Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Wiolka5_7 21:50, 19 kwi 2020

Co Śląsk to Śląsk wszystko masz mega przyśpiszone ... u mnie graby dopiero rozwijają listki a brzozy to całe w pąkch jeszcze

Kanciki i trawniczek masz cudne warto było się pomęczyć
Tulipanki zachwycające !

Rdesty Ci ruszyły ? bo u mnie tylko jeden z trzech teraz chucham i dmucham na tego jedynego
SlonecznyOgrod 22:02, 19 kwi 2020

Zdjęcia fajne porobiłaś, najbardziej przypadły mi do gustu te z szerokimi kadrami i wtedy widać efekt. Pochwalam Cię za wszystko i za kanciki.
U mnie gleba ogólnie słaba piaszczysta i wilgoć długo się nie utrzymuje.
Mam linie kroplujące brązowe z emiterami co 30cm z kompensacją, kupuj czym prędzej, ja kupowałam przez internet najkorzystniej, bo różnice w cenie były wielkie.
eVka 22:08, 19 kwi 2020

Wani napisał(a)

Super teraz wyglądają. Będę obserwować ich metamorfozę u Ciebie, może się do nich przekonam

Metamorfoza liliowców w przyśpieszonym tempie

Maj

Czerwiec

Lupiec

Wrzesień

A w listopadzie już je wycięłam

eVka 22:17, 19 kwi 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
Co Śląsk to Śląsk wszystko masz mega przyśpiszone ... u mnie graby dopiero rozwijają listki a brzozy to całe w pąkch jeszcze

Kanciki i trawniczek masz cudne warto było się pomęczyć
Tulipanki zachwycające !

Rdesty Ci ruszyły ? bo u mnie tylko jeden z trzech teraz chucham i dmucham na tego jedynego

Wiolu, w tym roku jesteśmy min. tydzień do tyłu przez przymrozki kwietniowe. Ciepło mamy, to fakt i zimy zupełnie nie było.

Kanciki i trawniczek dziękują oj warto warto dla tych kolorów wiosną.
Buziaki!
eVka 22:22, 19 kwi 2020

SlonecznyOgrod napisał(a)
Zdjęcia fajne porobiłaś, najbardziej przypadły mi do gustu te z szerokimi kadrami i wtedy widać efekt. Pochwalam Cię za wszystko i za kanciki.
U mnie gleba ogólnie słaba piaszczysta i wilgoć długo się nie utrzymuje.
Mam linie kroplujące brązowe z emiterami co 30cm z kompensacją, kupuj czym prędzej, ja kupowałam przez internet najkorzystniej, bo różnice w cenie były wielkie.

Aha, masz z kompensacją ciśnienia, ja się właśnie zastanawiam i chyba kupię te bez kompensacji, jak myślisz? Chcę odcinki max. 100 m, teren płaski i blisko do studni, z której będę czerpać wodę. Układasz je na rabatach w pętle czy linie proste?
Mam upatrzone na Allegro po 100zl za 100m ze złączkami.
Wiolka5_7 06:44, 20 kwi 2020

effka napisał(a)

Aha, masz z kompensacją ciśnienia, ja się właśnie zastanawiam i chyba kupię te bez kompensacji, jak myślisz? Chcę odcinki max. 100 m, teren płaski i blisko do studni, z której będę czerpać wodę. Układasz je na rabatach w pętle czy linie proste?
Mam upatrzone na Allegro po 100zl za 100m ze złączkami.

A co to znaczy z kompensacją ? pytam bo drugi rok się przymierzam do kupna linii do tuji ...narazie amatorsko bym do kranu podączyła

Rdesty Twoje się obudziły ?
mrokasia 10:06, 20 kwi 2020

Widzę, że u Ciebie wszystko już ładnie ruszyło. Moje doorenbosy jeszcze łyse ale pąki już bardzo nabrzmiałe. Grabek jeden zieloniutki, jedne z połowie a jedne całkiem łysy ale coś tam puszcza od pnia - będzie chyba żył.
Bardzo mi się podoba ta Twoja kropelka. Obrzeża alu w tym miejscu to dobry pomysł.
Wani 10:54, 20 kwi 2020

Dziękuję za obrazkowy przyspieszony kurs z liliowców. Zdecydowanie najładniejsze są w pierwszej połowie roku
eVka 11:31, 20 kwi 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

A co to znaczy z kompensacją ? pytam bo drugi rok się przymierzam do kupna linii do tuji ...narazie amatorsko bym do kranu podączyła

Rdesty Twoje się obudziły ?

z kompensacja ciśnienia, oznacza, że ciśnienie w całej linii kroplującej jest takie samo (na początku i na końcu) a bez kompensacji, na początku jest większe a na końcu mniejsze i te linie bez kompensacji muszą być krótsze.

Lecę zobaczyć rdesty

Oki mam fotki, tylko nie wiem, które to rdest bo rosną na mojej mini łączce i tam mam milion bylin i jednorocznych

To chyba rdest?

Bo chyba nie to lub to ( to są chyba ożanki i mikołajki ale pewna nie jestem )
eVka 11:48, 20 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Widzę, że u Ciebie wszystko już ładnie ruszyło. Moje doorenbosy jeszcze łyse ale pąki już bardzo nabrzmiałe. Grabek jeden zieloniutki, jedne z połowie a jedne całkiem łysy ale coś tam puszcza od pnia - będzie chyba żył.
Bardzo mi się podoba ta Twoja kropelka. Obrzeża alu w tym miejscu to dobry pomysł.

Kasiu, sporo juz bylin ruszyło ale sa tez takie, którym przymrozki w nocy dały popalić, np. magnolie. Zero kwiatów, a jedna idzie do wykopania (ta, która dostałam jesienią zeszłego roku z gołym korzeniem), nie widać po niej oznak życia. Czeka jeszcze, może się obudzi ale wątpię. Zobacz, tu zbliżenie na jej gałązki:
to ten suchy badyl po prawej stronie...

I z daleka:

Ale... nie ma tego złego, kupię dorodną i ładnie ukształtowaną magnolię Susan ponoć one nie zawodzą w kwitnieniu

co do Doorenbosów, mam je z kilku szkółek i każdy inaczej rośnie, totalnie inaczej, jak by były innymi odmianami... Jedne maja już listki i takie długie kwiatostany zwisające a inne tak jak u Ciebie tylko nabrzmiałe pąki. Ciekawa sprawa...

Grabki zieloniutkie ale ciekawa jestem jak długo, bo mam nadzieję, że w tym roku nie będą listki im schły jak w poprzednich dwóch sezonach. Prysnęłam Promanalem wiosną ale nie wiem czy to pomoże...

Kropelka fajna jest Najbardziej kochają ja ptaki, jeże i koty poidełko.
Mąż mi przywiezie ze swojego sklepu profile Alu i będziemy układać, mus to mus, choć wolę gołe kanty ale przy kamieniach się nie da.