Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 20:41, 05 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak Mirka to rzęsa, ładnie wygląda trudna do wytępienia. Ja staram się przy kupnie roślin dobrze je wypłukać aby sobie nie zapuścić rzęsą oczka.
Wybierzcie te patyki z tej wody, bo one tam gniją i jest odczyn nie dobry.

Dziękuję Elu tak zrobię. Teraz mam do piątku wnuki a w weekend z em podziałami.Niestety w poniedziałek już do pracy wracam po urlopie ech.
Ogród z łezką II 19:17, 05 lip 2017

Do góry
Lublin piekne miasto koniecznie zwiedz Starowke zwiedz Kosciol i Ogrod UMCS.
W Rzeszowie dawno temu bylam wiec nie wiem co tam nowego. Moze jeszcze zachacz o Kazimierz.

Ja w zyciu nie bylam na Mazurach dopiero w zeszlym roku.

Slask ma tyle atrakcji, kiedys wyjezdzalo sie w pobliskie gory Beskidy i do
Krakowa, Wieliczki. Teraz Dzieki najlepszemu rozwiazaniu komunikacyjnemu skrzyzowznie autostrad mozna dojechac wszedzie.
Jak sie rozpedzisz w Gliwicach to dojedziesz do Paryza a potem dalej.

Pa
Ptasi gaj 19:01, 05 lip 2017

Do góry
Kasia jak to Miłki nie znasz. Wpisz Milkowo - sezon 2016-2017 i bedziesz w raju. Zmienila awatara to mozesz sie zdziwic.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:28, 05 lip 2017

Do góry
Ja bylam dwa dni przed twoim wyjazdem w Lazienkach i poza rabatami przed pomaranczarnia to nic zachwycającego nie bylo. Widzialam jak zmieniaja nasadzenia i duzo rabat bylo bez kwiatow. Ale nie bylo tak tragicznie.

A moze nie widzialas wszystkiego. Bo narod co zauwaźylam mknie glównymi alejami a bocznych nie zauwaza.

U nas dopiero nazewnictwo, ze mozna sie usmiac. Jak mogla mlodej kobitce cos takiego przypomniec.

Ptasi gaj 16:19, 05 lip 2017

Do góry
Witam. Wlasnie na Milce sie wzoruje. Ona jest moja idolka ktora w prosty a zarazem tak piekny sposob potrafi stworzyc grzadki rododendronowe i nie tylko.

U niej kwasnoluby rosna jak na drozdzach a kwitna jak w raju. Tez bym tak chciala miec ale czy dam rade stworzyc im taki klimat aby tak rosly jak u niej.

Musze podjac to wezwanie.
Ptasi gaj 15:59, 05 lip 2017

Do góry
Kiedyś zawsze byłam na każdym koncercie jeszcze za komuny. Teraz wszystko się kręci koło działki.
Kiedyś pracowałam na Starówce. Jak tam teraz idę to zawsze się zastanawiam, co ci ludzie tam widzą w tych kamienistych drogach. Narodu od groma i jeden o drugiego się ociera. Rozumiem wycieczki, ale naród z Warszawy tam się też zjeżdża w wolne dni.

Kasiu pokażę jeszcze jeden nieład. Tam składam wszystko co sie da trawa, chwasty to przysypię ziemia i będzie rabata kwaśnolubnych. Jeszcze wytnę parę słabych sosen. Metraż ok. 40 m. Burza czwartkowa zerwała mi tą folię i w sobotę ją drutem mocowałam.

Rododenrony, cudne miejsce dla nich

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:19, 05 lip 2017

Do góry
Basiu już wróciłaś z wojaży. Widzę, że w Łazienkach byłaś, siedzisz na ławeczce. Jak ci się podobała okrągła rabata nie daleko od ławeczki.

Teraz o liliach zapominacie kochane o wiośnie jaka była nieładna następnie przymrozki to odbiło się niestety na kwiatach.

Basiu może ta lilia wyczerpała już swoje siły i musi odpocząć chociaż rok.
Jeżeli będzie tak samo zachowywać się w przyszłym roku to znak że:
cebule są genetycznie pędzone, żyją krótko, aby znowu kupować nowe.

Piękne liliowce, ale powoli zbierają się do rozkwitu.

wrócilam Elu ,wróciłam

Co do Łazienek to jestem rozczarowana ...spodziewałam się ładniejszych widoków kwiatowych

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:57, 05 lip 2017

Do góry
Kasiu najpierw napisalam a nie obejrzalam. Pieknie a szczegolnie roze i ostrozki takie wysokie?

Tez zarosniete nie trzeba pielic w srodku.

no...ostrozki niektore niezle wybujały
i to prawda ze tam chwastow nie widac wcale, wyrywam jak cos sie wyłoni z gąszczu
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:54, 05 lip 2017

Do góry
Kasiu najpierw napisalam a nie obejrzalam. Pieknie a szczegolnie roze i ostrozki takie wysokie?

Tez zarosniete nie trzeba pielic w srodku.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:53, 05 lip 2017

Do góry
Dajcie spokoj z kancikami. Kanciki mozna miec przy jednej rabacie i to malej. To robota nie chce pisac kogo. Trzy lata temu tez robilam calego trawnika przysypalam piaskiem pod koniec lata bylo tak samo jak przed kancikami.

Teraz wezme elektryczna podkasiarke ja albo eM dwa razy w miesiacu podkosi w ciagu 20 minut i po sprawie.

Kanciki sa ladne, ale trzeba na okradlo dlubac przy nich.

Nie wszystko w ogrodzie musi byc idealnie.

Pozdrawiam

dobrze dobrze, nie krzycz na mnie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:49, 05 lip 2017

Do góry
Dajcie spokoj z kancikami. Kanciki mozna miec przy jednej rabacie i to malej. To robota nie chce pisac kogo. Trzy lata temu tez robilam calego trawnika przysypalam piaskiem pod koniec lata bylo tak samo jak przed kancikami.

Teraz wezme elektryczna podkasiarke ja albo eM dwa razy w miesiacu podkosi w ciagu 20 minut i po sprawie.

Kanciki sa ladne, ale trzeba na okradlo dlubac przy nich.

Nie wszystko w ogrodzie musi byc idealnie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:40, 05 lip 2017

Do góry
U nas dosyc cieplo. Na zmiane chmury ze sloncem. +23 w cieniu. Lekki wiaterek.
Ogród Mirelli 12:28, 05 lip 2017

Do góry
Witam Mirelka. Nie wiem kiedy czy bylam, ale odwiedzam watki ogrkdniczek ktore kiedys u mnie goscily byla to pozna jesien. Kilka miesiecy minelo i zagladam. Piekne roze, notuje nazwy i nastepnie kupuje a potem sie zastanawiam gdzie to wxzystko posadzic.

Piekne masz hortensje, bardzo je lubie, ale nie moge sobie pozwolic na posadzenie przemarzaja u mnie mimo solidnego okrycia. W zeszlym roku kupilam 2 szt mysle moze cos zle robie, solidnie okrylam i mimo wszystko zmarzly i od korzenia dopiero niedawno odbily jak u was luz kwitna. Przesadzilam tydzien temu do konicy i bede na zime sprowadzala do domu nie mam wyjscia.

Wielkopolska zawsze cieplejsza u nas zimy rozne a wiosny to znak zapytania w maju -8, wiec nie ma sie co porywac na roslony ktore nie lubia takich zmian temperatur.

Pozdrawiam
Ogrodowe szaleństwo ... 12:06, 05 lip 2017

Do góry
Witam Elu. Mozesz byc dumna z powojnikow sa ladne, a to tegoroczne?
Bacopa dobrze rosnie w ziemi lekko kwasnej i na lepiej kwitnie na sloncu, ale musi miec zawsze ziemie wilgotna. Podlewac nawozem do roslon doniczkowych.
Bardzo mi sie podoba, kazdego roku ja mialam, ale w zeszlym roku bardzo zaatakowal ja maczlik i w tym roku dalam sobie spokoj.

Sprawdz czy nie ma maczlika male biale robaczki pod lisciami.

Pozdrawiam i sloneczka zycze.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:32, 05 lip 2017

Do góry
Mirka dobrze myślałam źle napisałam o tej godzinie jak piszę może się pokićkać.
Zaskoczyłam, że to nie u ciebie ten bluszcz trójklapowy, kiedyś taki miałam i na innym mieszkaniu cała ściana jesienią w czerwieni, purpurze a potem tylko granatowe owoce, zima pełno ptaków na ścianie.

Pełnia lata piękne kwiaty, róże najpiękniejsze prawie każdy ma.
Chodze między nimi prawie wszystkie kwitną lub są w pąkach inne przekwitają i już mają nowe pąki.
Jedna tylko nie zakwitła "Parole" ma duże kwiaty, ale już się czai.

Co zrobić z beczką? Sylwia Słomczyńska ma dobry pomysł. nasadź różnych kwiatów a samą beczkę owiń matą z wikliny i przewiąż sznurem grubym.
Możesz ją w cokolwiek zapakować nawet folię pomarszczoną i pomaluj z tej samej folii zrób kokardę i przewiąż pomaluj w innym kolorze spraym.

beczka miała być na deszczówkę ale jest po oleju więc czy ja wiem

pomysły dobre dzięki
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:27, 05 lip 2017

Do góry
Mirka dobrze myślałam źle napisałam o tej godzinie jak piszę może się pokićkać.
Zaskoczyłam, że to nie u ciebie ten bluszcz trójklapowy, kiedyś taki miałam i na innym mieszkaniu cała ściana jesienią w czerwieni, purpurze a potem tylko granatowe owoce, zima pełno ptaków na ścianie.

Pełnia lata piękne kwiaty, róże najpiękniejsze prawie każdy ma.
Chodze między nimi prawie wszystkie kwitną lub są w pąkach inne przekwitają i już mają nowe pąki.
Jedna tylko nie zakwitła "Parole" ma duże kwiaty, ale już się czai.

Co zrobić z beczką? Sylwia Słomczyńska ma dobry pomysł. nasadź różnych kwiatów a samą beczkę owiń matą z wikliny i przewiąż sznurem grubym.
Możesz ją w cokolwiek zapakować nawet folię pomarszczoną i pomaluj z tej samej folii zrób kokardę i przewiąż pomaluj w innym kolorze spraym.
Ptasi gaj 23:32, 04 lip 2017

Do góry
Kasiu pierwsze zdjęcie to tuje na podwyższeniu ok. 1 m i chce ładnie wyrównać teren do sosen bliźniaczych, jeszcze chciałam 2 wyciąc bo takie słabiutkie.
Kasiu sosnom nic nie zaszkodzi sosna ma palowy system korzeniowy.
Na brzozach też podwyższenie i bardzo dobrze rosną.
Już w jednym miejscu mam sosnę podsypaną prawie 0,5 i nic jej nie jest od 5 lat. Nie będę podsypywać całego terenu tylko środek tego placu, tam gdzie rozłożone jest trawa po skoszeniu takie zygzaki chce zrobić.

Ponad trzy przęsła tj. ok. 8 m szerokości razem z tawułą która też rośnie wyżej ok. 10 m długości

Na środku jest miejsce aby coś usypać.

No i bluszcze

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:22, 04 lip 2017

Do góry
Witam Haniu. Dzięki, widzę że nie śpisz. Tak przepięknie kwitnie i pachnie troche rosła w cieniu więc zdjęcie też byle jakie każdy z aparatem latał i fotografował, szczególnie skośnoocy i Hiszpanie ją oblegali.

Tak myslałam, że to czosnki juz zeschniete, ale bardzo duże takie kule.

Nie przeglądam Twojego ogrodu, ale jutro zajrzę bo widzę, że dużo różnych roślin masz.
Piękny ten bluszcz trójklapowy, jesienią musi być pięknie.

Dobranoc

Ja nie Hania a Mira, ale Hania ładnie .
Nie śpię

Ten bluszcz trójklapowy nie u mnie to relacja z ogrodu Doroty i jest jesienią i też jak liście spadną to wiszą granatowe owocki na czerwonych gałązkach.

A to co napisałaś to tyczy budlei skrętolistnej - zapach bardzo daleko się roznosi
ja doświadczyłam to w ogrodzie Poziomki Jasi
zobacz tu jest moja relacja i widać tę budleję

https://www.ogrodowisko.pl/watek/813-ogrod-zapachow-u-jasi?page=192

Ogród z uśmiechem 20:21, 04 lip 2017

Do góry
Oglądam wątki i wszędzie pełno róż wszystkie piękne, ale co zauważyłam.
Natrafiłam tylko kilka razy na Bonicę reszta róż każda inna. Z czego to wynika, powtarzają się bardzo sporadycznie, czyli każda z ogrodniczek ma inny gust.
Inne róże niż u mnie, czy na innym wątku. Można je oglądac non stop i sie nie znudzą.
Coś pięknego chciałoby się mieć wszystkie ale hektarów by zabrakło.

Elu, są róże, które prawie każda z nas kupuje w pierwszej kolejności. Louis odier, MW, Ascot, wiele angielek czy od Tantau Jeśli u którejś z nas pięknie rośnie, to na 100% kupujemy
Masz rację, że ich ilość jest tak wielka, iż nie jest możliwe skopiowanie naszych chciejstw I dobrze, bo cieszą nasze oczy coraz to nowe.
Dlatego to się nazywa chorobą: różąnka
Ptasi gaj 17:46, 04 lip 2017

Do góry
Taki wiatr ze łamie mi róże od korzenia trzeba wszystkie wiązać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies