Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:09, 03 wrz 2013

Do góry
Magnolia wróciła! Brakowało Cię. Mówisz, że ogrody u nas ładne
Ten pies ze zdjęcia groźnie wygląda
Wakacje spełniły oczekiwania?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:38, 03 wrz 2013

Do góry
cześć, powakacyjnie, niestety szkolnie.
U Ciebie jak zwykle wszystko szaleje. Jarzmianki - wariatki, wrzosy śliczne.

Po powrocie z wakacji wszystko 'krajowe' wydaje mi się świetne. Szczególnie ogrody, bo tam, przejechawszy cały kraj, spotkałam 1 ogród przydomowy.
Zieleń miejska, na rondach i skwerach jest znacznie lepiej utrzymana niż u ludzi- u nas zupełnie inaczej.
Za to psów mają duuużo, szczególnie dzikich- w ten sposób lubią przyrodę

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:59, 03 wrz 2013

Do góry
Buena domenaca, dziecko- szalejesz?

Widzę że stipy rosną jak zwariowane, i lawendy tez.
Ja w pierwszym roku nie nawoże nowo posadzonych roślin ( to w sprawie buka).
Mogło go tez przypalić- młody jest, delikatny, a słońce dawało nieźle przecież. A dziurę zasyp i udepcz.

Nasz przydomowy ogródek 21:42, 02 wrz 2013

Do góry
Marysiu trochę popsikało to fakt i rośliny odżyły. A magnolia nie zakwitła drugi raz. Robi sie koło nie ciasno i będę zmuszony trochę przyciąć a one tego nie lubią.

Aniu leję po bonsai i na owady, na grzyba i zasilam nawozem. Najbardziej podejrzewam chorobę grzybową która mogła się przenieść z żywopłotu z berberysu. Berberys na wiosnę opryskałem a nie przyszło mi do głowy że jałowiec może zachorować.

Zawitka dzięki i pozdrawiam.

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:32, 02 wrz 2013

Do góry
Nooo magnolia parasolowata ... Szczena mi opadła ... Już się Syla ostatnio śmiała ,że mi protetyka na forum poszuka .... Muszę zaraz wylukać w necie co to za cudeńko .. Ale nawet liście ma śliczne ... Przesadzaj. , według mnie , po co ma wyschnąć... Jak nie daj Boziu zapomnisz podlać....bo i przyrost mają całkiem spory
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:22, 02 wrz 2013

Do góry
Cośkolwiek ogrodowiskowo zanim mnie stąd wywalą za pisanie zupełnie nie na temat - dobrze chociaż ze dużo nie piszę

We wrześniu zeszłego roku znalazłam owocostan magnolii parasolowatej (przyznaję, że wtedy nie miałam pojęcia o tym że to właśnie parasolowana - ale drzewo było przepiękne) - zabrałam do domu, i kiedy dowiedziałam się, że to właśnie Magnolia Tripetala - wyjęłam z niego nasiona i - część włożyłam do ziemi do donicy i postawiłam w piwnicy (po pierwotnym zdjęciu z nich osłonki), drugą część nasion też po zdjęciu osłonki włożyłam do lodówki. Chyba to był październik 2012. Wiosną donicę z piwnicy wystawiłam na balkon a nasiona z lodówki wsadziłam do ziemi na rabacie. I nic z nich nie wykiełkowało
Natomiast w donicy w czerwcu pokazały się roślinki - początkowo nie byłam pewna co to bo różne inne badziewie też wyrastało Ale potem okazało się, że owszem wyrosły i jestem póki co szczęśliwą posiadaczką 7 niemowlęcych Magnolii Parasolowatych.
Tak wyglądały końcem czerwca

Nasz przydomowy ogródek 11:42, 01 wrz 2013

Do góry
Zbyszku, nie smuć się z powodu jałowca bonsai. Myślę, że jak dostanie dobrej wilgoci po ostatnich opadach deszcz i braku tych upałów, to się weżmie w garść. Susza i upały zrobiły swoje. U mnie popaliło liscie na hortensjach i tych jasnych żurawkach. Wszystkie rośliny ucierpiały, te co rosną na ogrodzie na stronie południowo - zachodniej, a Twój bonsai wystawiony był na duże nasłonecznienie. Podlewanie w taką suszę to jest kropla w morzu potrzeb. Czy Twoja magnolia zakwitła po raz drugi, bo u mnie ma więcej kwiatów niż wiosną. Pozdrawiam, ucałowania dla Krysi.
Zieleń to Życie 2013 01:34, 01 wrz 2013

Do góry
Piękne relacje na ostróżki to ja się przymierzałam w tym roku na wiosnę u Cieszyńskich, ale wiedząc, że będę się przeprowadzać nie kupowałam Sosna Rainbow też świetna chyba Zbyszek z Borów ją ma następne moje chciejstwo to magnolia Genie czekam aż spadnie cena no i maluszki powojnikowe, a te pomarańczowe jeżówki od roku rosną w moim ogródkuzmieniają kolory na żółty, pomarańczowy, czerwony, no i ta nie nazwana hosta śliczna
Zieleń to Życie 2013 11:09, 31 sie 2013

Do góry
Stoisko miesięcznika Magnolia

Zieleń to Życie 2013 10:57, 31 sie 2013

Do góry
Fallopia baldschuanica SUMMER SUNSHINE 'Acofal'

Magnolia 'Genie'

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:17, 30 sie 2013

Do góry
I jakieś takie inne ujęcia.. i pora brać sie za to co trzeba ..

Jak nie lubić miskantów zebrinusów.. świetny parawan za ławeczką... i się nie pokłada..

Pergole niedawno robione już zarosły... glicynia po 4 latach powiedziała, że chyba już jej dobrze..

Milin zawsze mówił, że mu dobrze.. ale i tak wolałby siedzieć na dachu, a nie na pergoli..
Magnolia w tym roku dostała przyspieszenia, urosła chyba metr.. ... co roku niszczył ją przedziorek.. w tym roku miałą tylko 2 opeyski na przędziorka... i się poprawiła.. (Wielkie podziękowanie po raz kolejny dla Finki i M....... to oni uratowali moje drzewka.. nie wiedziałam co im jest... a to szpeciele i przędziorki... mój zywopłot z ligustru chyba też załatwiły te cholery.... )

Postawić trawkę nad i... 15:17, 27 sie 2013

Do góry
...limka...mam na razie dwie...

i ponownie kwitnąca magnolia...w zasadzie już przekwita...

Małymi kroczkami do celu... 14:56, 27 sie 2013

Do góry
Natomiast jeżeli chodzi o tył, jak na razie rosną w nim tylko 2 drzewka

magnolia

oraz

sosna i tu pytanie do Was- jaka to odmiana?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:53, 23 sie 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Moje stipy ledwo ledwo, siałam, a w gruncie im niezbyt dobrze... może przetrwają zimę i na wiosnę ruszą? byłoby super
kostrzewa owcza od Ciebie zaakwitła i się taka pusta zrobiła, ciachnęłam i czekam aż wróci do formy Twoje kwitły?

pozdrawiam, Aga!

Stipom jednak trzeba lekką, piaszczystą ziemię. U mnie nie wymieszałam z piaskiem i zamuliło podczas deszczu.
Kostrzewie owczej nie wolno dawać kwitnąć, bo brzydnie, tak radziła Magnolia, więc ja na bieżąco wycinałam kwiaty, ze dwa razy trzeba było, bo wypuszczała zawzięcie nowe.
Ogród z łezką 21:07, 21 sie 2013

Do góry
eMuś wyeksmitował mozgi poza włości, magnolia odetchnęła

już niedużo zostało. Podzielić żurawki, posadzić sosenki, rozsadzić lilie i posadzić te od Bogusi. Acha...jeszcze przesadzić rh Goldbukett i posadzić Haagę Może się wyrobimy...okna chyba muszą poczekać na mycie...w przyszłym tygodniu prawdopodobnie wrócę do pracy...ten tydzień urlopu odbiorę sobie we wrześniu chyba

Blokersi w ogrodzie 20:19, 21 sie 2013

Do góry
Magnolia oczyszczona zaczęła ponownie kwitnąć

Hania idzie oglądać jagody goi

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:05, 20 sie 2013

Do góry
Mam poleconą przez Magnolię kostrzewę owczą (festuca ovinia) i mam wybraną wspólnymi siłąmi z Magnolią i Surowińskimi Carex Montana. Magnolia bardzo poleca też seslerie. Tomek Grochowski też pisał u siebie w wątku, że jedna z tych seslerii jest jego ulubioną trawą. Więcej nie wiem. Aaaa... jeszcze Carex The Beatles, ale tą chyba znasz.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:00, 20 sie 2013

Do góry
Aga, Marikenów jednak tam nie bedzie - jakoś mi nie pasują - pójdą bardziej w lewo, posadzone 3 w rządku. Problem w tym że jeden jest inny, najprawdopodobniej Californian Sunset, tak to jest jak się kupuje jeszcze bez liści.... Dokupie więc trzeciego a Sunset... nie mam bladego pojęcie gdzie go upchac...

na rabacie bedzie
- łuk stipy z rozchodnikiem i werbena
- łuk czegoś najbardziej prawdopodobna trawa, z niskich, nie wiem jaka..
- łuk żurawek Obsidian - jako nawiązanie do sąsiadującej rabaty

w tym wszystkim porozrzucam kule bukszpanowe

I juz jak tu zajrzałaś - jakie masz trawy z tych niskich, które poleciła Magnolia?
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 12:56, 20 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Ty jesteś kobieta zdolna i energiczna, więc pomęczę Cię w kwestii słupa.
Trochę się boję że ten słup będzie i tak mocno widoczny wsród kwiatów, nawet może będzie skupiał uwagę takim otoczeniem. Ale może zrobić z niego dobre tło dla kwiatów?- można może nałozyć na niego drewniane deski- poziomo, lub pionowo. Albo zamontować na niego siatkę ocynkowaną- najlepiej taką o kwadratowych oczkach, chyba nazywają ją że to dla zwierząt siatka. Zamocować ją napiętą, równo i na nią puścić pnącze.

Szukałam czegoś w moim wątku i natrafiłam na ten post
Tak właśnie się stało. Słup zniknął za drewnianymi deskami

Dziekuję za inspirację wówczas, bo było to 11 kwietnia 2013 i zapraszam ponownie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:16, 20 sie 2013

Do góry
Szukałam co jeszcze można zfocić.... coraz trudniej... fotki z wczoraj..
Tak wygląda krokosomia Lucifer.. liście szybko zżółkły, bo przędziorek im pomagał cały sezon..

Te języczki kwitną bo M założył im automatyczne podlewanie... razem z rh... stwierdził, że też lubią mokro, wiec dostały przydział

Magnolia Nigra cały sezon kwitnie pojedynczymi kwiatami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies