Kiedyś, kiedy ledwie zawitałam na Ogrodowisku i biegałam jak szalona po wątkach, zachwycona i zauroczona Waszymi ogrodami, widziałam gdzieś, w którymś z nich, że ktoś pokazywał wiosenną odsłonę Placu Grzybowskiego w Warszawie. Królowały wówczas czosnki.
Dziś miałam okazję zobaczyć jego kolejną odsłonę.
Zachwyciła mnie swoją naturalnością Przez dziesięciolecia straszyły w miastach paskudne gazony, a teraz takie urocze skwerki robią
Fanaberie
Teresko w moim przypadku to pytanie raczej retoryczne. Muszę sobie przyznać otwarcie - tak jestem uzależniona I nic sobie z tego nie robię
Ja w tym roku zrobiłam u mamy i teściowej całkiem nowe rabaty, pomogłam siostrze w jej poczynaniach, przearanżowałam jednej koleżance stan obecy a drugiej zaprojektowałam od zera...
Należałoby chyba założyć nowy portal - anonimowych ogrodomaniaków
Ewuś, ale to ma być Twój ogród, Ty masz się w nim dobrze czuć.
To tak jak z wystrojem mieszkania - jedni lubią antyki, inni szkło i metal.
Bardzo podobają mi się ogrody minimalistyczne, ale sama nie chciałabym takiego mieć.
W jakim Ty czułabyś się dobrze?
Fale są na pewno najbardziej "bezpieczne", wszyscy będą się w nich dobrze czuć. Tylko że nie będziesz miała takich klawych obwódek...
Tessi!... ja lubię ogrody angielskie i nie wiedzieć czemu obwódki bukszpanowe, ale tą miłość odkrywłam tutaj na ogrodowisku. Lubię ogrody przyzamkowe .. cacuszka i dzieła sztuki.. dopracowane, dopieszczone..... ale coś mi nie gra w tym moim rokokoko... tylko nie wiem jeszcze CO????
Ale madżenie Ogrodnika też jest cuuudne.. cuuuudne...
Ano,Ewo,Irenko ,Tess miło was gościć! Przetworów nie lubię robić,ale lubię je mieć w zimie pod ręką ,bez wychodzenia do sklepu..Przełamuję się więc,i dary Boże spożytkowuję.
Dziś jabłka do szarlotki.
A z jabłkowych obierek ....pyszny kompot.
Aniu -Nelinko, przyjedziemy,tylko młodzi sprawy podopinają i .... ruszymy w góry.Grzyby ....na przyszły tydzień u mnie zapowiadają 5 dni deszczowych.... więc będą.
Dziś z wnukiem wpadliśmy do ogródka na2 godziny...... skosiliśmy poletko,pozbierałam ogórki,pomidory,fasolkę szparagową i pierwsze jesienne maliny.Są słodziutkie,bo akurat słoneczko grzeje......
Zdjęć nie ma,spieszyliśmy się na autobus,
Kasiu, ależ wspaniałe i perspektywiczne zakupy
O cenie nie wspominając
Bardzo mi się te cisy podobają. Tak ładnie rozkrzewione są.
Gratuluję - zakup super udany
Witaj Teresko dziękuję bardzo kupiłam je, bo wiem, że urosną )) cisy kupowane w ubiegłym roku podwoiły swoją wysokość i ładnie się zagęściły, tak więc warto też kupować małe, zwłaszcza, że w cenie łącznej tych mogłabym kupić aż 3 duże cisy, ale tylko przy dobrych rabatach cenowych )
A jak jeszcze Wy pochwalacie i popieracie zakup tzn. że dobrze zrobiłam
Ściskam!
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. kaisog1 pisze ze odradza skarpy w ogrodzie a tess pokazuje ogród z niemal samymi skarpami.....ja uważam, że jak sie robi skarpy na terenie w moim przypadku 1000m2 to głownie przypadnie on do gustu sąsiadowi z niższej działki...w deszczową pogodę bedzie sobie siedział w fotelu i nasycał się widokiem moich skarp....średnio mi się to podoba. Macie jakieś pomysły jak podnieść teren o 2, 3 m do góry żeby był tylko nieznaczny spadek?
I co z woda? jak ją odprowadzić? co macie w sowich ogrodach? Rozsączalnie? zbiorniki?
To tak dla zobrazowania co potrafi deszcz w ciągu 10 minut
A nie możesz z tej działki górnej przerzucić ziemi na dolną? Po prostu ją zepchnąć?
Załączam parę świeżych fotek, choć nie dorastają one do pięt tym, które przywieźliście z Pęchcina.
A właśnie gdyby ktoś to wstawił jako fotkę z Pęchcina to uwierzyłabym, ze to stamtąd, z jakiejś część której nie zauważyłam. Ślicznie
Podpisuję się pod słowami Ewelinki obiema rękami
Cudnie u Ciebie, Olu.
Witaj, bo jeszcze się nigdy nie wpisywałam. Przysżłam do Twojego ogrodu bo ktoś w innym wątku polecał Twój ogród ze względu na Twoje piekne rozchodniki.
Od niedawna docianiam urodę tych kwiatów - Twoje są rzeczywiście piękne
Tessiu jutro wstawię zdjęcia siewek , które rosną jeszcze w ziemi pod żurawkami. To najzwyklejsze i chyba "najbrzydsze" Palace purple czy jakoś tak Wysiały się wiosną i mają parę miesięcy .
Wcale nie uważam, że Palace coś-tam są najbrzydsze Mam takie od dawna, kiedy jeszcze żurawki nie były "modne", i bardzo je sobie chwalę I o ile w Gąszczu tak sobie rosną, to na wsi po prostu szaleją
Wstaw, chętnie obejrzę Tylko dlaczego u mnie się nie rozsiewa?...
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. kaisog1 pisze ze odradza skarpy w ogrodzie a tess pokazuje ogród z niemal samymi skarpami.....ja uważam, że jak sie robi skarpy na terenie w moim przypadku 1000m2 to głownie przypadnie on do gustu sąsiadowi z niższej działki...w deszczową pogodę bedzie sobie siedział w fotelu i nasycał się widokiem moich skarp....średnio mi się to podoba. Macie jakieś pomysły jak podnieść teren o 2, 3 m do góry żeby był tylko nieznaczny spadek?
I co z woda? jak ją odprowadzić? co macie w sowich ogrodach? Rozsączalnie? zbiorniki?
Widziałam ostatnio pięknie zagospodarowaną bardzo stromą skarpę. Może to jest sposób: zrobić dwa płaskie poziomy i mocno nachyloną skarpę?
Tu są zdjęcia, na dole tej strony i na początku nastepnej: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=53