Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 12:20, 02 maj 2020

Do góry
Powrot cory marnotrawnej

Mialam zastoj ogrodowiskowy i glowe zaprzatnieta sprawami zawodowymi. A konkretnie definitywnym zwalnianiem sie z pracy
Zdecydowalam sie otworzyc wlasny gabinet i na tym skupialam sie w ostatnim czasie.

Ale... w miedzyczasie pojawil sie u mnie ogrodnik z ekipa. Spryskali skarpe pestycydami, Zdrali darn pod rabaty, rozsypali tam kompost, torf i perlit, a takze odwalili kompletna chale w miejscu, gdzie trawa miala byc dosiana. To bylo zachwaszczone (glownie chwastnica) i zamszone miejsce, gdzie kiedys stala trampolina. Owszem- mech zdarli, a potem przysypali reszte dobra ziemia, posiali trawke i luz. Po 2 dniach podlewania przez nowa warstewke ziemi przebila sie dorodna chwastnica i inne badziewia. Skonczylo sie tym, ze sama przekopalam, wyplewilam i wyrownalam ten placyk jeszcze raz posialam trawe. Najbardziej mnie wnerwia, ze chyba mysleli, ze maja z glupia baba do czynienia, co trawy od chwastnicy nie odroznia. Albo sami tacy specjalisci, co nie odrozniaja. Sam wlasciciel, to fajny i dokladny gosc, ale pracownicy tacy sobie. Jak widac, trzeba im na rece, a potem na rachunek, patrzec.
Od kilku dobrych tygodni byla u nas starszna szusza. Bylo tak zle, ze moja gloniasta gleba byla jak beton- ogrodnikowi polegla glebogryzarka, jak przekopywal miejsca na rabaty. Teraz leje od tygodnia, dosiana trawka pieknie wyrosla i gleba zmieniala strukture. Ogrodnik ma wpasc w przyszlym tygodniu i sprobowac znow przekopac- mocniejszym sprzetem i na nawilzonej ziemi. Ma tez zaorac skarpe i zrobic na niej stopien, z drewna jak na podklady kolejowe.

Od poniedzialku sa u nas czynne centra ogrodnicze, ale ja jeszcze czekam z zakupami.
Po pierwsze panuje tam aktualnie dzikie szalenstwo, a wirus jednak jeszcze nie zniknal. Po drugie, rabaty jeszcze nie przekopane, to nie ma gdzie sadzic.
I po trzecie i najwazniesze- plany i pomysly na obsadzenia jeszcze nie dopracowane

Teraz wizja lokalna
Aktualnie ogrod wyglada tak

Rabata przy tarasie

rabaty przy domku narzedziowym

tu juz widac, ze trawka zaczyna zarastac lysa plame
Migawki z ogródka 12:10, 02 maj 2020

Do góry

Zanosi się na deszcz, nie mam jak prysnąć, a znalazłam ćmę już u siebie.

A tak wyglądają moje funkie na szczęście nie wszystkie... Już podejrzewałam, że te mi padły

Na koniec bułeczki wg przepisu Jolanki, zmodyfikowane - tylko mąka orkiszowa zrobiłam rano, na śniadanie. Dziś bladym świtem polecieliśmy na zakupy, to miałam później dużo czasu
Przerwa na kawę... 12:06, 02 maj 2020

Do góry
Teraz dla odmiany ulubienica tej wiosny - Maria Kaczyńska w rozkwicie popołudniowym

I jeszcze w pąkach o poranku, z nutką deszczu na płatkach. Widzę je siedząc na tarasie o powiem szczerze to bardzo ładny widok

Reszta zdjęć wieczorem bo wypada się ruszyć do roboty.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:05, 02 maj 2020

Do góry
Uwielbiam azalie, są naprawdę bezproblemowe u mnie. Dokupiłam dzisiaj jeszcze jedną, będę je sadzić wszędzie
Fajnie wyglądają z sesleriami jesiennymi, i ten duet będę sadziła zamiast żurawek, które u mnie niestety nie chcą rosnąć.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:59, 02 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Mamuńciu! Olbrzymi ten bukszpan. Jakoś wcześniej go u Ciebie nie widziałam. Myślałam, że to tuja.

Jest cudny, mocno go tnę bo ciągle z jednej strony jest jeszcze trochę krzywy. Ma ok. 2.5 m wysokości. Taki był 4 lata temu

Przy okazji można sobie rabatę porównać a raczej jej brak hehe

Byłby dużo szerszy tylko ledwo przeżyj pierwszy atak ćmy, za późno zareagowałam i musiałam go bardzo mocno przyciąć.
Przerwa na kawę... 11:42, 02 maj 2020

Do góry
Następne porażki. Tu miały być Purple Pion. Niestety chyba są to zwykłe fiolety. Tylko ze starych cebulek 3-letnich gdzie niegdzie coś jest. Na zdjęciu doskonale widać różnicę

W kole następna porażka - tulipany kupowane na kilogramy. 2 paczki jasnych wczesnych a w każdej coś innego. Nie będę już z kołem eksperymentować. Za rok niezawodny duet Exotic Emperor i Flaming Purissima. O ile je gdzieś dostanę
Przerwa na kawę... 11:31, 02 maj 2020

Do góry
Purple Dream w cieniu pod płotem rosną. Dopiero się rozkręcają. Lubię je. Wysokie, delikatne, amarantowe.

Do nich po drugiej stronie mam zapisane Foxtrot i Hemisfere ale nie wiem które już kwitną bo je pomieszałam

Sokółkowy domek 11:27, 02 maj 2020

Do góry
W Patio się mai i kwieci jabłonie ozdobne ruszyły i jak co roku jestem oniemiała i zamajona tą ilością piękna. Najpierw różowo- czerwone pąki pojawiają się nieśmiało obiecując krwisto czerwone kwiaty, później roziwijają się w cudną biel.
Pozdrawiam wiosennie

Przerwa na kawę... 11:22, 02 maj 2020

Do góry
Teraz następny niewypał/ pomylona odmiana. Orange van Ejk. Miały być pomarańczowe. Są, hmmm... Na początku były intensywnie czerwone. Teraz przekwitając nabierają ładnego bladego różu w postaci takiego liźnięcia. I zaczyna mi się to podobać. Może zostaną na rabacie.
Przerwa na kawę... 11:20, 02 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Te miały być moimi ukochanymi Salmon Parrot ale stanowczo nimi nie są. Ja nie lubię czerwonych tulipanów ( kilka sztuk tylko wydaje się być inna - może to te moje właściwe

O to mam te same ! Miały być pomarańczowe no....
Ale w takiej masie u ciebie fajne są
Kupiłam tez zolte pełne a są zwykle pojedyncze
Ogród Mokre 11:20, 02 maj 2020

Do góry
Rzut oka na rabatę z brzozą
Anna i Ogród 11:18, 02 maj 2020

Do góry
Mieliśmy robić sami meble na taras ale trafiła się okazja. Przecena z 5000 na 2700. Kupiliśmy. Zobaczymy. Jakby za kilka lat okazało się to złą decyzją to przynajmniej już mamy formę gotową

Zdjęcie złożonych mebli wstawię później bo eM teraz 3Bita robi z dzieciakami
Ptasi gaj 11:17, 02 maj 2020

Do góry
Basiu znowu zachmurzone niech pada, ale jestem tutaj aby coś zrobic.
Po tym deszczu powietrze inne oczyszczone więc i śpi się lepiej. Ranek wspaniały cały w słońcu i te krople na roślinach w słońcu w oczy świeci.

Lubię skalniak focic tam ciągle się coś zmienia nawet kamienie.

Przerwa na kawę... 11:15, 02 maj 2020

Do góry
Te miały być moimi ukochanymi Salmon Parrot ale stanowczo nimi nie są. Ja nie lubię czerwonych tulipanów ( kilka sztuk tylko wydaje się być inna - może to te moje właściwe
Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 11:13, 02 maj 2020

Do góry
Wczoraj w Święto Pracy panowie od ogrodu przyszli robić poprawki...wiec te najgrubsze prace są ukończone jeszcze ciurkadełko
Przerwa na kawę... 11:09, 02 maj 2020

Do góry
Trochę pomęczę was zdjęciami bo w końcu udało mi się je zrobić
Zaczynamy od tulipanów. Papuzi, odmiana zaginęła w ilości metek, muszę poszukać bo ładny.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 10:54, 02 maj 2020

Do góry
Poranna kawa na werandzie....
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:30, 02 maj 2020

Do góry
Upolował ptaszka
Migawki z ogródka 10:23, 02 maj 2020

Do góry
Souv. du Dr Jamain dziś tuż przed chwilą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies