracja, wisienka na torcie- powinno być na końcu, jako uwieńczenie rabatek, to chyba się złamię ( znowu się złamię)
Do tego byłam zachwycona kiedy z paczki wyjełam zamówienie- te cebule były mega wielkie!
Twoje też?
Pomożecie? mądre głowy na "Danusiowej szyi"? 22:16, 10 lis 2013

Do góry
Moi Drodzy, powracam. Mam niewiele ale juz się dzielę. Przez ostatni rok tworzony był projekt ogrodu. Przy współpracy z przemiłą osobą Martą -Magnolią (tak TĄ Magnolią!!!) telefonicznie i internetowo został stworzony wstępny projekt ogrodu. To co dla mnie było najważniejsze to układ funkcjonalny, linie rabat itp. jezeli chodzi o roślinność to myśle, że większość juz została wybrana ale zapewne będziemy cos jeszcze zmieniać.
Realnie mam na chwile obecną wymurowana podmurówke/murek pod skarpą od strony lasu (wstawie zdjęcia) oraz donice 2x4m, kanciapę na narzędzia oraz schodki na skarpie.

Na wiosnę ruszam z nasadzeniami- zywotniki na ogrodzenie, skarpa z kosodrzewinami, lawendowe pole i przedogródek, reszta trawa z siatką i system nawadniający. Jezeli sił i funduszy wystarczy to będę bardzo happy . Resztę zostawiam na kolejny rok.
Rozmawiałam z moim M. i podzielam jego obawy, że my laicy możemy nie dac rady samodzielnie wszystkiego wykonać. Chodzi o przygotowanie podłoża, wyznaczenie wszystkich rabat, zaplanowanie i zamontowanie systemu nawadniającego. Magnolia zapewne bedzie pomagać ale zdalnie bo ja jestem z Gdańska.
Podpowiedzcie czy rzeczywiście lepiej wziąć firmę i nie ryzykować, że ogród bedzie wyglądał jakby go "dzieci" robiły.
Damy rade sami :równo posadzić 150 thui 1,4cm, wybrać najładniejsze okazy, zamontować nawodnienie, siatkę na krety itd.? Czy musi nam pomagać ktoś kto w tym siedzi bo inaczej wyjdzie nasz brak doświadczenia.
Będę wdzięczna za wasze opinie i doświadczenia
Postaram sie jutro powklejać zdjęcia
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:41, 09 lis 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Ubolewam nad żurawkami to paskudne, wredne, ochydne i jak nie używam 'łaciny' to w tym przypadku sypałbym niemiłosiernie na te paskudy, ale chyba mam pomysł jak pogodzić żurawki z opuchlakami.... musze popytać wujka google
W kwadraciku pod magnolią są trawki Red Baron ?? bardzo łądnie to wygląda, a obwódka z bukszpanu perfekcyjna.
Te zdjęcia utwierdziły mnie w jednym w przyszłym roku muszę trzymać się kilku roślin, trawek bukszpanów i ewentualnie trzmieliny nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba
Napad na plantacje konieczny

Łuki ja już je lałam Dursbanem..... nie pomogło.... teraz kupie nicienie, bo na tej rabacie są setki malutkich larw... więc wszystko mi zeżrą... muszę wytrzymać do wiosny bo na sadzenie traw już za późno... Liczę na pomoc w znalezieniu antidotum...
Bukszpany, trzmieliny i trawy to jest to co tygryski lubią najbardziej

Pod magnolia rośnie red baron. W tym roku trawa już się rozrosła i coraz lepiej to wygląda. Wiosną po przekwitnięciu lekko podkrzesam magnolię aby red barona bardziej wyeksponować
Pszczelarnia 17:28, 07 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Może możesz to naszkicować, łatwiej będzie ogarnąć jak powinna się zachować na końcu.

Dziękuję, za porady wszystkim. Narysuję wszystko na spokojnie (mus pomierzyć), wstępnie załapałam o co chodzi. Ciąg dalszy nastąpi.

Tymczasem z życzeniami miłego łykendu - może się komuś przyda moja praca na rzecz posadzenia rabaty bylinowej wiejskiej z trawami.
Rabata do strumienia wyglądała kiedyś tak. Składała się ze strony lewej i prawej oraz studniowej. To najciekawsze jej ujęcia:

Plan był (ale nie pokażę ), pokażę dobór roślin. Na poniższych kolażach widać kolor i kwiaty. Jednak ważny był też pokrój rośliny i jej zachowanie przez cały sezon wegetacyjny.
Strona lewa

Strona prawa

Strona studzienna

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:59, 07 lis 2013

Do góry
Madzia – ja swoje wczoraj powiązałam.
Wiem wiem przyszłaś obadać czy się nie obraziłam że wyzywasz mnie od sknerusów, ale nie martw się nie!

Marzenko-skarbnico wiedzy z otwartym sercem, dziękuję

Alex- no widzisz kochana to znak ze mus tu zaglądać. A tak poważnie to Magnolia mi je wskazała.
Zeszłej jesieni sadziłam 25 czosnków Krzysztofa a teraz jesienią jak je przesadzałam to łącznie ocalało 11 sztuk. Reszta wygniła. Ale teraz będą miały miejsce z domieszką piasku więc liczę że się to już nie powtórzy!

Rench – lubie też eklektyczny. Zaglądam do Ciebie.

Kasiula – dzięki za te info. Zatem nie wiążę
Pszczelarnia 08:16, 07 lis 2013

Do góry
tak, wg mnie puzzle sie sprawdzaja w większości przypadków. Jeśli ta scieżka jest dość długa, to być może jeden duży brzuch na niej to za mało- wtedy więcej, ale właśnie niech brzegi rabat będą raczej równoległe do siebie- wtedy sciezka się wije, ale kształt ma wyrazisty, spójny.
Ja tez bym zostawiła taka szeroką.
Może możesz to naszkicować, łatwiej będzie ogarnąć jak powinna się zachowac na końcu. Chyba że sobie juz poradzisz ( a Ty zaprawiona w boju jesteś, to pewnie tak będzie)
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:20, 06 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

nie namawiam Cie na zakupy cebulowe, jednak... jak musisz to zajrzyj do internetu- przeceny cudne, a wysyłka w paczkomaty to 8 zł- wg mnie znacznie przyjemniej. Ja zamawiała ostatnio dla mamy i przyszły wieelkie, zdrowe ceulliska

Magnolio, dzięki Tobie przypomniałam sobie o cebulowych donicach Wielkie dzięki
Wczoraj zamówiłam.

Motylku, podczytuję po cichutku prawie na bieżąco, czego masz niezbity dowód

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:47, 06 lis 2013

Do góry
I ja tam też jeszcze raz zamówiłam
Odgapiłam od ciebie zawrotną liczbe 2 szt - wszystkie do zadołowania
Gdyby mnie Magnolia nie namówiła, to pewnie nawet nie wiedziałabym że u mnie taki paczkomat jest!
Dobrze, bo dla mnie to tez dobra alternatywa - kurier zawsze przyjeżdząl jak ja w pracy... no, on przeciez tez w pracy...
Juz dostałam maila, że moja paczka gotowa do drogi , normalnie ekspres !
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:42, 06 lis 2013

Do góry
jeszcze nie musisz, ale jak masz ochotę, to nie zaszkodzi. Teraz jeszcze nie sa połamane, to snopek większy będzie. Wiązać można ale nie ma konieczności, teoretycznie chroni to trochę karpe korzeniową przed mrozem i przed zagniwaniem zimą.
Ogród z perspektywą na przyszłość 19:38, 05 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

witaj
czasem wpadam zerknąć co pokazujesz- zawsze sa to piekne i ciekawe rzeczy.
Czy możesz mi napisać co masz między płytami na chodniku?- piasek, , jakąś fugę , czy może coś innego? wyglada to bardzo ładnie

Zerka, zerkaj
Miedzy płytami tylko piasek, ale po jalimś czasie już jest wszystko
Ogród z perspektywą na przyszłość 17:52, 05 lis 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

witaj
czasem wpadam zerknąć co pokazujesz- zawsze sa to piekne i ciekawe rzeczy.
Czy możesz mi napisać co masz między płytami na chodniku?- piasek, , jakąś fugę , czy może coś innego? wyglada to bardzo ładnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:01, 04 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

a ja lubię Ciebie, to i pewnie Twoja rabatkę tez polubię. Spytam mamy czy wiosną mogę wyszabrowac u niej kilka sadzonek zawciągowca

Magnolia.... kradzione lepiej rośnie, ale może aż tak nie trzeba.... chyba, że coś w zamian

Idę kopać szklarnię.. pora przygotować ją do snu zimowego... co prawda buraczki liściowe jeszcze rosną, ale je zostawię.. a resztę już wyrzucę.. i mega rzodkiewki, których nikt już nie chciał jeść
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:56, 04 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

I kwitnie na niebiesko... tego koloru mało w ogrodzie a go bardzo lubię..
Jest plan na szerszą rabatę bylinową... 22 metry kwadratowe do uzyskania Niby nie dużo, ale już coś można posadzić 1 metr na roślinę.. to 22 nowe wejdą
Wiem, wiem.. to nie Twój styl... ale ... ja tak lubię

a ja lubię Ciebie, to i pewnie Twoja rabatkę tez polubię. Spytam mamy czy wiosną mogę wyszabrowac u niej kilka sadzonek zawciągowca
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:32, 04 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
fajny jest. i można sadzić w nim cebulki- budzi się nie za wcześnie, więc nawet niskie. Potem długo jest niski, cho docelowo tez nie wysoki- tak ok 35 cm.

I kwitnie na niebiesko... tego koloru mało w ogrodzie a go bardzo lubię..
Jest plan na szerszą rabatę bylinową... 22 metry kwadratowe do uzyskania Niby nie dużo, ale już coś można posadzić 1 metr na roślinę.. to 22 nowe wejdą
Wiem, wiem.. to nie Twój styl... ale ... ja tak lubię
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:47, 04 lis 2013

Do góry
fajny jest. i można sadzić w nim cebulki- budzi się nie za wcześnie, więc nawet niskie. Potem długo jest niski, cho docelowo tez nie wysoki- tak ok 35 cm.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:38, 04 lis 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
na wrzesień/październik super jest zawciągowiec zwyczajny- teraz jeszcze kwitnie , z przebarwionymi czerwono- brązowo listkami

Zawciągowca nie znałam

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:22, 04 lis 2013

Do góry
na wrzesień/październik super jest zawciągowiec zwyczajny- teraz jeszcze kwitnie , z przebarwionymi czerwono- brązowo listkami
i rozchodniki
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:08, 04 lis 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
O masz ci los dopiero co pisaam u Agi , że będę sprzedawac tawuły wiosną.... a tu już druga osoba się jakby nia zachwyca....

W rabaciw z brzozami troche namodziłam... ale wiosna uporządkuję - bo moim głównym zamiarem były własnie te białe pnie i czerwone pędy zimą..
Dereni mam 5 szt Iwory Halo, przesadze jednego i będą jako tlo na tej rabacie, taką L będą tworzyć.
Przed nimi 5 szt brzozy.
Wiosna mam zamiar porozrzucać między nie kulki bukszpanu i to wszystko jesli chodzi o tę rabatę.
Wiosną zakwitnie tam ponad setka czosnków Purple Sensation

Kurczę, męczy mnie że nie zadołowałam żadnych tulipanów w donicach.....
no, coroba jak nic
a najgorsze, że nic w moich insektach juz nie zostało......
szkoda mi na wysyłkę - bo chyba tylko taka opcja pozostała...

nie namawiam Cie na zakupy cebulowe, jednak... jak musisz to zajrzyj do internetu- przeceny cudne, a wysyłka w paczkomaty to 8 zł- wg mnie znacznie przyjemniej. Ja zamawiała ostatnio dla mamy i przyszły wieelkie, zdrowe ceulliska
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:01, 04 lis 2013

Do góry
buziaka!
przypomnij mi wiosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies