Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Chwasty w trawniku 08:53, 02 sie 2017

Do góry
mgruz napisał(a)
Witam. Jestem nowy na forum. Od dłuższego czasu je skrupulatne śledzę, tym razem sam postanowiłem skorzystać z pomocy fachowców.Trawnik z rolki trzy letni. Od kilku tygdni zaobserwowałem w trawie chwasty jak na załączonym zdjęciu. Czy to może być wiechlina lub chwastica jednostronna ?

Na tym zdjęciu jest turzyca przy krawężniku.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 08:51, 02 sie 2017

Do góry
Przeczytaj wątek od początku.
Plamy na trawniku 08:49, 02 sie 2017

Do góry
Ostatnie zdjęcie - zasuszona lub coś leżało na niej, lub coś zostało wylane (gorąca woda z węża przy podlewaniu??).
Trzeba najpierw wypuścić nagrzaną wodę z węża na kostkę lub za płot. Potem podlewać. Te sprzęty na trawniku ustawione też mu nie służą, zacieniają a bezpośrednio pod - trawa może wygniwać.

Sugestie:

Suchy placek wydrapać i zrobić dosiewkę, posypać ziemią. Całość nawieźć nawozem (tylko nie na 100 dni) i dobrze podlewać.
Ogród z rzeźbą 08:10, 02 sie 2017

Do góry
Zana napisał(a)
A z nowości, to kupiona przed rokiem ławeczka stanęła wreszcie na wyznaczonym dla niej miejscu. No i hmmm... Jakoś coś nam nie pasuje, wygląda tam jakoś monstrualnie, może to brak roślinności wokół. I nie mam koncepcji jakie zrobić tam nasadzenia. Na razie przed ławeczką wielki dół (dosłownie)

Nie z przodu, a z tyłu kochana jest potrzebne "oparcie" ławeczce, np. łan hortensji w łuku posadzony.

Na płot pnącza (bluszcz?), z prawej drzewo, bo pusta dziura tam jest i płot przytłacza.

Pytanie 1. Jaka jest historia rzeźby, tzn. skąd zdobyta?
Pytanie 2. O której godzinie (wiem, że poranek) i przy jakiej pogodzie robiłaś te cudne zdjęcia?
Pomoc w zaprojektowaniu mojego mini ogrodu 21:32, 01 sie 2017

Do góry
Barlinkk, każdy chętnie pomoże, ale nikt ci nie da gotowego projektu - forum tak nie działa. Forum to nie firma projektowa. Firmą jest Danusia (Gardenarium) Tu trzeba włożyć wkład własnej pracy. Mozna konsultować, dyskutować i omawiać pomysły.
Twoja działka nie jest miniaturowa. To trzeba zaznaczyć. To klasyczna działka, gdzie zieleń okalająca powinna tworzyć całość i otulać dom.

Danusia poddała ci ogólny koncept kolorystyczny - serby, drzewka o bordowych liściach, kulki (buksowe lub cisowe) na froncie, zielone drzewo w rogu, żółte dodatki.

Wierzę, że ruszysz z pomysłami, zaczniesz wybierać rosliny. My chętnie pomożemy z podjęciem decyzji.

Do dzieła Kochana
Pomoc w zaprojektowaniu mojego mini ogrodu 21:12, 01 sie 2017

Do góry
Nikt nie pomoże?

Gardenarium ten rysunek to jakie rośliny ma oznaczać bo nie rozumiem tych kolorów.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 17:37, 01 sie 2017

Do góry

Do warzyw bym nie polecała, a pod trawnik też nie. Jedną z groźnych chorób jest zgorzel siewek czyli antraknoza.

Poczytaj o tej chorobie, a czy te same gat. grzybów co na orzechu - to nie wiem. Sprawdź w necie.
Pszczelarnia 17:31, 01 sie 2017

Do góry
Też mam warzywa dobre, nad wyraz dobre. Robię sałatki z sałatami i pomidorami, no i miodem (troszkę)
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:28, 01 sie 2017

Do góry
Na końcu studnia chłonna dla nadmiaru wody. Bo wyleje się z rynien przy dużej ulewie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:16, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma możliwości skrócenia, ale jest możliwość podzielenia czasu podlewania np. po 2-3 min. Przerwa jakiś czas i znowu 2-3 min. Wtedy nie będzie dużo wody naraz i jest szansa wsiąknięcia, a nie spływania.

Na wąski paski montuje się zraszacze statyczne, nie rotacyjne.
Teraz nie dosiewać, poczekać 3 tygodnie. Skosić ze dwa razy i pokazać zdjęcia.

Kurcze za pozno, zdecydowalem sie na dosiewke. Mysle ze nie zaszkodzi a nasion i tak mi zostalo co do podlewania to dziekuje za rade - dzis wpadlem na ten sam pomysl - sterownik juz przestawiony na krotsze czasy i juz efekt widac mam rotacyjne bo statyczne doslownie zalewaly mi wszysko w minute i wszystko plywalo... rotacyjne mialy byc niby na waskie pasy ale dzialaja srednio jak widac..

Dzis podczas dosiewki zauwazylem kolejny i chyba najwiekszy problem....mnostwo chwastnicy!! Miejscami jest jej Duzo wiecej niz kielkujacej trawy. Jutro podesle fotki... pytanie co teraz ...recznie nie dam rady raczej wszystkiego powyrywac...najwyzej czesc ale nie wiem czy zdaze zanim zagluszy mi trawe .. sasiedztwo dzialki juz kosze zeby nie bylo nasion chociaz malo jej w okolicy... byla za to na mojej dzalce przez zalozeniem trawnika...i bylo jej duzo niestety.. potraktowalem wszystko roundapem, nawiozlem ok 5cm torfu, wymieszalem glebogryzarka...zgarnalem wszystko na jedna kupe i czekalem 3-4 mies az sie troche przerobi. Zrobilem podlewanie dalem siatke i nawiozlem tej samej ziemi ok 15cm -20cm. Co teraz ? Pryskac roundapem swieza trawe? Czy wyrywac co sie da i nisko kosic na 2-3cm?

Tak to wyglada:
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:01, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, wybieramy się w sobotę. Może być?

Danusiu napisałam na priv....
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:01, 31 lip 2017

Do góry
Kasiu, wybieramy się w sobotę. Może być?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:56, 31 lip 2017

Do góry
Taki https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=130

a potem taki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=260
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:32, 31 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Połóż z rolki i będzie spokój.

Przeczytałam jednym tchem o trawnikach z rolki ,jakie to świetne rozwiązanie SUPER,a jakie porady profeska po prostu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:19, 31 lip 2017

Do góry
To niewłaściwy watek na róże. Tu jest wątek o sianiu trawnika.

Post przeniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/86-roze-w-naszych-ogrodach?page=92#post_0
Trawy niepożądane w trawniku 18:19, 31 lip 2017

Do góry
Wklejam z innego wątku, pomocne.

Celem rozpoznawania

iwanhoe napisał(a)
Polecam atlas roślin
https://atlas.roslin.pl/list/t_order/Poales/1/?tit=Trawy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:17, 31 lip 2017

Do góry
To wynajmij ludzi, ale połóż z rolki (ludźmi) albo firmą.
Ja nawet z rolki mogę ci położyć jakbym nie miała co robić. Jaka powierzchnia?
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 18:14, 31 lip 2017

Do góry

Nie wyrywać, odplątać starannie nie urywając i zamotać na oddzielny patyk (gałąź) wbity obok. Następnie ostrożnie posmarować listki herbicydem. Wtedy padnie z korzeniami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies