Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

pestka56 20:27, 04 wrz 2017

hankaandrus_44 napisał(a)
Też uważam, że nadchodzi nieubłagalnie. A fotka rewelacja!

Oglądałam wczoraj zdjęcia z mojego ogrodu. 10 października róże kwitły szaleńczo jakby był koniec czerwca. W tym roku wyglądają, jakby szykowały sie do zimy
Basilikum 20:39, 04 wrz 2017

o nie nie o zimie jeszcze nie myslimy

u mnie kwitna fiolki i prymulki (prymulce musze foto zrobic)

My mieszkamy w dolinie i ze wszystkich stron mamy gore. Slonko pozno u nas wschodzi, bo zanim sie wdrapie na gore i przemknie przez las jest juz pozny poranek.
Kasik 21:15, 04 wrz 2017

Basilikum napisał(a)
ja juz chcialam napisac, ze juz wiemy co Ci kupic jak Cie bedziemy odwiedzac i gdyby kazdy jedna wizoal to by byl komplet ale jednak cena powala

Zapłakałabym się gdybym miała coś takiego i niechcący stłukłabym

Wybiorę coś z porcelany
https://www.koszyk-prezentow.pl/pl/p/Filizanka-porcelanowa-KATIE-ALICE-INDIGO-Kropki-kratka/3009
maja fajny wybór.
Basilikum 21:34, 04 wrz 2017

ale fajne a te kwiatki w srodku calkiem podobne jak mam na zastawie z Jaworzyny
pestka56 21:41, 04 wrz 2017

Kasik napisał(a)

Zapłakałabym się gdybym miała coś takiego i niechcący stłukłabym

Wybiorę coś z porcelany
https://www.koszyk-prezentow.pl/pl/p/Filizanka-porcelanowa-KATIE-ALICE-INDIGO-Kropki-kratka/3009
maja fajny wybór.

Śliczna Wybrałaś najładniejszy wzór i do tego indigo
ElzbietaFranka 00:29, 05 wrz 2017

pestka56 napisał(a)

Ķasik, może tu znajdziesz
http://herbacianespecjaly.pl/filizanka-herbaciana-siatka-kobaltowa-250ml-lomonosov-p-1204.html
Ta np. pomieści szklankę herbaty i ma kobaltowe malunki. Bardzo piękna.
Ja jestem herbaciara i też uwielbiam porcelanę.
Bolesławcowy fajans, ten granatowy, pasuje mi, bo piękny, ale to inna uroda
Herbatę i kawę pije się u mnie zawsze w filiżankach z cienkiej porcelany.

To jest porcelana Petersburska. Mam kilka takich filizanek lubie tez porcelane Misnienska. Rozenthala macie bo ja mam. Kupilam bardzo dawno temu za grosze 2 talerze sygnowane z 1895 roku ktore byly uzywane w hotelu Praga w Pradze czeskiej. Kiedys bawilam sie w zbieractwo np. Stare zegary.
Boleslawiec jest ladny to fajans. Ale to inny typ tzw porcelana uzytkowa do codziennego uzytku.
Porcelana slaska tez ladna z kobaltem i zlocona 24 caratowym zlotem.

yolka 08:58, 05 wrz 2017

Mam zaległości nie do nadrobienia, ale staram się
Kindzia 10:03, 05 wrz 2017

Lepiej u Was pogoda wygląda Iza, u nas w ogóle słoneczka nie ma widocznego Znowu leje
Pszczelarnia 13:01, 05 wrz 2017

pestka56 napisał(a)
UFO w drzewach Cudna fotka.

No, ceny tej ruskiej porcelany powalają faktycznie, ale ona też nie byle jaka. Miałam kiedyś w rękach. Światło przez ściankę prześwituje. To Bone China, czyli mieszanka glinki kaolinowej, skaleni i spopielonych kości bydlęcych. Jest bardzo wytrzymała wbrew pozorom.

Na allegro są nieco tańsze, ale i tak to cenowe szaleństwo
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=40228949&order=m

Te spopielone kości bydlęce mnie zaintrygowały.
Basilikum 14:04, 05 wrz 2017

Ewo dobrze, ze nie owcze, podejrzewano by mnie, ze porcelane potajmnie produkuje

Kindzia napisał(a)
Lepiej u Was pogoda wygląda Iza, u nas w ogóle słoneczka nie ma widocznego Znowu leje
tak tak, slonko przygrzewa ale juz letniej mocy nie ma, troche wiecej jak 20°. Rano zimnica i w cieniu tez brrrr

Jola w sumie to nic ciekawego. Bylam w Pl odwiedzilam Irenke i Justyne. Bylam u Dinozaurow i na Dniach Lnu i jeszcze Porcelany. Przywiozlam znow caly bagaznik roslin i je posadzilam. No i koniec urlopu i praca.

Ogrod jesienia mi wypieknial Musze pomyslec nad roslinami kwitnacymi od maja do lipca, bo w tym roku jakas dziura byla malo co kwitlo.

Elu misnienska porelana mi sie podoba ale ceny powalaja. No i nawet jak by mi sie udalo gdezies taniej kupic to poprostu nie pasuje do mojej chaty. Boleslawiec natomiast tak i zostaje U nas w sasiedniej wiosce produkowano ze 100 lat temu kamionke szara z niebieskimi kwiatkami albo esami floresami.

Kiedys bylam w Misni w muzeum porcelany mozna zawrotu glowy dostac patrzec na zastawe dla 200 osob Planujemy sie kiedys tam zatrzymac na dzien albo dwa w drodze do Polski, bo jest co zwiedzac.