Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:30, 30 kwi 2020

Do góry
Tulipanki botaniczne.

Ten miał być biały a jest żółty i nawet mi się podoba, takie słoneczko, tylko jak jest zamknięty to ma czerwone pręgi

Pokochałam pierwiosnki a doczytałam, że opuchlaki też je kochają

Kocimiętki.

Przezimowała mi kacanka włoska, zostawiłam ją na zimę w gruncie, ale z nastawieniem, że to jednoroczna przygoda. Przeżyła. Przycięłam tylko, by się rozkrzewiła.

Testowe dodawanie zdjęć 09:28, 30 kwi 2020

Do góry
Próba
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 09:24, 30 kwi 2020

Do góry
Warzywnik przekopany w połowie .
Powstała wąska rabata na dobrej ziemi wzdłuż granicy działki.
Narazie łyso- ale są tam upchane sadźce, rozchodniki,jeżówki,perowskia, liatry,werbena, miskanty- ratowane przed zadeptaniem - w sezonie się okaże czy nie za ciasno powtykałam a gdzie dziurawo to dosadzac będę hehe
Jeszcze sporo do ogarnięcia Trawka do dosiania , skrzynie docelowo będą obsypane żwirem.
Choinka nasza świąteczna przyjęła się ale trzeba ja wyeksmitować heh

9

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:22, 30 kwi 2020

Do góry
Wilczomlecze w kilku miejscach ładnie przezimowały.

Mirowaty z kuklikiem.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:21, 30 kwi 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
aach jeszcze zapomniałam wstawić co zrobiłam wczoraj...

Piękne oczko!
Też mi takie chodzi po głowie Chciałabym mieć na tarasie, żeby móc się na nie gapić, ale to raczej za dużo słońca. Myślę też o takim wkopanym , żeby żabki przyciągnąć.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:19, 30 kwi 2020

Do góry
Rdesty ' Golden arrow" przezimowały.

I Leycesteria formosa przezimowała bez okrywania, więc nie trzeba jej ścinać przy ziemi, przycięłam ją tylko by się rozkrzewiła.

Deren 'Venus' też pierwszą zimę ma za sobą - nie opatuliłam. Ma chyba nawet jeden pąk kwiatowy

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:18, 30 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Dziękuję! Zdrówka życzę!!!

Dziekuje, przyda sie

Malwowy ogród 09:17, 30 kwi 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Zazdroszczę. I czekam na efekt kombinacji.

Sama jestem ciekawa, bo mam jakiś zastój twórczy

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:13, 30 kwi 2020

Do góry
Berberysy już w liściach i kwitną.

Bzy w pogotowiu.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:12, 30 kwi 2020

Do góry
Przeglądając forum widzę, że u w niektórych ogrodach rośliny bardziej rozwinięte i to nawet również w okolicach Krakowa. U mnie jakoś chłodniej.
Elaty.

Kokoryczki dopiero kły wystawiły.

Graby kwitną.

Bez czarny ma już spore liście.

Dębowe zakątki 09:09, 30 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Czemy hakonki nie mogą być w korze ? Ja mam wszystkie. W tym roku też będę miała rojniki. To będą dla mnie zupełnie nowe rośliny.
Nie wiedziałam, że ciemierniki tak długo kwitną.

Tego właśnie nie wiem .
Masz wszystkie w korze ?? I dobrze ci rośna ??
rojniki nawet ładnie mi przyrosły.Mam jeszcze pewien plan, aby stworzyć jedno nowe nasadzenie z nimi. ale to za jakiś czas spróbuję zrobić.
Ciemierniki bardzo długo kwitną.
Ja mam ten cuchnący i taki biały.I te kwitną przez całą zimę aż do wiosny. Cuchnący jak widać wciąż

Ale kwitną też floksy szydlaste .

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:07, 30 kwi 2020

Do góry
Żonkile w gruncie kwitną.

Niskie pomiędzy różami.

Te muszę przesadzić, bo są śliczne a wykręcają się do ogrodzenia.
Kiedyś będzie tu ogród 09:03, 30 kwi 2020

Do góry
Może ktoś rozpozna co to za drzewo? To na środku...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:02, 30 kwi 2020

Do góry
Krakus napisał(a)
wow...zreszta zawsze jak oglądam Twój ogród to jest wow...niby byłem anie poznaję...zmiany wyjdą na lepsze ale u Ciebie to poprawianie kosmetyczne
dereń pagodowy super...długo Ci już rosnie że taki duzy ? chyba że taki duży już kupowałaś...super w tym miejscu wygląda i nie dziwię sie że to największe chciejstwo było

Nieraz wystarczy kosmetyka by móc spać spokojnie. Nieraz takie drobnostki denerwują, choć ja rzadko narzekam Ale dobrze było się czymś w tej obecnej sytuacji zająć.

Dereń na żywo jeszcze lepiej tam pasuje, bo trudno mu fajnie zdjęcia zrobić. Rozświetli ten fragment. Nie chciałam tam wprowadzać żółtego koloru, z dużych roślin po jednej stronie jest buk bordowy a po drugiej bordowy bez czarny. On ma młode gałązki bordowe. Duży był kupiony. Bo albo są w sprzedaży malutkie albo duże. Tego musiałam umieścić pomiędzy 4 kulami z bukszpanu, które mają już 70 cm wysokości. A one mają gałęzie od samego dołu pagodowo ułożone. Temu wszystkie dolne gałęzie do wysokości 70 cm na początku związałam sznurkiem przy wsadzaniu i tak przeczekał do wiosny, bo nie chciałam ich wycinać późna jesienią. Na wiosnę wszystkie wycięłam i zmieścił się pomiędzy kulami. Gdyby małego tam wsadziła to obawiam się, że wszystko co miałby w bok wypuszczone musiałoby być wycięte od razu.

Kiedyś będzie tu ogród 09:00, 30 kwi 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Jak bobry dostały się do stawu?
Przecież bobry wolą płynącą wodę, dlatego sobie poszły

Piękny pigwowiec, mój też taki żarówiasty

Grażynko grodziłam os strony drogi i jednego z sąsiadów ze względu na sarny. Ale na koncu działki graniczę z sąsiadem ze stawem. Tu jeszcze nie mam ogrodzenia bo ze względu na sarny i zające nie miało to znaczenie. I w tamtym stawie i u nas próbują się zadomowić. Nie poszły- siedzą. Zaczęły kopać łącznik między stawami.
Pigwowca mam jeszcze łososiowego.

Kiedyś będzie tu ogród 08:55, 30 kwi 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
To może faktycznie warto pomyśleć o kompozycji krzewów w grupach. Najlepiej żeby nie wymagały cięcia. A Różaneczniki wchodziłyby w grę? Jak w parku. Mogłoby być pięknie. Nie wymagalyby cięcia. Azalie łatwiejsze w uprawie. Inne krzewy niewymagające cięcia. Przyszły mi też do głowy grupy miskantów, ale trzeba je wiosną ścinać.
No więc krzewy: tawuła wczesna lub van Houttea, pęcherznice, czarny bez (ale do 6 m może dojść), forsycje, jaśminowce, mahonia, oczar, porzeczki krwiste, krzewuszki, ale także zimozielone, by nie było zimą pusto: kosodrzewiny, jałowce. Można też zadarnić trzmieliną mi, irgą czy poprostu puścić bluszcz jako okrywowy.
Małgosiu nawet nie wiesz jakbym chciała takie może różaneczników. Ale u mnie słabo rosną. Pomalutku ogarniam i może wyklaruje się jakaś wizja.

Kiedyś będzie tu ogród 08:52, 30 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Ten twój facet na kolanach.... kurcze jaki wielki juz !

Na bobry musisz się zasadzić z aparatem albo z kamera
Czytałam u Anki
No wszyscy pracują ciężko
Kaśka ale mnie wystraszyłaś. Czytam i strach w oczach... przegląd wstawionych fotek... kurczę, gdzie ja zdjęcie eMa wstawiłam... i to jeszcze na kolanach.... Aż do mnie dotarło. No, te Facet skończył niedawno roczek.
Bobra widziałam i tak żałowałam ze aparatu brak. Ale w stawie kopią norę, ręce opadają.
W oczku narobiły bałaganu, ale na szczęście wszystkie roślinki żyją.

Kiedyś będzie tu ogród 08:45, 30 kwi 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu podziwiam. Drzewa i krzewy ciężko rozplanować na takim areale, bo sadzi się prawie niewidoczne patyki. Z bylinami łatwiej, bo wcześniej widać efekty i zawsze można skorygować. Zdjęcia śliczne jak zawsze.
No własnie Gosiu, jest problem. Tym bardziej, że ja zdecydowanie wzrokowiec jestem.

anabuko1 napisał(a)
Pięknie ci pigwa kwitnie.
A co to za krzew taki rudawy ??
Pozdrawiam Aniu
Aniu kwitnące to pigwowiec. Pigwa niestety mi nie kwitnie i nie wiem dlaczego. Rudawy? chyba o tawułę chodzi.
Pozdrawiam serdecznie.

Dębowe zakątki 08:44, 30 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Aniu, Twój ciemiernik cuchnący pięknie się prezentuje.Mój może w przyszłym roku też zakwitnie, mam nadzieję.
Z okrągłą rabatą szybko się uwinęłaś. Dbaj o klonika U mnie hakonki jakoś rosną w korze, ale nie są szałowej wielkości.
Karczoch fajnie wygląda, powinien zakwitnąć!
Może kupiłyśmy taka samą szałwię? Ja miałam podobna w tamtym roku w donicach, kwitła bez przerwy do jesieni. Dlatego obiecałam sobie że w tym roku kupię ją też i posadzę w gruncie, mimo że nie zimuje. Ten sam sprzedawca na ryneczku miał troszkę inną, ale już widać ,że ma kupę pąków, a i listki szlachetniej wyglądają. Kupiłam w razie jak by tamtej nie było

Witaj Aniu.
Mój ciemiernik cuchnący zakwitł w drugim roku u mnie.
A ty swój ile czasu już masz ??
Ja jestem z niego bardzo, bardzo zadowolona.Pięknie, oryginalnie kwitnie i jak widać też długo.
Okrągła rabata jest. Klonik też.Nie wiem jak u mnie będzie rósł ?
A zwłaszcza jak będzie zimował ??
I twój był chyba bardziej różowy ? Jak ci przezimował ??
Tak sobie uplanowałam i wymarzyłam hakonki. I w korze, bo tej mam sporo.
Kupiliśmy całą przyczepkę.
Czy aż tak mocno źle w tej korze rośną hakonki ??
Karczoch ładnie przezimował, to mam nadzieję,że zakwitnie
Kwiaty karczocha są bardzo ciekawe.A dawno już swoje miałam.
hmmm.. ja taką szałwię kupiłam

Bardzo się ona spodobała.Jeszcze jest w donice, nie wiem gdzie ją posadzić ??
Czy to jest taka jaką i ty kupiłaś ??Czy taka sama jaką miałaś w tych donicach ?? To jednoroczna ??Ja myślę,że tak.

Wczoraj przesadzałam hortensje Bobo o 0,50 cm .I 2 powojniki.
Dosiewki trawy zrobione.A najważniejsze ,że wieczorem popadało. U ciebie Aniu też popadało ??

W tym roku jako pierwszy chyba zakwitnie powojnik Innocent Blush Bo clematis atragene się ociąga

Ogród bez reguł 08:36, 30 kwi 2020

Do góry
Pierwsza pokrzywa nastawiona. Obok rośnie żywokost - na "zaś"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies