Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

ElzbietaFranka 11:08, 22 cze 2017

Mirka na pewno efekt zachwycajacy jak w banku.

U mnie tez sie maciejka, smagliczka pomorska sama rozsiala i jeszcze jakies tam kwiatkich widac ze liscie szlachetne wiec nie usuwalam.

Mirka na tej scienie szmaragdowej jest ponad 40 tui. Na szczescie nie trzeba bylo ciac po bokach.

Brabantow mam ok 250 skracanie gora i boczne nie dalabym rady nawet z emem. To trzeba miec sprzet mocny a nie jakas tam piła do zywoplotu.

Em nie ma czasu sie tym zajmowac a tuje rosna którys rok z kolei jeszcze rok i je poprzewraca wiec trzeba bylo to zrobic.

Najgorszy ten katar czym ja sie tak dorobilam.
mirkaka 16:07, 22 cze 2017

Mirko, cofnęłam się kilka stron, pooglądałam, no ślicznie Ci wszystko rośnie
Kiedyś czytałam jak rozmawiałaś z Karolem o sadzonkach z berberysa, że trudno się rozmnaża. A teraz widzę że masz z nasion? Śliczne sadzonki, jak to zrobiłaś, kiedy zebrałaś nasionka ? Kiedy siałaś?
Przyszłam zobaczyć szałwię z nasion, ale nie wiem czy masz też Caradonnę sianą?
Pozostałe szałwie śliczne, ja siałam jeszcze Merlau rose, ale mi jeszcze nie kwitnie i nie wiem czy będzie taka jak mateczna czy inna?
Piękne masz też naparstnice białe, u mnie zasiały jedną różową ptaki i w tym roku pięknie mi zakwitła
Milka 17:55, 22 cze 2017

Mirka napisał(a)
Elu i tego się trzymam nic na siłę nie sadzę

Rozplenice a pomiędzy nimi miliony siewek werbeny.Ciekawa jestem efektu jak zakwitną

Będzie uroczo
Wprawdzie u siebie tego nie planowałam, a i tak mam, samosiew
Mirka 11:12, 24 cze 2017

Skopiowane od AniMa
Kolejne "ku pamięci"
"Domowe sposoby na szkodniki i choroby
Najlepiej zapobiegać niż leczyć, ale jeśli już dojdzie do zaobserwowania oznak żerowania lub oznak chorobowych, trzeba działać szybko. Naturalne sposoby są dobre o ile niechcianych towarzyszy jest jeszcze mało. Jeśli roślina jest cała pokryta szkodnikami, to nawet preparaty chemiczne nie pomogą.
Do domowych sposobów na szkodniki i choroby zaliczamy wywary, wyciągi i gnojówki. Czym różnią się między sobą?
wywary – moczenie roślin leczniczych przez kilka godzin lub nawet dobę w chłodnej wodzie, a następnie gotowanie przez kilkadziesiąt minut
wyciągi – zalanie roślin gorącą lub wrzącą wodą i moczenie ich przez dobę
gnojówki – moczenie roślin w wodzie przez kilka tygodni

Gnojówki
1. Przefermentowana gnojówka z pokrzyw1 kg świeżych pokrzyw’ lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody Pozostawić do fermentacji przez. 14 dni, codziennie mieszać. Stosować w rozcieńczeniu l : 2 do aktywizacji życia w glebie, wzmocnienia roślin i przeciw chlorozie liści.
Wyciągi
2. Wyciąg z pokrzywyl kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h. Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom.
3. Wyciąg ze skrzypu polnego.1 kg świeżego ziela skrzypu polnego lub 250 g suszu namoczyć w 10 litrach wody przez 24 godziny. Następnie całość zagotować i trzymać przez pół godziny na wolnym ogniu. Po ostudzeniu stosować w rozcieńczeniu l :5 z wodą do oprysku roślin przeciw chorobom grzybowym. Opryski powtarzać co dwa tygodnie.
4. Wyciąg z liści paprocil kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie. Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom.
5. Wyciąg z liści pomidoraKilkanaście liści pomidora lub młodych bocznych pędów zalać 3 litrami wody. Po trzech godzinach odcedzić i opryskiwać rośliny kapustne. Wyciąg działa odstraszająco na bielinka kapustnika. Zabieg powtarzać co 2 dni w czasie masowego wylotu motyli.

6. Wyciąg z aksamitkiPół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła. Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych.
7. Wyciąg z rumianku3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5. Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli.
8. Wyciąg z nasion jodły3 g nasion zalać l litrem wody, pozostawić na 12 godzin. Po przecedzeniu używać przeciwko ślimakom.
9. Wyciąg z korzeni i liści chrzanu300 g liści lub korzeni chrzanu zalać 10 litrami wody na okres 5 godzin Opryskiwać 3 razy w odstępach 3 dniowych. Przeciw brunatnej zgniliźnie.
10. Wyciąg z. naci ziemniakaOkoło l kg świeżej naci ziemniaka lub 0,6 kg suchej, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny. Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom
11. Wyciąg z łusek czosnkuOkoło 100 g łusek i suchych liści czosnku zalać 10 litrami wody i pozostawić na 24 godziny. Świeżym wyciągiem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom i przędziorkom.
12. Wyciąg z łopianuJedną trzecią wiadra ziela łopianu zalać wodą i pozostawić na 3 dni. Nie rozcieńczonym wyciągiem opryskiwać rośliny przeciwko gąsienicom.
13. Wyciąg z mniszka lekarskiegoOkoło 250 g rozdrobnionych korzeni lub 400 g liści zalać 10 l wody i pozostawić na 3 godziny. Następnie przecedzić. Opryskiwać kilkakrotnie przeciwko mszycom przędziorkom i miodunkom. Wyciąg ten uodparnia również rośliny na choroby.
14. Wyciąg z łusek cebuli200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłe) wody Pozostawić na okres 4 – 5 dni. Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom.

15. Wyciąg z cebuli, czosnku, porzeczki i szczawiu50 dkg świeżych lub 200 g suszonych roślin cebuli, czosnku, szczawiu i liści czarnej porzeczki zalać 10 l wody na okres 2 tygodni. Roztwór w stosunku 1:10 stosować do kilkakrotnych oprysków przeciw chorobom grzybowym.
16. Wyciąg z sianal kg siana zalać 3 litrami wody i pozostawić na 3 dni. rozcieńczyć wodą w stosunku l :3, stosować przeciw mączniakowi jabłoni i agrestu. Pierwszy oprysk wykonać podczas pękania pąków, powtórzyć jeszcze 2 razy w odstępach co 10 -15 dni.
Wywary
17. Wywar z liści pomidoral kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny. Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła. Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.
18. Wywar z tytoniu400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawie na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła. Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
19. Wywar z krwawnika800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła. Wywarem opryskiwać rosimy kilkakrotnie przeciwko mszycom. przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków
20. Wywar ze skrzypu300 g świeżych roślin lub 30 g suszu zalać 2 litrami wody, gotować 20 minut. Wywar stosować w rozcieńczeniu 1 : 20 przeciw chorobom grzybowym.
21. Wywar z siana400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła. Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
22. Wywar z wrotyczu50 g suszu zalać 10 litrami wody, pozostawić na 3 dni. Stosować w formie oprysku przeciwko przędziorkom malin"
Milka 11:15, 24 cze 2017

O rany, ale lista!!!
Mirka 11:17, 24 cze 2017

Milka napisał(a)

Będzie uroczo
Wprawdzie u siebie tego nie planowałam, a i tak mam, samosiew
Mam nadzieję ☺A Ty wiesz że to Rozplenice z twoich nasionek☺☺☺Rabaty gdzie rośliny same się wysiewają wygladają naturalnie.

Od dziś urlopik☺☺☺
Mirka 11:21, 24 cze 2017

mirkaka napisał(a)
Mirko, cofnęłam się kilka stron, pooglądałam, no ślicznie Ci wszystko rośnie
Kiedyś czytałam jak rozmawiałaś z Karolem o sadzonkach z berberysa, że trudno się rozmnaża. A teraz widzę że masz z nasion? Śliczne sadzonki, jak to zrobiłaś, kiedy zebrałaś nasionka ? Kiedy siałaś?
Przyszłam zobaczyć szałwię z nasion, ale nie wiem czy masz też Caradonnę sianą?
Pozostałe szałwie śliczne, ja siałam jeszcze Merlau rose, ale mi jeszcze nie kwitnie i nie wiem czy będzie taka jak mateczna czy inna?
Piękne masz też naparstnice białe, u mnie zasiały jedną różową ptaki i w tym roku pięknie mi zakwitła
Mira odpiszę wieczorkiem bo zrobię zdjęcie tegorocznych wysiewów berberysa☺
Mirka 11:24, 24 cze 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka na pewno efekt zachwycajacy jak w banku.

U mnie tez sie maciejka, smagliczka pomorska sama rozsiala i jeszcze jakies tam kwiatkich widac ze liscie szlachetne wiec nie usuwalam.

Mirka na tej scienie szmaragdowej jest ponad 40 tui. Na szczescie nie trzeba bylo ciac po bokach.

Brabantow mam ok 250 skracanie gora i boczne nie dalabym rady nawet z emem. To trzeba miec sprzet mocny a nie jakas tam piła do zywoplotu.

Em nie ma czasu sie tym zajmowac a tuje rosna którys rok z kolei jeszcze rok i je poprzewraca wiec trzeba bylo to zrobic.

Najgorszy ten katar czym ja sie tak dorobilam.
Ja też maciejke wysiałam.Zaraz się zbieram na działkę to zobaczę czy wzeszła.
ElzbietaFranka 16:09, 26 cze 2017

Mirka ja zlozylam tylko zgloszenie o budowie oczka bylo to 4 lata temu. Do 25 m2 wtedy sie tylko zglaszalo. Jezeli nikt sie nie przyczepi w ciagu miesiaca od zgloszenia moglam budowac. Co prawda budowalam w ostatnim miesiacu wystarczy, zemlopate wbijesz do ziemi tez tak zrobilam, bo w 2013 r. Bylo bardzo duzo wody i ekipa nie mogla wejsc bo robotnicy topili sie w blocie.
Teraz jest inne prawo budowlane. Ale wiem, ze jest duzo lagodniejsze.
Z ciekawosci sprawdze.
Alicja169 17:39, 26 cze 2017

Podziwiam efekt rozmnażania Szczególnie udany jest już ładnie rozrośnięty obecnie dereń.Jak uda się znaleźć instrukcję to chętnie skorzystam