I u nas wczoraj była parówa, kimnęłam z tego wszystkiego, kropiło na spokojnie, bokiem burze poszły.
Kupuj buczka, w końcu urośnie, moje powoli, powoli...a teraz juz je widać
Zdecydowanie mam kwaśno, ale koniczynkę lubię, co włazi na linie ciachnę, dzięki za rady, ale u mnie tak mało czasu, że już zabiegi trawnikowe na emeryturę zostawiam, jak będzie czas.
Jak nic ciężkiego nie robię, to jakoś jest, nogi działają. W piątek masaż, no i witaminy łykam, tzn głównie magnez.
Nie, chodziłomi o Admiration, masz piekne okazy, moje ida, jak krew z nosa i kolor na sloncu tez byle jaki.
30m tawuly robi wrazenie, oczko tez.
No i sporo u ciebie roślin, których kompletnie nie znam.
Milego dnia Elu
Rozumiefm ideę, rzeczywiscie piekne. Ja mam taki 1, tez gesty, ale po 20 latach zaczal się dzielic, dlatego ciecie radziłam, bo jeszcze gęsciejsze są. Moze ta odmiana nie potrzebuje tego. Osobiscie zaluje, ze niektore moje nie cielam, mialabym bardziej zwarte i jakby mniej pracy.
Witam Haniu. Dzięki, widzę że nie śpisz. Tak przepięknie kwitnie i pachnie troche rosła w cieniu więc zdjęcie też byle jakie każdy z aparatem latał i fotografował, szczególnie skośnoocy i Hiszpanie ją oblegali.
Tak myslałam, że to czosnki juz zeschniete, ale bardzo duże takie kule.
Nie przeglądam Twojego ogrodu, ale jutro zajrzę bo widzę, że dużo różnych roślin masz.
Piękny ten bluszcz trójklapowy, jesienią musi być pięknie.
Kasiu trzykrotka nie pokłada się dziarsko stoi. Kiedys ją kupiłam 1 doniczkę jako pierwszą roślinę wywalałam ją przesadzałam i jak zrobiłam oczko wyczytałam ze trzykrotka to roślina nadwodna lubi wodę więc ja posadziłam takie ciupki maleńkie w 2 miejscach i tak się rozrosły.
Po przekwitnieniu ścinam ją i ona na nowo odbija.
Jeszcze nie pokazywałam za tujami szmaragdami mam tawuły które tak kwitły.
nie można z dalszej odległości zrobić bo zaraz płot, ale wyglada to pięknie ok. 30 m
Pokażę może teraz trochę fot związanych z wodą moim oczkiem i roślinami przy brzegu i na wodzie rosnącymi.
pierwsze zdj trochę lustro zaśmiecone, musieliśmy kupić skimer który zbiera wszystkie paprochy z lustra wody. Pobliskie brzozy zrzucają nasiona i śmiecą widać jak czyści i natlenia na 2 zdjęciu. Wszystkie paprochy spływają do niego.
Witam Małgosiu. A już myślałam, że nie lubisz a widzę, że masz sporo ta jasnoróżowa to bonica.
W maleńkim ciurkadełku-oczku piękne lilie też mam takie, cudownie kwitną. W tym roku nawiozłam koreczkami substralu pod korzeń rozkwit jak nigdy.
Właśnie mam zamiar za chwile na swoim wątku wszystko pokazać związane z woda.
Elu brzozy i sosny już dawno posadzone Od tych roślin zaczynaliśmy ogród, ale jeszcze wszystko malutkie jest...za male , żeby dać cienia, a przy tym wietrze to i cień niewiele daje
Studnię mamy w podwórku zwykłą i wężem woda do beczki w warzywniku , a stamtąd w konewki i heja. Pompa nam dalej w górę wody nie wypchnie. Nie da się u góry głębinówki kopać bo woda jest na poziomie rowu....czyli do źródła nie głębinowego musielibyśmy wieżowiec wykopać w głąb ziemi. U nas jest ogromna różnica wysokości w terenie
Właśnie dlaczego Sylwia nie wykopiesz studni głębinowej na tym polu wyżej. Może już masz, ale piszesz o podlewaniu i konewkach. Przecież to się można zajechać takim podlewaniem. Nasadziłaś pięknych roślin i tak się męczysz z tym podlewaniem.
Sadź w tym roku drzewa sosny czarne lub zwykłe szybko rosną, nawet wierzby najwyżej wytniesz potem. Dadzą trochę cienia przecież masz tam patelnię wszystko odkryte.
Witam. Zwiedzam dzisiaj ogrody śląskie. Przejrzałam cały wątek na początku chciałam doradzić aby całą ziemię ściągnąć w kąt przy blaszaku lub część.
W tym miejscu zrobić wzniesienie (może jeszcze przemyślisz i tak zrobisz) aby osłonić ten blaszak co prawda nie wolno mieć blaszaków w granicy sąsiedzkiej ale nie będziesz się sądziła lub szła na udry z sąsiadem, więc trzeba to jakoś zamaskować.
Moim zdaniem takie wzniesienie byłoby najlepszym rozwiązaniem, tam posadzić np. choiny kanadyjskie są bardzo ładne lub nawet sosny czarne jakiekolwiek iglaki aby szybko rosły. Możesz też przy siatce posadzić szybko rosnący bluszcz trójklapowy, bluszcz japoński (zawsze ładne i pięknie jesienią się przebarwia), (Żory to raczej ciepły rejon Śląska więc nie powinien bluszcze trójklapowy marznąć). Na podniesienie lub pagórek zastosuj kamienie i nasadzenia male iglaki - nie wiem jaka to strona czy słoneczna czy cień. Do cienia hosty, paprocie, już pisałam o choinie kanadyjskiej.
Każdą roślinę którą zamierzasz kupić przeczytaj o niej w internecie gdzie jej będzie dobrze. W każdym razie iglaki pięknie rosną na piachu tzw lekkiej ziemi. Ogród trzeba widzieć w całości a pracować po kawałku i nie spiesząc się bo można popełnić błędy i potem przesadzać.
Elu przepraszam Cię już lecę bo EM wrócił z pracy i lecieliśmy podlewać w ogrodzie , u nas niestety tylko parę kropli spadłoWyniosłam na wszystkie bylinówki ok 60 konewek wody ( tych dużych konewek), a Em całą beczkę wody wylał pod rośliny w lesie. Jutro musimy podlewać od nowa w przydomowym i trocinówki Coś z nieba nie chce polecieć
Witam. Zwiedzam dzisiaj śląskie ogrody więc wpadłam również do ciebie.
Piękne trawy ogród bardzo ładny podoba mi się. Idę jeszcze zwiedzać i będę dopisywać.
Jak ogród może się zmienić w ciągu 3 właściwie 2 lat nie do poznania. Trawy przepiękne szczególnie stipa i rozwaga przy nasadzeniach. Ogród oddaje wrażenie lekkości taki zwiewny.