Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 10:11, 15 kwi 2013

Do góry
Tomku wpadam do Ciebie z pytaniem

Trochę nastraszyłeś mnie zdjęciem i opisem lawendy Grappenhall. Nie mogę doszukac się jej dokładnego, tzn bliskiego zdjęcia.
Sama mam poletko lawendy od wiosny. Urosła bardzo, z maleńkich sadzonek. Kwitła zwyczajnie, ale przyrosty ma duże i liście bardzo długie. Pięknie przeziomowała ( sadzonki sprzed dwóch lat też). Wkleję zdjęcie, może zerkniesz i upewnisz mnie, że nie jest to odmiana Grappenhall. Piszą o niej, że rośnie wysoka - do 1.5 m, dla mnie to zdecydowanie za wysoko. Kupiłam ja jako zwykła lawendę, napewno były to sadzonki z Holandii
zdjęcie z listopada, nie wiem czy wystarczające:

[img

Wersja mini mini 09:33, 15 kwi 2013

Do góry
Ta L z cisów ma byc jak - ściana naprzeciw domu i prawa, czy lewa strona?

Tulipany ii żagwin w donicach cudne. Moje donicowe tulipany dopiero mają 'kły'
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:22, 15 kwi 2013

Do góry
dziewczyny ja w sprawie wapnowania lawendy- możecie tez podsypywać ją popiołem z kominka zamiast wapna. Tylko popiół drzewny.
Z wapnem nie przesadźcie z ilością, czytajcie dawki na opakowaniu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:57, 15 kwi 2013

Do góry
a trumny są świetne i fachowo zrobione.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:56, 15 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
MAM PYTANIE - podpowiedzcie proszę jaką ziemię teraz mam kupić aby dospać na wierzch tych warzywników ?? Qrde ta z marketach wychodzi strasznie drogo bo coś 12zł za 50l. a czy taki czarnociem na kubiki by się nadał??

Ja zawsze boje się takiej ziemi marketowej, czy nie ma dodatków sztucznych- jeśli tak, to szkoda hodować warzywa na wspomagaczach. Ale nie wiem, nie oglądałam jej dokładnie.
czarnoziem- pod tym hasłem ziemia jest bardzo różna. Najfajniej by było żeby to była ziemia - humus z pola, z działki zebrana przed budową. Dobra ziemia powinna być brunatna, lub ciemnoszara, w ręku raczej sypka, ale nie jak piasek z piaskownicy, tylko z małymi grudkami.Ale w Twoim wypadku najważniejsze, żeby nie była glinasta- jasna , przy ściskaniu w ręku żeby nie kleiła się, nie dawało się z niej lepić kulki.
lepiej nawet piaszczysta- wymieszana z kompostem, nawet koszona trawą będzie dobra lub z Waszą rodzimą.
A Waszą ziemię macie na pryzmie- może Waszą użyjcie? Jak na spód daliście patyków ( pisałaś chyba że tak), to będzie dobra.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 18:54, 14 kwi 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
Zakupiłem nie dawno nawóz do różaneczników Substral Magiczna Siła " Nawóz interwencyjny do rododendronów" (do rozpuszczania w wodzie) i chcę go stosować normalnie, (tzn. nie w dawkach interwencyjnych) taki sposób jest również podany na opakowaniu i mam pytanie czy mogę takim nawozem teoretycznie przeznaczonym do rododendronów nawozić inne kwasolubne, jak hortensja ogrodowa, magnolia, azalie, pierisy, wrzosy i wrzośce? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

P.S. Jeśli macie jakieś zastrzeżenie, wskazówki na temat stosowania tego nawozu, proszę również zawrzeć w odpowiedzi.

Odpisuje u siebie.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 23:42, 13 kwi 2013

Do góry
Zakupiłem nie dawno nawóz do różaneczników Substral Magiczna Siła " Nawóz interwencyjny do rododendronów" (do rozpuszczania w wodzie) i chcę go stosować normalnie, (tzn. nie w dawkach interwencyjnych) taki sposób jest również podany na opakowaniu i mam pytanie czy mogę takim nawozem teoretycznie przeznaczonym do rododendronów nawozić inne kwasolubne, jak hortensja ogrodowa, magnolia, azalie, pierisy, wrzosy i wrzośce? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

P.S. Jeśli macie jakieś zastrzeżenie, wskazówki na temat stosowania tego nawozu, proszę również zawrzeć w odpowiedzi.
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 16:01, 13 kwi 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
Dzisiaj nabyłem specjalne wydanie miesięcznika Magnolia "Czas na ogród" za 14,99 i zdjęcia jakie tam się znajdują przerosły moje oczekiwania. CUDO - istna kopalnia wiedzy i inspiracji. Zdjęcia w większości z Chelsea Flower Show... i ogrody w moim stylu czyli naturalne a zarazem nowoczesne Polecam!

Muszę pilnie zakupić
krokuski śliczne , jesienią muszę takowe zakupić
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:54, 13 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa- świetnie napisany komentarz do polskich podwórek. Mnie najbardziej boli właśnie to fryzjerstwo przydomowe- np 30-letnie brzoza, ogłowiona całkowicie. Poza pniem zostawiony jeden mały kikutek- dwuletnie pęd.

Motyw wanny z rozchodnikiem świetny Kasiu.

Karolina
- wannę może kiedyś pokażę- jak ja ustawimy w naszej maleńkiej łazience małżeńskiej ( dziwię się do dzisiaj- nie dość że pierwszy raz w życiu mam swój pokój- sypialnię, to jeszcze będzie łazienka - rozpusta jakaś)

Oj tak ja płaczę z tymi brzozami... To swoista moda na ogołacanie drzew .... Wiosną aż mi serce krawi , tak nieumiejętnie i nieprawidlowo drzewa są ogołacane
Ruch obrońców wanien pięknie wszystkich zainspirował
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 21:00, 12 kwi 2013

Do góry
Dzisiaj nabyłem specjalne wydanie miesięcznika Magnolia "Czas na ogród" za 14,99 i zdjęcia jakie tam się znajdują przerosły moje oczekiwania. CUDO - istna kopalnia wiedzy i inspiracji. Zdjęcia w większości z Chelsea Flower Show... i ogrody w moim stylu czyli naturalne a zarazem nowoczesne Polecam!
Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:58, 12 kwi 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Musiałam kuknąć ,co to .Ciekawe czy dałby radę ,przy brzozach?
Na razie na liście mam ;
2 trzmieliny na pniu
3 róże okrywowe
wiśnia kulista
wiśnie Kazan
magnolia gwieździsta stellata
10 szt kocimiętki
i dużo bylinek.

Renatko posiej sobie kocimiętkę. Jedno opakowanie, wyszło mi ze 30 sadzonek, rozdałam większość rok temu. Na jesień już były spore i kwitły I to wszystko za niecałe 2 zł i trochę czasu
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:14, 12 kwi 2013

Do góry
wkleję obrazek- propozycja żeby dodać cos , jakby rzucić w pasy - w ten sposób z koniec tych pasów będzie 'zgubiony', co wydaje mi się ciekawe, no i będzie niewielki kontrast wysokości, przez co ta przestrzeń będzie sie wydawać mniej rozległa

to cos to kule z bukszpanu, lub stozki z bukszpanu, albo jakies hortensje- nawet nie muszą być te same, moga być np Bomshel, czy Dart's Little Dot- takie niższe.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:00, 12 kwi 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Renatko, polecam złotolistny bez pierzasty Aurea

Musiałam kuknąć ,co to .Ciekawe czy dałby radę ,przy brzozach?
Na razie na liście mam ;
2 trzmieliny na pniu
3 róże okrywowe
wiśnia kulista
wiśnie Kazan
magnolia gwieździsta stellata
10 szt kocimiętki
i dużo bylinek.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:56, 12 kwi 2013

Do góry
Ewa- świetnie napisany komentarz do polskich podwórek. Mnie najbardziej boli właśnie to fryzjerstwo przydomowe- np 30-letnie brzoza, ogłowiona całkowicie. Poza pniem zostawiony jeden mały kikutek- dwuletnie pęd.

Motyw wanny z rozchodnikiem świetny Kasiu.

Karolina
- wannę może kiedyś pokażę- jak ja ustawimy w naszej maleńkiej łazience małżeńskiej ( dziwię się do dzisiaj- nie dość że pierwszy raz w życiu mam swój pokój- sypialnię, to jeszcze będzie łazienka - rozpusta jakaś)
Ogród Magdalenka 22:26, 11 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Myślałam, że magnolia u Ciebie zakwitła....
i myslę dziwne bo dzisiaj na Postwańców przy rondzie kontrolnie obejrzałam i nawet pąki nie pękają. ... A kwitnie to wielkie białe drzewo zwykle wcześnie

to taki myk ! no ale nie kwitnie i pączki ma takie małe .... i jeszcze mam wrażenie , że ona nie urosła od posadzenia ani o centa w górę ? możliwe to ? czy tak wolno rośnie ?
Ogród Magdalenka 21:31, 11 kwi 2013

Do góry
noemi napisał(a)
Agatko, jak miło ,że mnie odwiedziłaś dla Ciebie taki widoczek pozdrawiam .

Myślałam, że magnolia u Ciebie zakwitła....
i myslę dziwne bo dzisiaj na Postwańców przy rondzie kontrolnie obejrzałam i nawet pąki nie pękają. ... A kwitnie to wielkie białe drzewo zwykle wcześnie
Ogród Ewy :) 14:46, 11 kwi 2013

Do góry
Jeszcze kilka zdjęć
migdałek pięknie zakwitnie :0

bez, już lada moment pąki pękną

magnolia ma setki pączków, jak zakwitnie to będzie cudny widok

tulipany się pchają

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:07, 11 kwi 2013

Do góry
dziewczyny -żartownisie.

Pokój kąpielowy?- Tylko wanna tam stoi nóżkami w górę. No i wody w tym pokoju nie ma.
Nie, kąpielowy to on nie jest.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:54, 11 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Nasza stara wanna stoi w pokoju komputerowym. Czyli od 3 tygodni jest on pokojem wannowym. Aga wie że mój M jechał po nią aż do Poznania. Jest żeliwna i jest nasza dumą- już wyremontowana, śmierdzi farbą, bielutka na szarych nóżkach.

U Ciebie Aga jest ślicznie. A że jest przestrzeń, to i trochę bałaganu się zmieści

Marta, to może teraz to jest po prostu pokój kapielowy w którym stoi komputer
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 12:43, 11 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Ty jesteś kobieta zdolna i energiczna, więc pomęczę Cię w kwestii słupa.
Trochę się boję że ten słup będzie i tak mocno widoczny wsród kwiatów, nawet może będzie skupiał uwagę takim otoczeniem. Ale może zrobić z niego dobre tło dla kwiatów?- można może nałozyć na niego drewniane deski- poziomo, lub pionowo. Albo zamontować na niego siatkę ocynkowaną- najlepiej taką o kwadratowych oczkach, chyba nazywają ją że to dla zwierząt siatka. Zamocować ją napiętą, równo i na nią puścić pnącze.

Te berberysy będą bardzo różne?

Imperaty może więcej - pasem przed kanny? Albo pasem żurawki a imperaty niech się wiją falą tam- one świetnie wyglądają tak posadzone.
Floksy czerwone- te niskie?

Magnolia, ależ męcz mnie, dręcz mnie, katuj, ja wybaczę wszystko Ci jak bratu... że zacytuję klasyka )))

Myslałam o deskach! Optymistycznie puściłam na niego wiciokrzew zimozielony. Tu rozpięty na 'stelażu' z rzemyków

Na tym zdjęciu jeszcze jest maliniak. Wiciokrzew nieco zasłonił urodę betonowego słupa, ale to jeszcze potrwa. Może rzeczywiście odkręcę te pnącza na trochę i założę dechy.

Do tych berberysów co już są, dojdą tylko niskie, takie w formie kul - Bagatelle, one są ciemno czerwone.

Z tą imperata też myslałam by je przed kannami posadzić, pasem od rogu, do rogu z przodu.
Floksy są wiechowate, ZA DUŻEEE!!!
Zamienię je miejscami z trzykrotką.

Dzięki Wielkie! Razem łatwiej się mysli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies