Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi i Romka 10:00, 03 mar 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Wysiewu widzę przyśpieszone, już większość skiełkowana
Ja dopiero zaczęłam siać.
Podobają mi się Twoje kompozycje pniaczkowo rojnikowe, mech dodaje naturalności.
I masz już kwitnące przylaszczki, moje ledwo wychylają kiełki.
Pozdrawiam Was i lecę na obchód swojego ogródka póki nie pada

Z tymi pniakami to tak że rozpadają się po czasie, ja ich nie impregnuje, nie lubię, no i ten duży jeszcze dwa lata temu wyglądał tak, rozpadł się na 3 części Pozdrawiam
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:32, 03 mar 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Aster snow flurry

Jak dziś wygląda na rabacie ten aster? Totalnie zapomniałam co z nim wiosną robić. Na stronie hodowcy wyczytałam, że zimą zanika. U mnie ma sztywne pędy z uschniętymi kwiatkami. Co teraz?
Ogród Karoliny 09:28, 03 mar 2020

Do góry
Pomysł na nowe rabaty jest bardzo prosty: zrobić je równolegle do domu a nie do ogrodzenia.
Wtedy takie ząbki jak u Wioli wychodzą naturalnie i można też zrobić rzędy z różnych drzew, tak jak planowałaś pierwotnie

Placyk mi wyszedł kwadratowy i trochę schowany w rabacie.
Od placyku, który już macie zrobiony - zakładam że to pod altanę - pociągnęłabym ścieżki z kostki do placyku w rogu i do tarasu.

Na tych wszystkich skrawkach przy domu zamieniłabym trawnik na rabaty i zrobiła nasadzenia oddzielające ogród właściwy od frontu i samochodów.

Tak na marginesie - zgodnie z upodobaniami właścicielki rysuję rabaty nowoczesne. Ale tak naprawdę, do tradycyjnej bryły domu (śliczny) pasuje mi styl bardziej swobodny i klasyczny. A jeśli nie swobodny, to przynajmniej tradycyjny
Ogród w remoncie 08:56, 03 mar 2020

Do góry
Myślę i myślę nad wyborem klona do tego kącika między brzozy a sosny. Miał być Princeton Gold ale nie mam przekonania czy zgra mi się kolorystycznie z resztą i najbardziej zależy mi na ładnym jesiennym zestawieniu kolorów i by ten klon był taki prawdziwie klonowy, z dużymi liśćmi. Nie wiem czy coś sprosta moim wymaganiom.

Z tyłu są derenie Sibrica, pod nim były by tawuły i w pobliżu te irgi pomarszczone. Derenie czerwone jesienią, tawuły żółtopomarańczowe i pomarańczowoczerwone korale irg

Może jakiś klon czerwony?
Przycinanie - cięcie tui 07:44, 03 mar 2020

Do góry
wacion napisał(a)
Podsumowując - albo ciąć albo nie ciąć
A jak już bym się zdecydował to w którym miejscu najlepiej(3 kolorki)

Jeśli to Brabant to żadna kreska nie jest właściwa. Nożyce szpalerowe, sznurek i cięcie po linii w pionie i w poziomie. Żywopłot iglasty formowany.
+Energy House nowoczesny i jego ogród 06:34, 03 mar 2020

Do góry

A taka jest koncepcja nawierzchni. Teraz z płyt tarasowych, podjazd też pewnie z jakiejś dużej kostki. Jakie rośliny posadzilibyście na wjeździe i w tych donicach?
Mój ogrodowy pamiętnik 06:20, 03 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ogarnianie rabaty, zbieranie darni, wyciąganie kłączy, kamieni niestety trochę czasu zajmuje. Deszcz nie ułatwia zadania. Na razie 6 pędraków znalezionych w tym kawałku ale to pewnie nie koniec.

Ach z tym deszczem u mnie to samo ,deszcz nie odpuszcza
Wiem że też potrzebny ale robota stoi ...!!!

Tak już dużo zrobiłaś mimo tej pogody super
Dwa ogrody 00:07, 03 mar 2020

Do góry
Sylwia, Agata-Nowa12, Iza, Basia Kraj. Łucja, Hanuś, Gosiek, Mirkaka, Ela S, Agania, Urszulla, Kasya, Hania-Gruszka, Mira, Ryska - wybaczcie, że tak hurtowo, ale dziękuję za miłe słowa i tyle pozytywnych komentarzy, co nie ukrywam, bardzo mnie cieszy.
Pozdrawiam też wszystkich zaglądających

Doniczek z rojnikami nie przybyło, te same co w ub. roku, doszły tylko cebulowe. Agapanty jeszcze w garażu, parę innych sztuk w szklarni, pelargonie w domu, młode sadzonki rosną.

Rośliny w szkle to nowa przygoda i sama do końca nie wiem, jak będą rosły, dlatego pisałam, że chętnie dowiem się o Waszych doświadczeniach, jeśli je macie. Nowe dla mnie, ale przecież ta "moda" jest już dostępna w każdym niemalże markecie, kwiaciarni, nie wspominając o przestrzeni wirtualnej.
Stąd zresztą moja podstawowa wiedza nt uprawy.
Potrzeba była - miałam zaplanowane warsztaty w pracy na ten temat.
Trzeba było coś pokazać, a zwykle nie potrafię ograniczyć się do jednej sztuki, jeden pomysł goni drugi.
Iza - wykorzystałam różne roślinki: sadzonkę poziomki, truskawki ozdobnej, siewkę cisa, sosny, domowe rośliny doniczkowe, mech, kamyki i inne drobiazgi.
Najbardziej ciekawa jestem, jak będą rosły paprocie, bo normalnie te domowe to mnie nie lubią Czekam, aż ruszą siewki drzew liściastych, to poeksperymentuję.

Szkło to moje zbierane od dawna słoje różnej maści, także takie do nalewek i wina
Poszalałam nieco z wieczkami. Części starych klamek, świeczników, pokrywki cukierniczek, elementy lamp czy żyrandoli, jakieś uchwyty - zawsze coś można znaleźć
Krążki drewniane docięte na wymiar muszę zaolejować olejem lnianym lub wymienić na korek.
Przyznam się - takie wymyślanie lubię

Pszczelarnia 23:08, 02 mar 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ewuś mnie ta historia pokazuje, że ogród to nie martwa natura, nie wystarczy obmyślić dobry plan, wsadzić i już do końca jest super.Chyba nawet nudno by było tak. Na szczęście możemy zmieniać, ulepszać, dążyć do wymarzonego ogrodu

W międzyczasie, w oczekiwaniu na rozrośnięcie się bylin, ta rabata była nawet zdominowana przez jednoroczne

Pszczelarnia 23:04, 02 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ewo, czy dobrze kojarzę, że część śnieżyc uprawiasz w donicach? Zastanawiam się nad taką opcją

Nie śnieżyce a śnieżyczki. Od zeszłego roku. Nie zakwitły. Muszę pomyśleć dlaczego.

Śnieżyce mam takie - w donicach też ale te wysadzę do gruntu.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:50, 02 mar 2020

Do góry
Ogarnianie rabaty, zbieranie darni, wyciąganie kłączy, kamieni niestety trochę czasu zajmuje. Deszcz nie ułatwia zadania. Na razie 6 pędraków znalezionych w tym kawałku ale to pewnie nie koniec.

Malutki pod lasem 22:43, 02 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
U mnie świdośliwy i jarząby już w blokach startowych

Sesleria dzielona jesienią też czuje wiosnę, podobnie jak miskanty. Zajrzałam im wczoraj w środek, a tam wszystko zielone.

Co ja mam biedna teraz zrobić, co ciąć pierwsze? Chyba trzcinniki i te nieszczęsne miskanty. A hakone kiedy? A stipa? Macie już pocięte? Rozplenice to pamiętam na koniec.
A krzewy? Cisy, derenie, hortensje? Najgorsze, że mam wolne tylko w środę trochę i sobotę, mam nadzieję, że nie będzie padać.

Aniu wiosna pcha sie do Ciebie na całego
Ja już wszystko pociełam, nawet rozplenicę, choć wcale nie wiem czy nie za wcześnie. Wstrzeliłam się w pogodę i mam z głowy. Stipa juz rusza na całego
Trzymam kciuki oby w środę udało Ci się podziałać
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:07, 02 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Drzewo fantastyczne - prawdziwe dzieło naturalnej sztuki
Widzę że w zeszłym roku w Jasionce bordowe były

Faktycznie, ale to nie ten kolor bordo co u mnie jest. Ten bardziej wpada w różowy ciemny. Oby tylko Jasionki nie odwołali
Ogród Basi i Romka 21:58, 02 mar 2020

Do góry
Rojniki

Malutki pod lasem 21:49, 02 mar 2020

Do góry
U mnie świdośliwy i jarząby już w blokach startowych

Sesleria dzielona jesienią też czuje wiosnę, podobnie jak miskanty. Zajrzałam im wczoraj w środek, a tam wszystko zielone.

Co ja mam biedna teraz zrobić, co ciąć pierwsze? Chyba trzcinniki i te nieszczęsne miskanty. A hakone kiedy? A stipa? Macie już pocięte? Rozplenice to pamiętam na koniec.
A krzewy? Cisy, derenie, hortensje? Najgorsze, że mam wolne tylko w środę trochę i sobotę, mam nadzieję, że nie będzie padać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:47, 02 mar 2020

Do góry
Drzewo fantastyczne - prawdziwe dzieło naturalnej sztuki
Widzę że w zeszłym roku w Jasionce bordowe były

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:41, 02 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Krokusy raczej nornice przeniosły Ja raz znalazłam w łące kwietnej gdy miałam posadzone na rabatach na dole na taką odległość przeniosły

Hm może by i było tyle że pod kamykami jest szmata, a nornice to ja u siebie widziałam moze 1 raz w życiu.
W tym miejscu jest cały pas takich krokusów (fota z 2019)
Za drzwiami do ogrodu... 21:37, 02 mar 2020

Do góry
Jeszcze się uśmiecham na wspomnienie wczorajszego spotkania, a upominki przpominają o dziewczynach
Cudna pisanka, wykonana przez Agę -Agapant, karpy dalii i trzmielina oskrzydlona, także lilia od Anabuko i bławatki od Bogusi. Dzięki dziewczyny!: Dzięki

Pisanka tymczasem zasiadła w moim wiosennym bukieciku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:28, 02 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Niesamowicie ta elewacja wygląda! Ogromna zmiana, nawet nowego pieska macie Grzyby już rosną, drzewo rośnie Jak zawsze u was wszystko szybciutko dopracowane w szczegółach. Zazdroszczę tempa i weny

Bylinowa łąka 21:05, 02 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Super wieści, domek będzie - pewnie zostaniesz nie raz na noc - wieczory na pewno długie -życzę serdecznie

Z domku bardzo się cieszymy oboje. Ja już nie mogę się doczekać, kiedy zostaniemy na cały weekend.

W międzyczasie posiałam i w końcu pokazały się pierwsze wschody. To dziewanna fioletowa i kocimiętka kubańska.

Tulipanki na balkonie rosną

I chyba muszę im podsypać nawozu.

Kwitną prymulki. Trochę wymęczone tymi ciąglymi opadami.

Jeszcze żylistek Nikko wypuszcza listki, ale fotki brak.

Jak widać brak działeczki na co dzień muszę sobie rekompensować w inny sposób.
I mam pytanie. Czy ktoś wie jak długo wschodzi kleome ciernista?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies