Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chwasty w trawniku 10:18, 03 sie 2017

Do góry
Wg opisu na stronie sklepu internetowego - Dawka wg opakowania 0,8 l/ha czyli na 10.000 m2

Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha czyli na 10.000 m2

Spokojnie wystarczy na pół hektara.
Chwasty w trawniku 10:15, 03 sie 2017

Do góry
ricco1 napisał(a)
Nie no to już będzie tylko do tego))) Rozumiem że pryskać tylko te miejsca gdzie są chwasty? Bo w zasadzie to prawie wszędzie są mniej lub więcej......Ale takie czyste miejsca to można chyba ominąć..Czy starczy mi te 0,5 litra tego Starane na ok 300 metrów calego trawnika?

Przeczytaj na opakowaniu - tam jest napisane na jaką powierzchnię to opakowanie jest przeznaczone.

Pryskać całą powierzchnię trawnika w szczególności chroniąc kartonem okoliczne rośliny na rabatach, bo jak pryśnie to po robocie.
Całkiem czyste miejsca ominąć.
Chwasty w trawniku 10:13, 03 sie 2017

Do góry
mgruz napisał(a)
No i masz... 2 godziny po oprysku "Mniszkiem" leje jak z cebra !!! Za długo czekałem. Myślicie, że oprysk trzeba będzie powtórzyć ?

Czasem dwie godziny wystarczy aby chwasty pobrały. Okaże się za kilka dni. Jak będą się zwijać znaczy - podziałało.
Na stronie napisane że minimalny czas do pobrania - 1 godzina
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 10:09, 03 sie 2017

Do góry
Po wyrwanych warzywach sieję sałaty na listki, własnie wczoraj posiałam różności listkowe, kolorowe. A nawet posadziłam zakupione w doniczkach, już mają listki gotowe do cięcia. Pozostałe miejsca obsiałam nasionami rukoli i sałat.

Może być rzodkiewka ale u mnie nikt w tym roku nie je hmm

Możesz też, żeby nie eksploatować gleby nadmiernie, posiać nawozy zielone jakąś seradelę lub facelię.
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 10:03, 03 sie 2017

Do góry
kott2017 napisał(a)

Witam,

Mam pytanie odnośnie linii kroplującej z kompensacją ciśnienia jaką zainstalowałem u siebie na nowej rabacie.

Zakupiłem linie kroplującą z emiterami rozmieszczonymi co 33 cm tj. poniżej:

Zainstalowałem ją na jednej dużej rabacie (zdjęcie w załączniku) trzymając się limitu i wyszła mi „pajęczyna” około 230m. Linia jest zasilana z 2ch stron z instalacji z filtrem i redukcją na 2 bary.

Większość emiterów działa wydajnie. Niepokoją mnie jednak niektóre że działają słabiej (mniej wydajnie) a niektóre wcale.

Czy to może być kwestia:
- za małego ciśnienia (mogę spróbować zainstalować redukcję do 3 barów) ?
- zapchania niektórych emiterów (wtedy - czy można je jakoś przepłukać ? ) ?
- ilości przyłączy do instalacji (wtedy mogę na środku instalacji zrobić jeszcze jedno 3 przyłącze na 2 bary) ?

Wydatek wody na pompie wygląda ok

1400 l/h przy ciśnieniu 1,8 bara (na rurze montażowej 1 cal)

1400 (l/h) /2 (l/h wydajność emitera) /3 (ilość emiterów na metr) = 230 m

Sama pompa może pracować do 6000 l/h i 6 barów.

Inną kwestią jest czy po położeniu dodatkowo kory to że niektóre emitery nie działają wydajnie będzie przeszkadzać rośliną, czy może kora i agrowłóknina zapewnią dodatkowo rozprowadzenie wilgoci dla roślin ?

Z góry dziękuje za ewentualną podpowiedź w którym z 3 kierunków iść

Pozdrawiam,
Marcin Kott

Podstawowe pytanie - ile metrów bieżących ma ta sekcja linii kroplującej?
Czy jest zwykła, czy jest z treflanem czy miedzią?

I od kiedy działa?

Poza nawiasem : Mnie się strasznie nie podoba szmata. Wygląda na to że woda sobie spłynie po szmacie i po skarpie w dół i nic nie da roślinom. Poza tym sama szmata szkodzi roślinom w prawidłowym wzroście a także niszczy strukturę gleby oraz zapobiega tworzeniu się próchnicy. Sama zgnilizna z tego będzie i nornice pod szmatą.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:58, 03 sie 2017

Do góry
marleyy napisał(a)
no to moze jednak jeszcze prysnac poki trawa mala...zgrabić i na jesien posiac na nowo? czy bedzie to samo? bo przegrabie i nasiona wyjda na wierzch?

Będzie to samo,przegrabisz i wyjdą na wierzch i wzejdą.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:57, 03 sie 2017

Do góry
effka napisał(a)
Gleba odchwaszczona ale w miejscach, które jako pierwsze zaczęłam przekopywac widłami zdążył juz wyjść po kilku tygodniach skrzyp, inne chwasty w małych ilościach. Co zobić z tym skrzypem? Nie chce chemii lać... wyrwę go ponownie ale to walka z wiatrakami, może jak dodac mączki kompostu prerobię ziemię z dodatkami i przy okazji wyjme kłącza to zginie?

Skrzyp to jeden z najbardziej uciążliwych i najtrudniejszych do zwalczenia chwastów. Wyrywaj - kiedyś zginie bo nie będzie miał czym asymilować.
Chwasty w trawniku 09:56, 03 sie 2017

Do góry
Do herbicydów należy używać zupełnie oddzielnego opryskiwacza. Napisac na nim, do czego służy. Wyobraź sobie, że nie wypłukałeś go dokładnie, a potem opryskiwałeś "rzeczone "kwiatki" nawozem dolistnym I po kwiatkach będzie.
Nowy trawnik - filc i inne problemy po założeniu 22:59, 02 sie 2017

Do góry
widex2 napisał(a)
Witam,
Potrzebuję pomocy, nowy trawnik z nową ziemią do trawników oraz nawóz został założony pod koniec marca, cały czas zadbałem i podlewałem oraz kosiłem a także nawoziłem rzadko żeby nie spalił, trawa była piękna i gęsta, a teraz nie dawno kiedy pojechaliśmy na dwa tygodnie na wakacje i wróciliśmy a a tu taki przykry widok na trawę i jak mam uratować trawę. czy mam dokupić weltykulator oraz jeszcze raz posiać nasiona do trawników? potrzebuję o radę.
Przesyłam zdjęcia.
Pozdrawiam

Skosić nisko, lekko wertykulować (bardzo płytko) albo grabiami wygrabić. Posiać nasiona i posypać ziemią urodzajną.
Trawy niepożądane w trawniku 22:53, 02 sie 2017

Do góry
damian9000 napisał(a)
Witam, ponad 2 miesiące temu zakładałem trawnik, około 450m2. Niestety zaraz po sianiu, musiałem wyjechać za granicę i niestety nie dopilnowałem mojej "murawy". Na całej powierzchni mam problem z tym chwastem, czy jestem w stanie coś zrobić z waszą pomocą? Tak wygląda trawnik po 10dniach od ostatniego koszenia. Czy pozostaje założenie nowego trawnika?
Pozdrawiam

Pozostaje opryskać, odczekać i zakładać nowy trawnik
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:51, 02 sie 2017

Do góry
Trzeba było pryskać przed sianiem. I mieć czystą glebę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:50, 02 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wtedy powtórzyć trzmielinę ale niską (obwódka) po drugiej stronie

Dziękuję , że znalazła Pani chwilę dla mnie
Dziś coś mnie tknęło i chciałam przekopać kawałek , okazało się że jest jakieś 15 cm ziemi ,a pod tym mega utwardzone podłoże. Nie wiem czy uda się w tym chociaż dołki wykopać, czy coś mi na tym urośnie ....

Wzdłuż podjazdu, tu lewa strona myślałam posadzić bukszpan, dostałam kiedyś dość sporo i tak czeka na swoje miejsce
Ogród z rzeźbą 11:38, 02 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pod hortensje zrób nawadnianie, albo punkt czerpalny i lej wodę codziennie po kilka wiader. Może zrób folię na dnie dołka, żeby cokolwiek zostawało wody w zapasie.?

Nawadnianie koniecznie, aktualnie nowe nawadnianie jest w fazie projektu. Na codzienne lanie wody nie ma szans, to działka rekreacyjna, bywamy tam weekendowo. Ale pomysł z folią mnie zaintrygował, kiedyś taka koncepcja chodziła mi po głowie. A mianowicie chciałam zrobić coś na kształt "donicy" wyłożonej właśnie jakąś folią, która zatrzymywałaby wodę a dodatkowo stanowiła barierę dla tych drobnych korzeni brzóz.
A jaka folia by się do takiego namiaru nadawała? Taka zwykła, gruba? Chyba nie, bo jakoś wodę musi chyba jednak przepuszczać.

Danusiu, dziękuję za wizytę i porady
Ogród z rzeźbą 11:27, 02 sie 2017

Do góry
Pod hortensje zrób nawadnianie, albo punkt czerpalny i lej wodę codziennie po kilka wiader. Może zrób folię na dnie dołka, żeby cokolwiek zostawało wody w zapasie.?
Plamy na trawniku 11:20, 02 sie 2017

Do góry
Trampolina nie dość, że zacieniała, to skutecznie izolowała to miejsce od opadów atmosferycznych. Wyschła trawa. Co do nawadniania ciepła woda się tam nie znajduje, ale jak podlewasz nie wiedziałam, staram się zlokalizować problem, a skoro za mało wskazówek - daję różne rozwiązania.

Jesli masz czujnik deszczu - w czasie opadów nawadnianie nie podlewa, a z deszczu nie dostaje wody trawnik, bo trampolina

Takie grabie

Pierwsze zdjęcie

albo takie (drugie lepsze)

drugie zdjęcie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 02 sie 2017

Do góry
Wtedy powtórzyć trzmielinę ale niską (obwódka) po drugiej stronie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:14, 02 sie 2017

Do góry
annucha napisał(a)

Najprościej - jednakowe cos na pniu (np. trzemilina, katalpa itp, iglaki na pniu - jednakowe, mogą być pnie różnej wysokosci.

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 08:56, 02 sie 2017

Do góry
No to co zrobisz, jak będzie ulewa, a rura nie pomieści tej wody? Będzie wylewała się przez rynnę wierzchem.

Odpowietrznik to robisz na szambie, a nie na tym. Co da odpowietrznik, skoro leje się woda, a nie ulatnia gaz.?
Chwasty w trawniku 08:54, 02 sie 2017

Do góry
mgruz napisał(a)

Chcę jutro opryskać trawnik środkiem chwastobójczym o nazwie "Mniszek" (został on przeze mnie sprawdzony i stosuje go w dawce 6 ml na 1 lirt wody gdyż 4 ml na jeden litr wody okazał się niewystarczający) [oprysk spowodowanay jest pojawieniem się dodatkowo chwastami takimi jak babka i koniczyna]

A więc... Ile dni po oprysku przedmiotowym hebricydem mogę nawieźć trawnik ostatnią dawką nawozem "Yara Mil Complex". Domyślam się, że na pewno po opryskniu niechcianych chwastów muszę odczekać jeszcze 3 dni ale czy jest jakiś inny czasookres karecji ???

Nawożenie wykonaj, gdy chwastów już nie będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies