Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Coś jeszcze, coś więcej... 16:41, 19 kwi 2020

Do góry
Hakone 9 kwietnia - zobaczycie za chwilę jak wygląda dziś

Akcenty wielkanocne

A tu samosiejki bratków - jedynie im pozwalam rosnąć w żwirze

Coś jeszcze, coś więcej... 16:40, 19 kwi 2020

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 16:39, 19 kwi 2020

Do góry

Posadzenie ich przy schodach było dobrym pomysłem - taki mam widok z drzwi

Coś jeszcze, coś więcej... 16:38, 19 kwi 2020

Do góry
Najpierw 9 kwietnia

Śliwy wiśnowe wyglądały w tym roku spektakularnie na święta

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:37, 19 kwi 2020

Do góry
Kurczę dumam, dumam i wydumać nie mogę... jak poprowadzić rabaty w tej części...

Korcą mnie rabaty z rozrzuconymi różnej wielkości kulkami. Tylko nijak mi się to nie układa na tych rabatach...

Zaczynam po raz kolejny... 16:33, 19 kwi 2020

Do góry
Dwa razy to samo wysłałam, heh.
Tutaj dom od strony wjazdu, od południa.
Zaczynam po raz kolejny... 16:28, 19 kwi 2020

Do góry
Asiu, dziękuję za odwiedziny.
Tak, to jest słupek- ogrodzenie ma być kończone od jutra.
Załączam przygotowany na szybko plan działki. Świerki są posadzone z prawej strony, od wschodu. Zanim się na nie zdecydowałam, czytałam, że wcale nie są takie złe i trochę roślin pod nimi urośnie. Mąż chciał sadzić co 2m,wynegocjowałam co półtora metra a okazuje się, że powinny być jeszcze gęściej? Bo jednak chciałabym je formować, żeby nie urosły wyższe niż te 3-4m.
Działka duża, szerokości 30m a 76m długości. W planach mamy oddzielić część koło domu od tzw.gospodarczej. Na planie zaznaczyłam to linią przerywaną. Ale najpierw musimy zrobić nowe ogrodzenie od ulicy i wtedy stare ma przedzielić podwórko. Przynajmniej taka jest wizja męża.
Mąż wszelkie prace wykonuje sam, mamy dwóch niepełnosprawnych synów więc lekko nie jest i organizacyjnie i finansowo. Jedna robota blokuję drugą i tak od początku, heh. Ale serce mi pęka bo tak pusto u nas i chciałabym zacząć coś robić, z głową.
Zaczynam po raz kolejny... 16:27, 19 kwi 2020

Do góry
Asiu, dziękuję za odwiedziny.
Tak, to jest słupek- ogrodzenie ma być kończone od jutra.
Załączam przygotowany na szybko plan działki. Świerki są posadzone z prawej strony, od wschodu. Zanim się na nie zdecydowałam, czytałam, że wcale nie są takie złe i trochę roślin pod nimi urośnie. Mąż chciał sadzić co 2m,wynegocjowałam co półtora metra a okazuje się, że powinny być jeszcze gęściej? Bo jednak chciałabym je formować, żeby nie urosły wyższe niż te 3-4m.
Działka duża, szerokości 30m a 76m długości. W planach mamy oddzielić część koło domu od tzw.gospodarczej. Na planie zaznaczyłam to linią przerywaną. Ale najpierw musimy zrobić nowe ogrodzenie od ulicy i wtedy stare ma przedzielić podwórko. Przynajmniej taka jest wizja męża.
Mąż wszelkie prace wykonuje sam, mamy dwóch niepełnosprawnych synów więc lekko nie jest i organizacyjnie i finansowo. Jedna robota blokuję drugą i tak od początku, heh. Ale serce mi pęka bo tak pusto u nas i chciałabym zacząć coś robić, z głową.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 16:20, 19 kwi 2020

Do góry
Agata,

- tak jak mówisz ale nie każdy klon posiada tę cechę jakim jest posiadanie wiosennego kwiatostanu. Myślę,że nie każda odmiana klona palmowego ma kwiaty a jeśli już są to pojawiają się wczesną wiosną tak jak teraz a kwiatostan charakteryzuje się bardzo drobniutki delikatny wręcz skromny i nie rzucający się w oczy dla widza który na nie patrzy.
Parę przykładów poniżej przedstawiają kilka fotek klonów, które rosną u mnie przy herbaciarni no i kwitną....

pozdrawiam
Jan
Zielony AZYL 16:14, 19 kwi 2020

Do góry

Trzcinnik KF

Umbra

...uDany ogród 16:11, 19 kwi 2020

Do góry
dana1s napisał(a)

Izuniu uwielbiam tą roślinę, taka delikatna i zwiewna
Musze zdobyć białą.
Wiosna jest piękna tego roku, niestety przymrozki trochę pomieszały szyki i zniszczyły mi hortensje i trochę owocówek ale i tak zachwyca

Też się cieszę, choć po 4 tygodniach postoju pierwsze trzy dni były mordercze
Buziaki!

a ja biala mam, mialam dwie, zostala jedna ale jest tylko jakos nie widze, by sie za bardzo rozrastala. No i jeszcze trzy inne mam (przeglad u mnie) chce kolekcjonowac i na pewno beda kolejne. jedyny problem to, ze mam malo cienia ale powoli bedzie go wiecej
Zielony AZYL 16:04, 19 kwi 2020

Do góry

Ice dance kwitnie

Trzęślica modra 'Variegata' Molinia carulea. I hakone

Jeżówka Honeydew Echinacea

Szałwia omszona Blauhuegel i grab fastigiata

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:55, 19 kwi 2020

Do góry

Dzień dobry, na swoim trawniku zauważyłem czerwone plamy. Co to może być i jak się tego pozbyć?
Wzgórze chaosu 15:54, 19 kwi 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
O rany jakie masz piękne magnolie! Przeżyły Ci prymule?
Magnolie mają teraz swój czas, nie ma deszczu więc długo będą cieszyć oczy

Prymulki posadzone przy trzech brzozach, tam gdzie najczęściej przesiaduję Dziękuję Będę je miała na oku Mam nadzieję, że dadzą radę w tej mojej brylastej ziemi.

Wzgórze chaosu 15:53, 19 kwi 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
Cześć Iwonko!
Magnolie masz przepiękne! Cudna wiosna u Ciebie!
Chciałam Cię zapytać o glediczję- sądzisz, że można ją posadzić tak 2,5m od domu? Nie będzie za blisko? Chciałabym ją mieć przy tarasie- mogłaby fajnie wyglądać na tle białej ściany domu i z tego co czytałam dobrze znosi mocne słońce...

Info glediczjowe już poszło I jaka decyzja?
Magnolie rzeczywiście mam już dorodne, ale ich miejscówki tragiczne. Dlatego marzę o jeszcze dwóch, ale posadzonych nieco mądrzej
Alexandrinę podziwiają sąsiedzi, ja niestety muszę daleko wychylać głowę
Wzgórze chaosu 15:53, 19 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Piękne te Twoje magnolie. W tym roku przymrozki je oszczędziły. I kwitną ostentacyjnie . Wiosna w ogrodzie musi mieć magnolię.

Dokładnie Wiosna w ogrodzie musi mieć magnolię. Ty masz przepiękną Pirouette, kusi mnie na równi z Lennei Alba, może dla obu znajdę miejscówkę
Mróz musnął mi Alexandrinę, na zbliżeniach widać nieco brzydkiego brązu. Szczęśliwie dużo pąków było jeszcze nie rozwiniętych.

Wzgórze chaosu 15:52, 19 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Masz już duże magnolie. Moja stara jeszcze w pąkach a dwie malutkie jeszcze nie będą kwitły w tym roku. Ciekawy jestem jak będą wyglądały. Posadziłem w tamtym roku pod wpływem rady Agatki ( Agani)

Alexandrinę coraz trudniej objąć w całości, Stellata byłaby większa, ale ma tragiczną miejscówkę. Podejmiemy próbę jej przesadzenia, oby się nie obraziła
Agania skutecznie zaraża rarytasami, jakie okazy posadziłeś? Mnie Lennei Alba kusi
Wzgórze chaosu 15:52, 19 kwi 2020

Do góry
agata19762 napisał(a)
Cudne masz te magnolie u mnie też zaczynają.

Dobrze, że miały nieco opóźniony start... mrozy musnęły jedynie Alexandrinę, Stellata w tym roku idealna. Suzan jeszcze w pąkach, muszę wkrótce obfocić
Wzgórze chaosu 15:51, 19 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Jak ja lubię magnoliową wiosnę... ślicznie masz, a zapach gwiaździstej uwielbiam
Przy swojej gwiaździstej postawiłam krzesełko w celach aromaterapii i ... robienia zdjęć
Gwiaździsta pachnie obłędnie, Alexandrina prawie wcale.
Już sama nie wiem, czy na pierwszym miejscu są u mnie magnolie czy derenie kousa Może lepiej przypisać kwiecień magnoliom a maj dereniom
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 15:48, 19 kwi 2020

Do góry

Matane!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies