Grażynko popraw ostatni link do ostatniego zdjęcia z drzwiami. Przed słowem size wkradła się literka h. cytuj i ją usuń. Piękne hosty i piękny podest będzie. Gratuluję.
To ta sama?
Pamiętam jak dawno temu kupowałyśmy razem zakupy z netu, moja Roseum bardzo urosła, ale pompony ma mniejsze i liczne.
Przynajmniej na tym zdjęciu Twoja ma duże te pompony i bardzo dekoracyjne
Chcę się pochwalić hostami i liliowcami, które dostałam od Ani Anabuko, są śliczne i bardzo dziękuję
Emuś skończył dzisiaj podest przed drzwiami, będzie jeszcze malowany impregnatem ze 2, może nawet 3 razy.
Wyszło kolorowo, bo drzwi są żółte, kratki rude, a podest pseudo mahoń
Oczywiście zaraz postawiłam uratowane ogrodówki w nowych doniczkach
Dobra, bo zgłupiałam, która to Marmalade? Ta zielonkawa dziś kupiona z etykietką "Marmalade", a jest całkiem inna od tej, którą już miałam (w doniczce)
Jolanko,Normalnie nie moge uwierzyc, ze tak dlugo nie nie bylo. ogrod sie rozrasta, klony cudne, inne pieknosci tez, ale tak naprawde to strasznie sie stesknilam za TWoimi ptaszkami z charakterem na dziobie
A co do tulipanow, tych z zielonym na platkach, to odmiana z grupy viridiflora, night rider. Fajne sa, kwitna pozno, i dlugo, w porownaniu do innych. I podobnoz maja tendencje do wieloletnosci, jak inne viridiflory, ale zobaczymy.
Dziś byłam w mieście po kwiatki, z zakupów przyjechałam z koleżanką, która u mnie trochę posiedziała. Później jak odpoczęłam posadziłam zakupy do dużych donic, znów odpoczywanie, później podlewanie, pryskanie i padam na twarz. Jutro zrobię fotki.
Witam, mam problem z tuja szmaragd. Sadzone w roznym czasie, jedne dwa lata temu, inne jesienią zeszłego roku, z roznych szkolek - kazda partia ma te same objawy. Gałązki robią sie czarne, nie brazowe ani suche, czarne jakby zamoczone byly w smole. Dodatkowo w niektórych drzewkach końcówki gałązek maja jakby czarne kropki. Pani ze sklepu ogrodniczego polecila oprysk topsinem. Czarne gałązki zostały usuniete, oprysk topsinem dwukrotny w odstępie 10 dni a dziś zauważyłam kolejne czarne miejsca. Będę wdzięczna za pomoc.
SylwiaBe - głównie starsze jabłonie, i rosną też młode czereśnie, śliwki.
rabata 4 - masz rację, i dlatego zostaje na koniec, jak jesienią będę szukać nowych miejsc dla drzew. I może faktycznie zmniejszę ten kwadrat co planowałam jako romb.
A to po dzisiejszej akcji - przygotowana rabata 5. Drzewa na jesień zmiana.
No i na rabacie 1 nie ma już żółtej pęcherznicy. Trzymajcie kciuki aby odżyła jako żywopłot.
No i krok po kroku powolutku oczyszczanie rabaty 3.
Dziś po południu zabraliśmy się z eMem za odchwaszczanie kolejnych metrów ziemi. W zasadzie docieramy do końca nie licząc przyszłego trawnika oraz miejsca pod altanę i basen.
A po skończonej robocie siedliśmy sobie na chwilę przed domem a tam takie widoczki z krzesełka:
Aniu dziękuję...
Pierwszą stipę kupiłam w sezonie 2018, rok temu już było jej więcej, a teraz to mi, rozsiewa się na inne rabaty, nawet na kwaśnej jej coś zlubowało...
a tu wilczomlecze szaleją...
Kupiłam jako zwykłe roseum, w zasadzie ona kwitnie u mnie dopiero 2 rok a mam ją chyba z 5. 2 lata temu kwitła takimi pomponikami
A w tym roku naprawdę poszalała