Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 08:48, 22 mar 2020

Do góry
Wycięłam carexy na rabacie widzianej z okien wykuszu. Kusiło mnie zostawić kilka dla porównania, ale wyszło jak zawsze gdy mam nożyce w dloni

Wygrabiłam liście, przycięłam cisy, bukszpany i hortensje.

Zrobiłam kancik i rabata gotowa
Powiedzmy że gotowa, ciągle coś mnie w niej drażni i pewnie będą roszady Na razie nie mam pomysłu, w sumie to już drugi rok. Ale może w końcu doznam olśnienia
Dębowe zakątki 08:40, 22 mar 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

zrobiłam taki wianek.
Ale w sumie nie wiadomo czy święta będą czy nie.

Aniu, jaki urokliwy ten wianek. Radosny, wiosenny
Święta będą chociaż pewno inne niż dotąd. Do mnie miała przyjechać cała rodzina. A spędzimy sami, we dwoje. Byle w zdrowiu, więcej nie trzeba.
Wydzielenie warzywniaka 08:39, 22 mar 2020

Do góry
Proste (jako tako ) cięcie i od razu robi się elegancko. Mam nadzieję, że nastanie niedługo lepszy czas a warzywniak będzie służył jak do tej pory dostawie świeżych i bez chemii warzyw, a nie przetrwaniu .
Dębowe zakątki 08:17, 22 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Oj, nowy watek, melduję się

witaj Irenko.

Wczoraj ,żeby czymś sie zająć wuecej zrobiłam taki wianek.
Ale w sumie nie wiadomo czy święta będą czy nie.
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 08:16, 22 mar 2020

Do góry
Żeby nie było tak samo jak u Andy, to proponuję geometrycznie.

1. Cis 'Elegantissima' formowany w żywopłocik
2. może berberysy pienne cięte w kulkę, takie fioletowe "bańki" albo iglaki na pniu
3. Pienny miłorząb albo małe drzewko kuliste (ambrowiec Gumball?)
4. Turzyce zielone ( w nich tulipany burgundowe)
5. różowe żurawki (będą zimozielone)
6. Szałwia omszona
Motylogród 08:13, 22 mar 2020

Do góry
Wiosna AD 2020

Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 08:05, 22 mar 2020

Do góry
Przenoszę także zdjęcia i posty z innego wątku. Bedziemy pomagać tutaj

Asia_88 napisał(a)
Witam. Posiadam taka rabatka na tarasie jej wymiar to 4×2m. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ja urządzić. Strona słoneczna. Dziękuję z góry za każdą podpowiedź

.
Cięcie hortensji 07:45, 22 mar 2020

Do góry
adinka84 napisał(a)

witam,
Mam pytanie w zeszłym roku posadziłam kilka hortensji Anablle i teraz zastanawiam się czy skoro w zeszłym roku jeszcze nie kwitły to również powinnam je przyciąć krótko na wiosnę?

Powinnaś je przyciąć na wiosnę, nie dlatego że nie kwitły, tylko dlatego że mają kwitnąć, a kwitną na pędach tegorocznych, więc jeśli je wypuszczą po cięciu - powinny kwitnąć.

Pytanie? dlaczego nie kwitły w zeszłym roku? MOże ziemia była bardzo uboga, a może miały zbyt dużo cienia? Mimo wszystko potrzebują jednak trochę słońca nie głęboki cień na pewno.
Gożdzikowa - wiejski ogród 07:43, 22 mar 2020

Do góry
Witajcie

Takie widoki u mnie.
Przez całą zimę nie było tyle sniegu

Szklarnia w ogrodzie 07:37, 22 mar 2020

Do góry
Wielkie dzięki Anabell! Czyli teoretycznie proporcje są Ok. Mam nadzieje ze sam układ tez Muszę przyznać, ze nie mogę juz sie doczekac obsadzania szklarni i tych pomidorów. W domu pod oknami polacioeymi mam juz takie instalacje na rozsady że każdy normalny by się złapał za głowę. Ale tuz pod polaciowymi rozsada sie nie wydłuża wiec cel uświęca środki.

Ciekawa jestem tylko co pod pomidorkami posadzić by to miało sens
Za drzwiami do ogrodu... 07:36, 22 mar 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Próbuję jak zwykle cieszyć się tymi wszystkimi drobiazgami, ale one w obecnej sytuacji korono-wirusowej jaka nas otacza, jakoś straciły na wartości
Ale ze wszystkich sił staram się nie martwić na zapas i zająć się czymś,bo bez pracy(której nie mam przez to zagrożenie wirusem)czasu jest więcej.Może choć dom i ogród na tym skorzysta.Wiosna nic sobie z tego wszystkiego nie robi i pięknie się rozwija

Zaczęłam przygotowywać warzywniak, może trzeba w tym roku powiększyć?

Ślicznosci te twoje ciemierniki. A i cuchnacy ładna kepe stworzył.
Warzywnik suuper już przygotowany.
Mój jeszcze nie. Sialas już coś ?
Serweta kwiatowa świetna.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 06:30, 22 mar 2020

Do góry
Wschód słońca dziś. Widać że posprzątane brak stert drewna i materiałów budowlanych jupi

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:24, 22 mar 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Carexowisko robi mega wrażenie!

A powiedz mi, czy te Krzyśki to tak Ci się rozmnożyły ładnie? Ile sadziłaś do dołka?

No i ścieżka wymiata! baaardzo fajnie to wygląda Ja mam skromniejszą ścieżynę, bo i miejsca mało, ale mnie cieszy niezmiennie

Pozdrowionka!
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:23, 22 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Irenko bardzo dziękuję.

Już kiedyś miałam pisać, że zauważyłam że jak jest jakiś ogród który znamy
to cała uwaga skupia się na właścicielach a ogród jakby schodzi na drugi plan.

Zauważyliście że jak jest mało sympatyczny właściciel /bo tak wyszło a może jest inaczej/ na dodatek w ogrodzie pracuje ekipa to nie ma bata - ogród jest beznadziejny - chociaż piękne rośliny w nim rosną.
Dlatego tak bardzo, bardzo lubię zwiedzać ogrody - wszystkie żeby w realu i swoim okiem ogarniać piękno rabat.
Nie wiem, nie planuję na razie żadnych wizyt choć jakieś dalekie są.

Aktualna sytuacja mnie przytłacza. Muszę uczestniczyć niestety w przestrzeniach poza ogrodem i powala mnie głupota i niefrasobliwość ludzi.
Najchętniej zostałabym w ogrodzie i jadła szczypiorek.

Apeluję do wszystkich którzy zaglądają do mojego wątku - dbajcie o siebie i innych też zachowując przynajmniej odległość.

Zastanawiam się nad takim hula hop o 2 metrowej średnicy - może by to coś dało.

Tyle.

A ogród to jakiś raj. Teraz już przedwiośnie za nami - i wiosna z mrozami w 3 kolejne noce się zakrada.Stale coś.

Tymczasem pocieszyłam oko.

Kalina angielska zakwitła już jednym kwiatkiem - pytam się jej co tak wcześnie - a jutro zobaczę jak się ma po mrozie.

przebiśniegi przekwitły znaczy wiosna się rozpycha na maksa - można by je teraz podzielić i w ten sposób zadbać o kolejny czas kwitnienia.

Na rabacie czosnki pomnożyły się - nie wiem czy zakwitną - a sadziłam 2 lata temu i już takie kępy

Zgadzam się, fajnie jest oglądać ogród, który ma sympatycznego właściciela, to od razu widać, jak że ktoś zna i kocha swój ogród, tak na marginesie przydałoby się takie hulaj hopy, stałam daleko w kolejce po zakupy, co z tego jak babka za mną stanęła obok,
Za drzwiami do ogrodu... 00:21, 22 mar 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Właśnie warzywnik chciałam bardzo pochwalić. Wzorowo przygotowany.
Dobrze mieć ręce i głowę czymś zająć, żeby nie zwariować.

O tak!!!Złe,smutne myśli potrafią niszczyć.Dlatego cieszmy się z drobiazgów i wierzmy w lepsze jutro,powtarzam to sobie ciągle...żyjmy nadzieją!

Za drzwiami do ogrodu... 00:11, 22 mar 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)

U mnie pierwszy kwiatek miodunki, za chwilę zakwitną pozostałe i wtedy będzie już wszystko po staremu, tak to sobie wymyśliłam, no bo musi w końcu być po staremu, wszyscy jesteśmy już zmęczeni i się boimy ale za chwilę będzie ok, musi być

Trzeba się kurczowo trzymać tej nadziei
Za drzwiami do ogrodu... 00:05, 22 mar 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Patrząc na rozwijającą się wiosnę, jej kolorowe oznaki, śpiew ptaków...aż nie chce się wierzyć w to co się dzieje na świecie i coraz bliżej nas, i nie chce się myśleć co będzie dalej

U mnie pierwszy kwiatek miodunki, za chwilę zakwitną pozostałe i wtedy będzie już wszystko po staremu, tak to sobie wymyśliłam, no bo musi w końcu być po staremu, wszyscy jesteśmy już zmęczeni i się boimy ale za chwilę będzie ok, musi być
Za drzwiami do ogrodu... 23:58, 21 mar 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
My posiadacze ogrodów możemy wyjść na swoje posesje, pogrzebać w ziemi, przygotować ogród do nowego sezonu. Nie musimy się martwić o odległość. Nie wyobrażam sobie siedzenia w mieszkaniu w bloku. Tam tyklo chodzenie od jednego do drugiego okna. Kącik romantyczny już przygotowany, można pić kawkę w promieniach słońca.

Dobrze mówisz Dorotko, i mając swój dom i ogród, ciągle jest coś do zrobienia. Nawet gdy teraz jest więcej czasu, bo wstrzymana praca, ograniczone do max wyjścia na zakupy, żadnych spotkań, nawet obowiązki babciowania odpadły...to jakoś roboty nie brakuje,przynajmniej mi. Dziwny czas...
Tak myślę jak to będzie w Święta...?

A na kawkę w kąciku, trochę popsuła się pogoda,miejmy nadzieję że nie na długo.
To słoneczko to jednak dodawało otuchy...
Za drzwiami do ogrodu... 23:39, 21 mar 2020

Do góry
Napia napisał(a)
Miło spacerować po Twoim ogrodzie, Aniu. Każde zdjęcie odkrywa kolejne niespodzianki Na chwilę pozwala zapomnieć o koronawirusowej epidemii. Pozdrawiam serdecznie

Patrząc na rozwijającą się wiosnę, jej kolorowe oznaki, śpiew ptaków...aż nie chce się wierzyć w to co się dzieje na świecie i coraz bliżej nas, i nie chce się myśleć co będzie dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies