Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

mira 00:32, 29 cze 2017

]

co to za krzew bardzo pachniał

to budleja skrętolistna, tak pieknie pachnie, zobacz u Jasi Poziomki dałam relację - ma piękny okaz

a tam były czosnki tez

pozdrawiam
Milka 06:07, 29 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
To wiadomość dla Milusi.

Milus zobacz takie posadziłam jałowce 7 lat temu przy budynku na osiedlu kupowałam w tesco w baletach po 9 zł chodziło o zacienienie klatki schodowej bo od samego rana piekło, kupiłam cztery 2 posadziłam przy kl. sąsiadów 2 przy mojej te foty są od sąsiadów bo przy moich trochę jeszcze inny jałowiec rośnie i trochę je zasłania i nie mogłam pokazać jak pięknie rosną w całości.
O taki efekt mi chodzi aby moje też tak rosły na działce, aby osłonić rośliny przed wiatrem.
Te jałowce nie są przycinane i takie gęściutkie, są po prostu piękne.
Pierwsza fota z boku te same na 2 focie, sięgają połowy pierwszego piętra.

Rozumiefm ideę, rzeczywiscie piekne. Ja mam taki 1, tez gesty, ale po 20 latach zaczal się dzielic, dlatego ciecie radziłam, bo jeszcze gęsciejsze są. Moze ta odmiana nie potrzebuje tego. Osobiscie zaluje, ze niektore moje nie cielam, mialabym bardziej zwarte i jakby mniej pracy.
Milka 06:11, 29 cze 2017

andziurex napisał(a)

Nie załamuj mnie! Ja właśnie posadziłam buka tricolor i miałam nadzieję na przynajmniej 10 cm/rok Z tego co piszesz to ja nie dożyję czasu kiedy będzie z niego drzewo! U mnie VI klasa ziemi, żółty piach, więc zachowałam prawie wszystkie sosny które zastałam na działce i mam już spore drzewka.

Buki z reguly wolno rosna, lubia sadzenie w grupie, wtedy szybciej. Moje widac w koncu po 6 latach, ale sa w zyznej ziemi.
Trzeba testowac, nie załamuj się
Milka 06:13, 29 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Milus piszesz o tych zoltych berberysach, o tak ale one nie powinny rosnac na sloncu zdarza sie, ze slonce je parzy i listki brunatnieja.
W tym miejscu u mnie slonce swieci do 11.oo. Mam dwa krzaki w cieniu ale msja wtedy kolor troche ciemnjejszy. To jest tak jak z źurawksmi.

Odnosnie tych jalowcow jeszcze w tym roku nie bede ciela. W tym miejscu rosna 3 sezon wiec dopiero w tym roku ruszyly z kopyta. Posadzilam je aby oslonic od wistru roze jak kwitna.
Na osiedlu rosna takie jalowce maja juz po 3 metry spodobaly mi sie i posadzilam u siebie.
Ciac bede ale w przyszlym roku. W tym miejscu musze małe przemeblowanie zrobic.
Admiralki przesune blizej kraweznika. Mam tam tez modrzewia ktory obmarzl sa z nim same klopoty czesto czerwce go oblegaja i wywalam go.

Wsadze jakiegoc iglaka na pniu nie chce lisciastego bo w zwirze trzeba odkurzac te liscie.

Tak sie rozpisalam o zoltych berberysach a sa tez admiraly ktore uwielbiam.

Nie, chodziłomi o Admiration, masz piekne okazy, moje ida, jak krew z nosa i kolor na sloncu tez byle jaki.
30m tawuly robi wrazenie, oczko tez.
No i sporo u ciebie roślin, których kompletnie nie znam.
Milego dnia Elu
sylwia_slomc... 08:34, 29 cze 2017

Z ciekawością podglądam oczka i ich aranżacje u innych bo nad swoim ciągle pracuję i przemyśliwam
Lilie wodne śliczne masz
ElzbietaFranka 12:30, 29 cze 2017

Znowu przechodzi burza

ElzbietaFranka 13:17, 29 cze 2017

Burza przhszla od południa Grójec pozniej Piaseczno i Ursynow, Mokotow i przez Warszawe - armagedon.
Tak szybkiej burzy jeszcze nie widzialam robilam zdjecia i za chwile sciana wody i bardzo silny wiatr. Musialam trzymac szyby na balkonie zeby mi nie powyrywalo. Odbywalomsie bez grzmotu gdzies male blyski.

Pewnie ogrod moj tonie bo zmtej strony nawalnica przyszla.
Milka 13:20, 29 cze 2017

Oby nie Elu, takich burz się boję, co po nich, trzymam kciuki
danuta_szwajcer 17:07, 29 cze 2017

Oczko bardzo ładne, przemyśane nasadzenia, moje trochę zaniedbałam, masz budleje skrętnolistną?? A burzy Ci wspolczuje bo doświadczyłam już co grad i wichura może z ogrodem zrobić Pozdrawiam
ElzbietaFranka 17:11, 29 cze 2017

Dzisiaj skalniaczek