Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Anna i Ogród 00:44, 27 cze 2017

Do góry
Ania nie przedobrzyj z tym nawozeniem. Roz nowo posadzonych nie nawozimy. Przeciez posadzilas ja w dobrej ziemi dodalas obornika. Korzen musi chciec pobrac nawoz jak wypusci liscie to wtedy ewentualnie pokrzywa wystarczy i na tym koniec.
Anna i Ogród 00:36, 27 cze 2017

Do góry
Witam Aniu. Moje iryski tez dawno okwitly, ale dopiero co wrzucilam zrobilam sobie przerwe. Mam jeszcze jedne ktore szykuja sie do kwitnienia bardzo ladne.
U mnie wszystko opóznione tego roku, mrozy byly w maju.
Nie zajrzalam jeszcze co u ciebie w ogrodzie wiec bede ogladac zaraz.

Anie ta kore troche odsun od tej rozy niech dostNie powietrza moze pusci pedy ma zielone wiec nie umarla.
Mój ogródek 00:10, 27 cze 2017

Do góry
Na str 160 masz wiciokrzewa bardzo ladnego, ale lubi obmarzac u mnie zmarzly 3 szt wiec ostrzegam. Nie wiem gdzie mieszkasz moze u ciebie cieplej i zaciszniej.

Na str. 162 masz porazone liscie grzybem pryskaj topsinem. Lub srodkiem naturalnym agricolle firmy targed.

Nie czytalam wczesniejszych rad ogrodniczek. Nie wiem tez co Mazan napisał.

Zrob tak jak napisalam wczesniej a bedzie dobrz moze liscie troche odratujesz opryskaj tez pozostale bo grzyb sie przenosi piorunem.
Dobrym nawozem jest nawoz do roz firmy pakon. Roze jak i wiciokrzew (czarna plamistosc, maczniak rzekomy i plamisty to choroby roz) pryskaj co dwa tygodnie niestety tak trzeba dobrym preparatem jest tez chyba firmy substral "2 w 1" ktorego uzywam.
Staraj sie podlewac roze rano aby wilgoc szybko odparowala a nie wieczorem.

Mam nadzieje, ze cos pomoglam.
Ptasi gaj 23:38, 26 cze 2017

Do góry
Zaraz odpisze jak sie nazywa tylko musze sprawdzic. Sklanialabym sie do wiciokrzew pomorski Tellman. Jak widzisz jest spory i kilka razy ciety. To jeden z pierwszych pnaczy i trzyma sie dobrze.
Trzeba go karmic dobrze, opryskiwac od mszyc naturalny srodek agricol.
Acha moj jest posadzony przy siatce miedzy tujami wiec glowe ma w sloncu po drugiej stronie siatki ma przewiew.
Ptasi gaj 21:29, 26 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
cd

U mnie też mszyce uwzięły się właśnie na ten wiciokrzew, aż kwiaty mają zdeformowane
Wiesz może jak on się nazywa?
Mój kamienny ogród 17:58, 26 cze 2017

Do góry
Witam Pablo. Co ty wyczyniasz z tym kamieniem, ale ci sie chce.
Widze, ze zrobiles oczko z kadkada. Fota zrobiona z daleka czy juz ciurka?

Zrob fote z bliska. Moim zdaniem powinienes kaskade troche obsadzic (zamadkowac) zielonymi krzakami efekt naturalny.
Przy oczku postaw donice z kwiatami bedzie ladny efekt troche przełamac kamiec przez rozne dodatki roslin i drewna.
Nie stosuj w szarym kamieniu czerwonej fugi to nie naturalne. Czy mi sie wydaje, ze czerwona to trzeba ja zmienic. Powinna byc ciut ciemniejsza ale nie czerwona.

Poza tym jakbym miala takie zdolnosci dawno bym wy jechala jak zaprasza Kamila.
Ale ty chyba tam juz byles?

Dopiero doczytalam to zaplanowane czy juz zrobione. Jezeli zaplanowane to napisz. To napisze co ew. Mozesz zmienic.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 17:39, 26 cze 2017

Do góry
Witam Aniu. Kilka razy chcialam napisac doCiebie ale z jakiejs przyczyny nie masz adresu.

Moj wiciokrzew tez na mszyce ktore go uwielbiaja. Jak widzisz jest bardzo duzy i byl kilka razy ciety. Kazdego roku wczesna wiosna go pryskam od mszycy i grzeba bo ma tendencje do lapania maczniaka. Wczesnie wypuszcza liscie.
Pryskam dosyc czesto i obserwuje co mu dolega czy sa szkodniki jak tylko gdzies widze to zaraz pryskam.

Co moge poradzic. Nie rzucaj w ogien. Zrob podstrzyzyny, opryskaj jest taki preparat substrala 2w1 to pomaga przeczetaj w internecie.
Wiciokrzew odbije , szkoda go wyrzucac ma ladny zapach i jak zadbany to efektowny. Jak masz kompost lub obornik rozrzuc do okola i przykryj ziemia.
Moze twojemu brakuje nawozu jest slaby i liscie opadaja.

To tyle. Jak bedziesz miala jakies pytania to napisz cos poradze.
Ptasi gaj 17:01, 26 cze 2017

Do góry
cd

U mnie ten wiciokrzew opanowała okropna mszyca. Pryskałam 3 razy, mszyca niby zdechła ale teraz ponad połowa liści uschła. Wygląda tragicznie. Nie wiem sama czy dać mu szansę czy raczej kierunek ognisko?
Ptasi gaj 16:14, 26 cze 2017

Do góry
Mirka sa druki zgloszenia w powiatowm.inspekt budow ???? Bo ja skladalam w gminje była tam filia w Prazmowie z Piaseczna, juz zlikwidowana bo bum budowlany przeszedl.
Teraz nowe prawo budowlane i bardziej liberalne wiec musisz sie zapytac lub sprawdzic w internecie.
Szukasz w prawie budowlanym.
Mirkowy ogród (początki) 16:09, 26 cze 2017

Do góry
Mirka ja zlozylam tylko zgloszenie o budowie oczka bylo to 4 lata temu. Do 25 m2 wtedy sie tylko zglaszalo. Jezeli nikt sie nie przyczepi w ciagu miesiaca od zgloszenia moglam budowac. Co prawda budowalam w ostatnim miesiacu wystarczy, zemlopate wbijesz do ziemi tez tak zrobilam, bo w 2013 r. Bylo bardzo duzo wody i ekipa nie mogla wejsc bo robotnicy topili sie w blocie.
Teraz jest inne prawo budowlane. Ale wiem, ze jest duzo lagodniejsze.
Z ciekawosci sprawdze.
Ptasi gaj 14:06, 26 cze 2017

Do góry
Trochę kwiatów jak obiecałam może dzisiaj irysy.
Irys syberyjski - kwitły w tym obficie

Witam się ☺Elu widzę u Ciebie oczko i mam pytanie jaką jest powieżchnia lustra wody.Czy trzeba mieć zezwolenie na takie oczko.Pytam bo okazało się że jak em wykarczowal tyły działki moje oczy ujrzały stawk.Od razu miałam myśl aby go powiększyć .Wieczorem zrobię zdjęcie to zobaczysz co z tym można zrobić.
Wśród brzóz i dębów 12:41, 26 cze 2017

Do góry
Witam ponownie fajna kepa na tym ostatnim zdjeciu.
Czestochowskie to ziemie wapienne, lekkie. Doskonala na sadzenie roslin skalnych.
Wiesz Basiu jak pisalam mam świerki i modrzewie na razie wszystko z nimi ok.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 12:33, 26 cze 2017

Do góry
Poza tym mialam duzo zoltych wodnych iryskow. Jeden z nich.

Odcienie zieleni 2 12:27, 26 cze 2017

Do góry
Witam Ewelina. Dlugo nie bylam. Masz ładne graby posadzone i bukszpany. Turxyce jak to turxyce raz ladniejsze raz gorsze.
Tak jak pisalam zmarzlo duzo, ale juz wszystko wrocilo do normy.
Kwitnienie minelo bo nie mialo co kwitnac. Za to odrosty duze energia musiala byc gdzies skierowana z kwiatow na odrosty.
Bardzo ucierpialy rodod, azslie - niektore. Roze prawie wszystkie oprocz pnacych na nowo musialy sie odradzac, mam opoznienie rozane.

Przesylam dla Ciebie dziołcha

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:23, 26 cze 2017

Do góry
Witam Sylwia. Spóźniłam się, aby moją fotę usunąć wybacz. Temat kozibroda mamy załatwiony nie będę u siebie już wstawiać.

Oglądam twój świat kwiatów - przepięknie. Widok - pejzaż wspaniały a w tle perła tego pejzażu twój ogród.

Te żółte kwiat na horyzoncie to tojeść kropkowana pewnie.

Chciałabym też mieć opuncję w ogrodzie proszę odpisz jak ją zdobyć szukałam na forum ale nie znalazłam. Piszesz od Alicji, ale która.
Opuncja piękna ile ma latek u ciebie.

Bardzo dziękuję za tyle miłych słów, ależ mi ciepło na serduchu
Żółte kwiaty u mnie to tojeść kropkowana i całe łany wiesiołka

Opuncje dopiero co dostałam od Alinki z "Ogródu u stóp Klasztoru"
Przywiozła mi w pudle jak była u mnie. Sadzenie to wyzwanie , ale dałam rady i jeszcze podzieliłam się z sąsiadkami
Jeśli wiesz jak i kiedy się ją rozmnaża to mogę spróbować rozmnożyć dla Ciebie jak się już przyjmie i przezimuje
Ptasi gaj 01:08, 26 cze 2017

Do góry
cd

Ptasi gaj 00:54, 26 cze 2017

Do góry
cd.

to irys zwykły??? przepiękny kolor, zapach niesamowity, wysoki ponad metr

Ptasi gaj 00:43, 26 cze 2017

Do góry
Trochę kwiatów jak obiecałam może dzisiaj irysy.
Irys syberyjski - kwitły w tym obficie

Kwiaty we włosach 00:26, 26 cze 2017

Do góry
Gonia witam a ta pierwsza fota - to nie języczka? Podobna może jakaś miniaturka.
Piękna tawułka. Taka trzmielina na patyku jest mi potrzebna nawet dwie, bo żółte już mam.
U mnie nie ma ślimaków ale tez coś podgryza dalie takie małe dziureczki.
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:15, 26 cze 2017

Do góry
Witam Basiu. Piękna ta róża, kolor marznie.

Chrabąszcze? To była najlepsza zabawa wieczorem. Kto najwięcej na łapie. Zbieraliśmy do pudełka po butach. Rano kury miały radochę.
Teraz dzieci przy komputerach siedzą. Jak opowiadam moim dzieciom to sie ze mnie śmieją jakie zabawy były i jak na poczekaniu się towarzystwo organizowało.

Najlepsze warzywka i kwiatuchy są na oborniku. Ja jeszcze podlewam gnojówką kompostową. Jak było tak dużo wody u mnie to zrobiłam dołek w kompoście i woda spływała z kompostu do niego i podlewałam wiadrem.

Basiu podlewam nic nie pada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies