A jeszcze zapomniałam dopisać, że żagwin kwitnie no i granica między sąsiedzka mi zakwitła
na wprost widac borówki a za nimi w stronę łąki mam warzywnik
Około 3 tygodnie temu rozerwałam przerośnięte żurawki. Obcięłam korzenie razem z długim pędem, by je skrócić, odmłodzić. Były przymrozki, liście zrobiły się rdzawe, ale już rosną. Z 45 sadzonek tylko 4 sztuki nie ruszyły. Może za krótki pęd miały i przeschły...
To powiększenie to są naprawdę mikro listeczki.
Aaaa ptaszki... nie robiłam im ostatnio za dużo zdjęć.
Gosia racja, no bo patrz na skalniaku jakiś tulipan, pierwiosnek one mało widoczne no ale widac dobrze floksiki rózowe i fioletowe, dąbrówka teraz kwitnie na niebiesko,mocne plamy liści berberysów Admiration, już zaczynają azalie (w sumie jedna zaczęła prędzej kwitnąć,a następne zaraz dołączą), już prawie kwitną orliki, skalnica biała jest w pąkach, później kosaćce syberyjskie i piwonie, dosadziłam przetacznik różowy z tych moich- on potem będzie kwitł, jeszcze liliowce w czerwcu dojdą,potem się uspokoi i pod jesien zakwitną Marcinki za oczkiem.
A nie to nie wszystko, bo za oczkiem jest jeżówka chyba HotPapaja, no i posiałam tam jednoroczne -cynie, wspomnę jeszcze o maciejce też tam prosto za oczkiem.
Mam też trochę trzykrotki fioletowej posadzonej w prostej linii w kilku kępach, to za marcinkami je mam i juz zaczynają.
Hehe patrz na wszystko
Ale dziś nie ma słodyczy, mam za to widoki i zaraz podeślę fotki
Jak zrobisz bezy to pokazuj!
Najpierw kupiłam od znajomej która robi te bezy w grudniu na swoje urodziny, ale aż 100zł kosztował ten tort. Potem na syna urodziny w lutym sama zrobiłam i od razu wyszedł rewelacyjny, goście mi nie chcieli uwierzyć , że to ja zrobiłam (taki komplement ) a teraz nie mam gości więc zrobiłam dla siebie i syna (a M nie je słodkiego)takie gotowe porcje i powiem tak BEZA PAVOLOWA JEST SUPER z serkiem mascarpone
Cześć. Proszę o pomoc Założyłem trawnik w zeszłym roku na wiosnę. Po dwóch tygodniach od siewu przestałem go obsesyjnie podlewać, ale robiłem to przynajmniej raz w tygodniu jak była susza w zeszłym roku. Wygląda beznadziejnie od początku był rzadki, to nie są zmiany spowodowane czymś niedawno. Są miejsca gdzie jest gęsta i zielona, ale to tylko wysepki - akurat poza kadrem tych zdjęć, reszta jak widać - żółta lub w ogóle brak. Co to może być? Może ktoś rozpozna przyczynę po zdjęciach.
Mam kilka typów:
1) zbyt zasadowa wapienna gleba
2) za bardzo zbita ziemia - jest gliniasta i jak jest sucho to jest zbita na kamień
3) za mało nasion użyłem podczas siewu (chociaż trzymałem się instrukcji na opakowaniu)
Da się coś z tym zrobić oprócz przekopania i zakładania od nowa? Wolałbym tego uniknąć, bo mam siatkę na krety. Niestety położoną niechlujnie (nie przeze mnie), więc miejscami jest bardzo płytko.
Ooo Sylwia jak fajnie że myślisz z klonami się nie lubimy a mize raczej..one nie lubią mnie miałam trzy przed domem, wszystkie trafił ślagna kolejnego się nie pokażę mimo że są cudne..
Pokażę Ci to miejsce z innej strony...
Trzeba to koniecznie optycznie wydzielić.. żeby lezaczka nie było widać z altany i odwrotnie...trawy też mi wpadły do głowy...Musze chwilę jeszcze poczekać bo ta brzoza mi nie wystartowala, a była wykopana chyba dość brutalnie to czy będzie tam rosła może pewne rzeczy generować A jaka trawę masz na myśli?? Mam też linkę na pniu do zagospodarowania..hmmm