Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 22:37, 29 paź 2013

Do góry
Ach, tak. Magnolia w tarasie rośnie przecież! Biała róża kupiona przez M... hmm... dlaczego mój nigdy takiej nie kupił
Pszczelarnia 22:28, 29 paź 2013

Do góry
Ta co ją widać na zdjęciu to kawałek nowej (z powodu reorganizacji zostały mi rośliny). Za tarasem (magnolia rośnie w tarasie) w stronę platana i przegrody grabowej. To jest jodła. Z jednej strony rosną 3 r. 'Bonica' a na końcu ( na końcu, bo potem jest składowisko kamieni z dawien dawna czekające na użycie) biała niska powtarzająca, pachnąca, bardzo zdrowe błyszczące nieduże listki NN, kupiona przez M. w supermarkecie.
Pszczelarnia 22:17, 29 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dla Ciebie wszystko. O ułożeniu jeszcze nie ma mowy. Będą korekty. Wysadziłam tony kamieni (zdjęcie poniżej widać kamienie na składowisku), wszystkie drzewa (jeszcze jedno zostało), krzewy (3 derenie, 3 azalie, 6 berberysów 'Admiration', 3 sosny, 3 rh repandensy, 3 berberysy 'Juliane', 3 irgi, 5 cisów, 1 żylistka), wszystkie trawy, róże, kwiaty - było tego setki.
I wsadziłam: szałwie, trawy, łubiny, kosaćce, floksy, pysznogłówki, jeżówki, maruny, rozchodniki, sasanki, róże, ostróżki, przetaczniki, bodziszki (2 gatunki), jarzmianki, sadźce, krwiściągi i chabry, zawilce (2 gatunki), nawet penstemony te wysokie i agastache. Trawy (rozplenice, seslerie, miskanty). Wszystko w większych ilościach. Czekam aż plecy rabaty (cisy) urosną. Już je widać, szybko zleci.

O matko! ALe długa ta lista! Ciekawa jestem efektów. Bardzo ciekawa.
A to na zdj. co pokazujesz to też nowe, prawda? Jaką różę tam masz? Tylko nie mogę dojść, z której to strony. WYgląda, że od tego tarasu, przy którym rosła magnolia, ale tam widzę świerk na zdjęciu i już nie wiem
Co z tym ogródeczkiem począć 19:34, 29 paź 2013

Do góry
Ewuś czy ML jeszcze kwitnie
Moja magnolia trafiła do mnie z allegro, to ma być s. Lennei, ładnie przyrasta, ma duże zielone liście i duże, nawet ogromne tulipanowe kwiaty, tylko wiosną nie miała kwiatów, widać przemarzły pąki kwiatowe, a latem w powtórce miała 3 kwiaty, ale kwiat wśród liśći, to nie to samo, jak Twoja z kwitnieniem wiosną?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:48, 29 paź 2013

Do góry
właśnie jakieś linki w ukrytym , nienasłonecznionym miejscu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:22, 29 paź 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
ale takim suszarkom- parasolom też mówię nie!

a masz moze pomysła?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:57, 29 paź 2013

Do góry
ale takim suszarkom- parasolom też mówię nie!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:05, 29 paź 2013

Do góry
Agania napisał(a)

Czy to jest Magnolia ?
Tez mi się wydaje że taką odmianę mam ...dziwne duże liście i dość szybko rośnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:42, 29 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Temat nierozgryziony przeze mnie. Ale ważny.

Ja uwielbiam. Po pierwsze- wychodzić z praniem jak już muszę, muszę- czyli w okolicy 23.30. Bardzo to odświeża
Po drugie lubię kiedy pranie pachnie ozonem, powietrzem czy jak zwał.

Po trzecie- podobno to jest trendy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:30, 28 paź 2013

Do góry
Ooo BOżeszzz ... Skąd wiedziałaś ,że mnie magnolia po głowie chodzi ??... Nooo skąd , jak siem pytam ??,,..

Bedę robić nową rabatę i własnie soę zastanawiam , co tam upchnąć... Marzy mi się , eMusiowi zresztą teź .. Magnolia ......aaaa....

Buziaki poniedziałkowe
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:32, 28 paź 2013

Do góry
W tym roku, a właściwie tego lata jedna z magnoli powtórzyła kwitnienie, bo wiosenne paki niestety przemarzły, znalazłam fotkę

i magnolia parasolowata słunie z ogromnych liśći, teraz już sobie je opściła

Jej liście są duże i z łatwością się je zbiera
Ogród wśród pól 00:06, 28 paź 2013

Do góry
Pewnie rysunek dla osoby postronnej totalnie nieczytelny
Kolory w prawym dolnym rogu to nasadzenia róż i innych kwiatów w tych kolorach. Potem fioletowo różowa rabatka peoni, łubinu, tulipanów, ostróżek itp.
Bliżej prawego górnego rogu czai się zakątek z małą fontanną wśród białych róż.
I jeszcze ośmiokątna altanka i prostokątny ogródek warzywny z drzewami owocowymi.
Jednym słowem jest tu WSZYSTKO i w dodatku drzewa - każde z innej bajki.

Moim pomysłem na opanowanie tego bałaganu jest częściowe ukrycie nadmiernej różnorodności za żywopłotami. Ogródek warzywny zostanie zamknięty żywopłotem z grabu. Pytanie co z dość długim żywopłotem wokół fontanny? Musi być zimozielony. W znaczącej części będzie miał 1metr wysokości, ale fragmentami również 1,5 metra i 30centymetrów. Czy macie jakieś pomysły z czego go zrobić?

Ponadto do zaplanowania (na nowo) pozostał teren przed domem i bezpośrednio przy nim. Jedna strona pusta (tylko magnolia), a z drugiej wszystko co mi w ręce wpadło. Do tego przed domem totalny galimatias.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:35, 27 paź 2013

Do góry
Jeszcze coś:
tak na gorąco podam Ci: (znajdź w google grafika)
kolorowe liściaste : buk purple fountain, grujecznik, catalpa nana, ambrowiec gumball, klon palmowy (jeśli jeden liściasty soliter na środku)
kwitnące: wiśnia piłkowana, dereń kwiecisty kousa, kalina eskimo, magnolia yellow river albo yellow bird /albo inne odmiany, jesli wolisz różowe - podaję moje typy, a ja troszkę taka panna "sepia" jestem- widziałaś mój dom i obrazy/
Piękną rośliną jest judaszowiec kanadyjski forest pansy - ma dość duże, pięknego koloru liście, cudownie kwitnie - nawet na pniu! i na całej długości gałęzi! - ale jest troszkę kłopotliwy, bo chyba lubi osłonięte stanowiska.

Biegnę na spacer - zajrzę wieczorem.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:32, 26 paź 2013

Do góry
U mnie magnolia już dawno łysa
Piękne jesienne łąki , idealne na spacerki
Wilcza Góra 23:37, 25 paź 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)

To moja magnolia "Yellow River" - 4 grudnia 2012 !!!
te pąki oczywiście podmarzły, ale wiosną kwitła bardzo obficie
nic nie poradzimy na te pogodowe anomalia
u mnie aktualnie kwitną prymule i wschodzą żonkile

Ewo, dzięki wielkie
Ta fotka mnie uspokoiła troszkę, jest jednak nadzieja na widok pięknych kwiatów.
Ja mam magnolię gwiaździstą 'Stellata'
Ale te pączki super, wyglądają jak kotki na wierzbie
Wilcza Góra 23:28, 25 paź 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Dziękuję Ewo Zdjęć z wojaży jest ogromna ilość ale nie chcę Was tu zanudzać
Martwie się moją magnolią, ciepła jesień, te wysokie temperatury sprawiły, że pękają pąki i zaczęły rozwijać się liście, obawiam się o jej zimowanie Ale cóż począć, na pogodę wpływu raczej nie mamy.
Jutro koszenie trawnika bo rośnie jak szalony przy okazji liście się pozbiera
Ale Twój wątek smakowicie się rozwija
pozdrowionka zostawiam

To moja magnolia "Yellow River" - 4 grudnia 2012 !!!
te pąki oczywiście podmarzły, ale wiosną kwitła bardzo obficie
nic nie poradzimy na te pogodowe anomalia
u mnie aktualnie kwitną prymule i wschodzą żonkile

trzmieliny,hosty,żurawki,lawenda 22:11, 25 paź 2013

Do góry
Gosiu, zanim dojechałam do mamy, już je wywaliła - miała ich b. dużo,aż ja zniecheciły. Została jej kępka, ale jak znów będzie miała ich dość, to wezmę dla Ciebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:44, 25 paź 2013

Do góry
ale śliczne zrobił lampy i doniczki Twój M.
Jakie ładne!

Z bukiem- kto wie, może się odrodzi. Tylko żeby dalej nie żarło tych korzeni.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:23, 24 paź 2013

Do góry
Moja magnolia już dawno straciła liście, zostały jej tylko takie pluszowe kuleczki, a jak to się nazywa fachowo, pewnie zaraz mi napiszesz
Usunięcie cudzych zdjęć w wątkach 21:01, 24 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to chodzi o magnolię i to drugie?

Chodzi o zdjęcia z netu pościągane.

Pani Danusiu, magnolia jest moja, tam jest zdjęcie takiej rabaty i jest napisane " Znalazłam coś takiego i myślę,że w ten sposób będzie najlepiej uporządkować moje roślinki" i to zdjęcie nie jest moje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies