Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:50, 02 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wtedy powtórzyć trzmielinę ale niską (obwódka) po drugiej stronie

Dziękuję , że znalazła Pani chwilę dla mnie
Dziś coś mnie tknęło i chciałam przekopać kawałek , okazało się że jest jakieś 15 cm ziemi ,a pod tym mega utwardzone podłoże. Nie wiem czy uda się w tym chociaż dołki wykopać, czy coś mi na tym urośnie ....

Wzdłuż podjazdu, tu lewa strona myślałam posadzić bukszpan, dostałam kiedyś dość sporo i tak czeka na swoje miejsce
Ogród z rzeźbą 11:38, 02 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pod hortensje zrób nawadnianie, albo punkt czerpalny i lej wodę codziennie po kilka wiader. Może zrób folię na dnie dołka, żeby cokolwiek zostawało wody w zapasie.?

Nawadnianie koniecznie, aktualnie nowe nawadnianie jest w fazie projektu. Na codzienne lanie wody nie ma szans, to działka rekreacyjna, bywamy tam weekendowo. Ale pomysł z folią mnie zaintrygował, kiedyś taka koncepcja chodziła mi po głowie. A mianowicie chciałam zrobić coś na kształt "donicy" wyłożonej właśnie jakąś folią, która zatrzymywałaby wodę a dodatkowo stanowiła barierę dla tych drobnych korzeni brzóz.
A jaka folia by się do takiego namiaru nadawała? Taka zwykła, gruba? Chyba nie, bo jakoś wodę musi chyba jednak przepuszczać.

Danusiu, dziękuję za wizytę i porady
Ogród z rzeźbą 11:27, 02 sie 2017

Do góry
Pod hortensje zrób nawadnianie, albo punkt czerpalny i lej wodę codziennie po kilka wiader. Może zrób folię na dnie dołka, żeby cokolwiek zostawało wody w zapasie.?
Plamy na trawniku 11:20, 02 sie 2017

Do góry
Trampolina nie dość, że zacieniała, to skutecznie izolowała to miejsce od opadów atmosferycznych. Wyschła trawa. Co do nawadniania ciepła woda się tam nie znajduje, ale jak podlewasz nie wiedziałam, staram się zlokalizować problem, a skoro za mało wskazówek - daję różne rozwiązania.

Jesli masz czujnik deszczu - w czasie opadów nawadnianie nie podlewa, a z deszczu nie dostaje wody trawnik, bo trampolina

Takie grabie

Pierwsze zdjęcie

albo takie (drugie lepsze)

drugie zdjęcie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 02 sie 2017

Do góry
Wtedy powtórzyć trzmielinę ale niską (obwódka) po drugiej stronie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:14, 02 sie 2017

Do góry
annucha napisał(a)

Najprościej - jednakowe cos na pniu (np. trzemilina, katalpa itp, iglaki na pniu - jednakowe, mogą być pnie różnej wysokosci.

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 08:56, 02 sie 2017

Do góry
No to co zrobisz, jak będzie ulewa, a rura nie pomieści tej wody? Będzie wylewała się przez rynnę wierzchem.

Odpowietrznik to robisz na szambie, a nie na tym. Co da odpowietrznik, skoro leje się woda, a nie ulatnia gaz.?
Chwasty w trawniku 08:54, 02 sie 2017

Do góry
mgruz napisał(a)

Chcę jutro opryskać trawnik środkiem chwastobójczym o nazwie "Mniszek" (został on przeze mnie sprawdzony i stosuje go w dawce 6 ml na 1 lirt wody gdyż 4 ml na jeden litr wody okazał się niewystarczający) [oprysk spowodowanay jest pojawieniem się dodatkowo chwastami takimi jak babka i koniczyna]

A więc... Ile dni po oprysku przedmiotowym hebricydem mogę nawieźć trawnik ostatnią dawką nawozem "Yara Mil Complex". Domyślam się, że na pewno po opryskniu niechcianych chwastów muszę odczekać jeszcze 3 dni ale czy jest jakiś inny czasookres karecji ???

Nawożenie wykonaj, gdy chwastów już nie będzie.
Chwasty w trawniku 08:53, 02 sie 2017

Do góry
mgruz napisał(a)
Witam. Jestem nowy na forum. Od dłuższego czasu je skrupulatne śledzę, tym razem sam postanowiłem skorzystać z pomocy fachowców.Trawnik z rolki trzy letni. Od kilku tygdni zaobserwowałem w trawie chwasty jak na załączonym zdjęciu. Czy to może być wiechlina lub chwastica jednostronna ?

Na tym zdjęciu jest turzyca przy krawężniku.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:51, 02 sie 2017

Do góry
Przeczytaj wątek od początku.
Plamy na trawniku 08:49, 02 sie 2017

Do góry
Ostatnie zdjęcie - zasuszona lub coś leżało na niej, lub coś zostało wylane (gorąca woda z węża przy podlewaniu??).
Trzeba najpierw wypuścić nagrzaną wodę z węża na kostkę lub za płot. Potem podlewać. Te sprzęty na trawniku ustawione też mu nie służą, zacieniają a bezpośrednio pod - trawa może wygniwać.

Sugestie:

Suchy placek wydrapać i zrobić dosiewkę, posypać ziemią. Całość nawieźć nawozem (tylko nie na 100 dni) i dobrze podlewać.
Ogród z rzeźbą 08:10, 02 sie 2017

Do góry
Zana napisał(a)
A z nowości, to kupiona przed rokiem ławeczka stanęła wreszcie na wyznaczonym dla niej miejscu. No i hmmm... Jakoś coś nam nie pasuje, wygląda tam jakoś monstrualnie, może to brak roślinności wokół. I nie mam koncepcji jakie zrobić tam nasadzenia. Na razie przed ławeczką wielki dół (dosłownie)

Nie z przodu, a z tyłu kochana jest potrzebne "oparcie" ławeczce, np. łan hortensji w łuku posadzony.

Na płot pnącza (bluszcz?), z prawej drzewo, bo pusta dziura tam jest i płot przytłacza.

Pytanie 1. Jaka jest historia rzeźby, tzn. skąd zdobyta?
Pytanie 2. O której godzinie (wiem, że poranek) i przy jakiej pogodzie robiłaś te cudne zdjęcia?
Pomoc w zaprojektowaniu mojego mini ogrodu 21:32, 01 sie 2017

Do góry
Barlinkk, każdy chętnie pomoże, ale nikt ci nie da gotowego projektu - forum tak nie działa. Forum to nie firma projektowa. Firmą jest Danusia (Gardenarium) Tu trzeba włożyć wkład własnej pracy. Mozna konsultować, dyskutować i omawiać pomysły.
Twoja działka nie jest miniaturowa. To trzeba zaznaczyć. To klasyczna działka, gdzie zieleń okalająca powinna tworzyć całość i otulać dom.

Danusia poddała ci ogólny koncept kolorystyczny - serby, drzewka o bordowych liściach, kulki (buksowe lub cisowe) na froncie, zielone drzewo w rogu, żółte dodatki.

Wierzę, że ruszysz z pomysłami, zaczniesz wybierać rosliny. My chętnie pomożemy z podjęciem decyzji.

Do dzieła Kochana
Pomoc w zaprojektowaniu mojego mini ogrodu 21:12, 01 sie 2017

Do góry
Nikt nie pomoże?

Gardenarium ten rysunek to jakie rośliny ma oznaczać bo nie rozumiem tych kolorów.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 17:37, 01 sie 2017

Do góry

Do warzyw bym nie polecała, a pod trawnik też nie. Jedną z groźnych chorób jest zgorzel siewek czyli antraknoza.

Poczytaj o tej chorobie, a czy te same gat. grzybów co na orzechu - to nie wiem. Sprawdź w necie.
Pszczelarnia 17:31, 01 sie 2017

Do góry
Też mam warzywa dobre, nad wyraz dobre. Robię sałatki z sałatami i pomidorami, no i miodem (troszkę)
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:28, 01 sie 2017

Do góry
Na końcu studnia chłonna dla nadmiaru wody. Bo wyleje się z rynien przy dużej ulewie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies