Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:17, 03 maj 2020

Do góry
W ubiegłym roku pozbyłam sie ognika. Utrudniał zrywanie malin i miał dokuczliwe kolce.
W miejsce po nim wsadziłam rośliny cieniolubne. Większość z nich zanika na zimę. Wciąż jakoś mnie to miejsce drażni. Nie potrafię zaakceptować zbyt długiego oczekiwania na wypełnienie rabat.
Zdaje się, że bergeniom z moim ogrodem nie po drodze.

Naparstnice natomiast rosną jak szalone.

W miarę szybko wylazły z ziemi tawułki.

Wciąż spoglądam z nadzieją na hakonki. Jest lepiej niż było (mocno rozluźniłam im glebę drobną korą, dałam obornik), ale do ideału im daleko. Zdaje się, że kluczową kwestią jest zapewnienie im sporych dawek wilgoci i azotu. Z tym pierwszym bywa krucho.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:13, 03 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Hi hi... nowa rabatka pod słupkiem, był kwadracik będzie prostokąt
Posadzę te piwonie i penstemony, będzie ok ?

A tu nie były rodki pachnące?
Zieleń, drewno i antracyt 20:11, 03 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Dopadł mnie dzisiaj leń ogrodowy... chociaż plany były ambitne Sił i chęci wystarczyło jedynie na rozplanowanie pomidorów w szklarence i zwyczajowy obchód z kawą.

W ogrodzie natomiast drugi powojnik powoli otwiera kwiaty. To prawdopodobnie Guernsey Cream.

Leń ogrodowy czasami wskazany. Podczas obchodu z kawą można docenić to co udało się dotychczas zrobić. Aczkolwiek taki obchód może być też niebezpieczny, a nóż nieopacznie dostrzeże się konieczność jakichś zmian. I nowa robota gotowa.

Powojnik wygląda na Guernsey. Unikalny kolor. Właśnie mi przypomniałaś, że też go mam i nawet nie wiem co tam u niego słychać.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 20:10, 03 maj 2020

Do góry
Szanowni Grupowicze, na wstępie chciałam podziękować, za istnienie tego miejsca, wypełnionego olbrzymią ilością wiedzy. Śmiało mogę powiedzieć, ze prześledziłam ponad połowę postów, ale niestety nie mam pewności co do postawionej przeze mnie „diagnozy”. Gdybym mogła „resetować” tą grę, sprawdziłabym samodzielnie wszystkie opcje po kolei. Boję się jedna, że tuje mogą tego nie przetrwać. Do rzeczy…

Niedawno zauważyłam na kilkuletnich tujach (brabanty ok. 6 m, atrovirens 3-4, kurnik 2 m) pewne objawy, z którymi wcześniej się nie zetknęłam. Jeśli wystąpiły w zeszłym sezonie, to w tak znikomej ilości, że założyłam, że jest to obumieranie „fizjologiczne” – ot błąd w rozwoju.

Na żadnej roślinie nie obserwuję owadów, larw itp. Ich ogólna kondycja jest raczej dobra, ale boję się, że to początek czegoś poważnego, a rośliny stanowią dla mnie istotną osłonę przed wyjątkowo wścibskim sąsiadem i włożyłam w nie sporo pracy i ni tylko.

Na zdjęciach poniżej będą widoczne brabantny, atrovirensy i kurniki (to te, na których pojawiły się jaśniejsze obszary jakby się zamieniał w zebrinę, ale jest również sporo obeschnięć).

Po przejrzeniu wielu postów podejrzewam:
a) licinka tujowiaczka
b) fytoftoroze
c) zamieranie wierzchołków pędów
d) plamistość pędów lub łusek.

Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości i podpowiedź jak z tym walczyć.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 20:08, 03 maj 2020

Do góry

pozdrawiam

Ogród do odnowy 20:07, 03 maj 2020

Do góry

W czasie porządków jakaś stara miska w oczy mi wlazła, różowa, trudno ale wkopałam pod klony z nadzieją na kolejne mikro oczko wodne
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:05, 03 maj 2020

Do góry
Niom

Rzodkiewki dzisiejsze

Truskawki

I czereśnie jupi

Pozdrawiam!
Dębowe zakątki 20:04, 03 maj 2020

Do góry
Jak dobrze mieć sąsiadkę forumkowa. Wprawdzie ogrody mamy oddalone od siebie 20 km.
Takie dary Po dzisiejszej wizycie Ani-anpi
Dziękuję Aniu
znowu za mało czasu dla nas
Za rady też Dziękuję

Zapomniałam zapytać ciebie,-Czy Mayesty już była na noc na dworze ??

A to dzisiejsza majówka mojego męża

Waga-1465. drugi 1420

Największy 2470

A inne nie wiem, poszły w ręce przyjaciół i sąsiada

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:03, 03 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Moje piwonie dopiero z ziemi się wychyliły Mocno zaawansowana ta Twoja wiosna

Mam kilka piwonii. Ta chyba jest majowa. Najpóźniej kwitną te "rasowe"- dopiero w czerwcu są na nich kwiaty.

Anna i Ogród 20:02, 03 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Już złożone. Doszyję sobie różowych jaśków.

Piękne mebelki, a z różowymi jaśkami będzie miodzio.
Zieleń, drewno i antracyt 20:01, 03 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Cudny jest ten powojnik.
Ogród z rzeźbą 19:58, 03 maj 2020

Do góry
Kasiu a ja jak patrzę na te wijące się węże na rabatach, to sobie przypominam, że kory mieliśmy dosypać. Ciemierniki kupiłam raptem dwa tygodnie temu dzięki Iwonce. Całe trzy sztuki, wielkie i przecenione.

Jolanka tylko pióropusznika strusiego nie kupuj. Chyba, że masz kupę terenu do zadarnienia. To chyba jedyna paproć, która rozłazi się rozłogami. Raz się skusiłam i nigdy więcej. Ale paprocie bardzo, bardzo lubię.

Ach ta wiosna kwieciem malowana

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:55, 03 maj 2020

Do góry
Z bylin najbardziej zaawansowana w kwitnieniu jest dąbrówka (ale tej mam niewiele) i serduszka okazałe.Nieźle zapączkowane są piwonie. Wprowadzą wkrótce do ogrodu intensywne kolory.

Orliki sa w różnych stadiach rozwoju, zależy to od stanowiska, na którym się wysiały. Większość to samosiejki.

Szałwie omszone szybko odrabiają zaległości spowodowane suszą.

Sadzone rok temu gaury wyglądają o niebo lepiej niż ich o rok starsze koleżanki. Najwyraźniej jest to bylina krótkowieczna. Trzeba się nastawić na kupowanie co jakiś czas nowych sadzonek. U siebie nie zauważyłam siewek.

Dębowe zakątki 19:53, 03 maj 2020

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:53, 03 maj 2020

Do góry
Chyba za wcześnie wysiałam pomidory. Sadzonki gotowe do wysadzenia, a tu u mnie w prognozach zimni ogrodnicy. Oby się te prognozy nie sprawdziły. Chyba wysadzę część, a jak zmarzną to nadmiar sadzonek mam.
Ogrodowe kreacje 19:52, 03 maj 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Na tej nowej rabacie nadal ukorzeniam tawułę, więc kamienie leżą

Ładnie wygląda ta rabata
U Gosika doczytałam, że już macie zakaz używania wody na ogród w ciągu dnia. Kurcze, nieciekawie to wszystko zaczyna wyglądać.
Dębowe zakątki 19:51, 03 maj 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:50, 03 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Powiem szczerze - to wyjątkowo piekne drzewo o każdej porze roku

Ja potwierdzam w stu procentach, a do tego bardzo lekkie w odbiorze wizualnym
Dębowe zakątki 19:48, 03 maj 2020

Do góry
Ogród majowy

Tulipan Princess Irene | samotnie kwitnie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:47, 03 maj 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Kasiu i zapomniałam zapytać o tego judaszowca, masz może jakieś fotki jak w sezonie wygląda? bo coraz bardziej ciekawi mnie to drzewko buźka

Powiem szczerze - to wyjątkowo piekne drzewo o każdej porze roku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies