Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

JoannA 20:11, 28 cze 2017

Polało porządnie nad ranem i teraz też leje.
Dmucham w Twoją stronę może coś doleci.
sylwia_slomc... 21:41, 28 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Nas dobrze podlalo od 2.00 do 9 rano teraz tez pad ale nie leje chmura na horyzoncie.

Nie odzywasz sie widocznie musisz miec wiecej czasu niz momencik.

Elu przepraszam Cię już lecę bo EM wrócił z pracy i lecieliśmy podlewać w ogrodzie , u nas niestety tylko parę kropli spadłoWyniosłam na wszystkie bylinówki ok 60 konewek wody ( tych dużych konewek), a Em całą beczkę wody wylał pod rośliny w lesie. Jutro musimy podlewać od nowa w przydomowym i trocinówki Coś z nieba nie chce polecieć
21:44, 28 cze 2017
sylwia_slomczewska napisał(a)
Postraszyło chmurami, pokropiło trzy minuty i poszło W trocinówkach susza na kamień, tylko patrzeć jak zaczną rośliny więdnąć Wszystkim nie jesteśmy w stanie dostatecznej ilości wody zanieść Kto ma deszcz? Dajcież trochę.

ja mam mszyce ...nawet na wynos ....i mrówki na deser

taki upał dzis był że lebioda nawet zwiędła...jeszcze nigdy nie widziałm lebiody uwiedlej az do dzisiaj ...dopiero wróciłam z podlewania 3 godziny lania i nie wiele widać ....podlewanie wężem czy konewka jest bezsensu ...zaczynam mysleć o studni i nawadnianiu ...bo juz mam dość ..rece mi sie uciągły

kiedy w Alwerni był ten kataklizm? ..to u mnie nie padało wedy a z tydzień do tyłu był ostatni deszcz ...i od tamtego dnia nie padało dwa-trzy razy tylko pokropiło po 5mnin ...nawet kurzu nie zmyło w zeszłym roku nie było tak żle jak jest teraz
sylwia_slomc... 21:53, 28 cze 2017

Mirka napisał(a)
Postraszyło chmurami, pokropiło trzy minuty i poszło.

Sylwia poszło do mnie ☺Właśnie teraz u nas burza wichura i straszna ulewa wczoraj to samo było na jutro też zapowiadają burzę i ulewy.

Dajże ciutkę tej wody, wiatru mam w nadmiarze ostatnio
sylwia_slomc... 21:58, 28 cze 2017

kasiek napisał(a)
Rany ale Ty masz róż - liczyłaś? Uwielbiam te o małych pełnych różyczkach
Drugie oczko? Ty to staw powinnaś mieć ale wiem że z nim mogły być problemy szkoda... Berberysy płoną jak na jesieni

Jeśli będzie drugie to raczej dopiero w przyszłym sezonie, teraz wydatki ważniejsze sąNo nie liczyłam , ale tak na szybko zaraz Ci powiem

W podwórku 24
na dużym....jak się nie pomyliłam 42

razem koło 68 sztuk.
sylwia_slomc... 21:59, 28 cze 2017

JoannA napisał(a)
Polało porządnie nad ranem i teraz też leje.
Dmucham w Twoją stronę może coś doleci.

Och dmuchaj dmuchaj bo rąk nie czuję , a kark mam ścierpnięty
ElzbietaFranka 22:03, 28 cze 2017

U nas przechodzi druga burza leje jak cholera.

Właśnie dlaczego Sylwia nie wykopiesz studni głębinowej na tym polu wyżej. Może już masz, ale piszesz o podlewaniu i konewkach. Przecież to się można zajechać takim podlewaniem. Nasadziłaś pięknych roślin i tak się męczysz z tym podlewaniem.

Sadź w tym roku drzewa sosny czarne lub zwykłe szybko rosną, nawet wierzby najwyżej wytniesz potem. Dadzą trochę cienia przecież masz tam patelnię wszystko odkryte.
sylwia_slomc... 22:04, 28 cze 2017

eee_taam napisał(a)

ja mam mszyce ...nawet na wynos ....i mrówki na deser

taki upał dzis był że lebioda nawet zwiędła...jeszcze nigdy nie widziałm lebiody uwiedlej az do dzisiaj ...dopiero wróciłam z podlewania 3 godziny lania i nie wiele widać ....podlewanie wężem czy konewka jest bezsensu ...zaczynam mysleć o studni i nawadnianiu ...bo juz mam dość ..rece mi sie uciągły

kiedy w Alwerni był ten kataklizm? ..to u mnie nie padało wedy a z tydzień do tyłu był ostatni deszcz ...i od tamtego dnia nie padało dwa-trzy razy tylko pokropiło po 5mnin ...nawet kurzu nie zmyło w zeszłym roku nie było tak żle jak jest teraz

w zeszłym roku u nas było idealnie ciągle słońce i raz w tygodniu deszcz, ten sezon przypomina do złudzenia dwa lata wstecz tylko roślin mam 4 razy więcej niż wtedy. dwa lata temu podlewaliśmy w dwie osoby i dwoje donoszących wodę ze studni 8 godzin wszystkie rośliny, teraz od dwóch tygodni podlewamy codziennie po 3-4 godziny i jeszcze połowa nie podlana
Katkak 22:09, 28 cze 2017

Staw jak mówi KAsia, najlepiej kąpielowy, echhhhh. Jak nie możecie na dużym, to może w przydomowym???
sylwia_slomc... 22:11, 28 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
U nas przechodzi druga burza leje jak cholera.

Właśnie dlaczego Sylwia nie wykopiesz studni głębinowej na tym polu wyżej. Może już masz, ale piszesz o podlewaniu i konewkach. Przecież to się można zajechać takim podlewaniem. Nasadziłaś pięknych roślin i tak się męczysz z tym podlewaniem.

Sadź w tym roku drzewa sosny czarne lub zwykłe szybko rosną, nawet wierzby najwyżej wytniesz potem. Dadzą trochę cienia przecież masz tam patelnię wszystko odkryte.

Elu brzozy i sosny już dawno posadzone Od tych roślin zaczynaliśmy ogród, ale jeszcze wszystko malutkie jest...za male , żeby dać cienia, a przy tym wietrze to i cień niewiele daje
Studnię mamy w podwórku zwykłą i wężem woda do beczki w warzywniku , a stamtąd w konewki i heja. Pompa nam dalej w górę wody nie wypchnie. Nie da się u góry głębinówki kopać bo woda jest na poziomie rowu....czyli do źródła nie głębinowego musielibyśmy wieżowiec wykopać w głąb ziemi. U nas jest ogromna różnica wysokości w terenie