Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 11:22, 16 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
W oba gat. Nawet na brzegu rozplenic też możesz.
Jak chcesz, możesz zrobić troszeczkę większe te plamki trawek, ale niewiele większe- niech będzie ich mniej niż jałowca

Jasne...rozumiem, przynajmniej tak mi się wydaje...
Biorę się za szukanie jałowca...
Trawy tyle o ile mam już jakieś namiary..
Natomiast kule tuje...tam na razie nie będę dosadzać - bo tak sobie myślę, że może z czasem cisy tam posadzę...zrobię rozeznanie sobie.
Ogród niby nowoczesny ale... 11:09, 16 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
jałowiec Golden Carpet albo Green Carpet- chyba bym szła w te odcienie, bez niebieskiego
Może kup ich ciut więcej- 19 szt, wyjdzie pewnie co 85 cm, szybciej zadarnią

chyba raczej golden wezmę...
Ogród niby nowoczesny ale... 11:09, 16 kwi 2013

Do góry
W oba gat. Nawet na brzegu rozplenic też możesz.
Jak chcesz, możesz zrobić troszeczkę większe te plamki trawek, ale niewiele większe- niech będzie ich mniej niż jałowca
Ogród niby nowoczesny ale... 11:05, 16 kwi 2013

Do góry
jałowiec Golden Carpet albo Green Carpet- chyba bym szła w te odcienie, bez niebieskiego
Może kup ich ciut więcej- 19 szt, wyjdzie pewnie co 85 cm, szybciej zadarnią
Ogród niby nowoczesny ale... 11:01, 16 kwi 2013

Do góry
rozplenice co 60 cm, w 2 rzędach- wychodzi mi ok 50 szt, trzeba jednak sprawdzić

Ogród niby nowoczesny ale... 10:58, 16 kwi 2013

Do góry

Przepraszam że tak brzydko, ale w pośpiechu rysowałam.
Od góry- zielone kulki- tuje,
-oliwkowy- rozplenica- pewnie ze 2 pasy- pas kończy się 2, 15 od siatki
- jasnozielone plamki- Beatlesy ( na nich ilośći sztuk, rozstawa 40 cm)
- ciemne plamki -Opipogon ( przy nim numerki to ilośc szt, rozstawa 30 cm)
- zielone wypełnienie jałowiec- zakładając rozstawę 90 cm, około 17-18 szt, trzeba policzyć w realu
Ogród niby nowoczesny ale... 10:29, 16 kwi 2013

Do góry
coś namazałam dla zobrazowania, jeszcze moment
Ogród niby nowoczesny ale... 10:15, 16 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

A uniosłabyś? Ja swojego próbowałam, ale krzyczy strasznie ,że będzie mnie musiał do szpitala zaraz wieźć.W sumie między nami 20 kg i 30 cm różnicy, ale ja ambitna jestem, więc chciałam spróbować.

30cm?! 20kg?!
Pal licho ambicje...nie noś więcęj... bo faktycznie w szpitalu wylądujesz...

Mój tylko 10cm wyższy...dałabym radę unieść (chyba) ale nie będę rozpieszczać
Ogród niby nowoczesny ale... 10:05, 16 kwi 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Magnolio...
jeśli zdecyduję się na rozplenicę hameln to który jałowiec najlepiej by pasował?? Bo tak sobie myślę, że jednak rozplenica...
Czosnki już mam 250szt...
i bardzo bym chciała gdzieś tam wcisnąć carex the beatles lub czarną trawe ophiopogon niger...
I czy ewentualnie miałoby to wygląd gdyby dać po ok 2 pasy rozplenicy, carex i jałowiec?? czy już za dużo...

od modrzewi do podjazdu jest 2,9m a długość rabaty 16m

No to wracamy do dalszego 'czyszczenie' pomysłu
Ogród niby nowoczesny ale... 10:04, 16 kwi 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Ja to bym takiego Żona na rękach nosiła
Pozdrawiam wiosennie

A uniosłabyś? Ja swojego próbowałam, ale krzyczy strasznie ,że będzie mnie musiał do szpitala zaraz wieźć.W sumie między nami 20 kg i 30 cm różnicy, ale ja ambitna jestem, więc chciałam spróbować.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 09:40, 16 kwi 2013

Do góry
Dziękuję Ci Tomku bardzo. Uspokoiłeś mnie. Bardzo podoba mi się ta lawenda, nawet zimą jest ozdobna. Ma dłuższe kwiaty niż np Hidcote, ale nie wydawały mi się większe niż u zwykłej- porównam w sezonie.
O dziwo dobrze zimuje- poprzedniej zimy miałam już jej kilka sadzonek i przezimowały całkiem nieźle.
Jeszcze raz dzięki.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:09, 15 kwi 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
Magnolia podpowiedziała z podsypywaniem lawendy popiołem, też już to kiedyś słyszałam ! no jak nic trzeba wygrzebać popiół z kominka!

Połączymy przyjemne z pożytecznym a właściwie pożyteczne z pożytecznym
Postawić trawkę nad i... 21:06, 15 kwi 2013

Do góry
...ogrodowych dokonań ciąg dalszy...przesadzone dzisiaj trzy tuje szmaragdy... ale wcześniej wykopana
wielka wierzba mandżurska... wszystko samodzielna robota Żona bo ja niestety w pracy do 19.30 na ogród trzeba zarabiac....

...rano podczas spaceru z psem porobiła trochę zdjęć na " wieczną pamiątkę"...
...pokaże raczej te z serii Pączek nie kojarzyć z pysznymi kalorycznymi ciastkami...szukałam prawdziwych oznak wiosny na nowo przesadzanych drzewach...

magnolia

buk

rododendron

śliwa wiśniowa
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:54, 15 kwi 2013

Do góry
Magnolia podpowiedziała z podsypywaniem lawendy popiołem, też już to kiedyś słyszałam ! no jak nic trzeba wygrzebać popiół z kominka!
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 19:50, 15 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Tomku wpadam do Ciebie z pytaniem

Trochę nastraszyłeś mnie zdjęciem i opisem lawendy Grappenhall. Nie mogę doszukac się jej dokładnego, tzn bliskiego zdjęcia.
Sama mam poletko lawendy od wiosny. Urosła bardzo, z maleńkich sadzonek. Kwitła zwyczajnie, ale przyrosty ma duże i liście bardzo długie. Pięknie przeziomowała ( sadzonki sprzed dwóch lat też). Wkleję zdjęcie, może zerkniesz i upewnisz mnie, że nie jest to odmiana Grappenhall. Piszą o niej, że rośnie wysoka - do 1.5 m, dla mnie to zdecydowanie za wysoko. Kupiłam ja jako zwykła lawendę, napewno były to sadzonki z Holandii
zdjęcie z listopada, nie wiem czy wystarczające:

W Polsce lawendzie 1,5 m nie grozi
Na zdjęciach wygląda jak Grappenhall, liście są wyraźnie szersze i dłuższe niż u l.wąskolistnej. Nie mam fotki z kwiatami, ale kwiatostan u tej odmiany jest nawet 2 razy dłuższy niż u l. wąskolistnej i zdecydowanie jaśniejszy. Twoja lawenda to może być równie dobrze inna odmiana l. pośredniej, bo jest ich trochę.
U nas chyba najlepsza jest odmiana wąskolistnej - 'Hidcote'. Za to zdecydowanie najbardziej długowieczna i największa jest 'Rosea'. Mamy w ogrodzie okazy 12-15 letnie ! Do tego dobrze znosi lekki cień. W ogrodzie pod cedrem mamy dywanik z 'Hidcote' już 9 rok i też jest ok.

Wersja mini mini 19:46, 15 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Ta L z cisów ma byc jak - ściana naprzeciw domu i prawa, czy lewa strona?

Tulipany ii żagwin w donicach cudne. Moje donicowe tulipany dopiero mają 'kły'

Witaj Magnolio

to ma być front i lewa stron, bo akurat tą stronę widać z okien tarasowych. Spróbuję jutro wkleić to co wymyśliłam

Co do tulipanów, to już kupiłam gotowce, pąki juz miały.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:42, 15 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
dziewczyny ja w sprawie wapnowania lawendy- możecie tez podsypywać ją popiołem z kominka zamiast wapna. Tylko popiół drzewny.
Z wapnem nie przesadźcie z ilością, czytajcie dawki na opakowaniu.

Ja dolomitem i popiołem będę Wapna się boję
Ogród niby nowoczesny ale... 15:06, 15 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.

A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego

Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.

Magnolio...
jeśli zdecyduję się na rozplenicę hameln to który jałowiec najlepiej by pasował?? Bo tak sobie myślę, że jednak rozplenica...
Czosnki już mam 250szt...
i bardzo bym chciała gdzieś tam wcisnąć carex the beatles lub czarną trawe ophiopogon niger...
I czy ewentualnie miałoby to wygląd gdyby dać po ok 2 pasy rozplenicy, carex i jałowiec?? czy już za dużo...

od modrzewi do podjazdu jest 2,9m a długość rabaty 16m

Działeczka koło Muzeum 12:13, 15 kwi 2013

Do góry
Przeglądałam ostatnio zdjęcia ze studiów, choć głównie zajmowała mnie architektura, to czasami i w kadr wlazł jakiś okaz przyrody.

Tu Rogalin i stożki

Oraz magnolia i stożki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:40, 15 kwi 2013

Do góry

magnolia gwiaździsta

pod wisterią pełno tulipa nów wschodzi, a potem wyjdą hosty

tu na jesień wcisnę jeszcze więcej krokusów; rabata pustawa, bo nie ma host, jeżów ek, ostróżek i orlików i traw, potem będzie bujna i zaraz zakwitną żonkile i tulipany, a trochę tu nawciskałam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies