Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Weigela - krzewuszka 12:58, 20 kwi 2020

Do góry
katel napisał(a)
Wrzucam zdjęcia moich krzewuszek, mam je już od kilku lat i nie zdarzyło się żeby któraś przemarzła - nie osłaniam ich ale grubo ściółkuję korą. Krzewuszka cudowna maj 2015:

maj 2016:

Cudna! Mogę prosić o podanie odmiany?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:42, 20 kwi 2020

Do góry
effka napisał(a)

To chyba rdest?

Trochę słabo widać, ale to wygląda na krwiściąg... masz?
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 12:33, 20 kwi 2020

Do góry
Hortensje bukietowe kupione jesienią 2019. Zapisałam ich nazwy, ale plik xls jest uszkodzony. Chcę dokupić kolejne, obsadzić rabatę Miskant - tylko nie mam pojęcia jakie to były, czy limonka, vanilki, czy inne i jak to zgodnie teraz skomponować. Pomożecie na podstawie tych słabych zdjęć? czy może muszę czekać do lata i wtedy obserwować

Ogrodowo zakręcona. 12:27, 20 kwi 2020

Do góry
Od strony tarasu - trochę tak:

Ale doszłam do wniosku, że przy powiększonej rabacie i ścieżce, nie tylko z tarasu będzie widać ten róg.

Ławeczkę bym postawiła przy ścieżce
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:22, 20 kwi 2020

Do góry
effka napisał(a)

Metamorfoza liliowców w przyśpieszonym tempie

Maj

Czerwiec

Lupiec

Wrzesień

A w listopadzie już je wycięłam

Też chciałam posadzić u siebie liliowce przy tarasie. Czy w listopadzie wycinasz je do zera i one odrastają na wiosnę?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:48, 20 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Widzę, że u Ciebie wszystko już ładnie ruszyło. Moje doorenbosy jeszcze łyse ale pąki już bardzo nabrzmiałe. Grabek jeden zieloniutki, jedne z połowie a jedne całkiem łysy ale coś tam puszcza od pnia - będzie chyba żył.
Bardzo mi się podoba ta Twoja kropelka. Obrzeża alu w tym miejscu to dobry pomysł.

Kasiu, sporo juz bylin ruszyło ale sa tez takie, którym przymrozki w nocy dały popalić, np. magnolie. Zero kwiatów, a jedna idzie do wykopania (ta, która dostałam jesienią zeszłego roku z gołym korzeniem), nie widać po niej oznak życia. Czeka jeszcze, może się obudzi ale wątpię. Zobacz, tu zbliżenie na jej gałązki:
to ten suchy badyl po prawej stronie...

I z daleka:

Ale... nie ma tego złego, kupię dorodną i ładnie ukształtowaną magnolię Susan ponoć one nie zawodzą w kwitnieniu

co do Doorenbosów, mam je z kilku szkółek i każdy inaczej rośnie, totalnie inaczej, jak by były innymi odmianami... Jedne maja już listki i takie długie kwiatostany zwisające a inne tak jak u Ciebie tylko nabrzmiałe pąki. Ciekawa sprawa...

Grabki zieloniutkie ale ciekawa jestem jak długo, bo mam nadzieję, że w tym roku nie będą listki im schły jak w poprzednich dwóch sezonach. Prysnęłam Promanalem wiosną ale nie wiem czy to pomoże...

Kropelka fajna jest Najbardziej kochają ja ptaki, jeże i koty poidełko.
Mąż mi przywiezie ze swojego sklepu profile Alu i będziemy układać, mus to mus, choć wolę gołe kanty ale przy kamieniach się nie da.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:31, 20 kwi 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

A co to znaczy z kompensacją ? pytam bo drugi rok się przymierzam do kupna linii do tuji ...narazie amatorsko bym do kranu podączyła

Rdesty Twoje się obudziły ?

z kompensacja ciśnienia, oznacza, że ciśnienie w całej linii kroplującej jest takie samo (na początku i na końcu) a bez kompensacji, na początku jest większe a na końcu mniejsze i te linie bez kompensacji muszą być krótsze.

Lecę zobaczyć rdesty

Oki mam fotki, tylko nie wiem, które to rdest bo rosną na mojej mini łączce i tam mam milion bylin i jednorocznych

To chyba rdest?

Bo chyba nie to lub to ( to są chyba ożanki i mikołajki ale pewna nie jestem )
Ogród bez reguł 11:07, 20 kwi 2020

Do góry
Jeszcze jeden widoczek na jezioro.

Wczoraj było cudne niebo i te limonkowe klony z błękitem wyglądały bosssko

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:00, 20 kwi 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Irenko drozka w sumie juz jest tylko jszcze kolo domku troche trzeba dopracowac. Musimy znow dokupic kamyczkow

Zbyszku eM pochwalony na koniec troche trzeba poczekac jeszcze troszke

a dzis wyplewilam kolo aronii, niemozliwe jak tam znow zaroslo, caly taczke mleczow wyrwalam, dobrze, ze ma ta wywrwaczke. Jeszcze mi z jeden dzien zejdzie by to do porzadku doprowadzic.

No i zrobilismy kawalek "ogrodzenia"

Nie mam pojecia jak to sie po Polsku nazywa, u nas Benjeshecke. Ulozylismy suche galezie, ktore sie poniewieraly w ogrodzie i na lace. Teraz bedzie schronienie dla zwierzat. Mam nadzieje, ze ptaki beda tam gniazda budowac a i jeze moze przezimuja. Bedziemy jeszcze na gore dokladac galezi, juz mamy troche z ostatnich wycinek przygotowane.

Pomysł fajny też planowaliśmy tak na górze gałęzie z przycinki układać, powstrzymało mnie, że potem trawa mi to poprzerasta. Dawaliście coś na sam spód, jakąś folię albo szmatę? Ja myślałam tak rozwiązać problem, ale potem nas zalało i już nie było czasu na nic
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:56, 20 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Nie wiem gdzie ta altana.... w stronę ogniska ?
A ten niebieski prostokąt przy ścieżce ?
Gdzie będziecie siedzieć najczęściej ? Taras ?
Zapewnij widok na ulubione rosliny

Troche poprawiłam:
Altana - czarny prostokąt
Basen - niebieskie duże koło
Ognisko - małe niebieskie kółko
Warzywnik + domek ogrodnika - niebieskie prostokaty i czarna kreska po lewej stronie

Siedzieć będziemy i na tarasie i w altanie.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:49, 20 kwi 2020

Do góry
Sonka napisał(a)
Pracuję na rabacie a Shila ponieważ nie może wchodzić na rabatę, to obserwuje mnie spod żywopłotu.

Cwaniara jedna co to za roślinka z lewej strony w takich kępkach ?
W ogródku emerytki 10:47, 20 kwi 2020

Do góry
Aniu, dzięki za pochwały roślin
Ten klonik, jeśli dobrze pamiętam, to atropurpureum.
Planowałam uprawiać go w doniczce, ale marnie rósł i poszedł do ziemi i jest teraz dużo ładniejszy.
Mam jeszcze taki, ma różowo-zielono-białe listki, może to Butterfly, ale głowy nie dam.
Też mu było źle w doniczce, w ziemi odżył
Migawki z ogródka 10:43, 20 kwi 2020

Do góry
Pies na czatach z tego okna widać bramę i kawałek chodnika a przy okazji pańcia blisko
Życie w wiejskim ogrodzie 10:38, 20 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jak zwykle bardzo ładne kompozycje kwiatowe
Sporo masz tych ładnych szachownic.
Ja też ściółkuje rożne miejsca.
I też mam suchooo .Ziemia jak popiół.
Przedziwny Ogród 10:34, 20 kwi 2020

Do góry
AgataM napisał(a)

Bardzo ładna kompozycja.
Brateczki piękne

Ale najfajniejszy jest ten żywy aniołek
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:24, 20 kwi 2020

Do góry
beata_m napisał(a)

i w końcu po kilku latach - placyk skończony w 100%

zeszło nam trochu

Pięknie!!! Ach och i w ogóle ech!
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:24, 20 kwi 2020

Do góry
Ania i niech dalej rośnie w siłę i potęgę
Moje cesarskie też tylko 2x2 i to przez przypadek bo żółte zakwitły na zagubionej przed laty cebuli, reszta żółtych to tylko 20cm drobnica a i perska też sie rozpadła.
Magnolie dzisiaj to już masakra tak jak brzoskwinie za to buraki (jak to na wsi ) mają się całkiem dobrze

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:21, 20 kwi 2020

Do góry
Pracuję na rabacie a Shila ponieważ nie może wchodzić na rabatę, to obserwuje mnie spod żywopłotu.
Zielony AZYL 10:12, 20 kwi 2020

Do góry
znalazłam turzyca "Evergold"

niedzielny wypiek
Ogród na glinie 10:06, 20 kwi 2020

Do góry

Tu ma być nowe drzewo. Zaraz blisko śliwy. Po lewej ambrowiec bez lisci.
Korona nowego drzewa musi wyjść powyżej żywopłotu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies