U Lidki był niedawno temat filmików ogrodowych. Dzisiaj obejrzałam sobie taki
750 kg warzyw z 42 m2 powierzchni uprawnej warzywnika - 18kg z 1 m2 - Mój rekord w amatorskim ogrodzie i postanowiłam podzielić się linkiem. Ile to jedzenia!
U mnie jest to 50 m2 warzywnika w skrzyniach (5m x 1,25 x 8 skrzyń) oraz szklarnia 3m x 6 m (ścieżka szeroka na około 80 cm). Nie ważyłam ilości zbiorów z ogrodu, ale trochę tego było. Do tego dochodzi sad, dwa jagodniki, rzędy truskawek.
Dzisiaj na tapet trafił "buraczek" przyniesiony przez męża z piwnicy. Całe 4,250 kg. Będzie barszczyk z ziemniaczkami. W tym sezonie będę pilnować wielkości buraczków by nie przeholowały z rozmiarem, bo wygodniejsze w obsłudze są te w standardowej kilogramówce.
W ostatnich dniach doszkalam się z krzewów owocowych. Oglądam filmiki głównie
Zielonego pogotowia o cięciu, trochę czytam o nawożeniu, sprawdzam stare tematyczne wątki na ogrodowisku. W najbliższych dniach ruszę z sekatorem w ich kierunku.
Przypadkiem wpadłam na Ogrodowisku na temat cięcia winorośli. Podjęłam decyzję, że zamierzam je posadzić wiosną lub jesienią. Mam już wybrane miejsce na ich uprawę.
Nakierujcie mnie na jakieś odmiany deserowe dla początkujących, albo na źródła wiedzy gdzie warto o nich poczytać.