Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z łezką II 09:46, 05 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Sunny Skay - piękna też ją mam kwitnie na okrągło do mrozów ma ładny delikatny zapach.
Kronenburg - ma dwie od wiosny już kwitną - piękne, zdrowe róże. Kiedyś miałam na osiedlu musiał ją pies obsikać bo zmarniała.

A co się stało z różą "barkarola", to ma grzyby? Pryskaj ją na okrągło co 2 tygodnie i podlewaj od grzybów - Topsin jest dobry. Miedzianem pierwszy oprysk wiosną.
Ja też tak cierpiałam z jedna różą ciągle chorowała, w zeszłym roku zaczęłam pryskać co 2 tygodnie na zmianę od wiosny i w tym roku mimo, że rok jest mokry to róże u mnie trzymają się dobrze. Jedynie deszcz im nie służy bo pąki nasiąknięte i zaczynają gnić.
U nas często pada nie ma suszy.

Moja w tym roku nie jest taka obfita. Najbardziej obficie z żółtych to mi jednak Caramella i Teasin Georgia kwitną w tym roku. Lubię żółte

Też Kronenburg lubię, chociaż to wyjątek u mnie, nie przepadam za kontrastowymi barwami w jednym kwiatku różanym. Ona tak ma, ale mam do niej sentyment

Mam czarną plamistość, a ta ogolona miała mączniaka rzekomego. Pryskałam dwa razy : w czerwcu i teraz niedawno. Nie będę pryskać co dwa tygodnie...
Ogród z łezką II 09:39, 05 wrz 2017

Do góry
Kasia - millenium minęło.
Foty piękne, takie miłosne.

A minęło nie pierwsze już i mam nadzieję, że nie ostatnie

Widzę, że takie z zaskoczenia Małgoś też nam cyknęła
Mirkowy ogród (początki) 09:23, 05 wrz 2017

Do góry
Mirus wszystkie bardzo ładne. Motyle skacza to i zapylaja po tem wychodza rozne kolory.
Tak sie zastanawiam czy te bordowe rudbekie na przyszły rok takim kolorem zakwitną czy będzie miks kolorów jak u tej żółtej.Zobacz jaką katalpe mam z patyczka
Mirkowy ogród (początki) 00:45, 05 wrz 2017

Do góry
Mirus wszystkie bardzo ładne. Motyle skacza to i zapylaja po tem wychodza rozne kolory.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 00:29, 05 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)

Ķasik, może tu znajdziesz
http://herbacianespecjaly.pl/filizanka-herbaciana-siatka-kobaltowa-250ml-lomonosov-p-1204.html
Ta np. pomieści szklankę herbaty i ma kobaltowe malunki. Bardzo piękna.
Ja jestem herbaciara i też uwielbiam porcelanę.
Bolesławcowy fajans, ten granatowy, pasuje mi, bo piękny, ale to inna uroda
Herbatę i kawę pije się u mnie zawsze w filiżankach z cienkiej porcelany.

To jest porcelana Petersburska. Mam kilka takich filizanek lubie tez porcelane Misnienska. Rozenthala macie bo ja mam. Kupilam bardzo dawno temu za grosze 2 talerze sygnowane z 1895 roku ktore byly uzywane w hotelu Praga w Pradze czeskiej. Kiedys bawilam sie w zbieractwo np. Stare zegary.
Boleslawiec jest ladny to fajans. Ale to inny typ tzw porcelana uzytkowa do codziennego uzytku.
Porcelana slaska tez ladna z kobaltem i zlocona 24 caratowym zlotem.

Gożdzikowa - wiejski ogród 00:16, 05 wrz 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
pozdrawiam w deszczową sobotę

Gobasiu przepiekne to wanilki.
Tak tez myslalam, ze to nie twoje to dla źartu ze masz takie szpony.
Ja tez nawet nie maluje bo ciagle grzebie w ziemi a w rekawicach robic nie potrafie. Jedynie piele.

Wiecznie mi sie paznpkcie rozdwajaja, biore suplementy, ale nie pomaga. Nad morzem sie zregenerowaly bo nic nie robilam. Przyjechalam i znowu to samo.

Nke przejmuj sie kiedys nadrobisz.
Ptasi gaj 23:49, 04 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
U mnie jeszcze się trzmieliny i derenie nie przebarwiają. Ciekawe, bo nie daleko nam do siebie.

Kapitalny przegląd zdjęciowy zrobiłaś To jest coś, co każdy powinien zobaczyć zanim posadzi trawy.

Kasiu mam derenie przy trzmielinie sa caly dzien na str slonecznej jeszcze bardziej przebarwione tylko dostsly plam na lisciach to tska choroba dereni. Sa za geste i nie ma wietrzenia. Wiosna musze przeswietlic krzaki.

Trzmieline mam od 8 lat przesadzana kilka razy. Albo rosla nie bardzo albo w przewiewnym miejscu co jej nie sluzylo. Ostatecznie pisadzilsm na szambie przy bramie strona sloneczna i za plecami ma mate wiklinowa aby nie przewiewalo. Niech sie przebarwia, aby tylko mtoz nie przyszedl bo wtydy po kolorystyce liscie opadaja.
Ptasi gaj 23:40, 04 wrz 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Elcia ale u Ciebie jeszcze kwiatowo..no niesamowite cudnie gdzieśtam czytałam o Twoich opryskach róż..wiem ,że jedno to był miedzian , a to drugie ??? możesz przypomnieć ??
Buziole

Na pewno "TOPSIN" lub supstral "2 w 1" - srodki ktorych uzywam w tym roku wyjatkowo malo mimo bardzo wilgotnej pogody.
Ptasi gaj 23:37, 04 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu wstawiłam u siebie Rudbekie o które pytałaś ☺

Zaraz zajrze.
Ptasi gaj 23:35, 04 wrz 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Witaj Ela

Twoją trawiastą przeniosłabym w całości do siebie.Robi wrażenie
Przepchnęłabym tylko trochę płot do sąsiada i miejsce w sam raz
U siebie mam do wsadzenia kilka nowych nabytków: miskanta 'Korea' i 'Adagio',proso 'Rehbraun'.
'Adagio' to już będzie trzeci u mnie bo lubię go bardzo,to jeden z niższych miskantów.Gdybym miała więcej miejsca to na pewno by powstała taka rabata jak Twoja,typowo trawiasta.Już czuję jak fajnie tam szumi..szuuuu,szuuuu
Mimo iż trawy późno startują to warto na nie czekać każdego roku by potem je podziwiać jesienią.Tylko to wiązanie na zimę..wrrrrr

Napisałam Ci pw

Buziaki

Aniu dzieki, ze sie odezwalas odpisze na pewno. Syn mi zabral komputer bo mu potrzebny drugi do pracy a na tablecie pisanie to koszmar znowu sie rozladowuje.
Ogród za grosze 23:31, 04 wrz 2017

Do góry
Witam Ewo.
Dzisiaj idac na spacer z corka myslalam o Tobie. Pomyslalam , ze wieczore napisze otwieram tablet i twoj wpis.

Zimno jak cholera. Roze bardzo kwitna paczkow od groma co z tego jak namokniete i w srodku gnija nie wszystkie ale bardzo duzo.
To samo dzieje sie z hortami bo kwiaty duze i ciezkie.
Przyjedziesz to sobie szczepek nabierzesz.

Ladne beda w przyszlym roku te ktore posadzilam w tym roku. Roza musi swoje w ziemi odstac aby korzen dobrze sie rozwinal. Korzen maly to i lodygi byle jakie.

Trawy duze, bede rozdzielac wiosna.

Sadzonki ladnie rosna i czekaja na swoje stale miejsce wkopane w bardzo dobra ziemie. Zrobie fote to pokaze. Juz mam pomysl jezowki posadze z trawami mulinia bedzie ladnie. Irysy nietety musza najpierw zakwitnac aby je posadzic na stale miejsce. Inne juz posadzone na skalniaku.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:57, 04 wrz 2017

Do góry
Duzo wody zle, malo jeszcze gorzej.

Zastanawiałam się nad wkopaniem beczki w ziemię, żeby łapać deszczówkę, ale musi być w pewnej odległości od domu bo u nas jest bardzo trudny teren. Od 5 lat mamy długotrwałe susze, ale wcześniej bywały lata, że po podwórku pływała kora z rabatek, było tyle deszczu, że w kotłowni stała woda po kolana. Jak zaczynają się obfite deszcze teren robi się grząski i pękają chodniki, a nawet fundamenty. Jak robiliśmy bramę przesuwaną fachowcy wylali taki fundament jak pod dom, żeby się słupki nie ruszały wiosną. Za garażem mam dużą starodawną balię i tam łapię wodę, którą wykorzystuję do podlewania.

Ptasi gaj 21:54, 04 wrz 2017

Do góry

Trawy są piękne, ale nie chcę zanudzać nimi, więc co jakiś czas będę pokazywać. Rozrosły się bardzo i wiosna muszę im ograniczyć samowolę.

Możesz być pewna Elu, że trawami nigdy nas nie zanudzisz . Piękne są właśnie teraz jak kwitną. Róże też masz bardzo okazałe u mnie nie są takie dorodne, właściwie wrzosy teraz królują.
Ogród w skali mikro cz.II 21:19, 04 wrz 2017

Do góry
Tak zimno, ze trzeba owerole zakladac?
Ogród w skali mikro cz.II 21:18, 04 wrz 2017

Do góry
Ela witam. Ja w tym roku pryskalam moje roze 2 razyni sa zdrowe mimo tych ciaglych opadow. W zeszlym roku niestety pryskalam czesciej.
Bardzo wazne jest nawozenie roz. Jak widzialas duzo mam roz w źwirowisku wiec ich nie kopczykuje tylko nakrywam doniczkami plastikowymi.
Jesienia gdy opadna liscie przycinam oprocz pnacych na wys 15 cm. I dokladnie oczzyszczam zwirek z lisci bo tam najwiecej grzybni sie przechowuje i pryskam Topsinem.

Wiosna odkryw i znowu czyszcze z lisci lub innych naniesionych przez wiatr. Wzruszam ziemie kolo krzaczka nieraz podrzucam kompost jezeli jest taka potrzeba. Po kilku dniach w zaleznosci jaka jest aura poczatek kwietnia nawoze granulatem do roz (Pacon).
Opryskuje miedzianem zreszta wszystkke rosliny ktore sa podatne na maczniaka nawet azalie.
I obserwuje jak sie roze zachowuja czy sa zdrowe. Jezeli cos sie dzieje to opryskuje substralem "2 w 1" do roź. Dziala przez okres ok. 2 tygodni jest to srodek na robactwo i grzyba.
Nastepnie jak grzyb by sie pokazal to moim zdaniem najlepszy jest "Topsin" jak stosowac wszystko napisane na opakowaniu. Mozna podlac i opryskac.

Drugi raz nawoze pod koniec czerwca tym samym nawozem i na tym koncze nawozenie. Mozna jeszcze nawiezc w 2 polowie nawozem w plynie do roz, ale to zLezy od kondycji roz jak duzo pakow w 2 kwitnieniu to podlac.

Wydaje mi sie w tym roku nie mam problemu z rozami bo w zeszlym roku solidnie przylozylam sie do ich pielegnacji co tu duzo mowic pryskalam i w tym roku mam spokoj.
Jeszcze jedno nke podlewaj roz wieczorem tylko rano szybciej w razie zmoczenka lisci.

Mam nadzieje, ze troche pomoglam. Pytaj jak bedziesz miala problem.

Ogrodowe kreacje 20:51, 04 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
A gdzie ta buzia z pięknymi oczami nie mogę znaleźć ☺

Mirka na str 169.
Ogrodowe kreacje 20:45, 04 wrz 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Czy bieluń to inaczej datura? Bo podobne

Tak. Roznie w Polsce nazywaja.
Mój ogródek 17:16, 04 wrz 2017

Do góry
Patrycja odpisze na temat krzewuszek jak usiade do innej klawiatury bo jestem lrzy tablecia a to wiecej przemyslen i pisania.

Ok, oczywiscie że poczekam
Ukojenie 16:36, 04 wrz 2017

Do góry
Nie raz jest tak ze kupuje wszystkie i porównuje. Mam tablet kolo siebie coś przeczytam i sprawdzam w necie.
Musze przyznać ze spotkałam kilka ogrodnicze które pokazują swoje ogrody w tych gazetach. Nawet spotkałam jak jedna z nich opowiadała o swoim ogrodzie działkowych a w drugiej gazecie jej mąż Paradowal ze swoimi roślinami w tym samym ogrodzie w tym samym okresie.
Jak napisałam do niej to nie odpisała i na forum tez przestała.
Ogród Małej Mi 2017 14:42, 04 wrz 2017

Do góry
Ania smieje sie chociaz cie nie znam jestes rozrywkowa. Jak przyjechaly jeszczec Ślazaczki to ubaw na sto dwa.

Chodzisz z ta butelka za nimi, co najgorsze ta butelka caly czas pelna.
Ale pijaczki sie dobraly. Faceci tez widac nie pijacy.

Odchodzac od tematu butelki. Czekam na najnowsza fote twoich ryb bo moje doganiaja iloscia.
Rabata jezowek z trawami ladna. Tez w prsyszlym roku robie taka. Jezówkę juz mam, trawa mulinia tez i werbena patagonska wszestko na tle tui szmaragd.

Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies