Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:03, 28 cze 2017

Do góry
U nas przechodzi druga burza leje jak cholera.

Właśnie dlaczego Sylwia nie wykopiesz studni głębinowej na tym polu wyżej. Może już masz, ale piszesz o podlewaniu i konewkach. Przecież to się można zajechać takim podlewaniem. Nasadziłaś pięknych roślin i tak się męczysz z tym podlewaniem.

Sadź w tym roku drzewa sosny czarne lub zwykłe szybko rosną, nawet wierzby najwyżej wytniesz potem. Dadzą trochę cienia przecież masz tam patelnię wszystko odkryte.
Stwórz ze mną mój ogród 21:56, 28 cze 2017

Do góry
Witam. Zwiedzam dzisiaj ogrody śląskie. Przejrzałam cały wątek na początku chciałam doradzić aby całą ziemię ściągnąć w kąt przy blaszaku lub część.
W tym miejscu zrobić wzniesienie (może jeszcze przemyślisz i tak zrobisz) aby osłonić ten blaszak co prawda nie wolno mieć blaszaków w granicy sąsiedzkiej ale nie będziesz się sądziła lub szła na udry z sąsiadem, więc trzeba to jakoś zamaskować.

Moim zdaniem takie wzniesienie byłoby najlepszym rozwiązaniem, tam posadzić np. choiny kanadyjskie są bardzo ładne lub nawet sosny czarne jakiekolwiek iglaki aby szybko rosły. Możesz też przy siatce posadzić szybko rosnący bluszcz trójklapowy, bluszcz japoński (zawsze ładne i pięknie jesienią się przebarwia), (Żory to raczej ciepły rejon Śląska więc nie powinien bluszcze trójklapowy marznąć). Na podniesienie lub pagórek zastosuj kamienie i nasadzenia male iglaki - nie wiem jaka to strona czy słoneczna czy cień. Do cienia hosty, paprocie, już pisałam o choinie kanadyjskiej.

Każdą roślinę którą zamierzasz kupić przeczytaj o niej w internecie gdzie jej będzie dobrze. W każdym razie iglaki pięknie rosną na piachu tzw lekkiej ziemi. Ogród trzeba widzieć w całości a pracować po kawałku i nie spiesząc się bo można popełnić błędy i potem przesadzać.

To tyle i pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:41, 28 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Nas dobrze podlalo od 2.00 do 9 rano teraz tez pad ale nie leje chmura na horyzoncie.

Nie odzywasz sie widocznie musisz miec wiecej czasu niz momencik.

Elu przepraszam Cię już lecę bo EM wrócił z pracy i lecieliśmy podlewać w ogrodzie , u nas niestety tylko parę kropli spadłoWyniosłam na wszystkie bylinówki ok 60 konewek wody ( tych dużych konewek), a Em całą beczkę wody wylał pod rośliny w lesie. Jutro musimy podlewać od nowa w przydomowym i trocinówki Coś z nieba nie chce polecieć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:22, 28 cze 2017

Do góry
Witam. Zwiedzam dzisiaj śląskie ogrody więc wpadłam również do ciebie.
Piękne trawy ogród bardzo ładny podoba mi się. Idę jeszcze zwiedzać i będę dopisywać.

Jak ogród może się zmienić w ciągu 3 właściwie 2 lat nie do poznania. Trawy przepiękne szczególnie stipa i rozwaga przy nasadzeniach. Ogród oddaje wrażenie lekkości taki zwiewny.

Bardzo ładnie.
Tu ma być ogród :) 21:12, 28 cze 2017

Do góry
Witam. Jestem pierwszy raz na wątku. Na str. 1552 masz podpory do kwiatów gdzie kupowałaś i po ile. Bo też mam zamiar kupić ale wszędzie są te niskie.
Jeszcze zostaje mi sklep internetowy.

Orzesze? Kiedyś jeździliśmy tam na kulig zimą górki pagórki z Paniów w kierunku do Orzesza - wapienniki. Teraz tam piękne osiedla. Nie mieszkam tam juz kopę lat, ale zawsze wracam do tamtych stron Śląskich.

Ktoś jeszcze jest z Orzesza czy się nie mylę. Właśnie Effa.

Masz piękny ogród i piękne róże zadbane które rosną bardzo ładnie, trawy też.

Pozdrawiam dalej oglądam.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:52, 28 cze 2017

Do góry
U mnie przy balkonie chmarami latają chrabąszcze, jakby nie szyby wszystkie wlatywałyby do mieszkania. Jednym słowem spóźnione bo zawsze w maju powinny być, ale widocznie przymrozki tez opóźniły ich wyleganie z ziemi.

Nad południową częścią Warszawy też przeszła burza ładnie polało na szczęście nie trzeba pewnie podlewać bo chmura przyszła z Piaseczna.

caly czas jeszcze blyska i grzmi na horyzoncie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:46, 28 cze 2017

Do góry
U mnie przy balkonie chmarami latają chrabąszcze, jakby nie szyby wszystkie wlatywałyby do mieszkania. Jednym słowem spóźnione bo zawsze w maju powinny być, ale widocznie przymrozki tez opóźniły ich wyleganie z ziemi.

Nad południową częścią Warszawy też przeszła burza ładnie polało na szczęście nie trzeba pewnie podlewać bo chmura przyszła z Piaseczna.

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:38, 28 cze 2017

Do góry
U nas przeszła duża burza, ulewa i znowu takie czarne chmury wychodzą.

Muluś chciałam abyś coś zobaczyła u mnie jak będziesz miała trochę czasu chodzi o te jałowce o których pisałaś o strzyżeniu.
Ptasi gaj 20:14, 28 cze 2017

Do góry
To wiadomość dla Milusi.

Milus zobacz takie posadziłam jałowce 7 lat temu przy budynku na osiedlu kupowałam w tesco w baletach po 9 zł chodziło o zacienienie klatki schodowej bo od samego rana piekło, kupiłam cztery 2 posadziłam przy kl. sąsiadów 2 przy mojej te foty są od sąsiadów bo przy moich trochę jeszcze inny jałowiec rośnie i trochę je zasłania i nie mogłam pokazać jak pięknie rosną w całości.
O taki efekt mi chodzi aby moje też tak rosły na działce, aby osłonić rośliny przed wiatrem.
Te jałowce nie są przycinane i takie gęściutkie, są po prostu piękne.
Pierwsza fota z boku te same na 2 focie, sięgają połowy pierwszego piętra.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:48, 28 cze 2017

Do góry
Nas dobrze podlalo od 2.00 do 9 rano teraz tez pad ale nie leje chmura na horyzoncie.

Nie odzywasz sie widocznie musisz miec wiecej czasu niz momencik.
Ogród z uśmiechem 18:14, 28 cze 2017

Do góry
Bo luis odier to roza pnaca i dlatego tak rosnie.

Ta roza ktora jest Nn ile rosnie u ciebie widze, ze rosnie w donicy.
Bo o co mi chodzi moze to miniatura, rabatowa itd po tym w szkolkach mozna sprawdzic.

Tak, wiem, ale sądziłam, że będę ją przycinać dosyć mocno Nic z tego, wypuszcza wtedy mnóstwo nowych gałązek.
To na pewno red Leonardo, szkółka przysłała mi juz informację. Niby powinnam wierzyć
Sezon 2017 u Hanusi 16:49, 28 cze 2017

Do góry
Haniu witam. Doskonala rada dla Kasi Pestki. Najwazniejsze aby ryneczek ladnie wygladal i nie denerwowal. Gorzej jak ten ryneczek jest duzy.
Czlowiek chodzi po dzialce wyrywa chwasciory przechodzi w nastwpnym dniu znowu te same rosna w tym samym miejscu i czlowiek sie zastanawia czy wyrywal czy juz skleroza.

Najwazniejsze aby bylo widac rosliny przez nas lubiane. Chwasciki moga byc tak jak napisalas dla pozytecznych i nie robaczkow.
Ide zwiedzac twoje eldorado.
Ptasi gaj 16:36, 28 cze 2017

Do góry
Kasiu jak wiesz ja mam laki za siatka. 3/4 mam jako tako zagospodarowane. Wiecej ni 1/4 to plac do spotu kopanki w pilke lub babinktona.
Juz nic nie planuje mam dosyc ile mozna myslec o sianiu, przesadzeniu, urosnie czy nie, mroz, wiatr itd.
Nie siedze tam non stop prace wykonywane sa w sobote niedziele. Teraz w wakacje troche wiecej. Chcialoby sie wieczorem odpoczac to znowu te cholerne komary gryza, wczoraj jakiec muchy natarczywe wiec uciekamy do domu.

Mam troche łaki pare metrow kwadratowych goreczka gdzie rosna berberysy, deren bialy i jalowce nie scinam tam trawy bo pieknie kwitnie wszystko. Juz trawa przekwita wiec pora do sciecia za tydzien dwa.
Mój ogródek 13:02, 28 cze 2017

Do góry
Na str 160 masz wiciokrzewa bardzo ladnego, ale lubi obmarzac u mnie zmarzly 3 szt wiec ostrzegam. Nie wiem gdzie mieszkasz moze u ciebie cieplej i zaciszniej.

Na str. 162 masz porazone liscie grzybem pryskaj topsinem. Lub srodkiem naturalnym agricolle firmy targed.

Nie czytalam wczesniejszych rad ogrodniczek. Nie wiem tez co Mazan napisał.

Zrob tak jak napisalam wczesniej a bedzie dobrz moze liscie troche odratujesz opryskaj tez pozostale bo grzyb sie przenosi piorunem.
Dobrym nawozem jest nawoz do roz firmy pakon. Roze jak i wiciokrzew (czarna plamistosc, maczniak rzekomy i plamisty to choroby roz) pryskaj co dwa tygodnie niestety tak trzeba dobrym preparatem jest tez chyba firmy substral "2 w 1" ktorego uzywam.
Staraj sie podlewac roze rano aby wilgoc szybko odparowala a nie wieczorem.

Mam nadzieje, ze cos pomoglam.

Dzięki za porady
Dwa razy już pryskałam wiciokrzewy Topsinem.
Co roku mi choruje
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:34, 28 cze 2017

Do góry
U nas tez lalo solidnie widac ten deszcz, teraz slonce duszno jak w pralni.
Chmury jakies sie kreca ale nie ciezkie burzowe, jest wiaterek dosyc mocny.

Montana juz przekwita za to horty i lilie w rozkwicie.

Buczek nakrapiany bardzo ladny chcialam kupic ale powoli rosnie.
Piszesz o koniczynie, ladnie rosnie i wyglada, ale ma rozlogi i bardzo ekspansywna. Przyczyna jest kwasne gleba.
Kochana cos za cos masz duzo roslin kwasnolubnych to i koniczyna chce miec u ciebie swoje miejsce i sie panoszy.

Najlepiej sypac na trawniczek duzo wapna granulowanego, tansza kreda malarska i zlac woda, wiosna jesienia i w grudniu-styczniu na snieg.

Milus jak zdrowie, ja sie smarowalam dzisiaj i odeszlo.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:30, 28 cze 2017

Do góry
Basiu to nie daleko z Mazowsza na Mazowsze, ale zawsze podroz i jakas przerwa w codziennej lataninie.
Dzisiaj przez pol nocy solidnie lalo trafisz na duchote u nas.
Ptasi gaj 12:24, 28 cze 2017

Do góry
Aniu zeby wszystkie chwasty byly tak piekne. Przeczytaj troche o nim. Ja tam sie ciesze, ze taki chwascior u mnie rosnie.
Z ogródka na wsi 11:12, 28 cze 2017

Do góry
Radziu zaglądam ale nie wyrabiam sie z pisaniem. No to dobrej nocy.

Elu, nie szkodzi że się nie rozpisujesz Mi jest miło że po prostu do mnie zaglądasz

Miłego dnia
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:37, 28 cze 2017

Do góry
Sylwia zajrzyj do mojego wątku tam dmuchawiec kozibroda, dzisiejsza fota miałam szczęście bo pierwszy raz w tym roku.

Na temat ogrodu nie wypowiadam się bo co tu mówić jak wszystko jest naj!!!

Za momencik
Z ogródka na wsi 00:57, 28 cze 2017

Do góry
Radziu zaglądam ale nie wyrabiam sie z pisaniem. No to dobrej nocy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies