Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

anabuko1 12:51, 04 wrz 2017

Te białe drobne kwiatuszki na tle zawilcow to rutewka? Ślicznie wygląda.
Ja nie dawno kupiłam małą sadzonke. Ale w tym roku mi nie zakwitnie. Ciekawa jestem czy na drugi pokaze jakie na kwiatki.
Róża na tle hortensji wygląda cudnie.
Piękny ten twój ogród .z klasą!!!
ElzbietaFranka 13:37, 04 wrz 2017

Duzo wody zle, malo jeszcze gorzej. Ja mimo wszystko namawiam do studni na 5 kręgów (tez mam paskudna glebe, dwa sztychy ziemi, pozniej glina a nastepnie iły). A gdzie woda z rynien co odplywa? Moze ja zbierac do studni. Ja mam caly system polaczen rynien w obwodcd i woda odchodzi do tych studni.

U mnie glina zatrzymuje wode i jest mokro jak nie pada ziemia wysycha., na szczęście mam dzialke 40 arow i nie na całym terenie gleba jednakowa, trafia sie tez piasek zamiast gliny.
U mnie jest tak samo wszedzie pada u mnie nie. Jest plasko i chmury przelatuja, chyba, ze wszedzie sie zachmurzy to pada.

Teraz pada bo wszedzie deszcz.

Mkalam 4 firmy do zrobienii firmy trzy rozlozyly rece i do wody sie nie dogrzebali. Przyjechal mlody chlopak z rurami i maszynka do krecenia z wyksztalcenia geolog. Pochodzil po dzialce przywiozl mapy geologiczne zagladal. Po polgodzinnym chodzeniu przyszedl i mowi tu prosze pani wiercimy. Miejsce nie bardzo mi pasowalo bo to w rogu daleko wszedzie.
Krecil na 25 metrow i mowi cofamy sie do 17 metra tu jest duzy staw pod ziemia.
Rzeczywiscie woda prima sort i bardzo jestm zadowolona.
Fachowiec fachowcowi nie rowny.

To tyle na tematy wodne. Ogrod piekny juz tez czuc jesien.
JoannA 17:56, 04 wrz 2017

Dorotko, tutaj masz obszerniejszą fotorelację z wystawy.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7896-wystawa-zielen-to-zycie-2017-warszawa?page=3
Dorota123 20:02, 04 wrz 2017

marba napisał(a)
Fajne te stojaczki na lampiony. Kupione gdzieś, czy sama robiłaś?
Wieszaczki robił mi mój bratanek ja narysowałam wzór i wymiary, a on to wykonał.

Dorota123 20:11, 04 wrz 2017

eee_taam napisał(a)
dolało u ciebie widze ze trawnik sie regeneruje

na mozaiki sie ałapalam ...widziałam u katki te wyklejanki teraz bedzie coraz gorzej o ładne płytki kiedyz było duzo kolorowych na kazdym kroku ...ale teraz dominuje biel i szare i czarne ...czekam na zmine mody na bardziej optymistyczna i wprowadzajaca kolory na nowo
Ja nie podążam aż tak za modą, wiem, że teraz w modzie biel i szary, ale u mnie nie pasują te kolory bo dom jest w lekkim beżu. Po za tym ja lubię ciepłe kolory. Rzeczywiście padał u nas deszcz, roślinki odżyły.

Dorota123 20:17, 04 wrz 2017

yolka napisał(a)
Widziałam dzieło rąk Twoich super
Miło mi, że zajrzałaś.

Dorota123 20:23, 04 wrz 2017

anabuko1 napisał(a)
Te białe drobne kwiatuszki na tle zawilcow to rutewka? Ślicznie wygląda.
Ja nie dawno kupiłam małą sadzonke. Ale w tym roku mi nie zakwitnie. Ciekawa jestem czy na drugi pokaze jakie na kwiatki.
Róża na tle hortensji wygląda cudnie.
Piękny ten twój ogród .z klasą!!!
Tak to rutewka, wyjątkowo długo w tym roku kwitnie. Za pochwały dziękuję.

Dorota123 21:57, 04 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Duzo wody zle, malo jeszcze gorzej.

Zastanawiałam się nad wkopaniem beczki w ziemię, żeby łapać deszczówkę, ale musi być w pewnej odległości od domu bo u nas jest bardzo trudny teren. Od 5 lat mamy długotrwałe susze, ale wcześniej bywały lata, że po podwórku pływała kora z rabatek, było tyle deszczu, że w kotłowni stała woda po kolana. Jak zaczynają się obfite deszcze teren robi się grząski i pękają chodniki, a nawet fundamenty. Jak robiliśmy bramę przesuwaną fachowcy wylali taki fundament jak pod dom, żeby się słupki nie ruszały wiosną. Za garażem mam dużą starodawną balię i tam łapię wodę, którą wykorzystuję do podlewania.

Dorota123 22:02, 04 wrz 2017

JoannA napisał(a)
Dorotko, tutaj masz obszerniejszą fotorelację z wystawy.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7896-wystawa-zielen-to-zycie-2017-warszawa?page=3
Dziękuję bardzo chętnie ją obejrzałam. Spodobały mi się kute jeżówki.

Kasik 22:14, 04 wrz 2017

Piękny ogród pokazujesz Dorotko. I wcale nie jest tak że moda na neutralne kolory. Są ogrody gdzie dominuje prostota i oszczędność w kolorach a są też takie , którym do twarzy jest w kolorze.