Tulipanki botaniczne.
Ten miał być biały a jest żółty i nawet mi się podoba, takie słoneczko, tylko jak jest zamknięty to ma czerwone pręgi
Pokochałam pierwiosnki a doczytałam, że opuchlaki też je kochają
Kocimiętki.
Przezimowała mi kacanka włoska, zostawiłam ją na zimę w gruncie, ale z nastawieniem, że to jednoroczna przygoda. Przeżyła. Przycięłam tylko, by się rozkrzewiła.
Warzywnik przekopany w połowie .
Powstała wąska rabata na dobrej ziemi wzdłuż granicy działki.
Narazie łyso- ale są tam upchane sadźce, rozchodniki,jeżówki,perowskia, liatry,werbena, miskanty- ratowane przed zadeptaniem - w sezonie się okaże czy nie za ciasno powtykałam a gdzie dziurawo to dosadzac będę hehe
Jeszcze sporo do ogarnięcia Trawka do dosiania , skrzynie docelowo będą obsypane żwirem.
Choinka nasza świąteczna przyjęła się ale trzeba ja wyeksmitować heh
Piękne oczko!
Też mi takie chodzi po głowie Chciałabym mieć na tarasie, żeby móc się na nie gapić, ale to raczej za dużo słońca. Myślę też o takim wkopanym , żeby żabki przyciągnąć.
Rdesty ' Golden arrow" przezimowały.
I Leycesteria formosa przezimowała bez okrywania, więc nie trzeba jej ścinać przy ziemi, przycięłam ją tylko by się rozkrzewiła.
Deren 'Venus' też pierwszą zimę ma za sobą - nie opatuliłam. Ma chyba nawet jeden pąk kwiatowy
Przeglądając forum widzę, że u w niektórych ogrodach rośliny bardziej rozwinięte i to nawet również w okolicach Krakowa. U mnie jakoś chłodniej.
Elaty.
Kokoryczki dopiero kły wystawiły.
Graby kwitną.
Bez czarny ma już spore liście.
Tego właśnie nie wiem .
Masz wszystkie w korze ?? I dobrze ci rośna ??
rojniki nawet ładnie mi przyrosły.Mam jeszcze pewien plan, aby stworzyć jedno nowe nasadzenie z nimi. ale to za jakiś czas spróbuję zrobić.
Ciemierniki bardzo długo kwitną.
Ja mam ten cuchnący i taki biały.I te kwitną przez całą zimę aż do wiosny. Cuchnący jak widać wciąż
Nieraz wystarczy kosmetyka by móc spać spokojnie. Nieraz takie drobnostki denerwują, choć ja rzadko narzekam Ale dobrze było się czymś w tej obecnej sytuacji zająć.
Dereń na żywo jeszcze lepiej tam pasuje, bo trudno mu fajnie zdjęcia zrobić. Rozświetli ten fragment. Nie chciałam tam wprowadzać żółtego koloru, z dużych roślin po jednej stronie jest buk bordowy a po drugiej bordowy bez czarny. On ma młode gałązki bordowe. Duży był kupiony. Bo albo są w sprzedaży malutkie albo duże. Tego musiałam umieścić pomiędzy 4 kulami z bukszpanu, które mają już 70 cm wysokości. A one mają gałęzie od samego dołu pagodowo ułożone. Temu wszystkie dolne gałęzie do wysokości 70 cm na początku związałam sznurkiem przy wsadzaniu i tak przeczekał do wiosny, bo nie chciałam ich wycinać późna jesienią. Na wiosnę wszystkie wycięłam i zmieścił się pomiędzy kulami. Gdyby małego tam wsadziła to obawiam się, że wszystko co miałby w bok wypuszczone musiałoby być wycięte od razu.
Grażynko grodziłam os strony drogi i jednego z sąsiadów ze względu na sarny. Ale na koncu działki graniczę z sąsiadem ze stawem. Tu jeszcze nie mam ogrodzenia bo ze względu na sarny i zające nie miało to znaczenie. I w tamtym stawie i u nas próbują się zadomowić. Nie poszły- siedzą. Zaczęły kopać łącznik między stawami.
Pigwowca mam jeszcze łososiowego.
Kaśka ale mnie wystraszyłaś. Czytam i strach w oczach... przegląd wstawionych fotek... kurczę, gdzie ja zdjęcie eMa wstawiłam... i to jeszcze na kolanach.... Aż do mnie dotarło. No, te Facet skończył niedawno roczek.
Bobra widziałam i tak żałowałam ze aparatu brak. Ale w stawie kopią norę, ręce opadają.
W oczku narobiły bałaganu, ale na szczęście wszystkie roślinki żyją.
Witaj Aniu.
Mój ciemiernik cuchnący zakwitł w drugim roku u mnie.
A ty swój ile czasu już masz ??
Ja jestem z niego bardzo, bardzo zadowolona.Pięknie, oryginalnie kwitnie i jak widać też długo.
Okrągła rabata jest. Klonik też.Nie wiem jak u mnie będzie rósł ?
A zwłaszcza jak będzie zimował ??
I twój był chyba bardziej różowy ? Jak ci przezimował ??
Tak sobie uplanowałam i wymarzyłam hakonki. I w korze, bo tej mam sporo.
Kupiliśmy całą przyczepkę.
Czy aż tak mocno źle w tej korze rośną hakonki ??
Karczoch ładnie przezimował, to mam nadzieję,że zakwitnie
Kwiaty karczocha są bardzo ciekawe.A dawno już swoje miałam.
hmmm.. ja taką szałwię kupiłam
Bardzo się ona spodobała.Jeszcze jest w donice, nie wiem gdzie ją posadzić ??
Czy to jest taka jaką i ty kupiłaś ??Czy taka sama jaką miałaś w tych donicach ?? To jednoroczna ??Ja myślę,że tak.
Wczoraj przesadzałam hortensje Bobo o 0,50 cm .I 2 powojniki.
Dosiewki trawy zrobione.A najważniejsze ,że wieczorem popadało. U ciebie Aniu też popadało ??
W tym roku jako pierwszy chyba zakwitnie powojnik Innocent Blush Bo clematis atragene się ociąga