Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:53, 14 mar 2020

Do góry
effka napisał(a)

Ciekawa jestem obu czosnków Na jesień kupię ich bardzo dużo.

Purple Sensation

Czosnki Krzysztofa

Niestety, gladiatorów już nie mam.
Wzgórze chaosu 20:51, 14 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka
podziwiam ….na tej drabinie wielkiej -chyba nie dałabym rady ….

u mnie w szkółce jest 20 letni buk david gold ,ale jest dużo węższy od Twojego -podobno nigdy nie przycinany ….
Ty swojego już kiedyś cięłaś ,prawda ? ….on po tamtym cięciu się poszerzył ?
ile Twój ma lat ?
tak się zastanawiam ,czy swoje ciąć od początku ,żeby były wąskie ,czy ich nie ruszać ...na wysokość mogą iść ….ale wolałbym ,żeby były wąskie

w oczku roboty podziwiam …niesamowita jesteś .....ja też tak poubierana robię

myślę o oczku ,ale jeszcze nie jestem przekonana czy na pewno chcę

ps....ale masz cudowne derenie

buziaki

Szkoda, że mnie nie słyszysz jak się drę wchodząc na drabinę Jak tne to juz nie myślę o strachu tylko o gałęziach.

Buk Dawyck gold sadziłam równe 15 lat temu. Przez 10 lat nie był wcale cięty. W 2015 skróciliśmy mu czubek i wtedy zaczął być bardziej pękaty. Teraz też pewnie pójdzie w boczki, ale nie chcę go wyższego.
Zatem jesli chcesz wąski pokrój to licz się z wysokością, chyba, że będziesz ciąć i z góry i z boku. Ale trochę tego cięcia będzie

Dokumentacja, niewiele tego ale zawsze coś

2007 rok

2010 rok

I terapia szokowa

Dałam ciała przy tej rabacie no nie zero wyobraźni!!!

U ciebie jedyne oczko jakie widzę to takie Danusiowe Mega proste. Jak najmniej obsługowe. Na inne nawet nie patrz
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:51, 14 mar 2020

Do góry
Tarcia, brawa za uratowanie sikorki!

Do mojej ptasiej braci dołączyły zięby. Karma znika błyskawicznie, pamiętam też o uzupełnianiu wody w poidełku.
Dzisiaj przycięłam krócej trzy róże Edenki miały już pełno mszyc. Chyba ruszę z ekologicznymi opryskami.Musze też podlać powojniki mikstura nadmanganiowo- czosnkową.
Na jednym bukszpanie w sezonie leżała gaura. Nie posłużyło mu to. Z lekka ołysiał.

Jagody kamczackie już w listkach.

Kalina angielska daje nadzieję na obfite kwitnienie. Mam nadzieję, że nie będzie gorzej niż rok temu.

Było tak

Póki co, trzeba jeszcze poczekać na takie widoki.

Za drzwiami do ogrodu... 20:47, 14 mar 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne krokuski.
Wczoraj przesadzalam tą tuje. I magnolie.
Ciekawa jestem czy mi się przyjmą .

Trzymam kciuki by się przyjęły
Ja planowałam dziś ciąć róże, ale pewnie poczekam cierpliwie na kwitnienie forsycji, bo pogoda ciągle płata jakieś figle, zimno..., wiatr, chwilowe słońce na zmianę z opadami śniegu, który zaraz znika

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:38, 14 mar 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Haniu niesamowicie masz już nabrzmiałe i rozwinięte pąki. U nas na południu idzie to zdecydowanie wolniej. Poczytałam o wszystkich przedwiosennych działaniach, podziwiam za biznes plan, super ułożony

Dzisiaj kolejny punkt planu został odhaczony.
Mam za sobą cięcie kilkudziesięciu cisów i kilkunastu bukszpanów. Udało się też odkurzyć opaskę wokół domu i różne zakamarki z resztek jesiennych liści.
Nie jest to moja ulubiona praca. Cieszę się, że już jest za mną.

W paru miejscach formuję różności z trzmieliny Galiety. Mam z niej krótki żywopłocik na froncie, a przy pergoli coś w rodzaju kulek.

Zmiany nie są spektakularne, ale codziennie jakby gęściej.

Najbardziej łyso tam, gdzie najwięcej jest bylin- czyli na cypelku. Dobrze, że nie widzę go z okien. Moje oko nie chce zaakceptować pustej przestrzeni.

Na tym półksiężycu wypełnień sporo, chociaż rosną tu drzewa, krzewy liściaste, róże, byliny i trawy. Po przymrozkach zetnę wreszcie wrzosy.Rabata będzie gotowa do sezonu.

Przez całe popołudnie towarzyszył mi kontroler jakości. Sprawdzał, czy kuleczki są właściwie przycięte.

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:33, 14 mar 2020

Do góry
Prace w ogrodzie pomalutku idą do przodu, dwie rabaty ogarnięte na cacy
Zima była ciepła zatem chwasty szaleją, rośliny budzą się do życia.
Codziennie zmiany

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:32, 14 mar 2020

Do góry
Elka napisał(a)
Opisałam sie wcześniej i zjadło mi caly post
Jak pisałam kiedy posadzilam tuje nie było mowy o ogrodzeniu. Jednak sarny które podchodzą pod dom niszczyły rośliny. Wtedy zrobiliśmy płot ale wyszło to niezbyt dobrze.

Jak najmniejszym wysiłkiem poprowadzić dalej szpaler żeby zasłonić tą nierówność? Myślałam o szpalerze świerka syberyjskiego. Szpaler pójdzie jednak stromo w górę więc nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało.
O tui wygląda to tak.

Czy szpaler w tym miejscu mógłby być też z derenia elegantissima?

Ooo widze, ze z podobnym problemem walczymy. U nas tez taka kolejność najpierw thuja pozniej.plot, ale my.przesadzilismy tuje na prosto. Tylko ze nasze byly jeszcze male i.mogliśmy sobie na to pozwolic. Tez myslalam zeby cos posadzic za nimi, ale skonczylo sie na przesadzaniu. Powiem Ci o czym ja myslalam. Myslalam posadzic z tylu wisnie Umbra, a thuje strzyc tak aby korony wisni byly ponad nimi. U Ciebie mozna by bylo tak przyciac thuje na prosto, albo wrecz na ukos. Czyli na poczatku szpaleru wyzsze, stopniowo nizej, nizej, nizej. I tam gdzie to nizej te wystajace ponad nimi kule Umbra. Ale nie wiem, czy to by Ci sie podobalo. Skonsultuj to prosze z kims bardziej swiadomym ogrodowiskowo niz ja bo moze trochę mnie za mocno fantazja nosić, ale tak mialam u siebie zrobic
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:29, 14 mar 2020

Do góry
Witam wszystkich w nowym sezonie ☺️

Ogród Karoliny 20:18, 14 mar 2020

Do góry
Przepraszam że tak długo to trwało ale w końcu udało mi się coś narysować.
W dodatku wcale nie jestem pewna, czy mój pomysł sprawdzi się w praktyce - ale to najlepsze, co udało mi się wymyśleć.

Na początku miałam pomysły podobne do tych, które już padły, ale jak zaczęłam rysować, to nic z tego nie wychodziło.

Przede wszystkim, trzeba było przestawić świerki, bo na zdjęciu widać, że rosną w innych miejscach niż na rysunku.

Przez te świerki i różne szerokości ząbków nie udało mi się zrobić nasadzeń z jednego gatunku drzew - odległości między drzewami były różne i źle to wyglądało. Dlatego zdecydowałam, żeby na każdym ząbku posadzić inny gatunek drzewa.
Tawuły szare też narysowałam tak, żeby tylko wypełniły tyły i dziury pomiędzy świerkami. Dopiero kolejne nasadzenia mogą być szeregowe.
Nasadzenia mniej więcej takie jak planowałaś: hortensje, miskanty, tawuły, byliny. Dodałam tylko jeden rząd jakichś niskich iglaków zimozielonych (np.: tuje hosera)

na pierwszym ząbku, naprzeciwko okna - ławeczka

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:14, 14 mar 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ale miałaś fajny dzień! Zazdroszczę baaaardzooo!!!

Ja niestety byłam w pracy

Kawka smaczna, a taki „łysy” ogród to ja bardzo lubię. Taki w nim wtedy porządek.

Też mam dwa pełne kompostowniki gotowego, ale chyba zatrzymam go na nowe rabaty.
A na pozostałe dam obornik koński. Muszę tylko kiedyś stadninę odwiedzić.

Bardzo miły pracowity dzionek za nami Jutro będzie podobny!
Ja zdecydowanie bardziej wolę totalny busz!!! O taki:

Sierpień 2019

Marzec 2020

Super, że masz sporo kompostu, jakie masz kompostowniki? Obornik można też kupić za nieduże pieniądze już taki przerobiony, gotowy pod rośliny.
Jurajski Ogród 20:05, 14 mar 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
przedwiośnie

Skręca mnie a to jest dopiero zapowiedź
Ślę całuski Agnieszko i czekam na dalej
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:00, 14 mar 2020

Do góry
effka napisał(a)

Sadziłam odmianę Gladiator i Purple Sensation, na fotkach, które wkleiłam to chyba Gladiator.

Gladiatory miałam, są bardzo wysokie.

Za to purple uwielbiam, mają niesamowity kolor.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:55, 14 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
a jaka to odmiana czochów? ,bo ja też posadziłam aż 4 szt. i widzę,że kły mają wielkie
ciekawe jakie kwiaty będą

Sadziłam odmianę Gladiator i Purple Sensation, na fotkach, które wkleiłam to chyba Gladiator.

Sezon 2017 u Hanusi 19:47, 14 mar 2020

Do góry
Pewnie tak, pozdrawiam hiacyntowo.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:29, 14 mar 2020

Do góry
Moje ulubione
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:28, 14 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

To fakt rdzy to one w ogóle nie mają, pewnie dlatego taka cena bo muszą dojrzeć do efektu jak ser pleśniowy Zobaczymy jak długo to potrwa, ja na razie jestem zachwycona kształtem, mam nadzieję że rdza w końcu przyjdzie

Rzeczka krokusikowa przecudna, teraz krokusy w doniczce można kupić gotowe to przytkasz dziurę

Mam krokusy do przytkania dziurek, oby nie powstały nowe...
Dzisiaj zabieram ciemierniki do domu...ma być mróz...

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:21, 14 mar 2020

Do góry
agata19762 napisał(a)
Dokładnie tak
myślę,że jak sytuacja się uspokoi to się spotkamy
bardzo bym chciała ...

U mnie tez dzisiaj było zimno jak czort i śnieg prószył,
zatem prace ogrodowe odsunięte na bok

My też, wszystkie chciałyśmy jechać do Jasionki, ja nie byłam u Ciebie
w ogrodzie
więc tym bardziej chciałam wrócić i się z Tobą zobaczyć, a Kasia niespodzianka,
w ogóle jeszcze nie była i nie mogła nawet Was poznać, oby ten wstrętny wirus przepadł...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies