Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:26, 01 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)
zaczęła Rose Marie
jest piękna, długo kwitnie, kolor niesamowity, piękny pokrój, kwiat najbardziej pachnie, ze wszystkich magnolii i największy

z głównego pnia idą krótkie gałązki, na końcach kwiaty

cudna, jak malowana
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:24, 01 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)

To bardzo się cieszę, że wpadł Ci w oko, życzę Ci udanych łowów

Cuudny.
Na razie moje marzenie
Stylowe Nordowisko 14:23, 01 maj 2020

Do góry
achimee napisał(a)

Suuper widoczek z bociankiem.
Boćki też mam pod nosem i z tyłu działki czasami sobie chodzi.
Fajny to widok.
A co to za duże, piękne kępy jeżówek ???
Co to za odmiana ??
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 14:14, 01 maj 2020

Do góry
25 maja 2018r wstawiłam w tym wątku zdjęcie cyprysików sadzonych w październiku 2017r.
A tak wyglądają teraz :

Ładnie rosną, prawda ??
Nadal ich nie przycinaliśmy, poza kilkoma czubkami.
Myślicie ze można przyciąć im gałązki na 2/3 długości?
Internety mówią że pierwszą przycinkę należy wykonać wczesną wiosną zanim zacznie się wegetacja. Ten czas minął. Czyli teraz trzeba czekać do czerwca? Jak już nieco odbiją? Czy do następnego roku?

No nie wiem nie wiem.
Tkwię w dylemacie.
Ogród na glinie 14:03, 01 maj 2020

Do góry
Rozwary wylądowały w gruncie. Średnio będą wyglądać z różową firletką, która zaraz zakwitnie. Ale jakoś to przełknę. Grunt że nie jest pusto. Z firletką się pospieszyłam zanim kupiłam rozwary.
Mam nadzieję że dosiewka pomoże na te dziury w trawniku. Żurawki są takie zapchaj dziurę, ale ładnie ruszyły te ciemne.

Skarpa w ogrodzie 14:03, 01 maj 2020

Do góry
damianmrk napisał(a)
Witam,
To mój debiut tutaj . Jestem bardzo początkującym ogrodnikiem który chciałby nieco uatrakcyjnić wygląd swojego miniaturowego ogródka. Ogródek domku szeregowego skrajnego ma całości ok 180m2 nie licząc już domu, tarasu i chodnika. Tak jest nasze osiedle skonstruowane że deweloper obdarzył każdego z nas skarpą stworzoną z ażurów. Jako że działkę mam skrajną to i skarpy dwie. Jedna na wprost okna tarasowego i tarasu nazwijmy ją umownie „krótka” bądź „główna” ma wys. Ok 1,6m a na szerokość to będzie ok 9m. Druga to ta po prawej stronie od tarasu i nazwać ją możemy „boczna” lub „długa” na styku dwóch skarp wysokość jest taka sama jednak w drugą stronę jest coraz niższa i kończy się na ok. 1m wysokości a długa jest na ok 16-17m. Na szczycie głównej skarpy jest płot a za nim sąsiad i jego tuje. Na szczycie skarpy bocznej jest wąska ok 15cm rabata oraz płot a za nim droga dojazdowa. W tej rabacie powoli rośnie sobie rdestówka która w przyszłości z innym gatunkiem podobnego pnącza ma zakryć cały płot od wzroku postronnych. Moim celem jest jakoś pozakrywać różnymi roślinami w jak największym stopniu ten beton z którego i tak trzeba wyrywać chwasty a walorów estetycznych to on raczej nie ma. Poza tym z moich obserwacji wynika że sąsiedzi u których już coś rośnie mają mniejsze zmartwienie jeśli chodzi o chęć wspinania się po tym ich małych dzieci.
Myślałem np. przede wszystkim o jakimś niskim jałowcu jednak chciałbym to urozmaicić różnymi kolorami. Przeglądałem internet wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu ładnych okrywowych roślin. Z tego co widziałem to podobają mi się takie jak floksy, barwniek, gipsówka, wrzosy/wrzośce oraz borówka brusznica zamiast irgi z racji na jadalność owoców (małe dziecko i ciekawski pies). Nie ukrywam tez że nie będę miał dużo czasu (praca, dom, dziecko) na codzienną pielęgnację więc gatunki musiałyby być mało wymagające nie licząc sezonowy prac. Zdaje sobie również sprawę że projekt będzie wymagał kilku sezonów na prace i uzupełnianie by spełnić oczekiwania przede wszystkim również dlatego bym nie zbankrutował kupując tyle sadzonek na raz.
Problem w tym że wy profesjonalnym okiem możecie ocenić mój plan i przede wszystkich wiecie więcej które gatunki mogą rosnąć obok siebie a które nie bo np. jeden zarośnie drugi.
Dodam również że mimo szczerych chęci nie wchodzi na razie w gre przerobienie skarpy na jakieś schodki, murki itp. Kwestie ekonomiczne.
Skarpa główna słońce ma na dzisiaj czyli kwiecień/maj od rana do ok 15:00 a skarpa boczna od rana do wieczora chyba że bardzo zarośnie płot wtedy te słońce na bocznej będzie pewnie od ok 11:00-12:00 do wierczora.
Podejrzewam ( i mam nadzieje) że nie trzeba będzie do każdego „oczka” dawać sadzonke ale jak np. prawidłowo zrobić granicę ? czy jeśli skarpa jest o dużych nachyleniam to jałowce np. będą rosnąć tylko zgodnie z grawitacją czy w doł i wtedy sadzić je w wyższych oczkach ?

P.S. przepraszam za jakość „planu” ale na szybko to robiłem w pracy by przekazać chociaż trochę co autor miał na myśli.

Bardzo dużo problemów jak na jeden post. To co mogę Ci doradzić- wrzosy czy też wrzośce nie sprawdzą się. Ktoś już pisał o tym i ja to potwierdzam, trzmieliny się mogą sprawdzić/ szczegóły co do odmian, mogę podpowiedzieć/ Co do kopania w ziemi psa. Musisz poświęcić trochę czasu na to by go tego oduczyć. Da się to zrobić, wierz mi. I nigdy więcej nie będziesz miał z tym problemu/ Szczegóły też mogę podpowiedzieć/ O trawniku w ogrodzie, gdzie będziesz wypuszczał psa - zapomnij. Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:01, 01 maj 2020

Do góry
Buszuje po starym wątku wspominam, takie znalazłam do porównań
2015

2020

i z góry 2015

2020

Moja bajka 13:58, 01 maj 2020

Do góry
Zobacz co znalazłam
Thuja occidentalis 'Danica' 13:56, 01 maj 2020

Do góry
Borbetka napisał(a)
A tutaj starsza wersja:

Polecam tę tuję. Przycinana wygląda cudnie.

Borbetka piękne są Twoje danica, okazy jak nie wiem co. Posadzilam kilka u siebie i jeszcze dosadzę te 3 letnie u mnie są już piękne. Powiesz proszę czy po cięciu są początkowo brunatne na końcach? Podcielam jedną taką dwulatkę bo była nieksztaltna i takie ma końce nieładnie, teraz to ją dopiero pokrzywiłam, czy one szybko się odbudowują?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:48, 01 maj 2020

Do góry
Stylowe Nordowisko 13:47, 01 maj 2020

Do góry
Hiacynty - Hyacinthus 13:42, 01 maj 2020

Do góry
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:42, 01 maj 2020

Do góry
Ale z ta caradonna może masz rację w nawiązaniu do jeżówki virgin. Patrze jeszcze raz na całość i tak myślę że można by było jeszcze zrobić wersję bez szałwii i żywopłotów z hoseri. to znaczypomiędzy graby rozsypać seslerię z jezówką a dołem wzdłuż całej rabaty dać lawendę którą mam pod ścianą domu.

Ogród Nebel 13:38, 01 maj 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Jestes pierwsza osoba ktora znam, ktora lubi kolor zolty w ogrodzie

Witaj, Kasiek.
Dawno, dawno temu, jak się komuś przyznałam do tego, że lubię kolor żółty w ogrodzie. Skomentował to w ten sposób "wiesz to niezły pomysł, bo nawet żółta trawa, nie będzie Ci przeszkadzać…" otóż nie! Żółty trawnik w ogrodzie jest nie do zniesienia. Ja niestety ze względu na moje skarpy, nie mam ani kawałka trawnika. Lubię i mam sporo żółtych roślin, ale nie tylko.
Pogoda w Gdańsku jest jaka jest. I moja rabata tulipanowa jest, jaka jest. I nie jest w kolorze żółtym.
Pozdrawiam Cię z deszczowego i zimnego dzisiaj Gdańska
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:37, 01 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Karabin służy tylko do gier w terenie, to nie jest prawdziwa broń.

Jakbym mojego widziała - tyle że jemu nie prawdziwa nie starczyła i teraz mam żołnierza
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:27, 01 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Takie mamy chwasty

Danusiu u Ciebie to nawet chwasty rosną jak na zamówienie ładne

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:24, 01 maj 2020

Do góry
effka napisał(a)
Ciągle pada, pada, pada, pada... Lalalala jak bosko

Widoczek z sypialni po wstaniu i ten deszczyk, więcej do szczęścia nie potrzebuję

U nas też troszkę pada. Radość wielka
Super zakryłaś studzienkę rodkami, nic nie widać.
Zbiorniki na wodę rewelacyjnie spełniają swoją rolę, no i bardzo ładne są
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:21, 01 maj 2020

Do góry
Kolejna rzecz to rabata przy wejściu:
po prawej jodła kaukaska do formowania aby była zwarta i stanowiła drzewko do dekoracji na zimę, podsadzona runianką i czasowo tulipanami w tym samym kolorze oraz krokusami które już przekwitły, wkrótce planuję z tyłu dać szpaler z cisa hicksi, czy dodać tu trawy aby nadać lekkości czy tylko całość wypełenić runianką?
(brzydka rura przygotowana pod latarnię która ma stanąć przy jodle)

Sprawę mi komplikuje rabata po drugiej stronie w której aż się prosi o jakieś powtórzenie roślin... póki co są dwa rododendrony, magnolia pod płotem, bukszpany w rządku a dalej szpaler z miskanta i pomiędzy nim hortensja ogrodowa x 3,
na całości wkrótce szpaler z cisa
te cebulowe są tymczasem chaotycznie powsadzane

a wszystko to naprzeciw trójkątnej rabaty pod oknem widocznej powyżej
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:17, 01 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Witaj Maj!
Zamiast choragiewki, na pochód pierwszomajowy proponuję rabatę z pomylonymi tulipanami Salmon Parrot

Łałłł ale pięknie..szczękę zbieram z podłogi

ale się wstrzeliłaś z tymi tulipanami … miodzio

Asiulku dasz namiar na grabiki pliss
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:14, 01 maj 2020

Do góry
Taka mała próba. kółka maja srednice 70cm.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies