Oglądałam wczoraj zdjęcia z mojego ogrodu. 10 października róże kwitły szaleńczo jakby był koniec czerwca. W tym roku wyglądają, jakby szykowały sie do zimy
u mnie kwitna fiolki i prymulki (prymulce musze foto zrobic)
My mieszkamy w dolinie i ze wszystkich stron mamy gore. Slonko pozno u nas wschodzi, bo zanim sie wdrapie na gore i przemknie przez las jest juz pozny poranek.
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
To jest porcelana Petersburska. Mam kilka takich filizanek lubie tez porcelane Misnienska. Rozenthala macie bo ja mam. Kupilam bardzo dawno temu za grosze 2 talerze sygnowane z 1895 roku ktore byly uzywane w hotelu Praga w Pradze czeskiej. Kiedys bawilam sie w zbieractwo np. Stare zegary.
Boleslawiec jest ladny to fajans. Ale to inny typ tzw porcelana uzytkowa do codziennego uzytku.
Porcelana slaska tez ladna z kobaltem i zlocona 24 caratowym zlotem.
Ewo dobrze, ze nie owcze, podejrzewano by mnie, ze porcelane potajmnie produkuje
tak tak, slonko przygrzewa ale juz letniej mocy nie ma, troche wiecej jak 20°. Rano zimnica i w cieniu tez brrrr
Jola w sumie to nic ciekawego. Bylam w Pl odwiedzilam Irenke i Justyne. Bylam u Dinozaurow i na Dniach Lnu i jeszcze Porcelany. Przywiozlam znow caly bagaznik roslin i je posadzilam. No i koniec urlopu i praca.
Ogrod jesienia mi wypieknial Musze pomyslec nad roslinami kwitnacymi od maja do lipca, bo w tym roku jakas dziura byla malo co kwitlo.
Elu misnienska porelana mi sie podoba ale ceny powalaja. No i nawet jak by mi sie udalo gdezies taniej kupic to poprostu nie pasuje do mojej chaty. Boleslawiec natomiast tak i zostaje U nas w sasiedniej wiosce produkowano ze 100 lat temu kamionke szara z niebieskimi kwiatkami albo esami floresami.
Kiedys bylam w Misni w muzeum porcelany mozna zawrotu glowy dostac patrzec na zastawe dla 200 osob Planujemy sie kiedys tam zatrzymac na dzien albo dwa w drodze do Polski, bo jest co zwiedzac.
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"